ms']['section_id'] =0; ?>ms']['section_id'] =0; ?> صنایع کوچک؛ علاج مشکلات اقتصادی و اشتغال جامعه صنایع کوچک سیستان و بلوچستان چشم انتظار تسهیلات و حمایت مسئولان | عصر هامون
تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۲۰:۰۲
مقام معظم رهبری علاج مشکلات اقتصادی را توجه مسؤولان به واحدهای تولیدی کوچک می‌دانند و همین صنایع کوچک و متوسط است که در متن جامعه اشتغال ایجاد می‌کنند اما به دلیل نداشتن بودجه در انتظار تسهیلات بانکی دولت هستند.
به گزارش عصرهامون، به نقل از تفتان ما، تعریف صنایع کوچک و متوسط در میان کشورها و مناطق جهان بسیار متفاوت است. در حقیقت، شرایط اقتصادی و صنعتی حاکم بر هر کشور، معرف صنایع کوچک و متوسط آن است. برخی از معیارهایی که معمولاً در تعریف صنایع کوچک و متوسط به کار می‌روند عبارتند از: تعداد کارکنان، میزان سرمایه، حجم دارایی، کل حجم فروش و ظرفیت تولید. اما رایج‌ترین معیار برای تعریف صنایع کوچک و متوسط، معیار تعداد کارکنان است.
تغییر سریع و گسترده فناوری تولید در دهه‌های اخیر و فاصله‌گرفتن از تولید انبوه در صنایع بزرگ و گرایش به سمت تولید انعطاف‌پذیر در صنایع کوچک و متوسط، هر چند توانایی رقابت فعالیت‌های صنعتی کوچک را افزایش داده و منجر به انتقال فعالیت‌های اقتصادی از صنایع بزرگ به سمت صنایع کوچک شده، لیکن این موضوع به معنای حذف صنایع بزرگ و جایگزینی آن با صنایع کوچک نبوده؛ بلکه روند حرکت، به سوی تعامل هر چه بیشتر این دو با یکدیگر و در قالب یک زنجیره تولید بوده است. به گونه‌ای که تقسیم کار میان صنایع کوچک و بزرگ به شکلی صورت پذیرفته که آنها به جای رقابت با هم، یکدیگر را کامل می‌کنند.
بر همین اساس رویکردهای حمایت از بنگاه های کوچک و متوسط به ویژه حمایت های مالی در اقتصاد ایران باید با لحاظ کردن فضای اقتصاد کلان و جایگاه بنگاه های کوچک و متوسط در کل اقتصاد مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
بنگاه‌های کوچک و متوسط، طیف وسیعی از فعالیت‌ها ـ خانگی تا امور تولیدی و خدماتی ـ را شامل می‌شوند. بنابراین، جای تعجب ندارد که هیچ تعریف واضح، واحد و در عین حال جامعی از فعالیت‌های کوچک و متوسط وجود ندارد. بیشتر تعریف‌های بنگاه های کوچک و متوسط بر اساس معیارهای کمّی مانند تعداد کارکنان، میزان گردش مالی، ارزش دارایی‌ها و میزان سرمایه می‌باشد. در زمینه ویژگی‌های کیفی می‌توان به حوزه و محدوده خدمات‌رسانی بنگاه‌های کوچک و متوسط اشاره کرد. بر این اساس غالب بنگاه‌های کوچک و متوسط تنها به مشتریان محلی سرویس می‌دهند یا سهم بسیار کوچکی از بازار موجود را در اختیار دارند و به وسیله یک نفر یا گروه کوچکی که در عین حال مالک کسب و کار نیز شناخته می‌شوند، اداره می‌گردند.
تعیین اندازه بنگاه بر اساس تعداد شاغلین به عنوان یکی از استانداردهای متداول جهت طبقه‌بندی مقیاس بزرگی بنگاه تولیدی مطرح بوده که البته، بسته به کشورهای مختلف سطوح اندازه‌گیری آن متفاوت می‌باشد. به عنوان مثال در کانادا بنگاه‌های با کمتر از 500 نفر کارکن، در گروه بنگاه‌های کوچک و متوسط طبقه‌بندی می‌شوند در حالی که در اتحادیه اروپا بنگاه‌های با اشتغال کمتر از 250 نفر “متوسط”، کمتر از 50 نفر “کوچک” و کمتر از 10 نفر “خرد” نامیده می‌شوند.
تعریف بنگاه های کوچک و متوسط در ایران از سازمانی به سازمان دیگر فرق می‌کند. ارگان‌ها و سازمان‌های مختلف هر یک بنا به مقتضیات کاری خود به تعریف و تقسیم‌بندی بنگاه‌ها از حیث بزرگی، کوچکی و متوسطی پرداخته‌اند.
 
 
بر اساس تعریف وزارت صنعت، معدن وتجارت و وزارت جهاد کشاورزی،Ø بنگاه‌های کوچک و متوسط، واحدهای صنعتی و خدماتی هستند که کمتر از 50 نفر کارکن دارند.  مرکز آمار ایران، کسب و کارها را به چهار گروهØ طبقه‌بندی کرده است: کسب و کارهای 9ـ1 کارگر، 49ـ10 کارگر، 99ـ50 کارگر و بیش از 100 کارگر.
 بنا به تازه‌ترین تعریف سازمان صنایع کوچک وØ شهرک‌های صنعتی، صنایع کوچک به صنایعی گفته می‌شود که تعداد شاغلان آنها بین 5 تا 50 نفر باشد و صنایع بزرگ ، صنایعی می‌باشند که تعداد شاغلان بیش از 50 نفر داشته باشند.
 در آیین‌نامه اجرایی گسترش بنگاه‌های کوچک و زودØ بازده که در سال 1384 تصویب شد و مسئولیت اجرایی آن بر عهدة سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی است، به واحدهای تولیدی (کالا و خدمات) کمتر از 50 نفر کارکن، بنگاه کوچک اطلاق می‌شود و فقط این بنگاه‌ها مشمول مفاد آیین‌نامه می شوند.
 آنچه که اداره آمار بانک مرکزی به عنوانØ طبقه‌بندی واحدهای صنعتی در نظر می‌گیرد بدین صورت است که واحدهای با کمتر از 10 نفر کارکن “خرد”، 10 تا 49 نفر کارکن “کوچک”، 50 تا 99 نفر کارکن “متوسط” و بالاتر از 100 نفر کارکن “بزرگ” نامیده می‌شوند.
در دو دهه اخیر وحدت بازارها و افزایش آگاهی مصرف کنندگان موجب تغییر در ساختار تقاضا شده و از آنجا که صنایع بزرگ به سبب ساختار خود انعطاف لازم را در جوابگویی به تنوع طلبی مصرف کنندگان ندارد زمینه رشد صنایع کوچک بیش از پیش فراهم شده است.
 
 
نکته قابل توجه این است که بهره‌وری در صنایع کوچک بیشتر از صنایع متوسط و در صنایع متوسط بیشتر از صنایع بزرگ است. با توجه به اهمیت و جایگاه این موضوع در شرایط اقتصادی کنونی صنایع کوچک و متوسط با اشتغال کمتر از 500 نفر در کشورهایی نظیر ایتالیا ژاپن و فرانسه 70 الی 80 درصد از اشتغال صنعتی را دربر می‌گیرد.
علی ای حال باید ببینیم با توجه به شرایط حاکم بر جامعه آیا صنایع کوچک توانسته جایگاه خود را در اقتصاد و تولید کشور بدست آورد یا هنوز برای ررسیدن به این جایگاه زمان نیاز است.
* صنایع کوچک حدود 92 درصد از صنعت کشور را شکل می دهند
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان خاش در گفت و گوی تفصیلی با خبرنگار ما اظهار کرد: سازمان صنایع کوچک ابتدا در سال1343  شکل گرفت و امسال پنجاه و سه ساله می شود و درسال 1393در تاریخ 21 مرداد ماه در تقویم کشور ثبت شد هر ساله ما در این روز مراسمی برای تقدیر از کسانی که در این عرصه فعالیت دارند دعوت به عمل می اوریم و از کارآفرینان برترین و شهرک های تخصصی قدردانی می شود.
مهدی اسماعیلی گفت: صنایع کوچک حدود 92 درصد از صنعت کشور را شکل می دهند و پنجاه و دو درصد اشتغال صنعتی کشور را شکل می دهند، حدود دو میلیون پانصد هزار نفر مشغول هستند که یک میلیون دویست هشتاد هزار نفر در قسمت صنایع کوچک مشغول به کار هستند.
 
 
وی با بیان اینکه واحد های صنعتی بخش عمده ای از مشاغل کشور در صنف های تولیدی کوچک و متوسط را در بر می گیرند، ادامه داد: این واحدها حدود نیمی از مشاغل کشور را پوشش می دهد و صنایع کوچک خود به تنهایی بخش اعظمی از مشاغل کشور را تامین می کند که آمار نشان دهنده این موضوع است و اشتغال بیشتر در صنایع کوچک اتفاق می افتد که این موضوع به کارافرینان و شکوفایی استعداد ها بستگی دارد.
 
* صنایع کوچک واحدهایی هستند که با سرمایه و دانش مردم آغاز به کار می کنند
اسماعیلی در پاسخ به این سوال که نقش صنایع کوچک در توسعه اقتصادی به چه میزان است؟، تصریح کرد: صنایع کوچک واحدهایی هستند که با سرمایه و دانش مردم آغاز به کار می کنند و خیلی از افرادی که می خواهند کاری داشته باشند با سرمایه و دانش یک صنایع کوچک را به راه انداخته در واقع مردم گرداننده آن هستند در بسیاری از کشورهای دنیا درا بتدا با صنایع کوچک استارت کار را زدند پس به نوعی محل آغاز و نوآوری هستند صنایع کوچک مانند کودکی هستند که دارای دوران هستند که باید طی شود ابتدا کودکی سپس بلوغ ورشد و بزرگسالی صنایع کوچک هم دوره ها را پشت سر گداشته و اگر قرار باشد در بنگاه های رقابتی رقابت کند باید این دوره ها را بگذراند و صنایع کوچک کمک به توسعه متوازن مناطق می کند و اما در بحث اقتصاد مقاومتی نمونه عملی آن همین صنایع کوچک است.
وی با بیان اینکه در شهرک های صنعتی امکانات اولیه از جمله زمین، آب و برق در اختیار واحد های صنعتی قرار داده شده است، خاطرنشان کرد: در حوزه توسعه بازار به صنایع کوچک خدماتی داده می شود از جمله آموزش شرکت در نمایشگاه ها و درحوزه توسعه فناوری با استخدام مشاور صنایع کوچک را یاری می کنیم و در بحث آموزش سالی تعداد زیادی آموزش می بینند و در قسمت تامین مخنابع مالی که یکی از بخش های مهم است با بانک ها در قالب طرح رونق به کمک صنایع کوچک آمده و توان خود را برای رونق هر چه بیشتر به کار می بندیم.
 

 
* اقتصاد ما به جای آنکه رقابتی باشد دولتی است
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان خاش با بیان اینکه یکی از دلایل عمده اینکه فارغ التحصیلان و نخبگان کمتر وارد فضای کار می شوند به این دلیل است که اقتصاد ما به جای آنکه رقابتی باشد دولتی است، ادامه داد: فضای کسب و کار مهیای تولید نیست که این خود عاملی مهم است که افراد نمی توانند ورود کنند و به جای اینکه  وقت خود را صرف کار تولیدی کنند در کارهای غیر تولیدی می گذرانند و به تنهایی هم توان این را ندارند تا وارد فضای کار تولیدی شوند چون ریسک نمی کنند پس اولین مانع این است که ما باید فضای کسب وکار  را مهیا کنیم و در قدم بعد بتوانیم روابط بین الملل خود را با دنیا بهبود ببخشیم وبتوانیم تولیداتی کنیم که جایی در بازارر قابتی بین المللی داشته باشد.
وی اذعان کرد: نباید فقط چشم به تولید داخل داشته باشیم که در آن صورت بازار جهانی را از دست می دهیم نهادها و بانک های تخصصی شکل بگیرد و آموزش کشور باید مهارت هایی به آنها دهد که بتوانند کسب و کار را به راه اندازند.
 
 
* نقش شهرک های صنعتی کوچک در هدایت صنایع فعال به سمت صنایع دانش بنیان بسیار مهم است
اسماعیلی با بیان اینکه نقش شهرک های صنعتی کوچک در هدایت صنایع فعال استان به سمت صنایع دانش بنیان بسیار مهم و چشمگیر است، اذعان کرد: ما یکی از برنامه هایی که داریم این است که واحدهای صنعتی موجود را به صنایع دانش بنیان تبدیل کنیم تا به سمت صنایع دانش بنیان گام بردارند.
وی با بیان اینکه آینده کاری واحد های صنعتی کوچک بسیار در اقتصاد کشور تاثیر دارد، اظهار کرد:  بازار باید شکل رقابتی به خود بگیرد و از شکل دولتی خارج شود و ما بتوانیم خصوصی سازی را انجام دهیم و پای دولت کمتر وارد شود ما بتوانیم با بازار های جهانی کار کنیم.
انتهای پیام/3028
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcivwa3.t1ayu2bcct.html
منبع : تفتان ما
نام شما
آدرس ايميل شما