تاریخ انتشار :يکشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۴:۳۹
به گزارش عصر هامون به نقل از  ندای هیرمند؛ این روزها با قوت گرفتن بحث هامون و کاشت توتک در بخشهای از آن، تصاویری در برخی کانالها و گروههای  مجازی با نام برخی افراد که شناخت چندانی از آن ندارند ، بدون ذکر منابع اصلی انتشار می یابد . 
نکنه قابا تامل در این زمینه آنکه برخی  دانسته و یا  ندانسته این گیاه را که نام علمی آن لويي Thypha minima است را ني (بوريا ، لول ) Phragmetes australis معرفی می کنند که همین امر باعث انتقال اطلاعات غلط به کاربران و دوستداران هامون و طبیعت می شود. 
باید گفت گیاه ( نی و توتک ) دو نوع  گیاه متفاوت هستند  که تنها وجه تشابه این دو  ، محل رویش در تالابها ، مرداب ها و محل های ابگیری دائمی یا موقت  و برخی کاربردهای مشترک است و شاید همین امر باعث ترویج این اشتباه گردیده ، بطوریکه حتی  در گزارشهای پخش شده از صدا وسیمای مرکز استان  نیز این گیاه بدون توجه به نام اصلی آن ( نی ) معرفی گردید . 
این در حالی است که نی  از نظر شکل ظاهری وبرخی  کاربردها با توتک کاملا متفاوت است .
تفاوتهای ني (بوريا ، لول ) Phragmetes australis با توتک (لويي Thypha minima)
نی دارای یک ساقه مخروطی شکل با ساقهای بلند  است که  برگهای نازک و مسطح آن  در فاصله های معین از ساقه  جدا شده و در اطراف آن قرار می گیرد و میانگین رشد آن بین ۱-۴ متر نیز می رسد. 
 در حالی که توتک دارای یک ساقه است  که از سطح آب برگهای آن به موازات هم جدا شده و رشد می یابد و گاها به بیش از ۴ متر هم می رسد.
از وسط آن در برخی از توتک ها ساقه ای  مانند چوب رشد می کند که ( لوخ ) نام دارد و در اصطلاح محلی به آن (خُلک) می گویند . 
نی در ابتدای رشد نوعی تغذیه دام محسوب می شود در حالی که توتک یا توت جهت خوراک دام مورد استفاده قرار نمی گیرد . 
از گیاه توتک به دلیل قابلیت انعطاف پذیری و عدم تجزیه پذیری در  آب به دلیل صاف و لغزنده بودن  برگهای آن ‌در ساخت توتن های محلی استفاده می شود اما نی به جهت عدم انعطاف پذیری و جذب آب به دلیل خالی بودن درون آن  این ویژگی را ندارد .
کاربردهای مشترک  
گیاه نی و توتک در تهیه حصیر کاربردهای مشترک اما با شکلی متفاوت دارند . از گیاه توتک نوعی (حصیر ) که در اصطلاح محلی پرده خلکی می گویند ،  تهیه می شود که در تزئین اتاقها و نصب درب های ورودی به منطور جلوگیری حشرات استفاده می شود اما حصیر تهیه شده از نی برای ایجاد خانه های حصیری ، ایجاد سرپناه و بادگیرها بکار گرفته می شود . 
با این توضیحات باید گفت که گیاه توتک ‌که این روزها تکثیر آن در تالاب هامون توسط برخی از جوانان غیور در سطح وسیعی  انجام شد با نی کاملا متفاوت است  و هیچ ارتباطی با هم ندارند . 
یادداشت : ناصر صیاد
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdciw3a3.t1aqu2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما