تاریخ انتشار :شنبه ۳ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۰۳
« مؤمنین به انقلاب، افرادی هستند که ضمن رعایت تقوا، تخصص گرایی و کسب مهارت، همراه با روحیه ی شجاعت، آینده نگر و تکیه به نصرت الهی را یک اصل مسلم برای خود مفروض دانسته و آن را در خدمت به جامعه و اهداف انقلاب کاربردی می نماید. » قدرتی که چنین نیرویی به هر انقلاب و کشور می دهد چیزی جز استقلال و آزادی نیست.
مؤمنین به انقلاب راستین
مؤمنین به انقلاب راستین
به گزارش سرویس سیاسی عصر هامون، شکل گیری انقلاب اسلامی ایران بر خلاف اغلب انقلاب ها که در بخشی از یک کشور و حتی گه گاه در یک شهر صورت می پذیرفت، نهضتی 15 ساله و در تمامی سطوح و اقشار کشور بوده است. نهضتی که در آن مردم به عنوان رکن کین حیات جامعه تلقی می شود و تمامی امور مهم به انتخاب آنان صورت می پذیرد. بر این اساس، بیداری، هوشمندی و پویایی چنین جامعه ای میتواند نقش کلیدی در برقراری اهداف اصلی انقلاب داشته باشد. اهدافی که عدالت طلبی، نابودی ظلم، دفاع از مظلوم، حفظ ارزش های انسانی و اسلامی و در نهایت استقرار حکومت عدله بخش مهمی از آن است. لذا برای دستیابی به چنین جامعه ای بایستی ابزارهای مهم و کارآمد در لایه های مختلف اجتماعی وجود داشته تا بتوان جامعه ی مذکور را پیاده سازی نمود که مهترین آن نیروی انسانی مؤمن، معتقد و کارآمد است که در این نوشتار به بررسی آن می پردازد.
 
در هر نظام مردمی، قدرتمندی حاکمیت و کشور نیازمند تبیین دقیق موضع گیرها و افزایش بصیرت و آگاهی عمومی آن جامعه است. نقشی که با تعمیق آن یمان افراد مؤمن و کارمد در هر نظامی میتواند به افول و یا سعادت یک جمعه منجر شود. تعبیر دیگر حضور گسترده ی اقشار مختلف در صحنه های گوناگون و حساس یک انقلاب می تواند موجی از توانایی و آگاهی بخشی را وارد جریانات اجتماعی جامعه نموده و آن را به سوی اهداف مطروحه ی خود سوق دهد. در واقع وجود افرادی در یک جامعه که همراهی با آرمان های نظام اسلامی برایشان اهمیت دارد می تواند بسیاری از موانع و سختی های پیشروی یک نظام را حل نموده و آن را به قله ی مطروحه ی خود سوق دهد. بر همین اساس با نگاه به بیانات رهبری معظم انقلاب میتوان دریافت که، توجه به نیروهای مؤمن و وفادار به انقلاب به ویژه جوانان می تواند دستارودی بزرگ برای آرمان های انقلاب باشد و آن را بدست آورد. تعبیری که ایشان این چنین می فرمایند : 
 
« بنده معتقدم که آرمان های انقلاب - که چهارچوب هایش مشخص است، بنده هم بعضی‌ها را تصریح خواهم کرد و اسم خواهم آورد - بدون نیرو و نشاط و جسارت جوانی، قابل تعقیب و قابل دسترسی نیست. نسبت شما با آرمان ها، اینچنین نسبتی است. »(1)
 
این بیان و برداشت شخصیتی همچون رهبری معظم انقلاب که توجه، دقت نظر و آینده نگریشان حتی در میان مخالفان انقلاب اسلامی مورد پذیرش است، نشان دهنده ی هم سویی هویت اصلی افرادی است که هر کشوری با داشتن آن میتواند در سخت ترین شرابط و موانع از آن عبور کند و آن را با بهترین روش حل نماید. افرادی که در مقابل سختی و مشکلات نه تنها بی تفاوت نیستند بلکه تمام دغدغه و هدفشان حل مشکلات و بهبود اوضاع انقلاب است و در خدمت به آرمان آن و تلاش برای انجام وظایف دینی از یک دیگر پیشی می گیرد. بر همین اساس، توجه به ظرفیت های چنین نیروهایی و نیز توجه به قدرت، توان و انرژی آنان به ویژه جوانان مؤمن می تواند گرهگشای بسیاری از مشکلات باشد. نتیجه ای که در هشت سال دفاع مقدس و نیز دستاوردهای بعدی انقلاب به ویژه در صنایع جدید و فناوری های مختلف، جهان شاهد آن بود.
 
اما سوالی که در بسیاری از محافل علمی و تربیتی مطرح می شود این است که این افراد از منظر رهبری معظم انقلاب چه خصوصیاتی را دارا هستند و در چه قالب تعریفی ای گنجانده می شود؟ به بیان دیگر برای دستیابی به چنین نیروی متعهد و هوشمندی که شاخصه های مطروحه ی خاصی دارند، بایستی چه چیزهایی بررسی گردید و ملاک این شاخصه ها و فرآیند آن چیست؟ سوالی که با دقت به آن و توجه دقیق به بیانات رهبری می تواند راهبردی درست و متقنی را پیش پای نظام اسلامی قرار دهد.لذا در بررسی بیانات رهبری کلید واژه هایی همچون شجاعت، ایمان، خودباوری، آینده نگری، آشنایی با گذشته ی کشور، غوص و تفقه در باورهای دینی، رعایت تقوای الهی و در نهایت داشتن خصلت خدمت و مطالبه گری برای اهداف انقلاب به وفور قابل مشاهده می شود. کلید واژه هایی که هر یک نیازمند بررسی کارشناسان می باشد تا بتوان برای دستیابی آن برنامه ریزی نمود. اما با توجه به مسئله ی فوق می توان بیان داشت که :
 
« مؤمنین به انقلاب، افرادی هستند که ضمن  رعایت تقوا، تخصص گرایی و کسب مهارت، همراه با روحیه ی شجاعت، آینده نگر و تکیه به نصرت الهی را یک اصل مسلم برای خود مفروض دانسته و آن را در خدمت به جامعه و اهداف انقلاب کاربردی می نماید. » قدرتی که چنین نیرویی به هر انقلاب و کشور می دهد چیزی جز استقلال و آزادی نیست.
 
حال با توجه به تعریف مطروحه می توان دستیابی به چنین افرادی را در سه عنوان  مسئولان، نظام تربیتی و و در نهایت خود مؤمنین به انقلاب برنامه ریزی  و بررسی کرد.
 
الف) مسئولان
 
مهمترین بخشی برنامه ریز هر کشور مسئولان و مدیران ارشد اجرایی، تصمیم گیر یک کشور هستند. هوشمندی این مسئولان و بیداریشان می تواند گره گشای مسائل مختلف کشور باشد و برعکس عدم بصیرت، عدم توجه به قدرت درون و در نهایت وابسته سازی یک نظام، میتواند بزرگترین آفت جامعه های بشری را ارمغان آورده و کشور را ابزار دست ابرقدرت های مستکبر نماید. بر همین اساس مسئولان یک نظام بایستی بجد و هدفمند برنامه ریزیشان متکی به اهداف انقلاب و توجه به قشر مؤثر و کارآمدی باشد که حفظ آرمان های انقلاب و نیز حضور در صحنه از اولویت های اصلی او است. قشری که از ابتدای انقلاب اسلامی تا به امروز در همه ی صحنه ها حاضر بوده و مشکلات و سختی های نظام بر عهده ی آنان گذاشته شده و هیچ گاه نسبت بدهکاری نظام به خود را مفروض ندانسته اند. در همین راستا بایستی مسئولان دو اولویت مهم را مورد برنامه ریزی خود قرار دهند:
 
1.     زمینه سازی و بستر سازی تربیتی در جامعه
 
مسئولان بایستی جامعه را مصونیت بخش و محفوظ از اغواگری بیگانگان و بدخواهان نماید. جامعه ای که در آن مسئولیت ناپذیری و اغواگری در اوج خود باشد هیچ وقت به هیچ هدفی نخواهد رسید و بلعکس کشور را به سوی افول سوق می دهد. لذا مسئولان و متعهدین به انقلاب اسلامی بایستی برنامه ریزی کمی و کیفی مسائل فرهنگی و اعتقادی را مورد توجه باید قرار دهند تا کشور بتواند در چنین بستری فرزندان انقلابی و مؤمن مورد نظر خود را تربیت نموده و  مشکلات کشور را به آنان در مسائل گوناگون واگذار نماید. به تعبیر دیگر جامعه ی مؤمن و انقلابی جامعه ای است که قادر باشد نیروهای متعهد و انقلابی تربیت کرده تا پاسخگوی مشکلات آینده ی کشور باشد. لذا مسئولان نه تنها سعادت و هدایت چنین جامعه ای  را بایستی  برای خود واجب و ضروری دانند بلکه برنامه ریزی و جهت گیریشان نیز باید به این سو باشد.
 
2.     استفاده از نیروهای جوان و متعهد
 
یکی دیگر از وظایف حیاتی مسئولان در قبال جامعه، بهره گیری از کارکنان دلسوز و خادم است. افرادی که دغدغه ی اهداف نظام را داشته و آن را به عنوان مهمترین رکن خود بپندارند. افرادی که از ابتدای نظام، منافع حکومت اسلامی و انقلاب کبیر اسلامی ایران را بر منافع شخصی و حزبی خود ترجی داده و برای حفظ انسجام جامعه و کاهش موانع نظام و در نهایت همواری مسیر پیشرفت از بذل جان خویش نیز دریغ ننمودند. بر همین اساس نگاه مسئولان و اعتماد آنان به چنین افرادی می تواند، توانایی و انرژی ساختار اجرایی کشور را رشد فزاینده ای داده و روحیه ی جهادی را به آن تزریق کند. اقدامی که از ابتدای نهضت امام راحل به چنین نیروهایی داده شد و آنان توانستند با هدایت و ولایت بنیان گذار انقلاب اسلامی، بنای  عظیم و با شکوه انقلاب اسلامی را پایه گذاری نمایند.. لذا توجه مسئولان و مجریان کشور به این مقوله میتواند حائز اهمیت باشد. در همین راستا رهبری معظم انقلاب به این مسئله توجه می فرماید و بیان می دارد : « امام اعتقاد داشت که این ملت، ملتی است با ایمان عمیق، باهوش و شجاع؛ که اگر پیشوایان لایقی در میان آنها پیدا شوند، این ملت میتواند مثل خورشید در میدانهای مختلف بدرخشد؛ امام این را قبول داشت» (2) و یا در جای دیگر می فرماید: «  اعتقادم این است و معتقدم که جوان ها می توانند گره‌گشائی کنند. » (3) به تعبیر دیگر این بیان از شخصی همچون رهبری نشان دهنده ی شناخت دقیق ایشان از توانایی و ظرفیت های نهان افرادی است که می تواند موتور محرک کشور باشد.
 
ب) نظام تربیتی
 
نظام تربیتی در هر جامعه ای میتواند به سعادت و یا شقاوت یک کشور منجر شود. نظامی برخواسته از اصول اصیل و هوشمند اسلام میتواند جامعه را به سوی بندگی و فلسفه ی خلقت یعنی عبادت خدای متعال سوق داد و بلعکس اصولی برگرفته از باورهای اغواگرایانه، سکولار و بی دینی جامعه را به انحطاطی کشاند که غرب سالیان دراز مبتلا به آن است. برهمین اساس یک نظام قدرتمند تربیتی و باور پذیر می تواند کمک شایانی به زمینه سازی جامعه و تریت نیروی کار آمد داشته باشد. بر همین اساس رهبری معظم توجه خاصی به این نظام داشته و آن را اولویت اصلی یک جامعه تلقی می نماید و به مسئولان تربیتی این چنین متذکر می شوند : «  مراقب باشید! جورى با مسائل گوناگون آموزش و پرورش برخورد بشود که مسئله‌ى مدیر هر بخش از این دستگاه عظیم و عریض‌وطویل، مسئله‌ى «آموزش» و «پرورش» باشد؛ تربیت انسان باشد، تربیت نیروى انقلاب باشد. .. برادران، خواهران، عزیزان! من همین‌جا عرض بکنم: اینکه ما تکیه میکنیم بر روى نیروهاى انقلابى و نیروهاى متدیّن، به‌خاطر این است که ما راه طولانى در پیش داریم. »(4) این تعبیر و بیان به طور کامل نقش و اهمیت دستگاه تربیتی و آموزشی کشور را نشان می دهد و مشخص می کند جایگاه چنین نهاد بزرگ و عظیمی می تواند به سهولت راه طولانی و آینده ی نظام اسلامی کمک کند. راهی که نگاه بسیاری از کشورهای دنیا به ویژه مستضعفین جهان معطوف آن است و به دقت، به رفتار آن نگاه می نماید. لذا رفتارهایی تحقیر آمیز با  نیروهای کارآمد، سرکوب خواسته های انقلابی، تخریب روحیه ی دلاوری و ایستادگی، مقابله با خوباوری، عدم توجه به ظرفیت های انقلاب، عدم پذیرش دستاوردهای آن و غرب زدگی اهانت آمیز (5) می تواند آفت های مسیر راه تربیت و کادر سازی باشد.
 
ج ) مژمنین به انقلاب
 
مهمترین بخشی که باید به آن توجه داشت افرادی است که در قالب تعریف مؤمنین به انقلاب جای می گیرند. افرادی که کشور در مشکلات مختلف و سختی ها نیازمند حضور مجاهدانه ی آنان است. حضوری که بتواند نقش آفرینی کلیدی و مهمی را اجرایی نموده و کشور را در گردا گرد مسیر صعود به قله ی آرمان های آینده ی خود به پیش برد. به تعبیر دیگر این نیروهای وفادار و مؤمن انقلابی هستند که می توانند با تلاش و عزم خود کشور را از مسائل و حوادث گوناگون نجات دهد. لذا در نظام اسلامی ایران، نیرویی مورد تأکید رهبری معظم انقلاب است که شاخصه های ذیل در او برجسته باشد :
 
1.      مؤمن
 
مهمترین تأکید رهبری معظم انقلاب، ایمان همراه با بصیرت و شناخت است. ایمانی که صورت کسب آن و تلاش برای ارتقای آن می تواند گره گشای بسیاری از مشکلات باشد. مشکلاتی همچون یأس، سرشکستگی، عدم تلاش مجاهدانه و در نهایت ضعف درونی و فروپاشی را به دنبال خواهد داشت و در برابر هر نوع اغواگرایی دشمنان و منافقان توانایی ایستادگی را از دست خواهد داد. لذا داشتن روحیه ی ایمان و تقوای می تواند بسیاری از معادلات آینده ی یک جوان انقلابی را تأمین نماید.(6)
 
2.      انقلابی گری و تلاش مجاهدانه همراه با تکلیف گرایی
 
یکی از خصلت های بسیار حائز اهمیت انقلاب اسلامی، روحیه ی تلاش مجاهدانه و خستگی ناپذیری است. روحیه ای که به شدت در دستیابی به برنامه های مطروحه ی یک نظام می تواند مهم و جدی تلقی گردد و منجر به حل مشکلات و عقب ماندگی های چند دهه ی ایران باشد. در همین راستا رهبری معظم انقلاب اشاره ای به حادثه ی 19 دی قم می نماید و دلیل پیروزی آن را ایمان و همراه با تکلف گرایی بیان می دارد. ایشان در دیداری که با اقشار مختلف مردم قم در حسینیه ی امام خمینی ره داشتند این چنین موضوع را تبیین می نماید: « آن روزی که جوان های قم از طلبه و غیرطلبه و اقشار گوناگون و مردم مؤمن آمدند در کوچه و خیابان قم و به دفاع از امام، به دفاع از حقیقت، به دفاع از پرچم برافراشته‌ی مبارزه‌ی علیه طاغوت و در مقابل گلوله‌های مزدوران رژیم طاغوت قرار گرفتند و خونشان روی آسفالتهای خیابان ریخته شد، هیچ‌کس از آن مردم و از حول‌وحوش آن مردم هرگز گمان نمیکرد که این حادثه چه اثری خواهد گذاشت. احساس تکلیف کردند، نیروی خودشان را و آنچه داشتند روی دست گرفتند، آمدند میدان. ... مردم قم فکر میکردند کاری که دارند میکنند این‌قدر برکت داشته باشد؟ فکر نمیکردند؛ امّا: وَ کانَ حَقًّا عَلَینا نَصرُ المُؤمِنین.» (7) لذا تکلیف گرایی و تلاش مجاهدانه همراه با ایمان می تواند چنین دستاورد بزرگی را به ارمغان آورد.
 
3.      هوشیاری و عدم ورود به حاشیه
 
یکی دیگر از خصائل مهم مؤمنین به انقلاب عدم ورود به حواشی و بازی های سیاست زدگان و درگیری جناح های مختلف است. جناج هایی که منافع شخصیشان بیش از منافع ملی و انقلاب برایشان اهمیت دارد و توجه به آن میتواند مسیر اصلی  و رو به قله ی انقلاب اسلامی را منحرف سازد.  در واقع دلسوزان نظام هوشیاری و بصیرت آفرینی در جامعه را بر خود واجب می دانند و تلاش می نمایند که ضمن حفظ انسجام درونی و جلوگیری از انحراف اساسی در جامعه، آگاه سازی ملت و امت را پیگیری نموده و موانع پیش روی انقلاب را بر طرف سازند. . چنین افرادی که کمک به نظام را وظیفه ی خود می دانند، با تلاش و دقت در مسائل اطراف خود همواره به دنبال دستیابی به راهکاری مناسب و مستحکم برای انقلاب اسلامی هستند.
 
اما آنچه که باید به عنوان نتیجه گیری بیان داشت، تعریف دقیق مؤمنین به انقلاب است. افرادی که میراث دار مردانی اند که با خون خود راه رسیدن به اهداف انقلاب را مستحکم نموده و سرمایه ی مهم و حساس انقلاب را در هر زمانی بر دوش گرفته و از آن صیانت می نماید. برهمین اساس، روحیه ی مسئولیت پذیر و دغدغه مند از بارزترین خصوصیات چنین افرادی است که هدایت جامعه ی انقلابی مسلمان ایران بر عهده ی آنان خواهد بوده و هست. به تعبیر دیگر داشتن چنین ظرفیت عظیم و شگرفی هر کشوری را در برابر هر نوع بلایی مصون نموده و با توکل و طلب نصرت از خدای متعال، جامعه را به قله ی سعادت و افتخار اصلی خود نائل می نماید. لذا توجه داشتن به چنین موضوعی می تواند بسیاری از مشکلات و مسائل گوناگون یک کشور را حل نموده و پیچیده ترین گره ها و موانع سر راه سعادت و افتخار آفرینی هر ملتی را مرتفع سازد. موانعی که با اغواگری دشمنان انقلاب اسلامی با تمامی قدرت در برابر مسیر سعادت قرار داده شده و با تلاش مجدانه و انقلابی همراه با هوشمندی متعهدانه می تواند دستاوردی بزرگ را برای انقلاب اسلامی، ارمغان آورد.
 
 
 
1)     پایگاه اطلاع رسانی رهبری معظم انقلاب : 06/05/1392
 
2)     پایگاه اطلاع رسانی رهبری معظم انقلاب : 14/03/1392
 
3)     پایگاه اطلاع رسانی رهبری معظم انقلاب : 06/05/1392
 
4)     پایگاه اطلاع رسانی رهبری معظم انقلاب : 17/12/1393
 
5)     پایگاه اطلاع رسانی رهبری معظم انقلاب : 11/04/1393
 
6)     برگرفته از بیانات رهبری معظم انقلاب در 14/03/1389 و 04/04/1391 و 15/12/1392
 
7)     پایگاه اطلاع رسانی رهبری معظم انقلاب : 19/10/1392
 
**عقیل توحیدیان
 
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcdj909.yt0zo6a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما