کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

آمار واهی در آبگیری دریاچه هامون؛

آخرین شلیک های دولت در سیستان برای جلب اعتماد از دست رفته

27 ارديبهشت 1396 ساعت 11:14

آنطور که از شواهد پیداست مسئولین حفاظت محیط زیست استان سیلاب های افغانستان را می خواهند به پرداخت حق آبه هامون ربط دهند که این امر به طور کل به ضرر مردم سیستان تمام خواهد شد.


به گزارش عصر هامون به نقل از ندای هیرمند،  تالاب هامون سومین دریاچه بزرگ ایران محسوب می شود که در طول سالهای گذشته با توجه به عدم رسیدگی و توجه به آن دست خوش تغیراتت گردیده و خشکی آب در ان حاکم شده است.
این تالاب که شریان اصلی آب در آن به  کشور افغانستان بازمی گردد می توان گفت که حیات آن وابسته به کشور همسایه است به طور کل سرچشمه اصلی تالاب از کوه های واقع در افغانستان می باشد.
هر ساله با ذوب شدن برف موجود در قله کوه های این کشور حجم آب زیادی به سوی سد کجکی سرازیر می شود، مسئولین افغانی تا آنجایی که دستشان برسد از ورود این آب به ایران جلوگیری می کنند و سیلاب اضافی که افغان ها ناتوان در اداره آنها هستند به هامون می ریزد.
سد کجکی یکی از دو سد اصلی برق‌آبی در ولایت (استان) هلمند افغانستان است این سد بر روی رود هیرمند بسته شده‌است و در فاصله ۱۶۱ کیلومتری شمال باختری شهر قندهار قرار دارد.
کارکرد این سد برای آبیاری ۱۸۰۰ کیلومتر مربع از زمین‌های خشک و هم‌چنین تولید برق است،  ظرفیت آبگیری این سد 2.88 میلیارد متر مکعب است یعنی یک سوم ذخیره دریاچه هامون بلندای این سد ۱۰۰ متر، پهنای آن ۲۲۹۰ متر و ظرفیت تخلیه آن ۱٫۲ میلیون متر مکعب است.
با این حال دولت تدبیر و امید که چهار سال است وعده پرداخت حق آبه هامون از کشور افغانستان را به سیستانیان می دهد امروزه به دلیل عدم توجه به این منطقه همچنان این دریاچه با اندک آبی که سیلاب های افغانستان عنوان می شود روزگار می گذراند.
با توجه به نزدیک شدن انتخابات در روزهای آینده برخی از عوامل دولتی در سازمان حفاظت محیط زیست عنوان می کنند که 40 درصد تالاب هامون احیا شده و رونق اقتصادی به این منطقه بازگشته است.
آنطور که از شواهد پیداست مسئولین حفاظت محیط زیست استان سیلاب های افغانستان را می خواهند به پرداخت حق آبه هامون ربط دهند که این امر به طور کل به ضرر مردم سیستان تمام خواهد شد.
قطعا مسئولین کشور افغانستان با آگاه شدن از این اخبار سیلاب های اخیر را پرداخت حق آبه هامون خواهند دانست و در آینده ای نه چندان دور از پرداخت حق آبه اصلی هامون جلوگیری خواهند کرد.
گرچه که با پرس و جوی خبرنگاران محلی ما از مسئولین امر در روستاهای نزدیک به مرز گفته شده است که افغان ها با احداث خاکریزهایی عظیم مانع از ورود حتی قطره ای آب به دریاچه می شوند و این آب قطعا سیلاب های افغانستان است، سیلاب هایی که آنها ناتوان از اداره آنها هستند.
 
پور مولایی : آبگیری بیش از ۴۰ درصد تالاب هامون در سال ۹۶
 
 
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان در روزهای اخیر   اعلام کرد: در روزهای اخیر شاهد مناظر بسیار دیدنی در تالاب هامون علی الخصوص هامون صابوری و هیرمند هستیم. آبگیری بیش از ۴۰ درصد تالاب در سال جاری و تخم‌گذاری پرندگان آبزی و کنار آبزی تحول بی نظیری را در این عرصه طبیعی ایجاد کرده و زمینه بسیار مناسبی برای تبلور کارکردهای متعدد تالاب فراهم کرده است.
نیره پور مولایی به روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست استان گفت :  این تحول موجب رونق اقتصادی و فراهم شدن زمینه فعالیت های اقتصاد سنتی از جمله دامداری، صیادی و آبزی پروری، کشاورزی و پرورش گونه های مختلف گیاهی اعم از درخت و درختچه های مثمر و رشد امتیاز توریسم و اکوتوریسم در منطقه سیستان شده است.
وی تاکید کرد: البته مهم ترین کارکرد تالاب که تلطیف و تصفیه هواست این روزها دلیل بسیار بزرگی بر لزوم حفظ و  نگهداشت این شرایط مطلوب برای تالاب است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان خاطر نشان کرد: آنچه مسلم است همه برنامه ها و وظیفه ما برای حفظ ادامه این روند انجام اقدامات مؤثر و مفید برای نگهداشت این وضعیت بوده تا با انجام برنامه های مناسب از هدر رفت آب در این عرصه طبیعی منحصر به فرد جلوگیری کنیم و طبیعت زیبا را یاری کنیم.
در حالی مسئولین حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان تنها اطراف کوه اوشیدا را آبگیری شده می دانند که باید به آنها نقشه ای از دریاچه بزرگ هامون ارائه داد تا ابعاد تالاب هامون و عظمت آن را از نزدیک مشاهده کنند.
این در حالی است که بخش عمده ای از تالاب هامون در شهرستان های هیرمند و نیمروز  قرار دارد ، حال باید دید که مسئولیت امر چگونه و با چه اماری بیش از 40 درصد تالاب را آبگیری شده می دانند؟
انتهای پیام/


کد مطلب: 94521

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/94521/آخرین-شلیک-های-دولت-سیستان-جلب-اعتماد-دست-رفته

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir