> ارابه مرگ در جاده های غیراستاندارد سیستان و بلوچستان همچنان قربانی می گیرد تنها 220 کیلومتر محور دوبانده سهم جاده های جنوب شرق کشور | عصر هامون
تاریخ انتشار :شنبه ۲ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۱۸
جاده های غیراستاندارد استان سیستان و بلوچستان متاسفانه به علت عرض کم، حجم ترافیک بسیار بالا و وجود آسفالت های غیراستاندارد و فرسوده، همواره جان بسیاری از هموطنان را در سایه بی تدبیری مسئولان می گیرد و تاکنون تنها مسئولان با شعارهای رنگارنگ انتخاباتی به دنبال رفع این مشکل بودند اما در عمل هیچ اقدامی انجام نشده است.
به گزارش عصرهامون،جاده های غیراستاندارد جنوب شرق کشور یکی از مشهورترین و معروف ترین جاده های کشور هستند که همواره تیتر یک بسیاری از رسانه ها و خبرگزاری ها بوده و کمتر هفته ای است که خبر کشته و مصدوم شدن تعدادی بی گناه در این جاده در مطبوعات منتشر نشود و سوژه داغ برای رسانه ها نباشد.
فی الواقع این جاده القاب بسیاری همچون جاده وحشت و جاده مرگ را نیز به خود گرفته و حتی بعضاً در برخی از محافل و مجالس نیز کم از حوادث جاده‌ای و کشته و زخمی شدن هموطنان و هم استانی‌های سیستانی و بلوچستانی در محور پر خطر و پرحادثه این استان سخن به میان نیامده است اما هنوز هم آش همان آش و کاسه همان کاسه است و باز هم تصادفات و حوادث نا‌گوار جاده های استان را جولان می‌دهند و نمی‌توانیم ترمز این حوادث را بکشیم.
استان سیستان و بلوچستان از لحاظ داشتن راه های مناسب بعنوان فقیرترین استان کشور محسوب می شود و از مجموع 20 هزار کیلومتر راه اصلی و فرعی، تنها 220 کیلومتر از راه های این استان چهارخطه و الباقی راه ها دوطرفه با عرض هفت تا هغت و نیم متر است و این استان را به کانون حوادث رانندگی در کشور با تلفات جانی و مالی بسیار بالا تبدیل کرده است.
این جاده ها که سالیان بسیاری است در سایه بی توجهی مسئولان و نمایندگان ادوار مختلف قرار گرفته و همیشه بعنوان جاده مرگ کام بسیاری از هم وطنان را نیز تلخ کرده و تا کنون تنها مکاتبات و شعارهای رنگارنگ انتخاباتی در این خصوص داده شده اما در عمل کاری انجام نشده است و تنها به این نکته خواهیم رسید که سوء مدیریت مسئولان امر باعث شده تا روزانه بسیاری از افراد در این جاده های مرگ جان خود را از دست بدهند و قربانی بازار گیج بودجه های دولتی باشند و با رفتن به دل مرگ به دلیل وضعیت نامناسب و بی توجهی مسئولان، آمال و آرزوهای خود را به فنا بسپارند و در چندمدت اخیر حتی عبدالحمید زرک زهی قهرمان وشوو آسیا و مدال آور شهرستان خاش و استان سیستان و بلوچستان بر اثر وقوع یک سانحه رانندگی در این محور های نامناسب جان خود را از دست داد.
 
جاده
 
علی ای حال مسئولان بسیاری هستند که با وجود اوضاع نابسامان و شرایط بسیار بد این جاده ها سر راحت بر بالین می گذارند و بدون شک مسئول تمام جان هایی هستند که در این محورها گرفته می شود و خانواده هایی که یک عمر باید در سوگ بهترین عزیزانشان بنشینند.
شاید میزان کشته و زخمی شدن هموطنان در روزها و ماه های اخیر تنها آماری باشد که از حوادث مختلف در دفتر متولیان جاده به ثبت می رسد اما هرگز از توسعه و دوبانده و عریض کردن این محور سخن و عمل جدی به میان نمی آید و این جاده ها در سکوت و بی تدبیری مسئولان هر روز جان می گیرد و شکار جان انسان ها توسط غولهای آهنی و محورهای غیراستاندارد نیز چشم مسئولان را برای دیدن این حوادث انسانی سنگین تر کرده و آن ها را به خواب زمستانی فرو برده است و این جاده مرگ همین فرداست که دوباره جانی را بگیرند و خانواده ای را داغدار کند.
 

 
استان سیستان و بلوچستان که پهناورترین استان کشور نیز محسوب می شود و بافت و اقلیم آن سبب ایجاد فاصله های چندصد کیلومتری شهرها از یکدیگر و بعضاً تا مرکز استان برخی از شهرها فاصله ای نزدیک به 800 کیلومتر را طی می کنند و متاسفانه به دلیل نداشتن اتوبان و بزرگراه در این استان همواره آمار تلفات جاده ای به بیشترین حد فوتی می رسد.
وعده و شعار دوبانده کردن محورهای مواصلاتی شهرستان خاش بعنوان شاهراه و وردوی منطقه بلوچستان همواره بین شعارهای انتخاباتی کاندیدا و مسئولان دولت های مختلف به چشم می خورد اما خبری از افتتاح و احداث این محور دو بانده نیست.
* مسئولان انگار در گوش خود پنبه کرده اند تا صدای درد مردم را نشنوند
عبدالقیوم شهنوازی راننده کامیونت در حاشیه این جاده به خبرنگار ما گفت: جاده های نامناسب و غیراستاندارد استان سیستان و بلوچستان هر روز قربانی می گیرد و حضور خودرهای قاچاق سوخت و انسان نیز در این محورها سبب افزایش آمار تلفات و حوادث در این محورها شده است و مسئولان انگار در گوش خود پنبه کرده اند تا صدای درد مردم را نشنوند.
 

 
وی با بیان اینکه درست است که عوامل انسانی نیز در رخ دادن حوادث رانندگی دخیل هستند، تصریح کرد: اما نقش بسیار زیاد جاده های غیراستاندارد را نمی توان در بروز این حوادث نادیده گرفت اما نمی دانم مسئولان چرا نمی خواهند این حوادث و مشکلات را ببینند.
* همیشه در محور های مواصلاتی شهرستان خاش شاهد تصادفات هستم
محمدنبی خاشی کمال آبادی یکی دیگر از راننده های تاکسی های حمل و نقل جاده ای که به طرف ایرانشهر در حال حرکت بود، به خبرنگار ما گفت: من همیشه در این مسیر حرکت میکنم و همواره شاهد تصادفات بسیار عجیب و شدیدی در این محور هستم و حتی در هفته قبل نیز با چشمان خودم شاهد سوختن چند نفر در خودرو بودم که باید مسئولان در این خصوص چاره ای بیاندیشند.
 

 
* کشته و مجروح شدن 5 نفر در حوادث ترافیکی 48 ساعت گذشته  
علیرضا سرگزی مسئول فوریت های پزشکی شهرستان خاش در گفت و گو با خبرنگار تفتان ما اظهار کرد: بر اثر واژگونی یک دستگاه سواری پژو 405 در کیلومتر 65 محور خاش به زاهدان در اثر شدت ضربات وارده به یکی از سرنشینان جان خود را از دست داد و 2 نفر نیز مجروح شدند.
وی با بیان اینکه در این حادثه بلافاصله نیروهای امداد و نجات اورژانس و هلال احمر خاش به محل حادثه اعزام شدند، تصریح کرد: مجروحان به بیمارستان امام خمینی (ره) خاش منتقل شدند.
سرگزی بیان کرد: با توجه به اینکه شهرستان خاش در شاهراه و ورودی منطقه بلوچستان و مرکز استان قرار دارد بسیاری از تصادفات و حوادث در محورهای مواصلاتی این شهرستان رخ می دهد و از اینرو فوریت های اورژانس شهرستان خاش در هر شرایطی در کمترین زمان ممکن جهت امدادرسانی در صحنه حاضر می شود و نسبت به ارائه خدمات درمانی به حادثه دیدگان اقدام می کنند.
 

 
وی اذعان کرد: بنا به اعلام نظر پلیس؛ سرعت غیرمجاز خودرو این حادثه را رقم زد و راننده نتوانست خودرو را کنترل کند.
مسئول فوریت های پزشکی شهرستان خاش همچنین از تصادف دیگری در محور فرعی دهستان گوهرکوه در روستای شیرآباد خاش خبر داد و اظهار کرد: بر اثر برخورد راکب موتورسیکلت به علت انحراف به چپ با وانت تویوتا تصادف و به علت شدت ضربه وارده در دم جان خود را از دست داده است.
به گزارش خبرنگار تفتان ما ؛ برخورد وسیله نقلیه با عابر پیاده، تخطی از سرعت مطمئنه، رعایت نکردن حق تقدم عبور، خستگی و خواب‌آلودگی راننده، انحراف به چپ و غیره در صدر علل بروز حوادث رانندگی در جاده‌های کشور است و از میان تصادفات رخ داده در جاده‌ها بیش از یک سوم این تصادفات به واژگونی منجر شده‌اند و همچنین دو طرفه و کم عرض بودن جاده های ارتباطی از جمله علل بروز سوانح رانندگی در استان سیستان و بلوچستان است.
 

 
انتهای پیام/3028
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcdjk0n.yt0ff6a22y.html
منبع : تفتان ما
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها