تاریخ انتشار :دوشنبه ۶ آبان ۱۳۹۸ ساعت ۰۷:۱۴
یک جامعه شناس استان سیستان و بلوچستان گفت: از مهمترین عوامل گسترش اعتیاد در استان فقر مطلق و نبود شغل برای جوانان است.
فقر مطلق و بیکاری مهمترین دلیل گرایش به اعتیاد در استان/ پیشگیری از اعتیاد را از خانواده و مدرسه شروع کنیم
به گزارش عصرهامون ؛ به نقل از زاهدنیوز ؛ بسیاری از کارشناسان و روانشناسان بر این باورند که امروز معضل اعتیاد بزرگترین چالش پیش روی جوانان است و روز به روز بر اثر دلایل مختلف گسترش یافته و با چهره ای جدید در جامعه نمایان می شود.

کشور ایران با کشورهای پاکستان و افغانستان که بزرگترین تولیدکنندگان مواد مخدر دردنیا هستند هم مرز است که استان سیستان و بلوچستان نیز با داشتن کیلومترها مرز مشترک با این دو کشور در جبهه اصلی مواجهه با این معضل و بلای خانمان سوز است.

در گذشته های نه چندان دور بیشترین مواد مخدر مصرف شده در کشور و استان سیستان و بلوچستان، تریاک و مشتقات آن مانند شیره بود اما با گذشت زمان و پیشرفت لابراتوارهای ساخت مواد مخدر، دیگر این طریقه استفاده سنتی مواد مخدر کمرنگ شده و چهره های جدیدی از مواد مخدر در اجتماع نمایان شده است.

امروز مواد مخدر به دو دسته سنتی و صنعتی تقسیم بندی می شوند که بیشتر کارشناسان بر این باورند که مواد مخدر سنتی بسیار قابل اعتمادتر از مواد مخدر صنعتی است چرا که بعضا مواد مخدر صنعتی در لابراتوارها با مواد شیمیایی ساخته می شود و مصرف کنندگان آن به مرده های متحرکی می مانند که سلامت و امنیت جامعه را به خطر می اندازند.

یکی از دلایلی که روانشناسان و کارشناسان مصرف مواد مخدر سنتی را بهتر از مواد مخدر صنعتی می دانند با وجود اینکه این ادعا چیزی از مخرب و ویران‌گر بودن مواد سنتی همانند تریاک نمی‌کاهد این است که حداقل بدن مصرف کننده را نمی پوساند و باعث ایجاد کرم در بدن فرد معتاد نمی شود.

معتادان در استان سیستان و بلوچستان با این وجود که در بعضی نقاط همچنان چهره سنتی مصرف این بلای خانمان سوز را حفظ کرده اند اما دلایل مختلفی همچون ارزانی و دسترسی راحت تر به مواد مخدر صنعتی و روانگردان هایی همچون ترامادول و متادون جوانان این استان را روز به روز به سمت اینگونه اعتیاد سوق می دهد.

در سیستان و بلوچستان رنگ و روی دیگری از اعتیاد را همه روزه در خیابان ها و کوچه ها می توان دید و آن هم اعتیاد کارتون خواب ها و زباله گردهاست که چهره بسیار زشتی به جامعه داده و می تواند بر روی روان کل جامعه تاثیر بگذارد.

در گوشه گوشه شهر زاهدان مکان ها و خانه های خرابه ای که سالهاست به ویرانه تبدیل شده اند حالا تبدیل به پاتوق های این زباله گردان معتاد شده تا مکان های امنی باشد برای استعمال مواد مخدر صنعتی.

در زیر نمونه ای از این مکان ها را می بینیم.

در همین رابطه مهسا کریمی در گفت و گو با خبرنگار زاهدنیوز بیان کرد: از دلایل اصلی گرایش و افزایش معتادان در سیستان و بلوچستان فقر مطلق، بیکاری و نداشتن توان حل مشکلات در خانواده است.

کارشناس مسائل اجتماعی استان ادامه داد: در تمام شهرهای کشور این معضل اعتیاد به چشم می خورد اما چیزی که اعتیاد را در استان سیستان و بلوچستان پررنگ تر کرده همین فقر مفرط است که آن را به مشکل و معضلی ملموس در جامعه مبدل کرده است.

وی با اشاره به اینکه بیکاری جوانان و نداشتن شغل می تواند بر گسترش این معضل اجتماعی تاثیر مستقیم گذارد، افزود: پدیده کارتن خوابی و زباله گردی نیز یکی از مهمترین آثار بیکاری جوانان و درنتیجه اعتیاد به مواد مخدر است که بارها درباره  راههای پیشگیری از این پدیده بحث شده اما متاسفانه موثر نبوده و امروز اینگونه افراد دراجتماع وضعیت بسیار نابسامان و بدی دارند و دیدن این منظره بسیار بد و دلخراش همه جامعه را تحت الشعاع قرار داده است.

کریمی با اشاره به اینکه باید دستگاههای متولی مکانی برای ساماندهی اینگونه معتادان محیا کنند، تصریح کرد: همیشه پیشگیری بر درمان مقدم بوده است و بنده معتقدم اینگونه معتادان باید از جامعه جدا شوند و در مراکز تربیتی و نگهداری از معتادان سپرده شوند تا مراحل ترک آنها سپری شده و پاک به جامعه بازگردند.

وی گفت: از سوی دیگر برخی از این معتادان با وجود اینکه بارها دستگیر شده و به مراکز ترک اعتیاد سپرده شده اند اما به دلیل جاذبه های مواد مخدر باز هم به این کار گرایش پیدا کرده اند که هزینه های مضاعفی بر دوش دولت و سازمان های متولی این امر گذاشته است.

این جامعه شناس با اشاره به اینکه باید اوقات فراغت جوانان مدیریت شود تا به سمت اعتیاد کشیده نشوند، بیان کرد: متاسفانه برای پرکردن مناسب اوقات فراغت جوانان هیچگونه مدیریت درستی وجود ندارد و درحالی که باید از نوجوانی آموزش های لازم در این زمینه به آنها داده شود اما این امر صورت نمی گیرد و امروز شاهدیم که قهوه خانه ها و چایخانه ها مکانی برای استعمال مواد مخدر و دخانیات شده است.

وی با اشاره به اینکه بهترین زمان برای پیشگیری از این بلای خانمان سوز زمان نوجوانی و تحصیل است افزود: باید در مدارس مهارت های لازم برای برخورد مناسب با تعارف کننده مواد مخدر و حتی دخانیات را آموزش دهیم تا در آینده بتوانند بهترین برخورد را داشته باشند و هم خود و هم جامعه را به سمت تعالی و رشد پیش ببرند.

کریمی درپایان با اشاره به مراکز ترک اعتیاد در استان خاطرنشان کرد: متاسفانه مراکز بازپروری و ترک اعتیاد در استان جوابگوی نیازهای استان نبوده و روز به روز شاهد گسترش اعتیاد در جامعه هستیم و با وجود تلاشهای زیادی که در این زمینه شده اما کافی نیست و باید پیشگیری را از خانواده شروع کرد و با روش های گوناگون جذابیت مواد مخدر را از بین برد.

انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdca60n6m49n6a1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما