تاریخ انتشار :دوشنبه ۲ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۵۲
گزارشی از آتش سوزی مراتع در سایه بی تدبیری و بی خیالی؛

گیسوان سبز عروس تفتان خاکستری شد/ ۱۰۰ هکتار از پوشش گیاهی منطقه سنگان در آتش سوخت

بخشی از مراتع و پوشش گیاهی ارتفاعات تفتان در آتش سوخت؛ اما مسئولان همچنان در خوابند و موضوعی که مراتع این دیار سال‌هاست با آن ساخته‌اند اما قرار است این حکایت «سوختن و ساختن» تا کی ادامه یابد و تاکنون برنامه‌ای برای آن با مشارکت افکار عمومی و رسانه‌ها تدوین نشده است تا در بین مردم فرهنگ سازی شود.
به گزارش عصرهامون،به نقل از تفتان ما، سریال دنباله دار آتش سوزی در مراتع همچنان ادامه دارد و این آتش سوزی های پی در پی امان جنگل ها و مراتع را بریده است.
مراتع و جنگلها بعنوان نعمت های الهی و سرمایه های ملی هستند و نقش بسیار مهمی در محیط زیست انسان ها دارد و اساسی‌ترین نقش را در توسعه پایدار جوامع برعهده دارد با توجه به افزایش حساسیت نسبت به ثروت‌های طبیعی در چند سال گذشته همیشه از دغدغه‌ها و مطالبات اصلی فعالان زیست محیطی و رسانه‌ها به شمار می‌رود  و به همین دلیل باید انسان ها در حفاظت و نگهداری از این موهبت های الهی کوشا باشند.
مسئله مهم مراتع و محیط زیست مقوله ای است که باید همه ی ارکان جامعه و مسئولان در پاسداشت و فرهنگ استفاده از جنگل ها و مراتع دخالت و تلاش کنند چرا که آثار مثبت و منفی آن به طور مستقیم بر تمام ارکان جامعه تاثیرگذار است.
متاسفانه امروزه یکی از مهمترین عوامل تخریب مراتع و جنگ هل آتش سوزی است که تاثیرات بسیار مخربی بر محیط زیست دارد و طبق نظریه کارشناسان تقریبا 200 سال به طول می انجامد تا مجدداً احیاء شوند.
 
 
استان سیستان و بلوچستان از جمله استان های است که بیشترین مراتع را به خود اختصاص داده است که از مجموع مساحت استان حدود 12559 هزار هکتار دارای پوشش گیاهی اعم از مرتع، جنگل و بیشه زار است که این میزان حدود 67 درصد استان را شامل می شود و شهرستان خاش نیز با داشتن یک میلیون و 800 هزار هکتار مراتع در استان و حتی کشور بی نظیر است و حاشیه تفتان یکی از این نعمات ارزشمند و مراتع بسیار خوب این منطقه است.
اما متاسفانه امروزه با روشن کردن آتش در حاشیه مناطق روستایی شهرستان خاش و حاشیه کوه  تفتان و مراتع جنگلی این منطقه که بعنوان تفرجگاه مورد بهره برداری عموم قرار می گیرد و با بی توجهی گردشگران به این مهم باعث شده که درصد بسیار زیادی از عوامل ایجاد حریق در منابع طبیعی و محیط زیست مربوط به عوامل انسانی باشد و زمین های به وسعت چند هکتار را به آتش می کشد و عده زیادی را برای خاموش کردنش روزها وهفته ها به زحمت بیندازد.
* 100 هکتار از پوشش گیاهی و مرتعی ناب دروک سنگان در آتش سوخت
فرماندار شهرستان خاش در گفت و گو با خبرنگار ما با بیان اینکه سال گذشته نیز 20 هکتار از پوشش گیاهی منطقه تفتان دچار آتش سوزی شد، اظهار کرد: 100 هکتار از پوشش گیاهی و مرتعی ناب دروک سنگان در آتش سوخت.
محمداکبر چاکرزهی بیان کرد: با تلاش نیروهای مردمی و امدادی هلال احمر، آتش نشانی خاش، پاسگاه و دهیاری دروک سنگان و پرسنل منابع طبیعی آتش در ارتفاعات تفتان پس از پنج ساعت تلاش بی وقفه این آتش مهار شد.
 
 
وی تصریح کرد: مردم باید در حفظ و نگهداری محیط زیست تلاش کنند و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان باید مردم را در خصوص اهمیت منابع طبیعی بیشتر آگاه کند و باید این مهم جزئی از فرهنگ عمومی و حساسیت های جامعه باشد.
* علت وقوع این آتش سوزی بی احتیاطی گردشگران بوده که پس از تفریح و سرگرمی
چاکرزهی با بیان اینکه علت وقوع این آتش سوزی بی احتیاطی گردشگران بوده که پس از تفریح و سرگرمی نسبت به مهار آتش اقدام نکرده اند، گفت:  تقریباً 98 درصد بیشتر آتش سوزی ها عوامل انسانی است و انسان نقش برجسته ای در آتش سوزی ها دارد و متاسفانه سهل انگاری و بی توجهی گردشگران در بروز آتش سوزی در منطقه گردشگری و بکر این شهرستان تاثیرگذار است.
وی خاطرنشان کرد: این آتش سوزی در ارتفاعات شرقی تفتان و در نزدیکی چشمه آب گرم رخ داده که 25 کیلومتر با جاده اصلی سنگان به تفتان فاصله دارد و ده کیلومتر آن صعب العبور است.
فرماندار شهرستان خاش بیان کرد: منابع طبیعی و مراتع متعلق به مردم است و منطقه تفتان خواستگاه مهم پرورش گونه های منحصربفرد گیاهی از انواع درختی و بوته ای شامل زیتون وحشی، بنه، بادام کوهی، زرشک وحشی، پونه، درمنه، آویشن خار گلک،گرمونه، آویشن و غیره است که این آتش سوزی و حریق سبب کاهش پوشش گیاهی، کاهش ازت خاک، کاهش مواد آلی، افزایش فرسایش، توسعه آفات و بیماری ها می شود و تهدید جدی برای گونه های جانوری این منطقه است.
وی گفت: سه تیم امدادی هلال احمر به همراه بالگرد امدادی آن در محل حضور داشتند که با توجه به حضور نیروهای مردمی و سرعت عمل نیروهای حاضر در صحنه، به حضور بالگرد آب پاش احساس نیاز نشد اما از حمایت ها و پشتیبانی هلال احمر استان و شهرستان برای مهار آتش تشکر می کنیم.
 
 
* گردشگردان از روشن کردن آتش در مراتع جداً خودداری کنند
چاکرزهی با بیان اینکه استان سیستان و بلوچستان و خصوصاً شهرستان خاش چندین سال در خشکسالی به سر می برد و میزان بارندگی به شدت کاهش یافته است، اظهار کرد: گردشگران و افرادی که به این مناطق می آیند از برافروختن آتش در این منطقه خودداری کنند و در صورت نیاز تمامی موارد ایمنی را رعایت کنند و پس از ترک مکان آتشی را که روشن کرده اند، خاموش کنند و در حفظ و صیانت از این ارزشهای ملی و درحال نابودی منطقه حساسیت بیشتری داشته باشند تا شاهد چنین حوادثی در این منطقه بکر و منابع طبیعی نباشیم.
به گزارش خبرنگار تفتان ما؛ حریق و سوختن جنگلها و مراتع کشور داستان و سریال تازه ای نیست؛ داستان تلخی که متاسفانه برگ برگ آن حکایت از بی تدبیری مسئولان دارد که خواسته یا نتوانسته اند چاره و برنامه ریزی انحام دهند چرا که آموزشهای مردمی در زمینه های حفظ و صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست نیازمند برنامه ریزی مدون است که بتواند با فرهنگ سازی مناسب سبب کاهش آتش سوزی مراتع باشیم.
انتهای پیام/3028
 
https://www.asrehamoon.ir/vdciyya3.t1aqu2bcct.html
منبع : تفتان ما
نام شما
آدرس ايميل شما