تاریخ انتشار :يکشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۳۳
روستای دزک که در سه کیلومتری شهرستان سراوان قرار گرفته دارای پنج اثر تاریخی منحصر به فرد و شکوهمند است که نظر هر گردشگر و کاوشگر را به خود جلب می کند‌.
به گزارش عصرهامون، به نقل از شستون، شهرستان مرزی سراوان در جنوب سیستان و بلوچستان دارای ۴۸۰ اثر تاریخی و باستانی از جمله تپه، قلعه، مسجد، مقبره، موزه و دیگر اماکن تفریحی و گردشگری است که برخی از این آثار در آثار ملی و جهانی به ثبت رسیده است.

روستای دزک شهرستان سراوان علاوه بر طبیعت زیبا و نخلستان های سر به فلک کشیده که جوی های آب از میان نخلستان ها در خال عبور است، چشم انداز بی نظیری را تداعی می کند و صحنه های منحصر به فردی را برای گردشگران و طبیعت گردان به نمایش می گذارد، دارای آثار و ابنیه های تاریخی شکوهمندی است.

                       
قلعه دزک یکی از وسیع ترین قلعه های موجود در سراوان است، که در بخش مرکزی واقع شده و از کهن ترین دژ های بلوچستان می باشد که در زمان افشاریه تخریب شده است.

این بنای تاریخی شهرستان سراوان دارای دو بخش حاکم نشین و قوم نشین است که حاکم این قلعه فردی به نام بلقیس بوده که از قلعه به نام قلعه بلقیس نیز یاد می شود.

قلعه بلقیس و یا دزک دارای خندق است که اطراف بنا نهاده شده و هنگام هجوم دشمنان، ساکنین خندق را پر از آب کرده و مانع از ورود مهاجمان به داخل بنا می شدند.

                           
از دیگر آثار تاریخی، کهن و منحصر به فرد این روستا می توان به مسجد جامع دزک اشاره کرد که این بنای شکوهمند و شاخص شهرستان سراوان در سال 1377 به عنوان یکی از آثار و بناهای ملی ایران به ثبت رسیده است.

با توجه به اینکه مسجد جامع دزک فاقد کتیبه است می توان نتیجه گرفت که این اثر در عصر صفویه پا برجا بوده است.

این بنا دارای شبستان تابستانی و 15 ستون مدور خشتی است که محل قوس های ستون حدود 5 تا 8 سانتی متر جلوآمدگی دارد، شبستان هایی که در ناحیه غربی مسجد جامع دزک قرار گرفته است با دیوار هایی که دارای صاق و طاقچه می باشد تزئین شده که محراب و منبر خشتی مسجد در این مکان قرار گرفته است.

شبستان زمستانی از دیگر خصوصیات مسجد جامع دزک است که دارای پنج ستون و وضوخانه می باشد که در گوشه شمال شرق مسجد قرار دارد و چله خانه ای که برای عبور عابران ساخته شده است.


                 
موزه تاس و کپل از دیگر گنجینه گرانبهای نهفته در روستای دزک است که نظر بسیاری از گردشگران را به خود جلب کرده و از سال  60  فعالیت خود را با مدیریت عبدالله سپاهی شروع کرده و تاکنون هزار و 960 اثر تاریخی و فرهنگی استان سیستان و بلوچستان را در خود جای داده است.

قدمت برخی از آثار تاریخی که در این موزه به معرض نمایش گذاشته شده است به 900 سال می رسد که آثار این موزه فقط آثار قوم بلوچ در سیستان و بلوچستان است.

مجموعه تاریخی تپه های مهرگان و روباهک مربوط به قبل از میلاد مسیح  است که در این روستای تاریخی و در جنوب شرق ترین نقطه کشور قرار دارد.


                 
قلعه خیر آباد یکی دیگر از آثار تاریخی روستای دزک است که به گفته برخی از باستان شناسان، این محل عبادتگاه زرتشتیان قبل از اسلام بوده است.

این قلعه که دارای سه طبقه است، روی یک تپه سنگی و میان نخلستان های روستای دزک قرار گرفته دارای هشت ضلع و هشت درب است که در جهت های اصلی و فرعی قرار گرفته و ارتفاع دیوار های این قلعه به  10 متر می رسد.

برخی افراد بر این باورند که این قلعه اردوگاه جلال الدين خوارزمی بوده که در قرن هفتم زندگی می کرده است.

انتهای پیام/الف.د https://www.asrehamoon.ir/vdchxwnz-23nvzd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما