تاریخ انتشار :چهارشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۴۹
شماری از مردم زاهدان می گویند: آزاد سازی قیمت نان با هدف ارتقا کیفیت انجام شد اما به دلیل نبود نظارت بر نانوایی ها تنها قیمت ها آزاد و از کیفیت خبری نیست .
نظارت، حلقه گمشده سناریو کیفیت نان
نظارت، حلقه گمشده سناریو کیفیت نان
به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون به نقل از ایرنا، شماری از شهروندان زاهدانی از نبود نظارت صحیح بر نانوایی های آزاد پز گلایه دارند و مدعی اند که نان تولیدی نانواییها تنها در چند روز نخست اجرای این طرح کیفیت داشت اما رفته رفته نه تنها از کیفیت بلکه کمیت ( وزن ) آنها نیز کاسته شد.
بر اساس مصوبه آبان سال 93 هیات وزیران؛ برای بهبود کیفیت نان و ایجاد رقابت سالم بین واحدهای نانوایی سنتی، آزادپز، فانتزی، نان صنعتی، حجیم و نیمه حجیم حداقل ٢٠درصد از مجموع آرد مصارف نانوایی ها به صورت قیمت غیر یارانه ای توزیع می شود و قیمت فروش نان این واحدها نیز با هدف افزایش رقابت و ارتقای کیفیت، از شمول قیمت گذاری مستثنی است.
یکی از شهروندان زاهدانی که خود را علی محمد جهانتیغ معرفی کرد به خبرنگار ایرنا گفت: کیفیت نان در چند روز نخست اجرای طرح نسبتا رضایت بخش بود اما رفته رفته افت کرد و اکنون به حدی رسیده که نانهای تولیدی برخی نانواییها غیرقابل مصرف است.
وی افزود: این نانوایی ها اوایل نان سفید و مرغوبی تولید می کردند و مردم هم رضایت داشتند اما به تدریج کیفیت نان آنها کاهش پیدا کرد گرچه قیمت آن کم نشده اما کیفیت آن خیلی پایین آمده است.
شهروند دیگری که خود را شعیب نارویی معرفی کرد گفت: قیمت نان زیاد شده اما تنها تفاوت آن کنجدهای روی نان است نه آرد و کیفیت پخت آن.
وی ادامه داد: نانوایی های دولتی هم که قیمت نان را خیلی اضافه نکرده اند به همان میزان از اندازه و وزن نان کم کرده اند.
وی با بیان اینکه همیشه در زاهدان مشکل نان وجود داشته است افزود: مسوولان دست اندرکار نه تنها جوابگوی انتقادها و شکایات مردم نیستند بلکه فقط از افزایش کیفیت نان حرف می زنند احتمالا خودشان از یک یا دو نانوایی خاص نان با کیفیت برای خود تامین می کنند اما مردم عادی به ناچار باید نان های گران قیمت و بی کیفیت را خریداری کنند.
چند نفر از شهروندان که در مقابل یک نانوایی منتظر خرید نان بودند به خبرنگار ایرنا گفتند: افزایش قیمت نان فقط به نفع دولت و نانوایان است و مردم مجبورند نان بدون کیفیت اما با قیمت گرانتر از نانواییها تهیه کنند.
رضا سلامتی یکی دیگر از شهروندان زاهدانی اظهار داشت: آزاد کردن قیمتها برای نانوایی های آزاد پز موجب شد تا سایر نانواییها نیز کیفیت نان تولیدی را کاهش دهند .
به عنوان مثال نانوایی محله کوی قدس یک قرص نان تافتون را که در گذشته هزار تا هزار و 200 تومان بود و کیفیت خوبی هم داشت اکنون به 1500 تا دو هزار تومان افزایش داده و کیفیت آن نیز بشدت کاهش پیدا کرده است.
یکی دیگر از شهروندان گفت: در بسیاری از کلان شهرهای کشور رقابت نانواییها موجب افزایش کیفیت شده و مردم می توانند نان مرغوب خریداری کنند اما در این استان به سبب اندک بودن تعداد نانواییها رقابتی وجود ندارد یعنی اینکه در هر محله یک یا دو نانوایی وجود دارد و آنها هم با یکدیگر رقابتی ندارند بلکه هماهنگ با هم پیش می روند و مردم را مجبور به خوردن نان بی کیفیت می کنند.
وی که خود را محمودرضا غلامی معرفی کرد، افزود: بهتر است مسوولان تمامی ادارات و نهادها به ویژه دستگاههای دست اندرکار نان مورد نیازشان را هر روز از یک نانوایی (بدون اینکه خود را معرفی کنند) در سطح شهر خریداری کنند تا ببینند که مردم چگونه نانی را مصرف می کنند.
مدیر عامل شرکت غله و بازرگانی منطقه 11 سهامی خاص (سیستان و بلوچستان) به خبرنگار ایرنا گفت: با انجام این طرح به دستور دولت تا کنون حدود هزار و 800 تن در مصرف گندم در سیستان و بلوچستان صرفه جویی شده است.
محمود یوسفی افزود: این طرح به عنوان مصوبه دولت در برخی کلان شهرها به تقاضای مردم با اعمال بیش از 20 درصد اجرا شده است.
وی با بیان اینکه در زاهدان 36 واحد نانوایی حمایتی به آزاد پز تبدیل شدند، افزود: این طرح در زاهدان مورد استقبال خبازان قرار گرفته به طوری که بسیاری از خبازی های حمایتی متقاضی تبدیل به واحد آزادپز هستند.
وی ادامه داد: این طرح نانوایی ها را از سهمیه بندی محدود خارج می کند و نیز این امکان را به نانوا می دهد تا ساعت پخت را خودش تعیین کند و در واقع موجب رقابتی شدن بازار نانوایی ها شده است.
مدیر عامل شرکت غله و بازرگانی منطقه 11 گفت: گرچه وظیفه اصلی نظارت بر این واحدها بر عهده بخش بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان است، با این وجود ما تلاش کرده ایم بخش عمده فعالیت نظارتی خود را بر واحدهایی که آرد یارانه ای می گیرند به ویژه در روستاها متمرکز کنیم.
اظهارات مدیر عامل شرکت غله و بازرگانی نشان می دهد که نانوایی های آزادپز همانگونه که از نامشان پیداست در قیمت و کیفیت و کمیت آزاد هستند و نظارتی بر آنها وجود ندارد.
همچنین محمد رفیع سلطانزاده مدیر بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان در این باره گفت: در رابطه با گران شدن قیمت نان دو مساله قابل ذکر و توجه است، نخست آنکه در آذر سال گذشته قیمت نان در تمام نانوایی ها معادل 30 درصد افزایش یافت اما سهم نانوا با احتساب هزینه های جانبی مانند برق، آب، تلفن و غیره 30 درصد افزایش نیافت و در واقع پنج تا هشت درصد افزایش داشت و بقیه سهم آرد و گندم بود، دوم اینکه از دهم فروردین امسال نیز 20 درصد از نانوایی های کل استان ملزم به آزاد پز شدن و عرضه نان با قیمت آزاد شدند.
وی افزود: این مصوبه دولتی به ما این امکان را داد که قیمت نان را بر اساس عرضه و تقاضای نان هر نانوایی تعیین کنیم که با تصمیمات اتخاذ شده اتحادیه مکلف به تعیین یک نرخ برای تمام نانوایی ها آزاد پز شد.
سلطان زاده ادامه داد: وجه تمایز نانوایی های آزاد پز یکی در نصب تابلو مبنی بر اینکه در این واحد نانوایی نان به قیمت آزاد عرضه می شود و دیگری در نرخنامه نصب شده در واحد است.
وی اظهار داشت: نان تافتون در نانوایی های حمایتی با وزن هزار و 450 گرم به قیمت هزار و 300 تومان و در نانوایی های آزاد پز با وزن هزار گرم به قیمت هزار و 500 تومان و وزن هزار و 300 گرم به قیمت دو هزار تومان عرضه می شود.
مدیر بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان با بیان اینکه نانوایی های آزاد پز ملزم به عرضه نان با کیفیت بالاتری نسبت به نانوایی های حمایتی هستند افزود: کیفیت آرد نانوایی های حمایتی 15 درصد سبوس گیری و در نانوایی های آزاد پز حداقل 17 درصد سبوس گیری است.
سلطانزاده تصریح کرد: افزایش کیفیت نان و نیز ریختن کنجد روی آن موجب استقبال بیشتر مردم از نانوایی های آزاد پز شده است.
وی اظهار داشت: تغییر ماهیت نانوایی ها از حمایتی به آزادپز در واقع سیاست دولت است و ما ملزم به اجرای آن هستیم و این احتمال نیز وجود دارد که در ماه های آینده تمام نانوایی های حمایتی به آزاد پز تبدیل شوند و نان بصورت آزاد در همه جا عرضه شود و این امر در واقع قیمت عرضه گندم را برای دولت واقعی می کند.
مدیر بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان گفت: سوخت دریافتی نانوایی های حمایتی و آزاد پز در حال حاضر با هم تفاوتی ندارد.
و نهایت اینکه مردم از افزایش قیمت نان ناراضی نیستند اما انتظار دارند که نظارت ها افزایش پیدا کند تا به موازات افزایش قیمت، کیفیت نیز ارتقا یابد که متاسفانه تاکنون اولی (افزایش قیمت) محقق شده و دومی (کیفیت) ناموفق بوده است.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcgtz93.ak97y4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما