تاریخ انتشار :سه شنبه ۳۱ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۰۵
عصرهامون گزارش می دهد؛ گرد وخاکی که رسیده است به اعماق وجود

شن های روان در کام تشنه مردم روزه دار سیستان

مشکلات و وضعیت بحرانی آب و هوا در منطقه سیستان نفس های مردمان این دیار را به شمارش انداخته است.
شن های روان در کام تشنه مردم روزه دار سیستان
شن های روان در کام تشنه مردم روزه دار سیستان
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصر هامون، "طوفان و گرد و غبار بی‌سابقه تهران را در نوردید" قطعا همه این تیتر را به خوبی به خاطر دارند کلیه خبرگزاری ها، شبکه های اجتماعی، شبکه های خبری همه خبر از طوفانی با سرعت 65 کیلومتر در تهران می دادند.
" سرعت وزش باد در سیستان به 100 کیلومتر رسید" شاید این خبر را تنها شهروندان سیستان با چشم هایشان در خیابان لمس کرده باشند نه در شبکه های خبری و نه در هیچ جای دیگر. شاید به قول شاعر سیستانی دکتر محمد اله بخش:  اینجا سیستان است /شهر خاموش فراموش شده / شهر خاک و سرفه /شهر صبر است و سکوت.



آلودگی هوا به 24 برابر حد استاندارد رسید

با وجود اینکه مسئولان هواشناسی و محیط زیست پیوسته از میزان غلظت گرد و غبار و افزایش آن بیشتر از حد مجاز و استاندارد در شهر های شمالی استان خبر می دهند با این وجود همیشه تنها چاره کار عدم خروج از منازل برای شهروندان سیستان عنوان می شود و نهایتا یا ادارات و یا مدارس این شهرستان تعطیل می شوند.

ریزگردها زندگی مردم سیستان را مختل کرده است

حجت الاسلام علی اکبر کیخا در خطبه های عبادی سیاسی نماز جمعه در مصلای المهدی(عج) زابل با بیان اینکه دولتمردان از مشکلات مردم سیستان آگاه هستند، گفته بود: نمایندگان سیستان در مجلس شورای اسلامی در چند روز گذشته صدا و مشکلات مردم این منطقه را به ملت ایران و مسوولان انتقال دادند.
وی اظهار داشت: مشکلات منطقه را دوستانه با مسوولان مربوطه در محیطی آرام مطرح خواهم کرد و باید مراقب باشیم مطالب کذب و دروغ از سوی امام جمعه یا هر مسوولی نشر و پخش نشود.
امام جمعه زابل پخش شایعات و مطالب کذب را خیانت به مردم و تهمت و افترا دانست و ادامه داد: همه باید بیدار باشند و از نشر و پخش اکاذیب و تهمت جلوگیری کنند زیرا مشکلات باید به صورت قانونمند، محترمانه و عاقلانه پیگیری شود و هر موضوعی مسیر خودش را طی کند.


تالاب هامون منبع اصلی ریزگرد ها

نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی دلیل اصلی وقوع ریزگردها در سیستان و بلوچستان را دریاچه هامون عنوان کرد و گفت: با این حال چرا هامون فراموش شده است.
حلیمه عالی در نشست علنی (چهارشنبه ۲۵ تیر ) مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی و اخطار قانون اساسی طبق بند ۹ اصل ۳قانون اساسی خواستار رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه و در تمام زمینه‌های مادی و معنوی شد.
وی خطاب به رئیس جمهور و سایر مسئولان اجرایی کشور گفت: آیا می‌دانید که طی ۴۸ ساعت گذشته چه بر سر مردم سیستان و بلوچستان آمده است؟ در پایتخت وزش بادی می‌آید و چه غوغایی برپا می‌کند، در حالی که طوفانی با سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت،‌ شعاع دید کمتر از ۵۰ متر و میزان آلایندگی حدود ۱۵۰۰ میکروگرم بر مترمکعب در سیستان و بلوچستان در حال وقوع است.
وی ادامه داد: متاسفانه به دلیل خرابی سیستم هواشناسی میزان واقعی درجه حرارت و اخذ سایر اطلاعات صحیح امکانپذیر نیست.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به اینکه منبع اصلی این ریزگردها تالاب هامون است، تصریح کرد: چرا هامون فراموش شده است؟


"ریزگرد ها" صدای نمایندگان را هم در آورد

عالی نماینده مردم سیستان در خانه ملت خطاب به دولتمردان گفت: آیا کمر خدمت بسته‌اید که سیستان و بلوچستان خالی از سکنه شود؟ با توجه به اینکه روزهای بحرانی منطقه در سال گذشته حدود ۱۵۰ روز بوده خواستار برقراری حق بدی آب و هوا، حق ریزگردها و نوار مرزی به کارکنان دولت هستم.
نماینده مردم سیستان افزود: مهمتر از همه اینکه چرا طبق استانداردهای زیست‌ محیطی ادارات در روزهای بحرانی قبل از شروع ساعات اداری تعطیل نمی‌شوند تا حداقل صدمات جسمانی اهالی کمتر شود چرا در محاسبات هزینه و با توجه به شرایط فوق ریزگردها را در نظر نمی‌گیرید.

ابتلا 500 بیمار سل سالانه سوغات بادهای 120 روزه سیستان
علی اکبر نصیری رئیس دانشگاه علوم پزشکی زابل طی گزارشی در جلسه ستاد بحران منطقه سیستان گفت: در بحث بهداشت و درمان کلیه بیمارستانها و درمانگاههای دولتی و خصوصی در آماده باش بوده که در این مدت تعداد۱۷۰بیمار بطور سرپایی مداوا و تعداد۲۳نفر بستری شده اند.
وی یادآور شد: سالیانه ۵۰۰ بیمار مربوط به سل داریم که این آمار تکان دهنده ای در سطح کشور است و نیاز به اعتبارات بیشتر در جهت رسیدگی به این بیماران می باشد .
نصیری با پیشنهاد ماسک به تمام مردم سیستان اعتبار آن را نزدیک به یک میلیارد تومان اعلام کرد.

خسارت گرد و خاک به 34 هزار هکتار از جالیز های سیستان
 علی نجفی مدیر کل جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در جلسه ستاد بحران منطقه سیستان گفت: طی طوفان های چند روز اخیر به ۱۷۰۰هکتار باغات، ۳۴ هزار هکتار جالیز خسارت وارد شده است.
وی از مصوبات جدید دولت برای استان ها خبر داد و گفت: مبلغ هزار میلیارد تومان به ستاد بحران کشور اختصاص یافته و نیز مبلغ ۵۵ میلیارد تومان به احیاء تالاب ها به تصویب رسیده است.

نجفی گفت: ۱۵۰میلیارد تومان از مصوبات سفر ریاست جمهوری در اختیار استان قرار گرفته است که می تواند کمک خوبی جهت رفع خشکسالی ها سیستان باشد.

ترک منازل توسط روستائیان سیستانی

طی طوفان های اخیر و شدت گرد و خاک در منطقه سیستان برخی از روستائیان این منطقه منازل خود را ترک کردند.







مسئله ریزگرد ها باید فرا مرزی پیگیری شود

رضا اربابی مدیر کل بحران سیستان و بلوچستان در جلسه ستاد بحران منطقه سیستان گفت: مسئله ریزگردها را باید فرا مرزی دنبال کنیم و هر چه در برآورد خسارات ناشی از طوفان بصورت کارشناسی بسیار ریز و دقیق محاسبه گردد، مسئولان کشور ملزم به اختصاص سهم بیشتری از اعتبارات برای استان خواهند بود.
 وی بیان کرد: از فضای ایجاد شده باید نهایت استفاده را برای حل بحران کنونی سیستان کنیم و پیشنهادات شما زمانی راهبردی خواهند بود که به مسئولان استانی ارائه شوند.

سازمان عمران سیستان باید مجددا احیا شود
هوشنگ ناظری معاونت استانداری سیستان و بلوچستان و فرماندار ویژه زابل در جلسه ستاد بحران منطقه سیستان ضمن قدردانی از مردم صبور سیستان در مواجه با شرایط دشوار گفت: حرکت ریزگردها و خسارات وارده به بخشهای کشاورزی و مسکن مردم، شرایط سختی را در منطقه ایجاد کرده که باید اقدامات عاجل صورت پذیرد.
وی با اشاره به اینکه عمده مشکلات مردم بهداشت و روان ، آب و خاک است افزود: لازم و ضروری است که از هم اکنون مسائل و مشکلات را با راهکارهای مناسب بررسی کنیم.
ناظری با اشاره به اینکه باید مسائل و مشکلات فعلی را در طرحهای مطالعاتی میان مدت و کوتاه مدت بررسی کنیم اظهار داشت: کانونهای اصلی حرکت شن های روان از استانهای فراه و نیمروز کشور افغانستان نشات گرفته و این مناطق بحرانی شناسایی و با دولت جدید افغانستان مذاکراتی در جهت تثبیت شن های روان و حق آبه سیستان داشته باشیم.
فرماندار زابل ادامه داد: باید به دنبال احیاء مجدد سازمان عمران باشیم تا سازمان مذکور نقطه اتصال مستقیم با نهاد ریاست جمهوری جهت ارائه گزارشات مربوط به آب وخاک این منطقه باشد.
وی خاطر نشان کرد: اولویت دادن به مقوله های آب و خاک نگاه ویژه ای را می طلبد و باید سلامت و بهداشت مردم در کوتاه مدت بررسی و حل شود و انشاالله این جلسات خروجی مناسبی داشته باشد.


حتی آب هم در سیستان جیره بندی می شود

مشکلات مردم سیستان به طوفان گرد و خاک بسنده نکرد و آب را هم برای مردم سیستان جیره بندی کرد .
 شهروندان هیرمندی در گفت و گو با برخی از رسانه ها ضمن ابراز گلایه بیان کردند که آب لوله‌کشی در بسیاری از مناطق شهرستان تنها دو ساعت در شبانه روز وصل است و تأمین آب شرب نیز بسیار دشوار است. مردمی که تا دیروز برای کشاورزی آب نداشتند؛ اکنون برای تأمین آب آشامیدنی هم با مشکل مواجه شده‌اند.
یکی از این روستائیان شهرستان هیرمند در ارتباط با کمبود آب اظهار داشت: مردم برخی مناطق شهرستان از حدود یک ماه پیش تاکنون اصلاً آب ندارند. اخیراً آب تعدادی از خانه‌ها حدود دو ساعت و با فشار بسیار کم وصل می‌شود اما هنوز برخی خانه‌ها از این آب اندک هم بی‌بهره هستند و از دهیاری آب دریافت می‌کنند.

فرماندار روستاییان "اکبرآباد" را فراموش کرد
محمدعلی پیری، فرماندار هیرمند عنوان کرد: اوضاع آب شهرستان به تازگی کمی بهبود یافته و مردم حداقل دو ساعت در شبانه روز از آب بهره‌مند هستند. البته این گفته فرماندار از جانب برخی از ساکنان روستاهای دهستان “اکبرآباد” شهرستان هیرمند رد شده و آنها مدعی هستند که آب آنها از چند هفته قبل از آغاز ماه قطع شده و تاکنون وصل نشده است. 

 شرکت آب و فاضلاب شهری کارشکنی می‌کند

فرماندار هیرمند گفته بود؛ عناصری در شرکت آب و فاضلاب شهری وجود دارند که نمی‌خواهند مشکل آب حل شود. اگر کارشکنی‌ها در این مورد ادامه پیدا کند؛ گزارش کارشکنی این افراد را برای استاندار سیستان و بلوچستان ارسال می‌کنیم. تاکنون در رابطه با کارشکنی‌های شرکت آب و فاضلاب شهری با یکی از نمایندگان مردم زابل در مجلس نیز صحبت شده؛ تا به حل این مشکل کمک کند.

طوفان گرد وخاک بار دیگر مهمان سیستانی ها می شود
رضا آزادمنش کارشناس پیش بینی هواشناسی استان در گفت و گو با خبرنگار هواشناسی عصر هامون از ورود طوفان گرد و خاک طی روز های چهارشنبه و پنجشنبه در منطقه سیستان خبر داد.
وی افزود: طی روز های چهارشنبه و پنجشنبه باد شدید و گرد و خاک در برخی نقاط طوفان گرد و خاک با سرعت 80 کیلومتر بر ساعت پیش بینی می شود.




نفس سیستان، زیر تل خاک به شماره افتاد

براساس اعلام اداره‌ کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان، شرایط هوای منطقه سیستان طی طوفان های روز های گذشته در حد بحران بوده و مردم آن به سختی تنفس می‌کردند.
از طرفی هواشناسی دمای هوای این مناطق را حدود ۴۵ درجه اعلام کرده است. همزمانی این شرایط با قطعی آب، ناتوانی مردم در استفاده از سیستم سرمایشی و قرار داشتن در ماه رمضان، شرایط زندگی را برای مردم سیستان بحرانی کرده است.
از همه این موارد گذشته، سال هاست مسئولین استانی و شهرستانی در جلسات متعدد برای رفع مشکلات مردم سیستان در تلاشند ولی تا کنون نه تنها مشکلات مردم سیستان حل نشده است بلکه به وضعیت بحرانی رسیده و نیازمند نگاه ویژه مسئولین کشوری را می طلبد با این وجود طی سال های گذشته که سیستان در شرایط بحرانی آب و هوایی به سر می برده هیچ نگاه ویژه ای از سوی مسئولین کشوری به منطقه سیستان نشده است شاید وجود طوفان های شدید گرد و خاک اجازه رویت نفس های به شمارش افتاده مردم سیستان و مشکلاتی که دیگر به وضعیت بحرانی خود رسیده اند را به مسئولین نمی دهد.
و چه خوش گفت شاعر سیستانی ؛
اینجا سیستان است/ شهر خاموش فراموش شده/ شهر خاک و سرفه/ شهر درد ریه/ شهر صبر است و سکوت
لیک من باز در این فکر عجیب/ که اگر جای خدا من بودم
چه ثوابی باید می دادم روزه مردم خاکستان را؟
می پذیرفتم آیا روزه اینان را؟
یا که باطل کرده است روزه سیستان را گرد وخاکی که رسیده است به اعماق وجود...
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcjoiei.uqemmzsffu.html
نام شما
آدرس ايميل شما

چقدر خبرتون قشنگ درد مردم سیستان و گفته بود
ممنون از دکتر اله بخش