پایگاه خبری تحلیلی عصر هامون 6 فروردين 1399 ساعت 9:29 https://www.asrehamoon.ir/report/122211/تنورچه-معجون-لذیذی-طعم-گوشت-بوی-آتش -------------------------------------------------- سلطان غذاهای بلوچستان؛ عنوان : تنورچه، معجون لذیذی از طعم گوشت و بوی آتش -------------------------------------------------- تنورچه یا ترونچه، غذایی است که طعم شگفت انگیزش می تواند هر کسی را که حتی درباره غذاهای محلی بلوچستان اطلاعاتی ندارد، عاشق خوراکی های ساکنان این منطقه از کشور کند. متن : به گزارش عصرهامون، یکی از بهترین کارهایی که مردم در روزهای کرونایی اقامت در خانه می توانند انجام دهند، آشپزی دسته‌جمعی و امتحان دستور پخت جدید است تا بتوانند این مدت را به فرصت تبدیل کنند. ایده ای که حتی می تواند در قالب مسابقه ای جذاب دنبال شود و شرایط گروه نامحدودی را از روزمرگی و یکنواختی خارج کند. استان سیستان و بلوچستان دارای فرهنگ خاص و تاریخی غنی است که در تمام زمینه‌ها ازجمله آشپزی می‌توان بازتاب آن را مشاهده کرد. فرهنگ غذایی جنوب استان سیستان و بلوچستان بسیار وابسته به نوع معیشت آنان یعنی دامپروری است. از آن جا که دامپروری به صورت گسترده‌ای در سیستان و بلوچستان رواج دارد، بنابراین شالوده‌ اصلی غذاهای بلوچستان را گوشت تشکیل می‌دهد. خرما نیز درکنار گوشت به صورت وسیعی درفرهنگ غذایی مردم سیستان و بلوچستان قرار دارد. اگرچه بسیاری از غذاهای محلی در این منطقه از کشور از گوشت دام تهیه می شود اما برخی از آن ها به دلیل طعم لذیذ و سبک و شیوه متفاوت طبخ، آوازه ای بلند دارد و طرفداران زیادی برای خود جمع کرده که بی تردید یکی از معروف ترین این خوراک های تنورچه است؛ غذایی که طعم شگفت انگیزش می تواند هر کسی را که درباره غذاهای محلی بلوچستان اطلاعاتی ندارد، عاشق غذاهای آنان کند. این غذا همانطور طور که از نامش پیداست، در تنور پخته می شود و شیوه پخت آن به دو روش است؛ در ادامه به معرفی روش‌های پخت تنورچه می پردازیم.   یک آشپز غذاهای محلی در ایرانشهر در گفت وگو با خبرنگار ما ایام نوروز امسال را بهترین فرصت برای آشپزی دانست و گفت: اگرچه ماندن طولانی مدت در خانه می تواند قدری سخت شود، اما  با توجه به در دسترس بودن آموزش و یادگیری از طریق فضا مجازی می توان طریقه پخت غذاهای محلی و بومی سایر استان ها را جست و جو کرد و با مشارکت و کمک سایر اعضای خانواده غذاهای لذیذ طبخ کرد و از کنار هم بودن لذت برد. مریم ناروئی ادامه داد: اکثر بانوان ایرانی اگر همیشه از وقت‌گیر بودن آشپزی و کمبود وقت شکایت داشتند حالا بهترین فرصت است تا به آشپزخانه بروند و هنرهایشان را رو کنند.  وی اضافه کرد: بسیاری از اعضاء خانواده در این ایام قرنطینه خانگی به دلیل وجود ویروس کرونا می توانند طرز تهیه غذای مورد علاقه شان یا خوراکی‌ را که همیشه منتظر زمانی برای یادگرفتنش بودند، انتخاب کنند. کتاب‌های آشپزی، برنامه‌های تلویزیونی، وب سایت های غذایی و صفحه‌های مجازی متعددی وجود دارند که دستور آشپزی غذاهای متنوع برای هر سلیقه‌ای را آموزش می دهند. وی اظهار کرد: برخی از غذاهای محلی هستند که هریک می‌تواند معرف هر خطه از ایران عزیز دانست. تنورچه یا ترونچه، غذای سنتی و در واقع نوعی کباب مخصوص استان سیستان و بلوچستان است و همان طور که از نام آن مشخص است این کباب را در تنور طبخ می کنند. وی در تکمیل مطلب فوق، گفت: این کباب به دو شیوه‌ متفاوت آماده می شود، یکی سیخ زدن گوشت گوسفند و در روش دیگر به شکل کامل کباب شده، که در هر دو روش نیاز به تنور است. در در روش اول پس از ذبح کردن گوسفند، گوشت آن را به قطعات بزرگ تقسیم می کنند و درون سیخ هایی از جنس چوب نخل می کشند و حدود 45 دقیقه تا 1 ساعت درون تنوری با ذغال های گداخته می گذارند. وی ادامه داد: در روش دوم اما گوسفند را ذبح و پس از خالی کردن محتویات شکمی با نخ نسوز می دوزند و به صورت آویزان درون تنور قرار می دهند؛ بعد از این کار، درب تنور را با کاهگل می‌ پوشانند و تا زمان پخت کامل صبر می‌کنند.  وی خاطرنشان کرد: البته تنورچه هم مثل سایر خوراک ها و غذاهای لذیذ یک فوت کوزه گری داشته و آن هم این است که اگر بخواهند کبابی آبدار و به اصطلاح بخارپز شده داشته باشیم، باید ظرفی از آب را درون تنور روی ذغال ها گذاشته و سیخ ها را به شکل ایستاده دور تا دور ظرف می چینند. پس از آماده شدن کباب می توانید آن را به تنهایی یا همراه با پلو سرو کنید. انتهای پیام/