کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

رئیس اداره امور عشایری سراوان:

پایه و اقتصاد زندگی عشایر به دام پروری وابسته است/خشکسالی؛ عامل اصلی کاهش تولیدات کوچ نشینان

16 مهر 1400 ساعت 8:16

سلمان قدوسی گفت: در ۲ دهه اخیر با توجه به خشکسالی های صورت گرفته و کاهش نزولات جوی در این منطقه میزان تولید عشایر نیز دستخوش تغییرات قرار گرفته است.


به گزارش عصرهامون؛ سلمان قدوسی رئیس اداره امور عشایری سراوان در گفت و گو با شستون بیان کرد: جامعه عشایر با توجه به شرایط و نوع زندگی که دارند از جامعه شهری متمایز هستند و دام مهم ترین مولفه زندگی عشایر به شمار می رود.

وی با بیان اینکه پایه و اقتصاد زندگی عشایر به دام پروری وابسته است، افزود: عشایر نوعی زندگی دارند که برای نگهداری از دام و استفاده از منابع طبیعی از یک نقطه به نقطه دیگر نقل مکان می کنند.

این مقام مسئول ادامه داد: عشایر گاها به صورت ایلی و طایفه ای در یک نقطه که بعضی مواقع بر اساس استفاده از مراتع است، زندگی می کنند.

قدوسی اضافه کرد: بر اساس آخرین سرشماری صورت گرفته جمعیت عشایر سراوان ۸ هزار و ۷۰۰ نفر و یا هزار و ۶۰۰ خانوار که در ۲۵۰ نقطه عشایری زندگی می کنند، است.

وی خاطر نشان کرد: تقریبا ۶۰ هزار رأس دام توسط عشایر نگهداری می شود که باتوجه به خشکسالی های به وجود آمده در سال های اخیر اگر این تعداد را با ۱۰ سال قبل مقایسه کنیم شمار آنها کاهش یافته است.

رئیس اداره امور عشایری سراوان گفت: حدود پنج هزار متر مربع انواع حصیر از نوع طناب و سبد جمع آوری خرما و ... هنر دست عشایر این منطقه است که در فصل هامین (برداشت خرما) در اختیار باغداران و نخل داران قرار می گیرد.

قدوسی اذعان کرد: انواع سوزن دوزی توسط بانوان عشایری انجام می شود که نقش مهمی در اقتصاد خانواده ایفا می کنند.

وی با بیان اینکه خشکسالی مهم ترین عامل تهدید برای تولیدات جامعه عشایری به شمار می رود، تصریح کرد: عشایر جامعه مولد و تولید کننده محسوب می شوند که نقش به سزایی در اقتصاد مقاومتی ایفا می کنند چرا که کمترین میزان وابستگی به واردات را دارند.

رئیس اداره امور عشایری اظهار کرد: عشایر زندگی بدون آلایشی دارند، ساده زیست هستند، کمترین میزان مصرف انرژی در زمینه های مختلف مربوط به عشایر است که با استفاده از منابع مالی داخلی و با کمترین بار مالی برای دولت با کوله باری از تجربه به اقتصاد مقاومتی کمک می کنند.

قدوسی بیان کرد: در ۲ دهه اخیر با توجه به خشکسالی های صورت گرفته و کاهش نزولات جوی در این منطقه میزان تولید عشایر نیز دستخوش تغییرات قرار گرفته به طوریکه که در گذشته چیزی حدود ۱۱۰ هزار رأس دام سبک توسط عشایر نگهداری می شد اما در حال حاضر این میزان کاهش یافته است.

وی افزود: در راستای حمایت از جامعه عشایری و با توجه به رسالتی که بر عهده داریم جهت خدمت رسانی به جامعه عشایری، کمک های قابل توجهی انجام شده است.

این مقام مسئول گفت: از مهم ترین اقدامات انجام شده می توان به اعطای تسهیلات بانکی در راستای جبران خسارت ناشی از خشکسالی در چند دهه اخیر بوده اشاره کرد که به ۱۰۰ خانوار عشایری تسهیلات با کارمزد ۴ درصد با ضمانت زنجیره ای خود عشایر‌( یک نفر برای سه نفر دیگر از عشایر ضامن می شود) و با باز پرداخت بلند مدت پنج ساله اعطا شده است.

قدوسی اضافه کرد: همچنین برای جبران خسارت ناشی از خشکسالی در سال های ۹۸ و ۹۹ با توجه به اعتبارات، ۵۰ تن علوفه دام به صورت رایگان در اختیار عشایر قرار گرفت.

وی گفت: حدود هزار و ۸۰۰ تن جو، ۳۰۰ تن کنسانتره، ۲۶۰ تن سبوس و ۱۰۰ تن ماه سفید که از طریق دولت در اختیار شرکت تعاونی عشایری قرار گرفته بین عشایر توزیع شده است.

رئیس اداره امور عشایری سراوان ادامه داد: در بسیاری از مناطق عشایری چشمه سارها و منابع اصلی تامین آب علی رغم بهسازی و لوله کشی به دلیل کمبود بارش باران خشک شده است.

وی‌ اذعان کرد: بهسازی و مهار چشمه سارها، انتقال آب به وسیله لوله کشی، احداث مخازن، حفر و تجهیز چاه آب شرب از دیگر خدمات ارایه شده به جامعه عشایری برای جبران خسارت و ماندگاری عشایر در مناطق عشایری و جلوگیری از حاشیه نشینی انجام شده است.

این مقام مسئول تصریح کرد: همچنین ۱۰ هزار رأس از دام های کوچ نشینان نیز بیمه شده تا اگر از این طریق نیز خسارت دیدند بیمه خسارت را پرداخت کند.

قدوسی خاطر نشان کرد: پتانسیل ها و توانمندی های عشایر به عنوان جامعه تولید کننده مصداق بارز اقتصاد مقاومتی هستند که با برنامه ریزی های صورت گرفته و دریافت اعتبارات امید می رود بتوانیم با به سرانجام رساندن پروژه های اجرایی از نظر کمی و کیفی تولیدات عشایر را افزایش دهیم.

انتهای پیام/


کد مطلب: 142419

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/video/142419/پایه-اقتصاد-زندگی-عشایر-دام-پروری-وابسته-خشکسالی-عامل-اصلی-کاهش-تولیدات-کوچ-نشینان

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir