> بازی های بومی و محلی گنجینه جاذبه های گردشگری سیستان و بلوچستان کپگ فعالیت گروهی برای افزایش حس تعاون و مشارکت جمعی | عصر هامون
تاریخ انتشار :چهارشنبه ۶ فروردين ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۲۲
باتوجه به تنوع بازی های بومی و محلی در سیستان و بلوچستان می توان از این ظرفیت برای توسعه استان بهره کافی را برد.
به گزارش عصرهامون؛ به نقل از شستون، با توجه به وجود فرهنگ غنی و کهن در سیستان و بلوچستان، این استان دارای بازی های بومی و محلی متنوعی است که ورزشکاران زیادی را به خود جذب کرده است.

 از آنجایی که بازی های بومی و محلی سیستان و بلوچستان قسمتی از زیبایی های فرهنگ اصیل و چند هزار ساله مردمان این خطه از کشور و جاذبه های گردشگری این منطقه محسوب می شود، نیاز است تا مسئولین توجه ویژه ای در شناساندن آن برای نسل جوان داشته باشند.

 از سوی دیگر حمایت از بازی های بومی و روستایی این منطقه که به جا مانده از فرهنگ غنی و اصیل مردمان این خطه از کشور است، می تواند به  زمینه توسعه استان سیستان و بلوچستان را فراهم سازد.
 
مصطفی دهواری دبیر هیئت بازی های بومی و محلی سراوان در گفت و گو با شستون در خصوص بازی "کپگ" و یا "خسو" بیان کرد: "کپگ" کپ به زبان بلوچی به معنی نصف است و در این بازی هم افراد فقط از یک دست و پا برای مبارزه استفاده می کنند.  

وی هدف از بازی "کپگ" را تقویت عضلات پا و دست، حفظ تعادل، تمرکز حواس، انجام فعالیت گروهی، افزایش حس تعاون و مشارکت جمعی، سرگرمی و نشاط عنوان کرد و ادامه داد: این بازی به صورت گروهی ۴ تا ٨ نفره  و در رده سنی نوجوانان و جوانان ویژه آقایان برگزار می شود.

دبیر هیئت بازی های بومی و محلی سراوان اضافه کرد: در بازی "کپگ" افراد به دو گروه تقسیم و هر گروه از جمع خود یک نفر ماتیک یا سر گروه انتخاب می کنند و برای اینکه مشخص شود که کدام گروه آغاز کننده است قرعه کشی کرده و تیم برنده قرعه احدی را به عنوان لت (کس یکه سایر بازیکنان از او حمایت می کنند تا به سلامت ازمیان مدافعان گریخته وخود رابه حال یا همان نقطه امن برساند) انتخاب و به گروه مقابل یا مدافعان معرفی کنند.

دهواری خاطر نشان کرد: در ادامه برای شروع، بازیکنان دو طرف، هر کدام با دست راست انگشت شصت پای چپ و یا برعکس با دست چپ انگشت شصت پای راست را محکم می گیرند و گروه مهاجم به سمت مدافعان یورش برده تا با برهم زدن تعادل رقیب و رها کردن پای طرف مقابل از دستش به او تنه میزند و یا با دست خود سعی می کنند تا قفل دست وپای حریف را بشکنند.

وی در تکمیل مطلب فوق گفت:  در صورت موفقیت کسی که این اتفاق برایش می افتد چه از گروه مدافع و چه از گروه مهاجم باید از زمین خارج شود، گروه مدافع تمام تلاش خود را معطوف به بر هم زدن تعادل لت می نماید تا نتواند خود را به حال برساند زیرا با رسیدن بازیکن لت به حال این گروه برنده بازی خواهند شد و گروه مهاجم نیز با تمام قدرت از لت حمایت می کنند تا بدون درگیر شدن با مدافعان بتواند از میدان گریخته و خود را به حال برساند و اگر لت به سلامت خود را به حال برساند گروه مهاجم  پیروز میدان بوده و بازی به همین شیوه ادامه پیدا می کند.

دهواری یادآور شد: در صورت به هم خوردن تعادل لت و یا باز شدن قفل دست و پایش برعکس این گروه مدافع است که برنده بازی شده ودر ادامه جای این دو گروه عوض می شود. 

وی با اشاره به اینکه در سیستان به جای واژه لت از واژه ماده گو و به جای واژه حال از اته استفاده می کنند، تصریح کرد: وارد کردن ضربه با زانو، بادست به سر و صورت فرد مقابل زدن و کشیدن پیراهن حریف از جمله خطاهای این بازی است.

 انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcdfx0fjyt0xx6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما