تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۶ شهريور ۱۴۰۰ ساعت ۰۸:۴۱
احمد رضا طاهری گفت: متاسفانه بنده به وضعیت و آینده افغانستان خوشبین نیستم، لااقل در آینده نزدیک امیدی به بهبودی در افغانستان نیست؛ موقعیت استراتژیکی افغانستان همواره به ضرر مردم افغان و به نفع دیگران بوده است و تا زمانیکه موقعیت استراتژیکی افغانستان برای دیگران منافع داشته باشد این وضعیت همچنان ادامه دارد، مگر اینکه خود مردم افغانستان تغییر و تحول اساسی به لحاظ فکری و ساختاری ایجاد کنند که با این شرایط بعید بنظر می‌رسد.
به گزارش عصرهامون؛ احمدرضا طاهری کارشناس مسائل سیاسی در گفت و گو با شستون در خصوص تحولات اخیر افغانستان بیان کرد: به لحاظ سیاسی، این روزها طالبان تقریبا کنترل افغانستان را بدست گرفته و سعی دارد دولت جدید خود را معرفی کند.

وی افزود: به لحاظ اندیشه ای، طالبان قصد دارد به دنیا اینگونه نشان دهد که طالبان امروزی با طالبان قدیم فرق می کند، اما روی وضعیت فعلی نمی توان زیاد حساب کرد، چرا که تغییر و تحولات در افغانستان هنوز ادامه دارد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی ادامه داد: معمولا در تغییرات سیاسی این چنینی نمی توان دخالت قدرت های بزرگ و کشورهای منطقه را رد کرد، به نظر برخی عوامل داخلی و برخی عوامل خارجی دست در دست هم دادند تا طالبان در افغانستان به قدرت برسد؛ پیشروی سریع طالبان در افغانستان و به قدرت رسیدن آنها در مدت کوتاه هم عجیب است و هم قابل بحث.

طاهری اضافه کرد: آنچه که صاحبان قدرت در ایران باید درباره تفکر و گرایش و رفتار سیاسی طالبان بدانند کاملا از آن آگاه هستند، لذا این مسئله خود می تواند کمک بزرگی به ایران در روابط با طالبان کند.

وی اذعان کرد:  روابط ایران میبایست به شکلی باشد که ضمن اینکه اجازه ندهد تحولات اخیر در افغانستان بازتاب منفی در داخل کشور پیدا کند و یا بازتاب آنرا به حداقل برساند، عوامل تنش زا خصوصا ایدئولوژیکی بین طالبان و ایران باید از بین برود.

این کارشناس مسائل سیاسی خاطر نشان کرد: به هرحال، اگر قرار باشد طالبان بر افغانستان حکومت کند و چنانچه مردم افغان با این مسئله کنار بیایند  و سایر کشورها طالبان را رسماً تأیید کنند، ایران و طالبان هم باید این مسئله را بپذیرند و مخصوصا چون همسایه هم هستند نباید اجازه دهند که تفاوتهای ایدئولوژیکی برجسته شوند چون این به نفع هر دو کشور است.

طاهری در خصوص بهترین راهبر برای مواجهه با طالبان گفت: پاسخ به این سوال بستگی به شرایط دارد، به عنوان مثال، در دوره اول حکومت طالبان، یعنی پس از یازده سپتامبر، کشورهای غربی قدرتمند مصمم شدند تا طالبان را از حکومت ساقط کنند و هر کشوری که مقابل این تصمیم پافشاری میکرد مورد خشم آمریکا قرار می‌گرفت. حتی پاکستانی ها که طالبان را برای رسیدن به قدرت در دوره اول حمایت می‌کردند در سرنگونی طالبان با آمریکا همکاری کردند.

وی اضافه کرد: بنابراین، این شرایط است که مواضع را تعریف می کند اگر طالبان بتواند انتظارات مردم افغان خصوصا زنان را بر آورده کند و همچنین برای ایران دردسر درست نکند و مثل یک نظام عادی سیاسی روی کار آید، طبیعتاً بهترین روش برقراری روابط نزدیک با طالبان است اما شرایط را باید سنجید و طبق شرایط موضع خود را مشخص کنیم.

تحلیلگر مسائل سیاسی در رابطه با سرانجام منطقه پنجشیر افغانستان بیان کرد: سه سناریو ممکن است اتفاق بیافتد، یک، نبرد بین طالبان و پنجشیری ها ممکن است باعث شکل‌گیری یک‌ جنگ داخلی دیگر در افغانستان شود، این جنگ اگر ادامه پیدا کند ممکن است در آینده موجب تجزیه افغانستان شود.

طاهری ادامه داد: سناریوی دوم، ممکن است پس از مدتی بین طالبان و نیروهای احمد مسعود صلح برقرار شود و به احمد مسعود در قدرت سهم قابل توجهی بدهند.

وی اضافه کرد: سناریوی سوم، ممکن است طالبان این جنگ را در نهایت ببرد. اما در اینجا بنظرم یک مسئله خیلی مهم است و آن اینکه در هر سه سناریو نقش برخی از عناصری که در مسئله افغانستان قدرت و نفوذ دارند و همچنین نقش و دخالت کشورهای دیگر از جمله منطقه و آمریکا خیلی مهم است.

کارشناس مسائل سیاسی اذعان کرد:  متاسفانه بنده به وضعیت و آینده افغانستان خوشبین نیستم، لااقل در آینده نزدیک امیدی به بهبودی در افغانستان نیست؛ موقعیت استراتژیکی افغانستان همواره به ضرر مردم افغان و به نفع دیگران بوده است و تا زمانیکه موقعیت استراتژیکی افغانستان برای دیگران منافع داشته باشد این وضعیت همچنان ادامه دارد، مگر اینکه خود مردم افغانستان تغییر و تحول اساسی به لحاظ فکری و ساختاری ایجاد کنند که با این شرایط بعید بنظر می‌رسد.


طاهری گفت: به نظر بنده افغانستان 2 مشکل بسیار اساسی دارد که  اگر این 2 مشکل حل شود وضعیت بهتر می شود؛ در ابتدا تفکر غالب در جامعه افغان یک تفکر سنتی و بنیادگرایانه است که خواسته یا ناخواسته مخالف توسعه می باشد و دوم اینکه اکثر رهبران و سیاسیون قدرتمند افغان به قدرتهای غربی و شرقی وابستگی شدید دارند که این وابستگی باید کمتر شود که این دو مشکل در افغانستان ریشه های عمیق دارند.

انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcgzq9q7ak9tn4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما