تاریخ انتشار :چهارشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۴۳
یکی از تفریحات ناسالمی که این روزها باب شده و به راحتی در بین اقشار مختلف جامعه جای باز کرده کشیدن قلیان می باشد.
قلیان، تفریح سرطانزای جوانان و خانواده ها/ عفونت و حمله قلبی کم ترین عارضه استعمال دودهای کثیف است
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصر هامون، شاید یکی از مهم ترین دلایل گرایش جوانان و نوجوانان به استعمال قلیان و ریختن قبح آن در جامعه کمبود تفریحات سالم بوده چرا که برای رفتن به باشگاه و مکان های تفریحی سالم افراد هزینه های بیشتری باید تقبل کنند در حالی که متاسفانه با کشیدن یک سر قلیان افراد زیادی با قیمتی ناچیز سرگرم خواهند شد.
کشیدن قلیان عوارض و اثرات سو فراوانی بر بدن و حتی اطرافیان مصرف کنندگان دارد اما به رغم هشدارها و اطلاع رسانی باز هم افراد تمایل گسترده ای به مصرف آن دارند.
با وجود چهار هزار نوع ماده سرطان زا، در تنباکو اما افراد تنها به دلیل سرگرم شدن و حتی باکلاس نشان دادن وجهه خود حاضر به استفاده آن شده و در اغلب تفریحات خود حتی به صورت خانوادگی از آن استفاده میکنند.

کمبود اماکن تفریحی باعث روی آوری مردم به قلیان شده است
وارد یکی از قلیان سراهای شهر می شوم در هر گوشه چندین جوان با در دست داشتن قلیان در کنار هم نشسته و به صورت نوبتی از قلیان استفاده می کنند.
به کنار یکی از تخت ها می روم و پس از معرفی خود در کنار آن ها می نشینم سه جوان که دارای سنین ۲۵ تا ۳۲ سال هستند در کنار هم مشغول کشیدن قلیان و خنده و شوخی هستند.
حسن که بزرگتر است می گوید ما هر سه متاهلیم و برای تفریح و دور شدن از مشکلات به این مکان می آییم و پس از کشیدن قلیان و صرف شام به منزلمان برمی گردیم.
از آنها میپرسم آیا همسرانشان از بودن آن ها در این مکان مطلعند که حسن در پاسخم گفت: همسرم با این کار مخالف نیست اما محمد از بی اطلاعی همسرش به دلیل حساسیت او نسبت به این مسایل خبر داد.
می گویم آیا از عوارض استعمال قلیان خبر دارند که حسن گفت: نسبت به سایرین زیاد به قلیان سراها نمی آییم و تنها به عنوان یک سرگرمی هر ازگاهی به این مکان می آیند.
علی هم ادامه داد: کمبود اماکن تفریحی در استان و به ویژه زاهدان باعث شده افراد چاره ای جز مراجعه به قلیان سراها برای دورهم جمع شدن نداشته باشند.

کشیدن قلیان ضربان قلب را بالا می برد
متخصص بیماری های داخلی گفت: تصور عامه این است که چون دود قلیان از داخل آب عبور می کند ضرر کمتری دارد اما مطالعات اخیر نشان می دهد آنان که قلیان می کشند در مقایسه با سیگاری ها نیکوتین بیشتری را به بدن خود راه می دهند زیرا حجم بیشتری از مواد وارد بدن آن ها می شود.
دکتر محمدرضا میرادی عنوان کرد: به دنبال کشیدن قلیان پلاسمای خون و بزاق دهان بالا می رود بنابراین برخلاف تصور عامه کشیدن قلیان عادت درستی نیست و استعمال قلیان مانع بروز اثرات مرگبار تنباکو و متابولیست های حاصله از آن بر بدن نمی شود.
وی ادامه داد: دود حاصل از تنباکو با عبور آب موجود در محفظه شیشه ای قلیان سرد می شود و با گذر از یک لوله قابل انعطاف وارد دستگاه تنفسی فرد می شود. آب داخل محفظه قلیان بخشی از مواد مضر موجود در قیر تنباکو را از آن جدا می سازد.
وی با بیان، قیر حاوی تمام عوامل موتاژنیک و سرطان زای موجود در تنباکو است افزود: به عنوان مثال در سیگار در اثر اکسیداسیون تنباکو هیروکربورهای عطری معطر(Pah)  ایجاد می شود که خود به ایجاد قیر و حمل نیکوتین کمک می کند اما در مورد قلیان هیدروکربورهای گازی در آب کاسه قلیان به حالت اشباع می رسند در نتیجه در دود قلیان Pah دیده نمی شود.
وی اظهار داشت: در هر صورت دود خروجی از محفظه آبی قلیان به مقدار کمی نیکوتین دارد و کشیدن قلیان ضربان قلب را بالا می برد و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و فشار خون شریانی را افزایش می دهد.

قليان ده برابر هروئين اعتيادآور است
متخصص بیماری های داخلی با عنوان اینکه قلیان ده برابر هروئین اعتیاد آور است افزود: برخلاف باورهاي افراد قديمي كه قليان را بدون ضرر مي دانند دود ناشي از قليان داراي مواد سمي است كه عامل اصلي بيماري سرطان ريه و بيماري های قلبي و عروقي شناخته شده است.
دکتر میرادی تصریح کرد: امروزه مي بينيم كه قليان در ميان جوانان و حتي نوجوانان، محبوبيت كاذبي پيدا كرده است. قليان هم يك سرگرمي دخاني است كه مانند محصولات دخاني ديگر، مضر است.
وی با بیان اينكه برخي مردم فكر مي كنند ضرر قليان كمتر از سيگار است يا آب موجود در قليان به دليل زرد شدن، زيان تنباكو را كم مي كند، اشتباه است و مبناي علمي ندارد، افزود: رواج مصرف قليان مخصوص يك شهر يا يك نفر در ايران نيست.

کبودی لب و ناخن در مصرف کنندگان قلیان بیشتر از سیگاری هاست
متخصص بیماری های داخلی اظهار داشت: در برخي از كشورها قليان به عنوان يك سنت از محبوبيت ويژه اي برخوردار است.
دکتر میرادی خاطرنشان کرد: متاسفانه در حال حاضر از قليان سوء استفاده مي شود. تنباكوهاي ميوه اي كه امروزه از آن استفاده مي شود، از بدترين و پست ترين نوع توتون تهيه مي شود.
وی ادامه داد: كسي كه قليان مي كشد با نيكوتين آشنا مي شود و پس از مدتي بدن به نيكوتين معتاد مي شود. مردم فكر مي كنند قليان كشيدن يك تفريح است در صورتي كه قليان از سيگار مضرتر است.
وی با توجه به اینکه آتش قليان با زغال تامين مي شود بیان داشت: كبودي لب و ناخن كه در افراد سيگاري ديده مي شود در مصرف كنندگان قليان بيش تراست همچنین احتمال بروز سكته قلبي هم در این افراد بیشتر است.

قلیان می تواند زمینه ساز مصرف سایر مواد دخانی باشد
متخصص بیماری های داخلی گفت: مصرف قليان امروزه در چايخانه ها و مراكز تفريحي به عنوان يك سرگرمي نامناسب برای خانواده ها به ويژه جوانان تبديل شده است.
وی با بیان اینکه در هر بار پك زدن به قليان، به طور متوسط حدود يك ليتر دود وارد بدن مي شودتاکید کرد: افزايش قهوه خانه ها و يا تبديل شغل ها به اين شغل كاذب، سبب شده تا در اين راستا استفاده از قليان به عنوان يك تفريح را روز به روز شاهد باشيم. قليان مي تواند زمينه ساز مصرف ديگر مواد دخاني باشد.
دکتر میرادی افزود: قليان حاوي مواد سمي خطرناكي است. علاوه بر آن، استفاده از قليان هايي كه با تركيبي از اسانس ميوه اي هستند معمولا فرد را در طولاني مدت در معرض دود بيشتري نسبت به سيگار قرار مي دهند، ضمن اينكه نيكوتين قليان نيز مانند ساير مواد دخاني، اعتياد آور نيز مي شود.

تنباکوی توتون مورد استفاده در قلیان از بدترین انواع آن هاست
متخصص بیماری های داخلی اذعان کرد: ميزان مونواكسيد كربن، فلزات سنگين و تركيبات شيميايي سرطان زا كه از زغال يا مواد تشكيل دهنده قليان متصاعد مي شود به مراتب اثرات سوء بيشتري نسبت به سيگار دارد.
دکتر میرادی گفت: برخلاف عقيده برخي از مردم كه تصور مي كنندقليان با توجه به آبي كه در كوره قليان است و ادواتي مثل چوب و ني مقداري از سميت و خطرات و مضرات دود را مي گيرد، بايد توجه داشت كه همين ادوات، سميت و مضرات و ضرر و زيان دود ناشي از قليان را تشديد مي كند.
وی در این راستا ادامه داد: دود ناشي از قليان در ادوات باقي مي ماند و در مراحل بعدي و در اثر استفاده از قليان به طور مستقيم وارد ريه شده و ضرر و زيان جبران ناپذيري را به انسان وارد مي سازد. تنباكو و توتون كه در قليان استفاده مي شود معمولا از بدترين نوع توتون و تنباكوست و توتون هاي ميوه اي و شيميايي به مراتب بدتر از توتون معمولي هستند.

کشیدن قلیان انتقال بیماری های عفونی را دربردارد
دکتر میرادی گفت: كشيدن قليان يكي از عواملي است كه به انتقال بيماري هاي عفوني نظير سل و هپاتيت منجر مي شود و علت آن استفاده مشترك از قليان در بين افراد است.
وی افزود: اسانس ها و عطرهاي مورد استفاده در تنباكوها، حاصل هزاران نوع مواد سمي و كشنده است كه هم مصرف كنندگان و هم افراد در معرض دود آن را به عوارض ناشي از آن گرفتار مي كند.  وی ادامه داد: كشيدن قليان، فرد را در معرض ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي و حملات تنفسي قرار مي دهد و مصرف آن در پارك ها ومراكز تاريخي است.
وی تاکید کرد: مصرف كنندگان قليان بيش از ساير افراد، مستعد مصرف مواد مخدر هستند.
قهوه خانه ها و استفاده از قليان يكي از معضلات جامعه ما محسوب مي شود. وجود اين معضل به علت خطرات پزشكي، فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و حتي سياسي به گونه اي است كه بر خلاف اعتقاد عامه مردم، مصرف قليان بسيار زيانبارتر از سيگار است.
انتهای پیام/9031-1 https://www.asrehamoon.ir/vdce7e8v.jh8zwi9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما