> دودهای تاریخی؛ دروازه پذیرش مرگ زودهنگام | عصر هامون
تاریخ انتشار :پنجشنبه ۷ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۰۶
قلیان که سابقه طولانی در ایران دارد، این روزها به امری رایج دربرخی خانواده‌ها تبدیل شده و همه سنین بدون هیچ ابایی قلیان می کشند.
دودهای تاریخی؛ دروازه پذیرش مرگ زودهنگام
دودهای تاریخی؛ دروازه پذیرش مرگ زودهنگام
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصر هامون، استفاده از قلیان که طی سالهای اخیر در میان اقشار و گروههای سنی مختلف رواج بسیاری داشته، مضرات بسیاری، حتی بیشتر از سیگار دارد.
اما متأسفانه از آنجا که قُبحی برای استفاده از قلیان وجود ندارد، به سادگی در جمع خانواده  استفاده شده و حتی به یک پُز تبدیل و در برخی خانواده ها تفریح ثابت دورهمی ها شده است.
درست است که قلیان از زمان های دور به عنوان یک سنت در بین خانواده های ایرانی مرسوم بوده اما تنها توسط افراد بزرگتر خاندان آن هم به ندرت استفاده می شده است در حالیکه امروزه بین نوجوانان و جوانان مصرف آن بیش از اندازه شده و بدون اینکه حتی از مضرات آن آگاه باشند.
بهاره یکی از شهروندان زاهدانی که از قلیان می کشد، دلیل استفاده از آن را مصرف در جمع های خانوادگی بیان می کند و می گوید: همسر و مادر شوهرم به شدت با این کار مخالف هستند و بارها به خاطر این موضوع با هم مشاجره داشته ایم.
وی ادامه می‌دهد: من در ابتدا از قلیان کشیدن متنفر بودم و از اینکه پدرم گاهی قلیان می‌کشید بسیار ناراحت می‌شدم اما با گذشت زمان و حضور در جمع‌های خانوادگی و دوستانه من نیز به سمت استفاده از آن کشیده شدم  اگرچه چندباری سعی داشتم آن را ترک کنم اما حضور در جمع مرا دوباره به استعمال وسوسه می کرد.
وحید پسر نوجوانی که در پارک به همراه خانواده در حال مصرف قلیان بود، می گوید: مصرف قلیان را دوست دارم و با وجود سن کمم بسیار حرفه ای بلدم و بارها مورد تشویق قرار گرفته ام.
مضرات گفته شده در مورد قلیان تاثیر نداشته است
در ادامه یکی از اساتید دانشگاه و جامعه‌شناس به بررسی مصرف قلیان در جامعه پرداخت و عنوان کرد: با توجه به اینکه قلیان دارای پیشینه تاریخی در کشور ما است و در فرهنگ ما نیز با برخوردهای منفی روبه رو نبوده بنابراین بر اساس ارزش‌ها و هنجارهای اجتماعی نیز به عنوان یک رفتار انحرافی مطرح نمی‌شود، چون مصرف قلیان رایج شده و عرف نیز آن را پذیرفته و قبح اجتماعی ندارد .
این جامعه‌شناس ادامه داد: با وجود اینکه بارها مضرات مصرف قلیان گفته شده ولی هیچ تاثیری نداشته و همچنان بین برخی خانواده های ایرانی مصرف می شود.

استفاده مشترک از دهانی قلیان عامل انتقال هپاتیت
عبدالرزاق پاکزاد مدیر گروه تخصصی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با بیان اینکه قلیان به مراتب خطرش از سیگار بیشتر است، گفت: مصرف کنندگان قلیان و اطرافیان آنها که در معرض دود تحمیلی قرار دارند همچون مصرف کنندگان سیگار مبتلا به انواع سرطان ها، بیماریهای قلبی عروقی و تنفسی خواهند شد و استفاده مشترک از قسمت دهانی قلیان عامل انتقال بیماریهای واگیردار همچون سل و هپاتیت است.
وی ادامه داد: ماده معطری که به تنباکو می زنند از عوامل دیگر سرطان زا در قلیان است.
پاکزاد گفت: همواره تصور بسیاری بر این است که مواد معطری که به تنباکو می زنند، وقتی دود از داخل آب رد می شود تلطیف می شود در حالی که مرطوب شده و در ریه به راحتی جذب می شود شاید دود سیگار به راحتی جذب نشود ولی از قلیان راحت جذب می شود.
وی یکی دیگر از عوامل مصرف بیش از حد قلیان در جامعه را از بین رفتن قبح آن در بین خانواده ها خواند و افزود: شاید دختر و پسری به راحتی در خانواده سیگار نکشند ولی به راحتی قلیان می کشند و این بدترین بعدش است.

دود دست دوم خطرش از دود دست اول بیشتر است
پاکزاد گفت: ضرر افرادی که در معرض دود دست دوم قرار می گیرند به مراتب خطرناک تر است علاوه بر مضراتی که خود دود قلیان دارد امکان دارد میکروب های بیماری زایی که از طریق بازدم استشمام می شود باعث بیماری شود.
مدیر گروه تخصصی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با هشدار به خانواده هایی که سیگار می کشند، اظهار داشت: دود دسته سومی هم است که دودی است که در سطح مبل و فرش و سایر وسایل می نشیند و کافی است کودکان دستشان را به آن بزنند تا این آلودگی به بچه های کوچک هم منتقل شود.
در هر حال با توجه به گفته‌های صورت گرفته نکته قابل توجه در بحث قلیان عدم قبح اجتماعی و قانونی در مصرف است و حتی فرا‌تر از آن تبدیل شدن مصرف قلیان به عنوان یک فرهنگ و تفریح دسته جمعی است که همین امر باعث شده که مبارزه برای جمع آوری آن در سفره خانه‌ها و حتی در بین جوانان و بزرگسالان با مشکل مواجه شود و بیان مکرر مضرات استعمال نیز بدون توجه قرار گیرد که این امر می‌طلبد تا از روش‌های دیگری که قطعا نخبگان و نهادهای مسئول باید به دنبال آن باشند برای جلوگیری از استعمال آن بهره گرفت.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcfjmdv.w6dctagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما