تاریخ انتشار :شنبه ۲۲ شهريور ۱۳۹۹ ساعت ۰۸:۱۵
سراوان به عنوان زادگان هنر دستی زرگری ایران شناخته می شود اما این روز ها با توجه به تسخیر بازار طلاسازان توسط زرگران پاکستانی و پنجابی در تب بی توجهی مسئولین می سوزد.
به گزارش عصرهامون؛ به نقل از شستون، سيستان و بلوچستان از جمله استان های کشور است که هنرهای فراوانی توسط مردمان این خطه از کشور با دستان هنرمندان زنان و مردان سیستانی و بلوچ ساخته می شود که در جهان زبان زد خاص و عام است.
 
از هنر سوزن دوزی، خامه دوزی، سکه دوزی، سفال کلپورگان و سیاه دوزی بگذریم، هنر زرگری و یا طلا سازی در منطقه بلوچستان یکی از مهم ترین هنرهای صنایع دستی استان به شمار می رود.
 
ساخت زیور آلات در منطقه بلوچستان به ویژه شهرستان سراوان از قدیمی ترین هنرهای دستی شهرستان به شمار می رود که از گذشتگان نسل به نسل منتقل شده و همچنان پس از گذشت سالیان دراز به صورت دستی ساخته می شود. 
 
از آنجایی که هنر ساخت زیور آلات یا زرگری در سراوان قدمت 100 ساله دارد می توان این شهرستان را به عنوان نخستین زادگاه این هنر دانست که نقش های به کار رفته در طلا های ساخته شده از طبیعت الهام گرفته که زرگران با مهارت خاصی بر روی طلا ها حکاکی می کنند.
 
زرگران سراوانی با مهارت و تبحر خاصی  بر روی طلای خام نقش می بینند و شاهکاری را به نمایش می گذارند که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می سازد اما با این تفاسیر این روزها زرگران از تسخیر بازار زرگری توسط کارگران خارجی ابراز گلایه دارند. 
 
کسادی بازار زرگران سراوانی
 
آرمان صالح زهی یکی از زرگران شهرستان سراوان که حدود هشت سال در این حرفه مشغول به کار است، به خبرنگار ما گفت: خانوادگی در کار زرگری مشغول به کار هستند که به نحوی می توان گفت از اجدادشان به آنها به ارث رسیده است. 
 
وی با بیان اینکه از اولین افرادی در سراوان بودند که وارد کار طلا سازی شده اند، افزود: می توان گفت کار طلا سازی بیشتر در فصول تابستان و یا زمان اعیاد به اوج می رسد چرا که در این زمان جشن های ازدواج بیشتر برگزار می شود و به همان میزان سفارشات نیز افزایش می یابد. 
 
این طلا ساز سراوانی ادامه داد: هم اکنون با شیوع ویروس کرونا و کاهش مراسمات ازدواج و همچنین بالا رفتن قیمت طلا، کاسبی طلاسازان کساد شده است. 
 
صالح زهی با اشاره به اینکه میزان خرید و فروش طلا بستگی به قیمت آن دارد، اضافه کرد: هر زمان قیمت طلا افزایش یابد میزان سفارشات نیز کاهش می یابد پس می توان نتیجه گرفت که قیمت بالای طلا با تقاضای ساخت زیور آلات رابطه عکس دارد. 

بیکاری زرگران سراوانی در سایه بی مهری طلافروشان
 
وی با توجه به اینکه کارگر ندارند و خودشان به صورت خانوادگی سفارشات مشتریان را انجام می دهند، خاطر نشان کرد: هم اینک بازار زرگران توسط طلاسازان پاکستانی و پنجابی تسخیر شده چرا که طلا فروشان ساخت زیور آلات را به طلاسازان خارجی تحویل می دهند و از دادن سفارش به طلاسازان بومی خود داری می کنند. 
 
به گفته این طلا ساز سراوانی در حال حاضر بیشتر زرگران سراوان بیکار شدند و یا تغییر شغل داده اند، و در ادامه تصریح کرد: طلافروشان سراوانی به دلیل اینکه به کارگران خارجی دستمزد کمتری پرداخت می کنند، کار ساخت زیور آلات را به زرگران پاکستانی ها و پنجابی ها محول می کنند. 
 
صالح زهی ضمن گلایه از اینکه تمامی دستمزد مستقیما به طلاساز  پرداخت نمی شود، گفت: مشتری طلای خام را به طلا فروش تحویل می دهد که در این میان طلا فروش مقدار زیادی از دستمزد را برای خود برمی‌دارد و قسمتی کمی را به طلا ساز می دهد. 
 
وی ادامه داد: به طور مثل دستمزد یک شمس طلا  500 تا 600 هزار تومان است اما در نرخنامه 200 هزار تومان در نظر گرفته شده که همان هم به طور کامل پرداخت نمی شود. 
 
 
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcbg9b8srhb5zp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما