ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> استادهایی که بازنشسته شدندشغل فراموش شده ی دلاکی در سیستان | عصر هامون
تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۶ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۴۱
در منطقه سیستان آرایشگرهایی وجود داشتند که با همراه داشتن وسایل خود به درب منازل و یا در گوشه ای از خیابان به آرایشگری مردان می پرداختند که در اصلاح سیستانی به آنها "دلاک " یا "اوستا" می گفتند.
به گزارش عصر هامون؛ به نقل از ندای هیرمند؛ زیبایی و آراستگی از دیرباز در نزد همه ی افراد یکی از ارکان مهم زندگی شمرده می شد، این آراستگی در زنان و هم مردان در گذشته با استفاده از مهارت برخی افراد صورت میپذیرفت.
در منطقه سیستان آرایشگرهایی وجود داشتند که با همراه داشتن وسایل خود به درب منازل و یا در گوشه ای از خیابان به آرایشگری مردان می پرداختند که در اصلاح سیستانی به آنها "دلاک "  یا "اوستا" می گفتند.
وسایل دلاک ها را قیچی،تیغ،آینه ، شانه های مخصوص و ماشین های دستی اصلاح تشکیل می داد تا از آنها برای کوتاه کردن موهای مردان و یا اصلاح ریش استفاده کنند.
 

مهارت دلاک ها در اصلاح کردن سر و ریش مردان نبود بلکه از آنان در برگزاری عروسی ها نیز استفاده می کردند.
بر اساس رسوم قدیمی سر تراشک یکی از آداب و رسوم عروسی در منطقه سیستان است، مراسمی که نقش دلاک بسیار در ان پر رنگ بوده و به طور کل می توان گفت که این مراسم را دلاک ها اداره می کردند.
اگر در مراسمات عروسی سیستانی هوا خوب باشد در فضاى باز فرش پهن میشود و گرنه در اتاق بزرگى مکانى در نظر گرفته مى‌شود در حالى که داماد به اصطلاح برتخت (صندلى یا چند بالش تمیز) نشسته است دلاک جورابهاى داماد را در آورده ومراسم حنابندان شروع مى‌شود.
 بزرگان و ریش سفیدان در قسمت بالاى مجلس و دور و بر تخت شاه [یعنى داماد] نشسته و نظارگر مراسم حنابندان هستند سپس هر کدام بلند مى‌شود و مقدارى پول نقد به پاى داماد مى‌ریزند در اتاق مجاور، زن دلاک مراسم حنابندان عروس را به شرحى که در مورد داماد گفته شد انجام مى‌دهد.

در ادامه مراسمات عروسی دلاک هر روستا وظیفه بر تن کردن لباس نو و استحمام داماد را بر عهده دارد، پس از اتمام استحمام در حالی که داماد لباس نو را بر تن دارد توسط دلاک صورت او اصلاح می شود و جمعیت حاضر در مراسم مبلغی را در دامان داماد رها می کنند این پولها در حقیقت همان حق الزحمه دلاک است.
وظیفه دلاک ها در روستاهای سیستان بسیار مهم و حیاتی بوده است، این افراد به دلیل مهارت خود در امر بهداشت و آراستگی و همچنین نبود پزشک متخصص به مشاغلی همچون ختنه کودکان نیز مشغول بوده اند.
البته نمی توان گفت که وسایل همه ی دلاک ها به طور کل بهداشتی و تمیز بوده است، اما دلاک همواره با مقداری الکل وسایل خود را ضد عفونی کرده تا مانع از انتشار ویروس و یا بیماری در افراد شود.
با گذشت زمان و پیشرفت علم و فناوری امروزه این شغل به ندرت در مناطق سیستان دیده می شود ، دلاک ها امروزه بازنشست شده اند و شاید در سال های آینده به کلی شغل آنان نیز از  اذهان پاک شود.
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcd5f0n.yt0f96a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما