تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۱۵
فاطمه کریمی یکی از کارشناسان زبان و ادبیات فارسی گفت: شاهنامه بیانگر پهلوانی ها و جوانمردی های مردم سرزمین رستم دستان و سند هویت ملت ما بوده و جزو افتخارهای سیستان و بلوچستان است.
شاهنامه؛ سند هویت سیستان و بلوچستان/ فردوسی وامدار یعقوب لیث و احیاگر بزرگ زبان و ادبیات فارسی است
به گزارش عصرهامون، بیش از 10 قرن است که شاهنامه فردوسی؛ شاهکار ادبی و هنری ایرانیان به دلیل محتوا، تازگی و خلاقیت، همچون نگینی در میان آثار ادبی ایران و جهان می درخشد.

این شاهکار حماسی سخن سرای اسطوره پرداز ایران که در جوامع ادبی و فرهنگی دنیا جایگاه ویژه ای دارد، مملو از پهلوانی‌های سیستانی‌ها است، سرزمینی بود که مردم آن، زبان عربی را به عنوان زبان رسمی نپذیرفتند، هویت ملی ایران در آن شکل گرفت و بر این اساس پایگاه احیای زبان و ادبیات فارسی لقب گرفت.

به پاسداشت روز فردوسی حکیم و شعر و ادب فارسی با یکی از کارشناسان ارشد زبان ادبیات فارسی در خصوص این شاهکار ادبی و صاحب قلم آن، گفت و گویی انجام شده است که تقدیم مخاطبان می شود.

شاهنامه به چندین زبان رسمی

فاطمه کریمی در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: اگر فردوسی نبود، زبان فارسی باستان، میانه و امروزی هم وجود نداشت، به درستی که وی حافظ زبان فارسی است.

وی با اشاره به شاهکار حماسی این حکیم فرزانه بیان کرد: شاهنامه به چندین زبان رسمی و زنده دنیا ترجمه شده و اندیشمندان و استادان صدها دانشگاه معتبر در جهان، فردوسی شناس هستند و درباره شخصیت و آثار وی کتاب‌های زیادی نگاشته اند. 

این کارشناس با بیان این که اگرچه زادگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی ایران است اما شخصیتی جهانی محسوب می‌شود، اضافه کرد: شاهنامه در کنار احیای پیشینه فرهنگی و تاریخی ایران به عنوان یک سرمایه انسانی سبب استحکام زبان فارسی شد و این گنجینه را از نسل‌های دور به امروز منتقل کرد.

تبیین رخدادهای گذشته ایران

به گفته کریمی، این اثر ارزشمند علاوه تبیین رخدادهای گذشته مربوط به ایران و دیگر ملت های همجوار، تنها کتابی است که قدیمی ترین دوران شیوه زندگی مردمان ایران زمین و ملت هایی که نگارنده اش با آن ها ارتباط داشته را به گونه ای تأمل برانگیز بیان کرده است.

این کارشناس گفت: چندین هزار بیت شاهنامه حکیم فردوسی شیوه کشورداری، چگونگی دفاع، آیین های مربوط به نیایش، ازدواج، تعلیم و بسیاری دیگر از شیوه های زندگی ایرانیان پیشین را به زبان شعر بیان و به نبردهای ایرانیان برای حفظ سرزمین خویش، سنت ها، باورها و پیشینه کهن فرهنگی و اجتماعی شان پرداخته است.

کریمی با تاکید بر اهمیت شاهنامه اذعان کرد: حکیم فردوسی زمانی به سرودن روایات و داستان های ملی پرداخت که بیم فراموشی پیشینه فرهنگی و تاریخی ایران وجود داشت، شاهنامه علاوه بر احیای این سرمایه انسانی سبب استحکام زبان فارسی نیز شد.

وی گفت: فردوسی پرچم دار هویت ایرانی در جهان بود و شاهنامه تنها سندی است که می توانیم میان بقیه ملل جهان به عنوان افتخار آن را حفظ کنیم و بالا بگیریم.

این کارشناس زبان و ادبیات فارسی ادامه داد: فردوسی در جهان به عنوان سند هویت و شناسنامه ملی مطرح می شود، به همین دلیل از جایگاه ویژه و ارزش خاصی برخوردار است.

کریمی اذعان کرد: با توجه به این که حماسه حرف ها، توانایی ها و افتخارهای یک ملت را رقم می زند جایگاه خاصی دارد، آن چه مراد از خوبی ها است در حماسه ها بوده و بهترین حماسه سرای ما ایرانی ها فردوسی است.

خلق حماسه ای برای پابرجایی زبان فارسی

وی با بیان این که فردوسی بزرگ حماسه ای خلق کرد تا زبان و ادبیات فارسی پابرجا باشد ادامه داد: این حماسه افتخار همه فارسی زبانان است.

این کارشناس با بیان این که در حماسه ها پهلوانانی داریم که نماد جوانمردی در ملت یا اقوام هستند، ادامه داد: فردوسی مجموعه ای از اسطوره، افتخارها، توانمندی ها و جوانمردی ها و دیگر ویژگی های خوب را در یک شخص جمع کرده و رستم، نماد جوانمردی ها، خوبی ها و آیین های نیک روزگارش بوده است.

کریمی با اشاره این که میراث کهن سیستان که از اساطیر خود به یادگار دارد به برکت شاهنامه فردوسی در جهان معرفی و به نوشتار تبدیل شده است، تصریح کرد: فردوسی برترین پهلوان خود را از سیستان انتخاب کرده است.

وی با اشاره به امیر یعقوب لیث صفاری و آیین جوانمردی اش، اضافه کرد: فردوسی می دانست چنین شخصیت هایی در سیستان وجود دارد، با آیین و فرهنگ آن ها آشنا بود و بهترین پهلوانش را از سیستان انتخاب کرد.

به گفته این کارشناس زبان و ادبیات فارسی، دوره پهلوانی که بهترین دوره شاهنامه است و زیباترین ابیات شاهنامه در این دوره سروده شده مربوط به سیستان و خاندان زال است.

کریمی با بیان این که زبان شاهنامه زبان یعقوب لیث بود، گفت: وی زبان فارسی را احیا کرد و باید گفت که فردوسی وامدار یعقوب لیث و احیاگر بزرگ زبان و ادبیات فارسی است.

مردم؛ خاستگاه داستان های شاهنامه

وی افزود: خاستگاه داستان‌های شاهنامه خود مردم هستند و پهلوانان از دل مردم این منطقه بیرون آمده‌اند، بنابراین لازم است شاهنامه خوانی در این استان رونق بیشتری پیدا کند.

به گفته این کارشناس، استفاده از اشعار فردوسی در کتب فارسی و معرفی آن از پایه‌های اول تحصیلی سبب می‌شود نسل‌های آینده از کودکی با این شخصیت پر افتخار آشنا شوند و بتوانند به راحتی با شاهکار ادبی اش ارتباط برقرار کنند.  

کریمی گفت: فروسی شخصیتی است که به جهان، ایران و به ویژه سیستان و بلوچستان خدمت کرد و باید مردمان این دیار هر سال روز بزرگداشت این حکیم فرزانه را گرامی بدارند.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcjmtevvuqe8hz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما