تاریخ انتشار :شنبه ۳۱ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۰۹
در صورت تأیید ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی روستای کلپورگان شهرستان سراوان به عنوان سومین اثر سیستان و بلوچستان ثبت جهانی می شود.
به گزارش عصر هامون، به نقل از شستون، این روزهای همه مسیولین و مردم سطح شهرستان سراوان در تکاپوی استقبال از ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی هستند تا جاییکه همه بسیج شدند تا این روستا به عنوان اولین روستای صنایع دستی کشور به ثبت جهانی برسد.
گروهی از مردم در حال رفت و روب و لای برداری قنات های اطراف، گروهی دیگر در حال رنگ آمیزی، برخی  در حال مرتب سازی محوطه داخلی کارگاه سفال سازی که به دومین موزه زنده دنیا شهرت دارد، هستند.
در این میان فعالان رسانه های و مجازی هم ساکت نشسته و کمپین مردمی جهانی شدن کلپورگان را در شبکه های اجتماعی راه اندازی و ازمردم برای حمایت از این رخداد مهم دعوت به همکاری می کنند.
کامبیز مشتاق گوهری مدیر کل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا از ورود ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی به استان در روزهای آینده خبر داده است و گفته این ارزیابان  برای مورد بررسی قرار دادن ظرفیت روستای کلپورگان به این استان سفر خواهند کرد.
همچنین وی معتقد است در صورت تأیید شورای جهانی صنایع دستی، روستای کلپورگان پس از شهر سوخته و‌کویر لوت به عنوان سومین اثر سیستان و بلوچستان ثبت جهانی می شود.
موزه سفال کلپورگان در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید که این اثر ارزنده همچنان بدون هیچ گونه تغییر در نحوه ساخت آن، به عنوان اثر فاخر از ایران در اذهان جهانیان باقی بماند.
روستای کلپورگان در ۲۵ کیلومتری شهرستان سراوان و در ۳۹۰ کیلومتری جنوب شرق زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان قرار دارد.
شغل اکثر مردم این روستا کشاورزی و دامداری است، همچنین زنان روستا مشغول به ساخت سفال، سوزن دوزی و همچین حصیر بافی هستند که به نوعی علاوه بر اینکه هنر فاخر خود را به نمایش می گذارند، در معیشت خانواده خود را نیز سهیم می کنند.  
زنان بلوچ سفال را با شگرد خاصی می سازند که حیرت جهانیان را به خود وا داشته اند، زنان به طور ماهرانه و هنرمندانه و بدون چرخ سفالگری، سفال را با دست می سازند که سفال این روستا به عنوان اولین موزه زنده کشور و دومین موزه زنده جهان معروف است.
قدمت سفال کلپورگان بنا به گفته محققان به هفت هزار سال پیش و قبل از پیدایش چرخ سفالگری باز می گردد که از همان زمان تا کنون روش ساخت آن نسل به نسل به بانوان این روستا منتقل شده و کوچکترین تغییری در ساخت آن به وجود نیامده است.
خاک مورد استفاده در ساخت سفال، خاک رس است که از روستای مشکوتک در نزدیکی این روستا تهیه و پس از گذر از چند صافی و خروج ناخالصی به نزد بانوان برده می شود که آنان برای ساخت سفال از آن استفاده می کنند.
نقوش سفال کلپورگان هم بر گرفته از اعتقادات هزاران ساله بومیان است که به صورت ذهنی بر روی سفال نقش بسته می شود که رنگ‌ مورد استفاده برای نقشبندی سفال سنگی به «تیتوک» است که از دامنه کوه بیرک شهرستان مهرستان تهیه و پس از آسیاب و اضافه شدن آب به پودر آسیاب، شده، استفاده می شود.
کلپوره نام گیاهی است با ارتفاع ۱۰ تا ۳۵ سانتی متری، دارای ظاهری سفید پنبه ای که در نواحی کویری، زمین های بایر و سواحل سنگلاخی رویش دارد که این گیاه در دامنه کوه بیرک شهرستان مهرستان به وفور یافت می شود.
این گیاه دارای برگ های باریک، دراز و پر از کرک های پنبه ای مانند است که گل های این گیاه به رنگ سفید مایل به زرد، زرد و یا ارغوانی است که باتوجه به شرایط رویش کلپوره زمان گلدهی آن بین ماه خرداد و اواخر مرداد است.
 
حصیر بافی از دیگر هنر های کهن مردمان بلوچ است که باتوجه به وجود نخلستان های فراوان در شهرستان سراوان، نمی توان جایگاه و نقش این هنر کهن را در رونق منطقه نادیده گرفت.
زنان و مردان روستای کلپورگان و دیگر نقاط سطح شهرستان سراوان از قسمت های نازک برگ درخت خرما که در اصطلاح بلوچی به آن «پیش» گفته می شود و بنا به ضخامت و استحکام برگ انواع سبد، زیر انداز، سواس ( کفش بلوچی)، جانماز، طناب حصیری، سفره، ظروف مختلف، کلاه و همچنین اسباب بازی ساخته می شود که مورد پسند مردم قرار گرفته است.
همچنین از چوب های باقی مانده از شاخه های درخت خرما انواع میز، صندلی، پرده های حصیری، جعبه دستمال کاغذی، اتاقک های حصیری و دکوری های مختلف و زیبایی ساخته می شود.
علی ای حال باید منتظر ماند و دید که آیا چنین روستایی که دارای قدمت هفت هزار ساله و هنر های دستی کهن و فاخر است، نظر ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی را به خود جلب و به عنوان سومین اثر سیستان و بلوچستان پس از شهر سوخته و کویر لوت ثبت جهانی می شود یا خیر؟





انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcceeqo.2bqee8laa2.html
منبع : شستون
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها