تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۴۶
بهترین جایگزین برای ابزارهای نوین ارتباطی جهت کاهش آسیب ها ومعضلات آن، بازگشت به آداب، رسوم وفرهنگ اسلامی – ایرانی. انسان موجودی اجتماعی است ونیاز به ارتباط با اطرافیان دارد.
فرهنگ اسلامی – ایرانی بهترین جایگزین برای ابزارهای نوین ارتباطی است
فرهنگ اسلامی – ایرانی بهترین جایگزین برای ابزارهای نوین ارتباطی است

به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از لادیز؛ وقتی استفاده از ابزاری موجب بروز آسیبی مانند اعتیاد به آن گردید، مطمئنا باید به دنبال جایگزینی مناسب بود تا میزان آسیب ها به حداقل رسیده وتهدید به فرصت تبدیل گردد. جایگزین های قابل ارائه، در دوحیطه قابل بررسی است:اول، آداب، رسوم وفرهنگ اسلامی – ایرانی است ودوم، استفاده از تولیدات وخدمات بومی کشور.

آداب، رسوم وفرهنگ اسلامی – ایرانی

بهترین جایگزین برای ابزارهای نوین ارتباطی جهت کاهش آسیب ها ومعضلات آن، بازگشت به آداب، رسوم وفرهنگ اسلامی – ایرانی. انسان موجودی اجتماعی است ونیاز به ارتباط با اطرافیان دارد. حال اگر بخواهیم پاسخگویی به این نیاز را منحصر در ارتباطات مجازی کنیم (که این اتفاق متاسفانه درحال وقوع است)، ارتباطات اجتماعی دچار آسیب های فراوانی می شود. دراینجا برای حل معضلات به وجودآمده نمی توان تنها از فضای مجازی مدد گرفت؛ بلکه باید از بستر وامکانات فضای واقعی برای حل مشکلات پدیدآمده یاری خواست وارتباطات واقعی را تعمیق وتقویت کرد؛بنابراین احیای آداب، رسوم وفرهنگ فراموش شده اسلامی ایرانی بهترین جایگزین است. مهم ترین بستری که می تواند این جایگزینی را انجام داده وضمن غنی سازی صحیح اوقات فراغت، فرهنگ اصیل اسلامی را احیاء کند، خانواده وکارکردهای مربوط به آن است. به نظر می رسد موارد زیر می تواند جایگزین ارتباطات نادرست در فضای مجازی شود:

گفتگو و تعاملات خانوادگی

درحالی که قرآن انسان ها را به حسن معاشرت، تعامل وگفتگوی صحیح وسازنده در خانواده امر می کند: «با زنان به طور شایسته معاشرت کنید»، مطابق برخی آمارها، میزان گفتگو در خانواده های ایرانی به طور متوسط تنها 13 دقیقه در روز است. چنین آماری زنگ خطر را به صدا در آورده وباید دانست که هرچه این عدد کاهش یابد، قطعا پیامدهای ناگوارتری به دنبال خواهد داشت. از این رو لازم است با فرهنگ سازی واطلاع رسانی از طرق گوناگون، میزان گفتگو وتعاملات درون خانوادگی افزایش یابد. پیامبر گرامی اسلام(ص) می فرماید: «مردم، خانواده خدا هستند. ومحبوب ترین مردمان نزد خداوند، کسی است که به خانواده اش منفعت برساند وآنان را شاد و خوشحال سازد». همچنین در روایت دیگری امام موسی کاظم(ع) می فرماید: «مردم، خانواده خدا هستند. پس، محبوب ترین مردم نزد خداوند، خوش رفتارترین آن ها نسبت به خانواده اش است».

صله ارحام

ارتباط با اقوام وبستگان از بهترین راهکارهای پاسخ گویی به نیاز های ارتباطی انسان هاست. دین اسلام به عنوان دین کامل، سفارش های فراوانی به صله ارحام ورفت وآمد اقوام کرده است. با این اقدام، ضمن کاهش نیاز به ارتباطات مجازی، می توان از فواید فراوان ارتباط با اقوام نیز بهره مند شد. امام موسی کاظم(ع) می فرماید: «صله رحم خلق را نیکو ودست را باز ونفس را پاکیزه و روزی را زیاد می کند ومرگ را تاخیر می اندازد». در روایت دیگری حضرت محمد(ص) می فرماید: «همانا سریع ترین خیر از نظر ثواب که به انسان می رسد، صله رحم است».

ارتباط با برادران دینی

یکی دیگر از آموزه های مترقی اسلام، ارتباط ورفت وآمد با مسلمانان است. پیامبر بزرگوار اسلام(ص) می فرماید: «رفت وآمد امت من بایکدیگر، رحمت است»؛ بنابراین روایت، رفت وآمدها موجب جلب رحمت الهی است ومسلما درپرتو جلب رحمت الهی، برکات زیادی نهفته است. امام موسی کاظم(ع) می فرماید: «درخانه هایتان به دیدار یکدیگر بروید که این کار باعث حیات امر ماست، رحمت خدا برآن بنده ای که امر ما(اهل بیت) را احیاء کند». به بیان دیگر حیات دینی ما نیز وابسته به احیای سنت های حسنه ای مانند ارتباط با نزدیکان وافراد مورد اطمینان است. از این رو توصیه بسیاری می شود که قسمتی از وقت خود را به رفت وآمد بابرادران دینی خود اختصاص دهید.

فرزندآوری

فرزندآوری علاوه برفواید معنوی مانند مباهات پیامبر بزرگوار اسلام در روز قیامت، موجب کسب برکات مادی ودنیوی فراوانی می شود. وقتی تعداد فرزندان زیاد باشد، آنها با همدیگر بازی می کنند وشخصیت آنها از جهات مختلف به خوبی رشد می کند. دراین صورت نیاز کمتری به روی آوردن به سرگرمی های مجازی وکاذب احساس خواهد شد. امروز متاسفانه بسیاری از خانواده ها یک یا دو فرزند بیشتر ندارند، از طرفی برخی والدین نیز هر دو شاغل هستند وبرای مقابله با تنهایی فرزندشان، انواع وسائل ارتباطی را دراختیار او قرار می دهند، غافل از آنکه چه مضرات وخطراتی درکمین فرزند آن هاست.

بازی وتفریحات سالم

بازی وتفریحات سالم، علاوه برجذابیت فراوان، موجب مسرت وشادی فرزندان شده ومی تواند زمینه های رشد معنوی، تقویت خلاقیت وپرورش جسم آنها را فراهم کرده ونقاط ضعف وقوت آنان را آشکار سازد. بازی از نیازهای اساسی واولیه کودکان است که باید به شکل صحیح و واقعی به آن پاسخ داد. دین اسلام ضمن بیان اهمیت این موضوع، شاخصه های آن رانیز بیان کرده است. پیامبر اکرم اسلام(ص) در مورد بازی کردن می فرماید:«تفریح وبازی کنید؛ زیرا من خوش ندارم که در دین شما، سختی وخشونت دیده شود».

داستان گویی

بیان قصه وداستان از روش های خوب تربیت دینی است به گونه ای که قرآن از این روش برای بیان مهم ترین وعالی ترین مفاهیم تربیتی استفاده کرده است. در زمان های نه چندان دور، نقل داستان در خانواده ها به ویژه توسط پدربزرگ ها ومادر بزرگ ها به عنوان یک سنت اسلامی-ایرانی رواج داشت که هم موجب سرگرمی کودکان می شد وهم با انتخاب داستان های مفیدوهدفمند،روش تربیتی مناسبی برای کودکان به حساب می آمد. متاسفانه این سنت نیکو اکنون با ورودفناوری های نوین ارتباطی رو به فراموشی است.

 انتهای پیام/4382

https://www.asrehamoon.ir/vdcjavea.uqemhzsffu.html
مولف : دبیر
مترجم : دبیر