تاریخ انتشار :شنبه ۲۹ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۰۹
بازی‌های آسیایی دیداری چند ورزشی است که هر 4 سال سال یکبار بین ورزشکاران کشورهای مختلف سراسر قاره آسیا برگزار می‌شود.
نگاهی به عملکرد ورزش ایران در شانزده دوره بازی‌های آسیایی
نگاهی به عملکرد ورزش ایران در شانزده دوره بازی‌های آسیایی
به گزارش سرويس ورزشي عصر هامون، بازی‌های آسیایی که آسیاد هم خوانده می‌شود، رویدادی چند ورزشی است که هر چهار سال یکبار بین ورزشکاران کشورهای مختلف سراسر قاره آسیا برگزار می‌شود. در هر رشته نشا‌ن‌های طلا برای مقام اول، نقره برای مقام دوم و برنز برای مقام سوم توزیع می‌شود نخستین دوره این بازی‌ها در سال 1951 میلادی برگزار شد.

دومین دوره بازی‌های آسیایی به فاصله سه سال از دور اول اجرا شد اما بعد از آن دوره،‌ بازه زمانی چهار ساله تا به امروز رعایت شده است. تا سال 2010 در مجموع 3882 مدال طلا، 3862 مدال نقره و 4548 مدال برنز در میان ورزشکاران حاضر توزیع شده است.

کاروان‌های ورزشی ایران در طول 16 دوره بازی‌های آسیایی ( بازی‌های آسیایی 1951 تا بازی‌های آسیایی 2010) در سیزده دوره حضور داشتند که تاکنون موفق به کسب 422 مدال مختلف در رشته‌های ورزشی تیمی و انفرادی شده‌اند این تعداد مدال‌ از مجموع‌ 10715 مدال توزیع شده در طول تاریخ این بازی‌ها بدست آمده است ورزشکاران ایرانی موفق شده‌اند 135 مدال طلا، 134 مدال نقره و 153 مدال برنز کسب کنند ایران در بازی‌های آسیایی 1954 دهلی نو، 1962 اندونزی و 1978 تایلند حضور نداشت.

بهترین رتبه ایران در طول بازی‌های آسیایی متعلق به بازی های سال 1974 به میزبانی تهران با کسب رتبه دوم است و بدترین نتیجه بدست آمده نیز مربوط به بازی های سال 2002 به میزبانی بوسان می باشد که توانست رتبه دهم مسابقات را کسب کند. در مجموع 13 دوره ای که کاروان ایرانی با پرچمدارانش در بازی‌ها حضور داشت، 7 نفر از آنها کشتی‌گیر بوده اند که همگی صاحب مدال طلا در دوره خود شدند از سه رتبه‌ای که پرچمداران وزنه بردار بودند، دو مرتبه صاحب مدال طلا در  آن دوره شدند و یک بار نیز به مدال نقره دست یافتند تاکنون 16 دوره از بازی‌های آسیایی برگزار شده است.
 
*** اولین دوره بازی‌های آسیایی- هندوستان (دهلی نو) 1951 
 
تیمور غیاثی در پرش ارتفاع و جلال کشمیری‌ در پرش ارتفاع و پرتاب دیسک جمعا چهار بار قهرمان بازی های آسیایی شدند اولین دوره با یک سال تاخیر یعنی چهارم مارس 1951 با حضور 11 کشور به انجام رسید. در پایان هم ژاپن، هندوستان و ایران به ترتیب در رده های اول تا سوم مجموع رده بندی مدالها قرار گرفتند ،رکوردها مطابق انتظار بسیار پایین بود .
 
 ***دومین دوره بازی‌های آسیایی –مانیل (فیلیپین) 1954

ایران در بازی‌های  سال 1954 به دلیل حوادثی غایب بود اما کره جنوبی، چین و رژیم صهیونیستی به بازی‌ها پیوستند و تعداد کشورها‌ به عدد 19 افزایش یافت ژاپنی‌ها باز هم حرف اول را زدند مثل دوره قبلی، باز هم میزبان در رده دوم قرار گرفت.
 
 ***سومین دوره بازی‌های آسیایی –توکیو (ژاپن) 1958
 
 ایران پس از یک دوره غیبت به بازی‌ها برگشت و تعداد ورزشکاران کشورها به 20 کاروان افزایش یافت این بار هم ژاپنی ها روی سکوهای نخست و بالاتر از کره جنوبی و چین قرار گرفتند تا شرق آسیا حرف اول و آخر بازی ها را بزند، ایران هم به رده هفتم سقوط کرد.
  
***چهارمین دوره بازی‌های آسیایی- جاکارتا ( اندونزی) 1962

در این بازی ها نیز ایران غایب بود، رژیم صهیونیستی‌ و چین حضور نداشتند و تعداد تیم‌ها نسبت به دوره قبلی کاهش یافت و فقط 16 کشور نظاره گر قهرمانی مجدد ژاپنی‌ ها بودند. آنها 73 مدال طلا کسب کردند که بیش از مجموع مدال های طلا سایر کشورهای شرکت کننده بود در این دوره نیز میزبان به مقام دوم رسید.
  
***پنجمین دوره بازی‌های آسیایی – بانکوک ( تایلند) 1966

 
 ایران، چین و رژیم صهیونیستی به رقابت‌ها بازگشتند. بازی‌ها را سلطان بومیپول‌ با حضور 18 کشور برای مصاف با 14 رشته ورزشی افتتاح کرد تعداد مدال‌های طلای ژاپنی ها باز هم از مجموع مدال های طلای سایر کشورها بیشتر بود ایران دوباره در رده هفتم قرار گرفت اما چین امپراطور آینده ورزش جهان را پشت سر گذاشت.
 
*** ششمین دوره بازی‌های آسیایی- بانکوک ( تایلند) 1970

در اتفاقی نادر، دو دوره پیاپی از یک رویداد مهم ورزشی به میزبانی یک کشور به انجام رسید و بانکوک دوباره برگزار کننده بازی های آسیایی لقب گرفت کره جنوبی میزبان بود اما به خاطر مشکلات مالی کنار کشید و تایلند پذیرفت که بازی ها را برگزار کند.

ژاپن همچنان سلطان بی چون و چرای ورزش آسیا باقی ماند چینی‌ها فقط به یک مدال بسنده کردند و ایران نیز با 9 طلا که 6 تای آن در کشتی بود در رده چهارم ایستاد.
 
 *** هفتمین دوره بازی‌های آسیایی- تهران (ایران) 1974
 
بازی های آسیایی 1974 تهران، نقطه عطفی در تاریخ کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است زیرا در این دوره تیم‌هایی مثل کویت و بحرین برای نخستین بار در مسابقات حضور یافتند تا رکورد تعداد کشو‌رها نیز به عدد 125 برسد.

ژاپن برای هفتمین دوره پیاپی باقی تیم‌ها را پشت سر گذاشت ایران با 36 مدال طلا که 23 تای آن در کشتی آزاد، فرنگی و وزنه‌برداری بدست آمد، در رده دوم قاره پهناور ایستاد که بهترین نتیجه ایران در تاریخ ورزشی آسیا محسوب می‌شود.
 
*** هشتمین دوره بازی‌های آسیایی- بانکوک (تایلند) 1978

ایران میزبان دوره قبلی، این بار نیز در رقابت‌ها حاضر نشد و رژیم صهیونیستی از صحنه ورزش آسیا خارج شد. در این دوره ژاپن با 70 مدال طلا در صدر ایستاد و چین با 51 مدال طلا دوم شد تا جهش ناگهانی ورزشی خود را به جهان اعلام کند.پنج کشور برتر این مسابقات همگی از شرق آسیا بودند.

*** نهمین دوره بازی‌های آسیایی- هندوستان (دهلی نو) 1982

 
بازی به مبدأ خود بازگشت و هندوستان رقابت‌‌ها را برگزار کرد زالی سینگ، رئیس دولت هند گشایش بازی‌ها با شرکت 33 کشور را بر عهده گرفت. ایران به بازی‌ها برگشت و برترین تیم غرب آسیا لقب گرفت که نام کشورهایی مثل قطر برای نخستین بار در جمع تیم‌ها دیده می‌شد. در این دوره سرانجام استیلای ژاپنی‌ها به ورزش آسیا پایان یافت و چین موفق شد با اختلاف چهار مدال طلا قهرمان شود.
 
*** دهمین دوره بازی‌های آسیایی- سئول (کره جنوبی) 1986
 
یکی از بهترین ادوار برگزاری بازی‌های آسیایی- مسابقات سال 1986 بود جایی که چینی‌ها به رکورد حیرت‌آور 94 مدال طلا رسیدند و کره جنوبی نیز توانست 93 نشان طلا بگیرد. شاید بیشترین کمک را ایران به چین کرد زیرا در کشتی که چین حرفی برای گفتن نداشت کشتی‌گیران کره جنوبی چهار مدال طلا را در کیسه ایران دیدند. 187 مدال طلا به چین و کره رسید و بقیه کشورها جمعا 90 طلا هم نگرفتند.
 
*** یازدهمین دوره بازی‌های آسیایی- پکن (چین) 1990
 
چینی‌ها  183 مدال طلا را در این بازی ها ربودند. در این رقابت‌ها تیم‌های بالای جدول به قدری عالی ظاهر شدند که برای تیم چهارم ایران تنها چهار مدال طلا باقی ماند.در این دوره کره شمالی نیز حضور یافت و رده سوم را به خود اختصاص داد.
 
*** دوزادهمین دوره بازی‌های آسیایی- هیروشیما (ژاپن) 1994
 
هیروشیما میزبان مهم‌ترین رویداد ورزشی آسیا شد 420 کشور شرکت کننده با حدود 6 هزار و 900 ورزشکار در رقابت‌ها حضور یافتند. ژاپنی‌ها به رغم میزبانی، فقط نصف چینی‌ها به مدال‌های طلا دست یافتند. در این دوره کشورهای آسیایی میانه هم با فروپاشی شوروی حضور یافتند و معادلات ورزشی آسیا را تغییر دادند. ازبکستان به محض ورود با درخشش ایگور شکورین طلای فوتبال را گرفت. قزاقستان هم 25 مدال طلا گرفت تا در رده سوم بایستد.
 
ترکمنستان، تاجیکستان و قرقیزستان از همان بدو ورود به صحنه ورزشی آسیا تا امروز همواره به تک ستاره‌های ورزشی خود قناعت کرده‌اند.ایران به رده ششم دست یافت و اگر آسیا میانه‌ای نبودند چهارم می‌شد.
  
*** سیزدهمین دوره بازی‌های آسیایی- بانکوک (تایلند) 1998
 
در سال 1998 باز هم بانکوک میزبان بازی‌ها شد و این چهارمین بار بود چینی‌ها دیگر در آسیا دست نیافتنی شده بودند. کره جنوبی و ژاپن و تایلند هم به اتفاق چینی‌ها مربع قدرت ورزشی آسیا را تشکیل دادند.

قزاق‌ها مثل دوره قبل درخشیدند ایران هم موفق شد از ازبکستان پیش بیفتد و با 10 مدال طلا در رده هفتم بایستد. تایوان در این دوره با کسب 19 طلا حضوری آزاردهنده برای چینی‌ها به حساب می‌آمد.
 
*** چهاردهمین دوره بازی‌های آسیایی- بوسان (کره جنوبی) 2002

کره جنوبیی بار دیگر میزبانی را بر عهده گرفت. 7 هزار و 600 ورزشکار از 44 کشور گرد هم آمدند تا نظاره‌گر درو کردن 150 مدال طلا از سوی کاروان ورزشی چین باشند. کره شمالی هم در مسابقات حضور داشتند و با کسب 9 مدل طلا یک پله بالاتر از ایران در رده نهم بایستد.  در مجموع رده‌بندی مدال‌ها،‌ عربستان سعودی فقط یک طلا کمتر از ایران گرفت.
 
*** پانزدهمین دوره بازی‌های آسیایی- دوحه (قطر) 2006
 
کشوری که از بازی‌های آسیایی 1982 به جمع شرکت‌کنندگان این رقابت‌ها پیوسته بود در سال 2006 میزبانی درخشانی ارائه کرد و مراسم قابل توجهی برگزار کرد.13 هزار نفر از 45 کشور به بازی‌ها آمدند.

چین، کره جنوبی و ژاپن مثلث را تشکیل دادند و قزاقستان با پیشرفتی چشمگیر چهارم شد. ایران نیز ششم شد تا بهترین تیم غرب آسیا باشد میزبان هم با چند خطا که در داوری رقابت‌ها وجود داشت 9 طلا گرفت و نهم شد.
 
*** شانزدهمین دوره بازی‌های آسیایی- گوانگژو (چین) 2010
 
شانزدهمین دوره بازی‌های آسیایی با شرکت 45 کشور در 42 رشته ورزشی (28 رشته المپیکی و 14 رشته غیرالمپیکی) در 473 رویداد از 12 تا 27 نوامبر 2010 در شهر گوانگژو چین برگزار شد. کاروان ورزشی کشورمان با 362 ورزشکار (274 ورزشکار مرد و 88 ورزشکار زن) در شانزدهمین دوره بازی‌های آسیایی گوانگژو با کسب 20 نشان طلا،‌ 14 نقره و 25 برنز و با مجموع کسب 59 مدال مکان چهارم این رقابت‌‌ها را از آن خود کرد.

انتهای پیام/ 4030 https://www.asrehamoon.ir/vdcgtt9n.ak9yn4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما