تاریخ انتشار :چهارشنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۵۵
تنها راه برای وصول مطالبات ایران از چین استفاده از فاینانس این کشور در پروژه‌های عمرانی باشد. باید شرایط به‌گونه‌ای فراهم شود تا کشوری که می‌خواهد در پروژه‌های عمرانی سرمایه‌گذاری کند از پیمانکاران داخلی به نحوه مطلوب استفاده شود و خارجی‌ها فقط بحث فاینانس را بر عهده بگیرند.
بازگشایی فاینانس های چینی به کجا رسید؟
بازگشایی فاینانس های چینی به کجا رسید؟
به گزارش سرويس اقتصادي عصر هامون، از ابتدای امسال تاکنون دولت به دلایلی نتوانسته از فاینانس چینی در پروژه‌های عمرانی استفاده کند. به گفته یکی از اعضای کمیسیون عمران مجلس منابع مالی ایران در این کشور حدود 17 هزار میلیارد تومان است که فقط در سال‌های 91 و 92 از 5000 میلیارد تومان آن استفاده شده است. یکی از دلایل عدم استفاده از فاینانس چینی، عملکرد بانک مرکزی و نپرداختن مبلغ ریالی این فاینانس اعلام شده است. رئیس اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین نیز در خرداد ماه امسال با تأکید براینکه چین مشکلی در پرداخت فاینانس به ایران ندارد، گفته است: بانک مرکزی تا کنون اعتبار فاینانس چین را تأمین نکرده است. اسدالله عسگراولادی در ارتباط با وضعیت فاینانس چین و اخبار مطرح شده درباره قطع این فاینانس، اظهار داشت: فاینانس چین قطع نشده و کماکان در جریان است. وی با تأکید براینکه طرف چینی مشکلی در پرداخت فاینانس به ایران ندارد، گفته است: ریال این فاینانس باید از طرف بانک مرکزی تأمین شود و بعد چین فعالیت‌های مربوطه را انجام دهد. رئیس اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین در پاسخ به این سوال که علت عدم تأمین اعتبار از سوی بانک مرکزی چیست؟ گفت: این سوال را باید بانک مرکزی پاسخ دهد.

عسگراولادی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی براینکه آیا ایران می‌خواهد به جای چین کشورهای اروپایی را جایگزین کند؟ افزود: چنین خبری نست، کشورهای اروپایی مدام در حال مسدود کردن حساب‌های ایران هستند چطور می‌خواهند در این زمینه با ما همکاری داشته باشند؟

از سویی معاون امور بین‌الملل وزیر نفت از توافق با چین به منظور بازگشایی 4 تا 4.5 میلیارد دلار فاینانس طرح‌های جدید پتروشیمی ایران خبر داده و اعلام کرده است: 12 طرح جدید صنعت پتروشیمی با استفاده از فاینانس چینی توسعه می یابد.

علی ماجدی در گفتگو با مهر در تشریح توافق جدید جمهوری اسلامی ایران و چین به منظور بازگشایی فاینانس طرح‌های جدید پتروشیمی توسط چینی‌ها، گفته است: ایران و چین بر روی بازگشایی فاینانس 12 طرح جدید پتروشیمی به توافق رسیده اند.

معاون امور بین‌الملل وزیر نفت حجم بازگشایی فاینانس‌های چینی را بین چهار تا 4.5 میلیارد دلار عنوان کرد و اظهار داشته است: تاکنون مراحل قانونی و عملیات بازگشایی فاینانس هشت طرح پتروشیمی انجام شده است.

این دیپلمات وزارت نفت با تاکید بر اینکه علاوه بر این هشت طرح پتروشیمی، چهار طرح دیگر در مرحله بازگشایی فاینانس قرار دارند، تصریح کرد: علاوه بر این برخی از طرح های صنعت نفت و گاز هم با فاینانس روسیه عملیاتی و اجرایی خواهد شد.

اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور هم اعلام کرد: با سومین دیداری که میان روسای جمهور ایران و چین در حاشیه اجلاس شانگهای در تاجیکستان انجام می‌شود، خواهیم توانست میلیاردها دلار از فاینانس چین در طرح‌ها استفاده کنیم که اولویت با طرح‌های بخش خصوصی است.

محمد حسن پیوندی معاون شرکت ملی صنایع پتروشیمی اخیرا در گفتگو با مهر درباره آخرین وضعیت تامین فاینانس چینی برخی از طرح‌های در دست اجرای صنایع پتروشیمی، گفته است: فاینانس این پروژه‌ها در بانک مرکزی مراحل نهایی را سپری می کند.

مدیر برنامه ریزی شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید کرد: یک سری تفاهمات نیاز است بین بانک مرکزی و چینی‌ها و در آنها نظر بانک مرکزی لحاظ شود.

در همین حال عباس شعری مقدم مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اخیرا با بیان این که در مجموع، صنعت پتروشیمی حدود ١٠ میلیارد یورو از فاینانس کشور چین، سهمیه خواسته، گفته است: تاکنون از این میزان حدود دو میلیارد یورو برای طرحهای جدید پتروشیمی، شامل پتروشیمی‌های در دست ساخت سبلان، بوشهر، مسجدسلیمان و لردگان گشایش یافته است.

معاون وزیر نفت تاکید کرده است: هم اکنون در زمینه فاینانس چین، موانعی مانند تایید گارانتیهای پیش پرداخت و حسن انجام کار توسط بانک مرکزی ایران باقی مانده که تاکنون حل نشده است.

پس از بازگشایی فاینانس چینی پتروشیمی در دست ساخت لردگان در استان چهارمحال و بختیاری به ارزش تقریبی 470 میلیون یورو، خط اعتباری 4 طرح جدید صنعت پتروشیمی توسط فاینانسورهای چینی اواسط اردیبهشت ماه سال جاری بازگشایی شد.

در ادامه بازگشایی خطوط اعتباری و فاینانس چینی طرح‌های جدید و در دست ساخت پتروشیمی، فاینانس چینی مجتمع های پتروشیمی در دست احداث سبلان و صدف هم در خرداد ماه سال جاری بازگشایی شد.

با این وجود خبرها حاکی از آن است که در جلسه اخیر هیئت دولت شخص رئیس جمهور از بی توجهی به حوزه روابط فاینانسی با چین از وزارت خارجه گله مند بوده و به شدت تاکید داشته که این عمل با وجود اشتیاق چینی ها باید عملیاتی شود.

در حال حاضر به دلیل راکد بودن پروژه‌های عمرانی، شرکت‌های پیمانکاری با بیکاری شدید و گسترده‌ای روبرو هستند. در حال حاضر پروژه‌های عمرانی راکد و خوابیده است و فعالیتی در این حوزه انجام نمی‌شود، مهم‌تر این‌که شرکت‌هایی پیمانکاری زیادی را در سراسر کشور داریم که ظرفیت‌های آنها خالی است و با بیکاری خیلی شدید و گسترده‌ای روبرو هستند.حضور شرکت‌های خارجی در پروژه‌های عمرانی که مورد استقبال دولت نیز بوده، ایجاد رقابت می‌کند. این کار ممکن است باعث پیشرفت و ارتقایی سطج پیمانکاری و اجرای پروژه در ایران بشود، البته مشروط بر این‌که کشورهایی بیایند که از نظر تکنولوژی پیشرفته‌تر از ما باشند.

تنها راه برای وصول مطالبات ایران از چین استفاده از فاینانس این کشور در پروژه‌های عمرانی باشد. باید شرایط به‌گونه‌ای فراهم شود تا کشوری که می‌خواهد در پروژه‌های عمرانی سرمایه‌گذاری کند از پیمانکاران داخلی به نحوه مطلوب استفاده شود و خارجی‌ها فقط بحث فاینانس را بر عهده بگیرند.

با وجود این نباید فاینانس چین را حذف کنیم و این وضعیت تنها در شعار و حرف پیگیری نشود و به مثابه یک فرصت طلایی نگریسته و اهتمام جدی به این بحث چه در وزارت خارجه و چه در سایر وزارتخانه ایجاد شود و تنها به کشورهای اروپایی در حوزه روابط مبادلات اقتصادی تجاری بسنده نگردد.

انتهای پیام/ 4030 https://www.asrehamoon.ir/vdcc4pqe.2bqx08laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما