تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۱۵
روزنامه رای الیوم نوشت نشست پشت درهای بسته پادشاه عربستان و اردوغان برای بررسی مقابله با ایران صورت گرفته است.
نشست پشت درهای بسته "ملک سلمان و اردوغان" برای بررسی مقابله با ایران
نشست پشت درهای بسته "ملک سلمان و اردوغان" برای بررسی مقابله با ایران
به گزارش سرویس بین الملل عصر هامون، روزنامه "رای الیوم" به قلم "عبدالباری عطوان" نوشت تمامی پیش بینی های رسانه ای مبنی بر اینکه عبد الفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر و رجب طیب اردوغان همتای ترکیه ای اش در خاک عربستان دیدار آشتی خواهند داشت، نقش بر آب شد.

این روزنامه نوشت این ناکامی غافلگیر کننده نبود چون اختلاف ها عمیق تر از آن چیزی است که در یک سفر کوتاه و بدون تدارکات عملی حل شود و علاوه بر اینها ،‌حداقل دراین برهه قضیه آشتی مطرح نیست. البته ظاهرا هدف سفر اردوغان به ریاض ،‌که شکستن سردی روابط بوده محقق شده است یا می توان این امر را از استقبال گرمی که از اردوغان در ریاض صورت گرفت یا اعلام اینکه دو طرف بر لزوم افزایش حمایت ها از تروریستهای سوریه به توافق رسیده‌اند، نتیجه گرفت.

این روزنامه افزود: هدفی که دو طرف از افزایش حمایت ها از تروریستهای سوریه دارند براندازی نظام سوریه است ولی سوالی که مطرح است این است که آیا این هدف با توجه به اینکه بحران سوریه وارد سال پنجم می شود و کمرنگ شدن احتمال براندازی نظام به خاطر مقاومت ارتش سوریه و یا تغییر اولویت های آمریکا و تاکید استفان دی میستورا فرستاده سازمان ملل بر این که بشار اسد بخشی از راه حل است قابلیت محقق شدن دارد؟

نویسنده می‌افزاید: به طور قطع روابط عربستان و ترکیه بعد از به قدرت رسیدن پادشاه جدید عربستان شاهد نقطه عطف جدیدی بوده است و مرحله قطع ارتباط، به خاطر محوریت قرار گرفتن منافع مشترک سیاسی و کنار گذاشتن مسائل مورد اختلاف حد اقل در این برهه به سرعت شمارش معکوس یافته است. این روزنامه نوشت می افزاید علت این نتیجه گیری ( حل اختلاف میان ترکیه و عربستان ) نشات گرفته از نشست پشت درهای بسته پادشاه عربستان و اردوغان است که بیش از نیم ساعت طول کشید چون چنین دیدارهائی معمولا در خصوص رسیدن به تفاهمات راهبردی برای طرح های آینده صورت می گیرد و پایه گذار همکاری های مشترک دو جانبه در مسائل حساسی همچون نحوه مقابله با نفوذ سیاسی و نظامی ایران در منطقه ، توافق هسته ای میان ایران و آمریکا ، نفوذ و گسترش داعش ،‌حمایت ایران از گروه انصارالله یمن است.

به عقیده نویسنده برخی شواهد دال بر آغاز تفاهم عربستان و ترکیه در خصوص پرونده سوریه به عنوان مقدمه تفاهمات دو طرف در خصوص مسائل و پرونده های دیگر است و این شواهد عبارتند از : عبدالفتاح السیسی خیلی سریع ریاض را ترک کرد و عربستان در حمایت از مصر و طرح قاهره مبنی بر تشکیل نیروی عربی مشترک برای مداخله در کشورهای درگیر جنگ به ویژه لیبی ،‌ موضع قدرتمندی اتخاذ نکرد و سیسی هم اعلام نکرد که پادشاه جدید عربستان متعهد به حمایت مصر در درگیری های داخلی و بحران مالی این کشور شده است. اجرای توافق آمریکا و ترکیه برای آموزش معارضان میانه روی سوریه از این هفته به موازات توافق مشابه با ریاض مبنی بر آموزش پنج هزار معارض سوریه در پایگاه های نظامی عربستان اجرا می شود و این ها به این معنی است که بحران سوریه ،‌ مجددا در اولویت عربستان و ترکیه قرار گرفته است و احتمالا این دو کشور در مجاب کردن دولت آمریکا برای تغییر دادن مواضع واولویت هایش در این خصوص ( بحران سوریه ) موفق شده اند. دیگر اینکه ،‌ طرف های ترکیه و عربستان درباره روابط دو جانبه و مسائل منطقه ای از جمله بحران سوریه ،‌عراق ،‌یمن ، فلسطین و مصر گفتگو کردند ولی صحبتی درباره اختلاف نظر دو طرف درباره این پرونده ها نشد.

نویسنده خاطر نشان می کند شاید هنوز زود است که درباره تشکیل محور جدید عربستان و ترکیه برای مقابله با محور ایران و سوریه صحبت شود ولی با همه اینها می توان گفت شواهدی دال بر رسیدن به تفاهمات اولیه در خصوص اکثر پرونده هائی که در این دیدار بررسی شده است مشاهده می شود چون دو کشور با پاره ای بحران های مشترک و یا غیر مشترک در قبال پرونده های سوریه ،‌یمن ،‌عراق و تا حدی لیبی مواجه هستند. دستیابی به این تفاهمات در صورتی امکان پذیر است که دو طرف امتیازهایی به هم داده باشند ولی سوالی که مطرح است این است که آیا اردوغان این آمادگی را دارد که حمایت هایش را از گروه اخوان المسلمین که در فهرست تروریسم عربستان قرار دارد بکاهد؟ آیا پادشاه جدید عربستان این آمادگی را دارد که اخوانیها را از فهرست تروریسم خود خارج کند و به روابط خود با مصر و امارات صدمه بزند؟

سوال دیگر این که میزان همکاری های عربستان و ترکیه در بحران سوریه چقدر خواهد بود ؟ آیا این همکاریها به آن حد خواهد رسید که معارضان مسلح سوریه به تجهیزات نظامی خاصی همچون موشک های ضد هواپیما مجهز شوند تا بدین ترتیب معادلات نظامی تغییر کند و یا دو طرف به راه سیاسی این بحران متوسل خواهندشد چون این گزینه هزینه کمتری دارد و مورد توجه جامعه بین المللی است؟ سوال دیگری که مطرح است این است که آیا در راستای مبارزه با داعش ترکیه به ائتلاف بین المللی مبارزه با داعش خواهد پیوست و آیا انتقال بقایای جسد سلیمان شاه « پدر عثمانی ها » به مرز نزدیک سوریه و ترکیه ،‌مقدمه اعلام جنگ به این گروه است و آیا ترکیه می تواند پیامدهای ناشی از این جنگ را تحمل کند؟

نویسنده در خاتمه می‌نویسد: دیدار پشت درهای بسته دو طرف می تواند در تمامی ائتلاف های کنونی حاکم بر منطقه به خاطر ترس از ایران و ائتلاف تقریبا قطعی آمریکا با تهران بازنگری کند.

انتهای پیام/ 4030 https://www.asrehamoon.ir/vdciquaq.t1aqz2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما