تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۱۲
مناطق آزاد تجاری در ایران اگر چه با هدف ایجاد سکویی برای صادرات غیرنفتی ایجاد شده اند ولی در عمل دروازه واردات بوده اند.
به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از اوشیدا: در اکثر کشورهای دنیا مناطق آزاد تجاری کمک به توسعه صادرات کشور از طریق جذب سرمایه های خارجی داشته اند. حال آن که در ایران مناطق آزاد تجاری دروازه های واردات هستند تا سکوی صادرات!
طبق آمارهای ارائه شده مناطق آزاد تجاری در ایران اگر چه با هدف ایجاد سکویی برای صادرات غیرنفتی ایجاد شده اند ولی در عمل دروازه واردات بوده اند و به عنوان دروزاه ای برای ورود کالاهای بی کیفیت به کشور تبدیل شده اند.
در شرایطی که مناطق آزاد متعدد کشورمان در سواحل جنوبی قرار بود به مرکز تجارت منطقه تبدیل شوند، این فرصت به سادگی و به طور دربست در اختیار کشوری قرار گرفت که با جذب سرمایه ایرانیان و استفاده از توان آنها به پیش می تازد.
به دنبال غفلت مسوولان اقتصادی از رشد و توسعه مناطق آزاد جنوبی کشورمان در سال های اخیر، مناطق آزاد کشورهای عربی از جمله دوبی آنچنان رشد یافته اند که واردات بی اندازه و حتی قاچاق کالا از این مناطق، ضربه های جبران ناپذیری بر اقتصاد کشورمان وارد کرده است، بطوریکه مسوولان بازرگانی منطقه آزاد تجاری دوبی معتقدند دروازه های بازار ایران همچنان به روی صادرکنندگان مجدد کالا از دوبی باز خواهد بود و ایران به عنوان واردکننده از دوبی نقش خود را ایفا خواهد کرد.
مناطق آزاد پایلوت واردات
حمزه خلیلی فعال سیاسی رسانه ای سیستان و بلوچستان در این رابطه در گفت و گو با اوشیدا اظهار داشت: اصولا در کشور ما مناطق آزاد و ویژه اقتصادی خیلی خدمات شایان اقتصادی به اقتصاد کشور نمی کنند و تنها بندر اقیانوسیه در کشور یعنی بندر چابهار و منطقه آزاد آن را داریم.
وی در پاسخ به اینکه چرا مناطق آزاد خدمات اقتصادی برای کشور ندارند، گفت: مناطق آزاد و ویژه به مکان های جغرافیایی اطلاق می شود که در آنها یک سری محدودیت های مالیاتی و عوارضی وجود ندارد و حتی برخی از قوانین کنسولی مثل روادید، ورود و خروج افراد و تبعه های کشورهای خارجی به آن مناطق دیگر مشمول قوانین کشور نیست و یک تاجر می تواند به راحتی با یک زمان کوتاهی مجوز ورود به یک منطقه آزاد را بگیرد و بدون هیچ گونه پرداخت عوارض گمرکی از کشور خارج شود.
فعال سیاسی رسانه ای سیستان و بلوچستان تصریح نمود: مناطق مرزی که به آبهای آزاد راه ندارند ولی بعنوان مناطق ویژه تعریف می شوند، متاسفانه در این مناطق واردات و صادرات بدون محدودیت انجام می شود و در کشور ما  تبدیل به پایلوت واردات شده اند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه در این مناطق عوارض و مالیات پرداخت نمی شود، خیلی از محدودیت های گمرکی هم وجود ندارد و برای افرادی که در این مناطق فعالیت اقتصادی می کنند سود سرشاری بهمراه دارد.
خلیلی علت تبدیل شدن مناطق آزاد به سکوی واردات را در مدیران اقتصادی دانست و افزود: مدیرانی که در حوزه مناطق آزاد داریم، مدیران اقتصادی نیستند و اصولا مدیران سیاسی هستند که در این حوزه ورود پیدا می کنند.
وی با اشاره به اینکه در منطقه آزاد چابهار از مدیر عامل گرفته تا هئیت مدیره تجربه اقتصادی ندارند، گفت: در حالی که از طریق چابهار تنها بندر اقیانوسیه ایران می توانیم کشور را متحول کنیم.
خلیلی گفت: وقتی مراجع تصمیم گیری و قضاوت در خصوص مدیریت ها متنوع می شود، نتیجه آن منصوب افرادی است که تحولی در اقتصاد کشور بوجود نمی آورند.
10 سال بدون اتفاق زیربنایی در منطقه آزاد چابهار
این فعال رسانه ای در استان افزود: با گذشت دو سال از دولت فعلی هیچ تحول خاصی از ناحیه منطقه آزاد چابهار در اقتصاد کشور شاهد نبودیم.
وی با بیان اینکه در طول 10 سال اخیر هیچ اتفاق زیربنایی در منطقه آزاد چابهار رخ نداده است، افزود: با بررسی شهرک صنعتی منطقه آزاد متوجه می شوید که غیر از ساختمان چیز دیگری نیست.
خلیلی با انتقاد بر اینکه در منطقه آزاد چابهار کارگاه تولیدی دیده نمی شود، افزود: کدام کارگاه تولیدی در طی ده ساله گذشته در این حوزه شروع بکار کرده است.
وی اظهار کرد: ساختمان های را در چابهار می بینید که واگذار شده به افراد مختلف و این افراد فروشگاههایی با تابلوی بزرگترین وارد کننده و بهترین برند های خارجی مواد غذایی زدند در حالی که در منطقه آزاد غرفه عرضه محصولات تولیدی کشور را پیدا نمی کنید.
مدیریت و جذابیت اقتصادی نداریم
خلیلی با بیان اینکه مدیریت و اینکه جذابیت اقتصادی نداریم، بیان داشت: مدیر منطقه آزاد و مسولین اقتصادی باید این جذابیت را بوجود آورند.
وی تصریح کرد: ما برای ورود به بازار جهانی نیاز به مشاور خارجی داریم این زمانی اتفاق می افتد که خصوصی سازی به معنای واقعی وجود داشته باشد.
فعال سیاسی رسانه ای استان افزود: منطقه آزاد سیستان هم سرنوشتش بهتر از دیگر مناطق آزاد نخواهد بود .
وی تصریح کرد: تبعات حاصل از خالی شدن سیستان از سکنه و دیگر آسیب های اجتماعی بیشتر از تبعات تبدیل شدن این منطقه به پایلوت واردات است.
انتهای پیام/4382 https://www.asrehamoon.ir/vdcgzx97.ak9xn4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما