پایگاه خبری تحلیلی عصر هامون 21 خرداد 1398 ساعت 12:23 https://www.asrehamoon.ir/report/112769/برداشت-8هزار-تن-انبه-بهشت-محصولات-گرمسیری-کشور-شاه-میوه-استوایی-سیستان-بلوچستان-روانه-بازار -------------------------------------------------- گزارش عصرهامون از نوبرانه گران قیمت جنوب شرق کشور؛ عنوان : برداشت 8هزار تن انبه در بهشت محصولات گرمسیری کشور/شاه میوه استوایی سیستان و بلوچستان روانه بازار شد -------------------------------------------------- در حالی از اواسط اردیبهشت ماه کار برداشت انبه سرباز آغاز شده که به علت نبود صنایع تبدیلی و افزایش واردات از آن سوی مرزها این روزها طعم این میوه بر کام کشاورزانش تلخی کرده و راهی استان هرمزگان برای تهیه ترشی می شود. متن : به گزارش عصرهامون، به معنای واقعی کلمه باید سیستان و بلوچستان را سرزمین عجایب و شگفتی های ایران بدانیم استانی پهناور با بیشمار ظرفیت خاص گیاهی و جانوری که به دلیل دارا بودن طبیعت چهارفصل و آب و هوایی بی نظر به زیستگاه گیاهان، پرندگان و حیواناتی کمیاب و گاهاٌ عجیب تبدیل شده که هر یک از آنان در کنار جذابیت های منحصر به فردی که دارند می توانند موجب شکوفایی اقتصادی و گردشگری این پهنه از خاک ایران شوند. هر گوشه از این استان بی نظیر لقبی منحصر به فرد و زیبا دارد از انبار غله ایران در شمال سیستان و بلوچستان تا هندوستان کوچک در جنوب این استان انواعی از القاب نام آشنایی است که به دلایلی خاص به این مناطق داده شده و موجب کنجکاوی هر ذهن پرسشگری می شود. آب و هوای گرم و استوایی شهرستان های جنوبی سیستان و بلوچستان و کشت انواع محصولات خاص گرمسیری در این مناطق مهمترین دلیلی است که برای این محدوده خاص جغرافیایی نامی چون هندوستان کوچک برگزیده شده است. در این میان خالی از لطف نیست اگر بدانیم که هندوستان به تنهایی بیش از 18میلیون تن از انبه جهان را تولید می کند و شهرستان های جنوبی سیستان و بلوچستان نیز که مهد پرورش میهوه های گرمسیری هستند سالاه چیزی در حدود 14هزار تن از این شاه میوه استوایی را روانه بازار می کنند.   از ترشی و گس اردیبهشت تا شیرینی بی نظیر خرداد به طور کلی همه ساله در آغازین روزهای اردیبهشت در جنوب سیستان و بلوچستان میتوان طعم ترش و گس انبه نارس را که هنوز ساعتی از چیدنش نمی گذرد را چشید یا تنها یک ماه بعد در یعنی از نیمه دوم خرداد تا خرماپزان مرداد در هر گوشه ای از این استان زرخیز با انبه‌های رسیده طعمی جادویی را تجربه کرد. انبه جزو اولین میوه‌هایی است که در مناطق گرمسیری و استوایی مورد استفاده انسان قرار گرفته است از اولین روزهای کشت انبه در دامنه کوه‌های هیمالیا در کشور هند و برمه چیزی در حدود 4 هزار سال می گذرد اما امروزه در بسیاری از مناطق گرمسیری جهان میتوان این درخت همیشه بهار را مشاهده کرد. اولین ورود انبه به ایران به حدود 300 سال پیش باز میگردد که این شاه میوه استوایی توسط تجار عرب وارد کشور شده و امروزه در بخش اعظمی از استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان و قسمت هایی از کرمان کشت می شود. انبه درختی است زیبا که ارتفاع آن به 10تا 30 متر می رسد برگهای این درخت نیزه ای شکل، گلهای آن زرد یا قرمز رنگ و بصورت خوشه ای وجود دارد میوه آن که انبه یا منگو نامیده می شود بیضوی شکل و دارای طعمی مطبوع وشیرین بوده و دارای هسته ای نسبتا بزرگ است . انبه در نیمه دوم اردیبهشت ماه می رسد و تا نیمه اول شهریور موجود است. سلطان میوه ها در جنوب سیستان و بلوچستان پادشاهی می کند با توجه به شباهت آب و هوایی شهرستان سرباز با اقلیم کشور پاکستان که تولید کننده مرغوب ترین ارقام انبه در منطقه است پتانسیل مناسبی جهت توسعه کشت انواع ارقام انبه در این شهرستان وجود دارد. انبه که به شاه میوه ها معروف است از نظر غذائی بسیار غنی است در مقایسه با سایر میوه ها منبع عالی کاروتن است هر یکصد گرم از قسمت خوراکی انبه حاوی 1990 واحد بین المللی بتاکاروتن (ویتامین آ) است که خیلی بیشتر از میزان موجود در سایر میوه هاست. میوه نارس انبه ترش‌مزه است و برای ساختن ترشی و سس غذا از آن استفاده می‌شود، یا اینکه پوست آن را تراشیده و مغز آن را قطعه‌قطعه می‌کنند و به آن نمک می‌زنند و در معرض آفتاب قرار می‌دهند تا خشک شود. بهره‌دهی یک درخت از ۷۰۰ عدد تا ۲۰۰۰ عدد است، یعنی هر درخت حدود ۱۲۰ کیلوگرم محصول می‌دهد  برداشت 8هزار تن انبه در سیستان و بلوچستان در همین رابطه كارشناس امور باغي سازمان جهاد كشاورزي سيستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، گفت: کار برداشت محصول انبه در سیستان و بلوچستان از اواسط اردیبهشت ماه امسال آغاز می شود و تا اواخر مرداد ماه ادامه دارد. وی با اشاره به سطح زیر کشت این محصول در سیستان و بلوچستان بیان کرد: در مجموع هزار و500 هکتار اراضی استان زیر کشت انبه قرار گرفته است که از مجموع این اراضی، هزار هکتار آن بارور بوده و پیش بینی می شود تا پایان فصل برداشت بیش از 14هزار تن انبه از این باغات برداشت شود. مصیب سیاسر با بیان این مطلب که نگه داری انبه بعد از رسیدن سخت است، افزود: به همین دلیل نیز چیزی در حدود 15درصد از این محصول به صورت خانگی در زمان نارس بودن تبدیل به ترشی می شود و85درصد نیز به صورت نارس و به دلیل عدم وجود صنایع تبدیلی به میناب استان هرمزگان برای تهیه ترشی صادر می شود، درصورتی که با ایجاد کارگاه های فرآوری این محصول در استان می توان زمینه اشتغال را برای افراد جویای کار فراهم کنیم. وی خاطرنشان کرد: تاکنون چیزی در حدود 8هزار تن انبه از باغات استان برداشت شده که از مصارف این شاه میوه گرمسیری استان می توان به مصرف تازه آن، تهیه ترشی، پودر شربت و استفاده در صنایع آب میوه سازی و دیگر بخش ها دارویی و زیبایی نام برد. سیاسر با اشاره به مدت زمان بهره برداری از یک درخت انبه اذعان کرد: از زمان کشت نهال انبه تا اولین برداشت چیزی در حدود 5سال زمان نیاز است و اگر بخواهیم به برداشت اقتصادی برسیم این مدت به 10سال افزایش پیدا می کند که اگر حمایت از کشاورزان انجام گیرد و دست واسطه گران کوتاه شود با وجود مدت طولانی ثمربخش شدن هر نهال بازهم سود خوبی به باغداران خواهد رسید. وی ادامه داد: برای حمایت از کشاورزان به آنان نهال یارانه ای؛ کود شیمیایی و سموم آفت کش داده می شود، هرچند امسال به دلیل تحریم ها و سخت شدن واردات کود در برخی مواقع با مشکلاتی روبه رو بودیم. كارشناس امور باغي سازمان جهاد كشاورزي سيستان و بلوچستان در پایان با اشاره به اینکه پاکستان بزرگترین کشور صادرکننده انبه به ایران است، تصریح کرد: تنها 20درصد انبه سیستان و بلوچستان به صورت تازه خوری مصرف می شود اما همین مقدار نیز به جای جای ایران ارسال می شود و مردم ایران می توانند این شاه میوه استوایی را خریداری کنند.   انتهای پیام/