تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۰۷
گزارش تفصیلی عصر هامون از متن و حاشیه نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت:

چرا سلمان رشدی به نمایشگاه فرانکفورت دعوت شد؟/ همه واکنش ها به حضور سوگلی ملکه انگلس در یک قاب

از سال 1949 یعنی سه دهه قبل از آغاز انقلاب اسلامی ایران نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت کار خود را آغاز کرد و به دلیل امر مهم تجارت نشر جایگاهی وزین در میان نمایشگاه های مهم دنیا به خود اختصاص داد.
چرا سلمان رشدی به نمایشگاه فرانکفورت دعوت شد؟/ همه واکنش ها به حضور سوگلی ملکه انگلس در یک قاب
چرا سلمان رشدی به نمایشگاه فرانکفورت دعوت شد؟/ همه واکنش ها به حضور سوگلی ملکه انگلس در یک قاب
به گزارش خبرنگار سرویس بین الملل عصر هامون، اما پس از سال 1367 و فتوای تاریخی امام خمینی.ره. مبنی بر ارتداد سلمان رشدی نویسنده کتاب موهن آیات شیطانی، ایران اسلامی دیگر در ایران نمایشگاه حضور نیافت و دلیلش در سیاست های استعمار فرهنگی حاکم بر این نمایشگاه در آن زمان و هوشیاری بالای امام خمینی .ره.نسبت به این سیاست ها در آن دوره تاریخی نهفته بود. با روی کار آمدن دولت اصلاحات در دوره دوم خرداد 76 به بعد مذاکراتی میان ریاست این نمایشگاه و دولت وقت آغاز شد، مذاکراتی که کمتر از دو سال بعد به بار نشست و به سرپرستی وزارت فرهنگ دولت اصلاحات در سال 1378 ایران اسلامی پس از 10 سال عدم حضور، حضور خود را در این نمایشگاه اعلام کرد.
شوالیه لجام گسیخته سیستم استعمارفرهنگی غرب اما پس از فتوای امام خمینی به مدت بیست سال راهی دخمه های متعددی شد و بنا بر روایت اعضای تیم امنیتی اش به مدت چند ماه پس از فتوای امام.ره. هر سه روز یک مرتبه باید مکان زندگی اش را تغییر می داد تا جانش در امان بماند، وی اما در آغوش حمایت گسترده رژیم سرمایه داری آمریکا و پادشاهی انگلستان در سالهای بعد از فتوای امام .ره. به چاپ و توزیع گسترده کتاب خود مبادرت ورزید و با قمیتی بسیار پایین تر از قیمت واقعی راهی بازار کتابش نمود اما بر اساس گواه آمارهای اتحادیه اروپا و آمریکا با استقبال سرد مخاطبان روبه رو شد!
سلمان رشدی که یک انگلیسی هندی تبار است در کارنامه ننگین خود سابقه همجنسگرایی و بازداشت به دلیل شرارت را نیز دارد، ملکه انگلیس به دلیل حمایت از آزادی بیان- !- اما ارتشی کوچک را اجیر کرده تا جان وی را در طول سالیان متمادی و در مخفیگاه های سرویس امنیتی انگلستان حفظ کنند تا اینکه امسال و باز هم به دلیل پاسداشت آزادی بیان - !- از وی دعوت شده تا پس از 20 سال در مجمعی عمومی حاضر شده و در افتتاحیه نمایشگاه بین المللی فرانکفورت حضور یابد و از آن طرف با رونمایی از کتاب جدیدش چند دقیقه ای در باب آزادی بیان-!- سخن بگوید. کتابی که وی قرار است در این افتتاحیه رو نمایی کند در حقیقت کتاب خاطرات او در سالهای اختفایش پس از حکم تاریخی امام خمینی.ره. است. او در این کتاب به شرح زندگی مخفیانه اش در تاریک خانه های اینتلیجنس سرویس انگلستان پرداخته و از ملکه انگلستان به علت عنایت بی بدیلش قدردانی و دستبوسی نموده است.
مجتمع ناشران انقلاب اسلامی و اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران پس از اطلاع از حضور وی ارسال محموله کتاب های خود به نمایشگاه را لغو نموده و اعلام کردند در این نمایشگاه حضور نخواهند یافت. تمامی 12 ناشر و 4 بنگاه صنفی که پیش از اعلام حضور سلمان رشدی، بنا داشتند تا در این نمایشگاه حاضر شوند پس از اطلاع از حضور او، شرکت در این نمایشگاه را تحریم کردند. اما واکنش مجموعه فعالان فرهنگی منتصب به کابینه تدبیر و امید در نوع خود قابل تامل و توجه است:
امیرمسعود شهرام‌نیا رئیس موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی و رئیس غرفه ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت اما در موضعی عجیب و کاملا منفعلانه اینگونه سخن گفت: " عدم حضور ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت به نوعی متوجه کردن بیشتر و زنده کردن توجه به این نویسنده هتاک است و به مصلحت نیست.‌ هیچ فردی از جمهوری اسلامی ایران در نشست‌هایی که سلمان رشدی حضور داشته باشد،‌ حضور نخواهد داشت،‌ چه نشست خبری باشد‌، چه مراسم افتتاحیه یا هر نشست دیگر."
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز پس از اطلاع از حضور سلمان رشدی مرتدد بنابر شواهد موجود خواهان آن بود تا بی سر وصدا و بدون ذکر علت تنها در نمایشگاه حضور نیابد اما با پیگیری های مجدانه فعالین فرهنگی در سطح کشور و درخواست های شخصیت های فرهنگی لاجرم طی نامه ای به رئیس نمایشگاه بین المللی فراکفورت علت عدم حضور ایران را حضور سلمان رشدی ذکر نمود.
متن پاسخ رئیس نمایشگاه بین المللی فرانکفورت به نامه نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شرح ذیل بود:

" جناب آقای شاه‌مرادی
مستحضر هستم که شما از طرف تشکل‌هایی که نامشان در زیر نامۀ مورخۀ 5 اکتبر آمده است، با ما مکاتبه می‌کنید. نمایشگاه کتاب فرانکفورت آقای سلمان رشدی را به‌عنوان یک نویسندۀ شناخته‌شده در سطح جهان دعوت کرده است. کنفرانس خبری یک روز قبل از نمایشگاه برگزار می‌شود. آقای رشدی در مورد کتاب جدیدش که ماه گذشته چاپ شده است، صحبت می‌کند. ما خوشحالیم که آقای سلمان رشدی در نمایشگاه کتاب فرانکفورت صحبت می‌کند، چرا که نمایشگاه کتاب فرانکفورت همیشه طرفدار آزادی بیان بوده است.
خوشحال می‌شویم که بحث‌های بیشتر در این باره را در فرانکفورت داشته باشیم."
پس از اعلام حضور قطعی سلمان رشدی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی رسما از عدم حضور ایران در این نمایشگاه خبر داد.
نقطه طنزآمیز این ماجرا آنجاست که در طول سالیان متمادی و از گذشته تا کنون مسئولان این نمایشگاه اجازه به نمایش گذاشتن حتی یک جلد کتاب در نقد جنایات صهیونیستها و یا دفاع از ملت های مظلوم دنیا همچون ملت مظلوم فلسطین را صادر نکرده اند، و این یعنی دفاع واقعی از آزادی بیان-!
سرشار نویسنده کتاب " آنک آن یتیم نظر کرده" طی مصاحبه ای اعلام نمود: " به گفته یکی از مسئولان سابق وزارت ارشاد، در یکی از دوره‌های اخیر، کاروانی در حدود 100 نفر از جمله یک نویسنده بدسابقه به نمایشگاه کتاب مسکو رفتند و حدود یک میلیارد تومان هزینه آن شد!"
در باب پشت پرده حضور سلمان رشدی مرتدد در نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت به گزارش مرکز مطالعاتی ویزنتال در سال 2012 درباره این نمایشگاه رجوع می کنیم:" کتابهای ارسالی از سوی ایران به این نمایشگاه حاوی مفاهیمی در باب شهادت، جنگ و جهاد می باشد و این محتواها خود از حضور مجمع ناشران دفاع مقدس نشات می گیرد، هرچه زودتر باید برای عدم حضور این ناشران و جلوگیری از نشر این محتوا کاری انجام داد"
برخی تحلیلگران معتقدند دعوت از سلمان رشدی در این نمایشگاه برنامه ای است در طول طرح فوق الذکر برای ایجاد مانع در راه حضور بین المللی محتوای فرهنگی انقلاب اسلامی در سطح جهان و در میان ناشران برتر تا از این مسیر، راه صدور نرم انقلاب اسلامی مسدود گردد.
در پایان باید به ذکر این نکته اکتفا نمود که طبق بیان منابع غیررسمی سلمان رشدی مرتدد به دلیل هراس جانی اعلام نموده است در این نمایشگاه حضور نخواهد یافت و البته باید منتظر ماند و دید نتیجه طی امروز و روزهای آتی چه خواهد شد.
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdch6inq.23n-mdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما