تاریخ انتشار :شنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۲۲:۱۰
تمام کار تنظیم پیش نویس گزارش را بنده شخصا انجام دادم. اعضای دبیرخانه اجرایی طبق سند آیین نامه که مصوب دوستان در کمیسیون بود به بنده کمک کردند برای تنظیم اسناد و پیاده سازی جلسات؛ پنج نفر عضو دبیرخانه اجرایی کمیسیون، ما به ازای موضوعات کمیته‌ها کار کردند که چهارنفرشان یا کارمند مجلس بوند یا مامور به دفتر نماینده‌ها و فقط یک نفر در دبیرخانه اجرایی از بیرون کمک کرد که معتمد من بود.
پیشنهاداتی در تراز گزارش برجام برای طرح هسته‌ای ارائه خواهیم کرد/ برجام برای کشور فاجعه‌آفرین است/ عبور از خطوط قرمز واضح است ولغو تحریمی ه
به گزارش سرویس سیاسی عصرهامون به نقل از رجا، رئیس کمیسیون برجام مجلس با بیان اینکه برجام برای کشور فاجعه‌آفرین است، گفت که هیچ لغو تحریمی در کار نیست.
به گزارش رجانیوز، علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیسیون بررسی برجام خانه ملت در نشست خبری که عصر امروز در مجلس برگزار شد، طی سخنانی اظهار داشت: کمیسیون برجام بیش از 40 روز با همکاری 14 نفر از همکارانم در مجلس به بررسی متن برجام و قطعنامه پرداخت.

وی افزود:‌ در این مسیر تلاش شد که کمیسیون در چارچوب قانون و وظایف منطبق با آن همچنین جایگاهی که به واسطه اعتماد رهبر معظم انقلاب در مجلس دارد، برجام را رسیدگی کند.

رئیس کمیسیون ویژه برجام مجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: در این نشست سعی شد با تأمل و دقت نظر در متن برجام و قطعنامه همچنین با استفاده از دیدگاه‌های کارشناسان و متخصصان موضوع سیری دنبال شود که ماحصل آن گزارشی بی طرفانه، مستند و با عمق کارشناسی ارائه شود.

زاکانی با اشاره به تلاش اعضای کمیسیون ویژه برجام جهت تنظیم و ارائه گزارش برجام خاطرنشان کرد: در طول ایام برگزاری نشست‌های این کمیسیون که مصادف با ایام تعطیلات شده بود همکاران من در کمیسیون بیشترین زحمت را کشیدند.

رئیس کمیسیون ویژه برجام مجلس ادامه داد: تلاش ما در جهت مکمل بودن تلاش تیم مذاکره‌کننده بود و سعی کردیم کار را به نحو احسن انجام دهیم؛ حتی برخی نشست‌ها 11 ساعت به طول می‌انجامید که همراه با چالش‌ها، سوالات و پیشنهادهای مختلف بود.

وی در ادامه گزارش نهایی بررسی برجام را الگوی کاملی خواند که در آن بررسی‌ها و دقت نظرهای لازم صورت گرفته است.

زاکانی همچنین خاطرنشان کرد: این گزارش الگویی بود که می‌تواند برای سایر عرصه‌های کار و تلاش مجلس مورد دقت قرار گیرد. کار ما مکمل تیم مذاکره‌کننده بود. سعی کردیم فراتر از قانون پا نگذاریم. متن قطعنامه و برجام را با قوانین موجود با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب و سیاست‌های کلیه نظام ارائه دادیم.

رئیس کمیسیون ویژه برجام مجلس ادامه داد: ما در این جلسات سعی کردیم از عقل جمعی و تدبیر کمیسیون بهره بگیریم و نهایتا با رای اکثریت کار را پیش ببریم. همچنین نظرات تیم مذاکره‌کننده فعلی و سابق را به عنوان یکی از ملاک‌ها قرار دادیم و توجهی به نظرات بیگانگان نداشتیم.

عضو کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: ما آمانو را یک بار به نشست‌ کمیسیون دعوت کردیم تا مطالب عمیق و آ‌نچه که جهت بیان درست مطالبات مردم است را از او بخواهیم و مسائل مهم آژانس را به او متذکر شویم. بنابراین ما به اعضای تیم خود اعتماد داشتیم.

زاکانی در ادامه با اشاره به تلاش زیاد کمیسیون همچنین نشست مشترک با مسئولان مختلف عنوان کرد: ما در هیات رئیسه تصویب کردیم که با همه مسئولان دیدار و مذاکره داشته باشیم که اولین درخواست ما دیدار با آقای لاریجانی بود.

وی علت دعوت از جلیلی و همراهانش را سکان‌داری 6 ساله مذاکرات همچنین آشنایی با گزارش 12 ساعته آنها به شورای امنیت ملی خواند.

رئیس کمیسیون ویژه برجام مجلس در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: بیشترین فرصت در طول نشست‌های کمیسیون به تیم مذاکره‌کننده فعلی داده شد. همچنین نیروهای امنیتی و دفاعی نیز در بالاترین سطوح در کمیسیون‌ها حاضر شدند. همچنین سوالات و دغدغه‌ها بیان شد و از کارشناسان حقوقی و اساتید دانشگاه‌ها استفاده شده و هدف اصلی تکیه بر آرا و نظرات تخصصی بود.

زاکانی با بیان اینکه ما از 12 نفر از اساتید مجرب دانشگاه‌ها استفاده کردیم که هم صاحب‌نظر بوده و هم متعلق به طیف‌های مختلف فکری بودند، تاکید کرد: کمیسیون در معرض تفکرات و دیدگاه‌های مختلف قرار گفت.

وی ضمن تشکر از سازمان انرژی اتمی، وزارت امور خارجه، مسئولان وزارت دفاع و اطلاعات، تیم مذاکره‌کننده سابق و فعلی و همچنین کارشناسان حقوقی و متخصصان، مرکز پژوهش‌ها و استادان دانشگاه، همچنین عوامل اجرایی مجلس و همه کسانی که آنها را در ارائه گزارش همراهی کردند ادامه داد: ما از ابتدا با فرصتی که در اختیار داشتیم سعی کردیم روشمند عمل کنیم.

رئیس کمیسیون ویژه برجام مجلس تصویب روش کار کمیسیون را اولین گام کمیسیون برجام خواند و همچنین یادآور شد: تصویب سند رسانه‌ای منطبق با مصوبات کمیسیون از دومین گام این کمیسیون بود که با این تصویب دست به تدوین آیین‌نامه داخلی زدیم چراکه نکات چالش‌برانگیز کمیسیون ایجاد می‌شد و در نهایت پس از تصویب این سند گزارشی تنظیم شد که در روز پانزدهم تکثیر شد.

زاکانی متذکر شد: مسیر طی شده مبتنی بر روشمندی بود. چراکه در یازدهمین روز از بررسی‌ها توسط آقای لاریجانی جلسه اضطراری تشکیل شد و ایشان متذکر شدند که گزارش را هرچه سریع‌تر ارائه کنیم. لذا روز 22 که برخی اعضا جهت بازدید از سایت هسته‌ای اراک سفر کرده بودند عده‌ای به این بازدید نرفته و جهت تسریع در ارائه گزارش یک متود و سوژه جدید استخراج کردیم و آن متود زمانبندی مشخص در ارائه گزارش بود که ما آن را در 31 شهریور سال جاری مطرح کردیم.

وی همچنین متذکر شد: در طول نشست‌های کمیسیون کلیه موافقان و مخالفان به ارائه نظرات و دیدگاه‌های خود پرداختند و گزارش نهایی مبتنی بر نظریه جمعی بود؛ به هیچ وجه هیچ یک از کارهای کمیسیون سلیقه‌ای و شخصی نبود، جای جای این مسیر مصوب اعضا است و همه مباحث در جمع اعضای کمیسیون مطرح شد.

زاکانی یکی از ویژگی‌های کار کمیسیون را استماع نقطه نظرات مختلف دانست و تصریح کرد: ما در طول نشست‌های کمیسیون فقط به استماع صحبت‌ها بسنده نکردیم چرا که ممکن بود برخی نظرات تأسی‌ گرفته از هیجانات باشد.

عضو کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی در ادامه عنوان کرد: در کمیسیون 65 سوال تنظیم شده مطرح شد که 40 سوال به وزارت امور خارجه ارسال و آنها بی‌جواب ماند و به 25 سوال ارسالی به سازمان انرژی اتمی پاسخ داده شد ولی متأسفانه 40 سوال مبنی بر ارائه اسناد و نتایج بررسی‌ها از سوی وزارت امور خارجه پاسخ داده نشد.

وی به پیش‌نویس گزارش برجام نیز گریزی زد و ادامه داد:‌ در تاریخ هشتم مهرماه سال جاری گزارش آماده شد و پیش‌نویس آن در کمیسیون ارائه شد که با ارائه نقطه نظرات و دیدگاه‌های مختلف در نهایت در روز پنج‌شنبه و جمعه دو هفته گذشته گزارش آماده شده و شنبه هفته گذشته متن پیش‌نویس در کمیسیون قرائت شد.

زاکانی در ادامه مطلب فوق مطرح کرد: در این میان سوالی که برخی‌ها مطرح می‌کردند این بود که می‌گفتند این پیش‌نویس در کجا و چگونه نوشته شده است. ما در آیین‌نامه پیشنهاد ایجاد یک دبیرخانه اجرایی را داده بودیم چرا که ظرف 40 روز باید یک کار بزرگ و عمیق را بر عهده می‌گرفتیم لذا این دبیرخانه مشتمل بر سه دفتر تدوین،‌ اطلاع‌رسانی و تعاملات ایجاد شد.

رئیس کمیسیون ویژه برجام مجلس شورای اسلامی با اشاره به 56 ساعت جلسه مشترک با اعضای این دفاتر عنوان کرد: ما از برخی کمیسیون‌های مجلس که بیش از 7 ماه در خصوص بررسی متن برجام جلسه برگزار کرده بودند درخواست کردیم که اسناد را ارائه دهند ولی آنها عنوان کردند که هیچ گونه اسناد پیاده شده نداریم و مباحث فقط داخل کمیسیونی بوده است.

وی با اشاره به کمیته‌های تخصصی کمیسیون برجام و جلسات آنها ادامه داد: همه کمیسیون‌ها به جز کمیسیون اقتصادی به ارائه گزارش خود پرداختند. از جمله کمیته حقوقی 5 جلسه، کمیته امنیت 5 جلسه، کمیته سیاسی و فرهنگی 2 جلسه و کمیته هسته‌ای و فنی 3 جلسه به صورت تخصصی جهت ارائه گزارش برجام برگزار کردند که ما درخواست کردیم گزارش‌ها هم در رسانه و هم در دانشگاه ارائه شود.

زاکانی یادآور شد: حتی 30 نفر از اساتید مجرب در جهت بررسی و جمع‌بندی گزارش برجام نیز به ارائه نظر پرداختند.

رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام مجلس شورای اسلامی دو نگاه و دیدگاه در داخل کمیسیون را مورد بحث قرار داد و اظهار داشت: یک دیدگاهی که در کمیسیون وجود داشت این بود که تلاش می‌کردند به کلیات بررسی بسنده کنند و دقت و کاوش اساسی در بررسی‌ها وجود نداشته باشد، استدلال آنها این بود که نکات دقیق، سوءاستفاده دشمن را برمی‌انگیزد که نظر آقای لاریجانی نیز بر همین اساس بود.

وی در همین راستا ادامه داد: ولی ما نظر داشتیم که گزارش منطبق با آنچه واقع است ارائه دهیم و حقیقت است که تشخیص می‌دهد گزارش چگونه ارائه شود. ما نظر بر بررسی دقیق و عمیق متن برجام داشتیم و معتقد بودیم که بررسی‌ها و در نهایت گزارش دستخوش بی‌دقتی قرار نمی‌گیرد لذا کمیسیون با 5 کمیته خود به پیش‌نویس گزارشی رسید که در شنبه گذشته در کمیسیون مطرح شد.

زاکانی همچنین عنوان کرد: البته برخی‌ها وانمود می‌کردند که این گزارش نتیجه بررسی و گزارش کمیته‌ها نیست و معتقد بودند باید جداگانه ارائه شود. عده‌ای‌ می‌گفتند اجماعی یا دو سومی نظر بدهند و من عنوان کردم که طبق آیین‌نامه نیست. ما نمی‌توانیم کاری انجام دهیم که خلاف نظر مجلس است لذا گزارش 7 بخشی شامل یک بخش مقدمات و کلیات همچنین 5 بخش بررسی موضوع به صورت تخصصی و بخش آخر پیشنهادات بود که در نهایت آن را از ابتدا در کمیسیون قرائت کردیم.

رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: سپس تمامی نظرات و دیدگاه‌ها ارائه شده و به رأی گذاشته شد همچنین اصلاحات مورد نیاز بر روی پیش‌نویس اعمال شد. من حتی مطرح کردم که اگر کمیسیون تشخیص می‌دهد پیش‌نویس را ملاک قرار دهد مشکلی وجود ندارد ولی با این نظر مخالفت شد .برای پیش‌نویس و بند بند آن همچنین کلیات کار جداگانه رأی‌گیری انجام شد.

زاکانی ادامه داد: تا آخرین لحظه کمیسیون حائز افرادی بود که رسمیت داشتند حتی برای ویراستاری نیز رأی‌گیری کردیم. سوال من اینجاست چرا باید با منافع ملی و حیثیت مجلس بازی کنیم؟ چرا نباید با واقعیت روبه‌رو شد؟ چرا نظرات اساتید برای عده‌ای بد می‌آید و دیدگاه‌های برخی به مذاق‌شان خوش نمی‌آید؟ چرا نظرات نمایندگان برای برخی ناگوار است؟ ما به مر قانون عمل کردیم.

زاکانی متذکر شد: نظر آقای لاریجانی بر ارائه طرح برجام بود که ما گفتیم طبق آیین‌نامه تهیه این طرح با کمیسیون برجام نیست و در نهایت برخی نمایندگان زحمت کشیده و طرحی تهیه کردند که دو بار هم به رهبر معظم انقلاب تقدیم شد که پاسخی دریافت نکردند. در نهایت جهت تهیه این طرح بنا شد از هر فراکسیون سه نفر شرکت داشته و کار را دنبال کنند و دوستان به یک متن مشترک رسیدند.

رئیس کمیسیون ویژه برجام مجلس تأکید کرد: طی یکی از جلساتی که جهت تهیه طرح با آقای لاریجانی داشتیم اعتراضاتی در این میان مطرح شد که نظرات و دیدگاه‌ها بیان شد و برخی آقایان طرح را امضا نکردند چرا که نظرات آنها در آن قید نشده بود لذا سکوت کردند ولی بسیاری رأی دادند.

زاکانی عنوان کرد: بر خلاف ماده 145 آیین‌نامه مجلس شورای اسلامی با توجه به تلاش‌های انجام گرفته جهت بررسی متن برجام از سوی کمیسیون ویژه متأسفانه بررسی و اصلاحیه گزارش برجام به این کمیسیون ارجاع داده نشد و در حقیقت کمیسیون در نظر گرفته نشد. من هم گفتم انتظار چنین چیزی را نداشتم چرا که می‌خواستید دقت و بررسی عمیق صورت نگیرد حتی به کمیسیون برجام به عنوان یک کمیسیون فرعی هم نگاه نشد و گزارش جهت بررسی‌ مجدد به این کمیسیون ارجاع داده نشد که در پی اعتراض بنده آنها گفتند ما غفلت کردیم.

وی در ادامه مطلب خود گفت که پس از اعتراضات اعضا جهت عدم ارجاع گزارش به کمیسیون ویژه آنها گفتند در روز تعطیلات گزارش را جهت اصلاح به شما ارجاع می‌دهیم ولی بنده قبول نکردم چرا که سایر کمیسیون‌ها از جمله کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس طبق ماده 145 آیین‌نامه مکلف است تا ده روز نظرات کمیسیون‌ها را استماع و دریافت کند و زمانی به ما ارجاع داده شد که دیر شده بود و این زمان پایان یافته و گزارش به تصویب کمیسیون امنیت رسیده بود.

زاکانی ادامه داد: بر خلاف اعلامیه‌ها و اطلاعیه‌هایی که کمیسیون امنیت جهت بررسی گزارش برجام داشت در یک جلسه طرح مورد نظر را با تغییرات سه چهار کلمه و یک پاراگرافی به تصویب رساندند. آیا این با سخنان رهبری و دقتی که ایشان می‌فرمایند مطابقت دارد؟ چرا حیثیت مجلس را زیر سوال بردند؟

رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام مجلس شورای اسلامی در ادامه خواستار تجدیدنظر بررسی گزارش برجام در کمیسیون امنیت شد چرا که آن بررسی را خلاف مقررات می‌دانست. https://www.asrehamoon.ir/vdci53ay.t1aw52bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما