ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> آس بادی های تاریخی سیستان در دل شهر گمشده تاریخی | عصر هامون
تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۳۴
شهر تاریخی حوضدار در شمال استان سیستان و بلوچستان قرار دارد که به شهر آس بادی معروف است.

به گزارش عصر هامون به نقل از  ندای هیرمند؛ استان سیستان و بلوچستان یکی از استان های تاریخی و کهن ایران است که در ایام نوروز می توان از آثار تاریخی این منطقه بازدید کرد و به طور کل سفری به اعماق تاریخ داشته باشیم.

شهرهای متمدن و به جای مانده از دوران هخامنشیان و همچنین صفویان در این استان نشان از آن دارد که حیات در سیستان جاودانه است، استانی که همواره غیور مردانی همچون یعصوب لیث صفاری و پهلوان بزرگ شاهنماه رستم دستان در آن پرورش یافته اند.

شهر تاریخی حوضدار یا حوضدر شهر متمدن و پیشرفته در منطقه سیستان محسوب می شده است که قدمت آن به اواخر دوره ساسانی و اوایل اسلام می رسد.

این منطقه در 60 کیلومتری جنوب غربی شهرستان زابل واقع شده است، به طور کل می توان گفت این منطقه میان شهر سوخته و تاسوکی قرار دارد و تاریخ گواه می کند که یزگرد پس از فرار با یکی از نوادگانش به نام دارا به این منطقه وارد می شود و پس از آنکه می بیند این منطقه سرسبز و پر آب است در این منطقه سکنا میگزیند و نام آن را حوضدار می نامد.

 رضا بارانی رئيس ميراث فرهنگی شهرستان هيرمند گفت: این قلعه در گذشته های دور مقر فروامانروایی خاندان ریيسی بوده ، که از فرامانروایان تمدن جنوبی سيستان محسوب می شده اند،آبادانی این منطقه در دوران اسلامی آغاز می گردد ، و در دوره صفویه به اوج خود می رسد .

 

 

 

وی افزود:  با آغاز دوران قاجار ، بنا به تاثيرات زیست محيطی از جمله خشکسالی و تغيير مسير و بستر رودها و از طرف دیگر تاثيرات سياسی متروک می گردد .

بارانی بيان داشت: مشاغل مردمی که در منطقه حوضدار زندگی می کرده اند عمدتاً ، دامپروری، شکار، ماهيگيری و مهمتر از همه کشاورزی بوده که گویی نقش اساسی در زندگی مردم منطقه ایفاء می کرده است.

وی تصریح کرد:از مهمترین عواملی که بر اساس آن می توان گذشته ای سرشار از نعمت و آبادانی را برای حوضدار متصور بود ، وجود هفت آس باد است ،سه عدد از این آس بادها در نزدیکی قلعچه واقع شده و یکی در نزدیکی قلعه رستم و بقيه در فاصله ای دور تر از هم قرار گرفته اند.

رئيس ميراث فرهنگی هيرمند اظهار داشت: با وجود آس باد ها، کشاورزی و به خصوص کشت گندم در این منطقه رواج داشته و به جهت حاصلخيزی حوضدار؛ کشت محصولات کشاورزی مختلفی مانند خرما ، انگور ، گندم و جو را ميسر می کرده است.

 

 

 

 

 وی خاطر نشان کرد: بادهای غالب این منطقه از جهت شما ل شرق به جنوب غرب می وزند که در سيستان به شمال ٬ بالا و به جنوب ٬ شيب گفته می شود ٬ آس بادهای این منطقه بر اساس جهت وزش بادهای شيب و بالا ساخته می شده اند تا گندم های این منطقه و احتمالاً مناطق دیگر را آرد کنند .این مهم نقش قلعچه و مناطق اطراف آنرا را بيش از پيش محرز کرده است.

بارانی افزود: منطقه حوضدار از یک طرف به قلعه رستم می رسد و در واقع قلعه رستم در مرکز محدوده جغرافيایی حوضدار و در فاصله دو کيلو متری قلعچه واقع شده از منظر معماری قلعچه و قلعه رستم تفاوت های ساختاری با یکدیگر دارند و این تنوع معماری نشان از وجود معماران چيره دستی دارد که با طراحی و ساخت این بناها دانش خویش را به رخ امروزیان کشيده اند .

 

انتهای پیام

https://www.asrehamoon.ir/vdcb98b8wrhbgsp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما