تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۲۰
فداحسین مالکی گفت: آمریکایی ها پس از ناکامی در افغانستان به دنبال جایگزین بودند، ابتدا داعش را وارد این کشور کردند، اما زمانی که دیدند جایگزین خوبی برای آن ها نخواهد بود، سناریوی طالبان اتفاق افتاد.
آمریکایی ها پس از ناکامی در افغانستان به دنبال جایگزین بودند/داعش و طالبان؛ سناریوی آمریکا برای افغانستان
به گزارش عصرهامون؛ فداحسین مالکی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در خصوص اتفاق های اخیر افغانستان و وضعیت این کشور، بیان کرد: وقتی موضوع افغانستان مطرح می شود، به حدود دو دهه قبل یعنی حضور آمریکایی ها در این کشور و ماموریتی که سازمان ملل در آن زمان درباره مبارزه با تروریسم و مواد مخدر به آن ها واگذار کرد، بر می گردیم.
 
وی اظهار کرد: آمریکایی ها بعد از ۲۰ سال و شکست های پی در پی سیاسی و نظامی که متحمل شدند، به این نتیجه رسیدند که دیگر جایی برای ماندنشان نیست و حرفی هم برای مجامع بین المللی ندارند، بر این اساس اجلاس دوحه به وجود آمد که ابتکار آن با آمریکایی ها بود و زلما خلیل زاد که در گذشته هم سابقه سفارت در افغانستان داشت، مسئول این پرونده قرار گرفت و دستاوردی برای ملت افغانستان نداشت.

تلاش آمریکایی ها برای مشروعیت سیاسی طالبان
 
مالکی ادامه داد: تنها چیزی که اتفاق افتاد و از همان جا شاید اتفاق های بعدی رخ داد، این بود که آمریکایی ها تلاش کردند به طالبان مشروعیت سیاسی دهند که تا آن زمان چنین اتفاقی نیفتاده بود.
 
به گفته وی، به قدری چنین جلساتی بیشتر شد که به خصوص در پی اجلاس قطر طالبان به خصوص به کمک آمریکایی ها و زلما قدرت سیاسی بیشتری پیدا کرد، به گونه ای که حتی اگر هیئتی از دولت قانونی و مرکزی می خواست در اجلاسی شرکت کند، دخالت می کردند که چه کسانی شرکت کند، به این طریق رشد کردند.
 
نماینده مردم زاهدان در مجلس افزود: به هر حال توافق هایی با اشرف غنی صورت گرفت که برخی آشکار و برخی پنهان بود، مقرر شد چند استان در اختیار طالبان قرار دهند، اما این اتفاق که کل کشور را ظرف چند روز بگیرند، به خصوص منطقه شمال جزو مناطقی نبود که به این سادگی این اتفاق ها در آن رخ دهد و شهرها و ولایات سقوط کند.
 
وی افزود: پشت پرده  این اتفاق ها جریاناتی بود که بوی خیانت می داد و بعد از فرار اشرف غنی روشن شد، توییتی که وزیر دفاع افغانستان زد، مشخص شد این ماجرا خیانتی بود که اتفاق افتاد و آمریکایی ها هم دو راه بیشتر نداشتند.
 
مالکی اذعان کرد: از نیمه دوم دولت ترامپ این موضوع شروع شد که ماندن آمریکا معنا و مفهومی ندارد و در دولت بایدن نیز به این نتیجه رسیدند که باید آنجا را ترک کنند، اما به دنبال جایگزین بودند.

آمریکایی ها به دنبال سرزمینی برای داعش بودند
 
وی افزود: آمریکایی ها مدتی بعد از شکست سنگینی که داعش به فرماندهی سردار شهید سلیمانی در سوریه خورد، به دنبال سرزمینی برای داعش بودند، بنابراین به این نتیجه رسیدند که بهتر از افغانستان جایی نمی توانند داشته باشند، آن ها را از منطقه جلال آباد که هم مرز با پاکستان بود وارد کردند، چراکه از سمت دیگری از جمله ایران و تاجیکستان و دیگر کشورها نمی توانستند این اقدام را انجام دهند.
 
سفیر اسبق ایران در افغانستان اذعان کرد: آن ها بعد از دو سال به این نتیجه رسیدند که داعش جایگزین خوبی برای آمریکایی ها نخواهد بود، بنابراین سناریوی طالبان اتفاق افتاد.
 
وی گفت: بعد از این که طالبان کشور را به این سادگی گرفت، همه از ملت گرفته تا رهبران سیاسی و فرماندهان جهادی غافلگیر شدند، خودشان هم باور نمی کردند که به این سادگی رخ دهد، تاریخ نیز این گونه نشان نمی دهد و اولین باری است که این اتفاق می افتد و به سادگی کشور را تصرف می کنند.
 
مالکی افزود: بین خودشان هم اختلافات اتفاق افتاد، به لحاظ این که خودشان غافلگیر شدند و اکنون هم که بیش از یک ماه می گذرد طالبان احساس نمی کنند که بر تمام کشور مسلط شده باشند.
 
وی با اشاره به اتفاق اخیری که در افغانستان رخ داد، اظهار کرد: بعد از حضور طالبان این چندمین اتفاقی است که در افغانستان شاهد می افتد، اما به این شدت نبوده، این ماجراها نشان می دهد که طالبان در اداره کردن کشور به شدت مشکل دارند، البته داعش در چند انفجار اعلام کرده که این اتفاق ها از سمت آن ها بوده ولی هنوز از طالبان موضع گیری جدی نسبت به داعش ندیدیم، طالبان خودش مسئول این کار است و باید پاسخگوی انفجارات و اتفاق هایی که در افغانستان رخ می دهد باشد.
 
انتهای پیام/
 
 
 
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcft0dyyw6djta.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما