تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۳۱
پیرمحمد ملازهی گفت: مهم ترین مساله بعد از اعلام عراق به عنوان آغاز کننده جنگ با ایران از سوی سازمان ملل دریافت غرامت بوده که برآوردهای اولیه حکایت از آن دارد که ۲ هزار میلیارد دلار به ایران خسارت وارد شده است.
ایدئولوژی انقلابی و ملی گرایی ایرانیان مانع اهداف شوم صدام/ حسرت رژیم بعث تا دندان مسلح برای تصاحب یک وجب خاک ایران
پیرمحمد ملازهی، کارشناس روابط بین الملل در گفت و گو با عصرهامون با اشاره به 18 آذر 1370 و روز معرفی عراق به عنوان آغازگر جنگ با ایران از سوی سازمان ملل متحد بیان کرد: وقتی عراق به ایران تجاوز کرد به دلیل تیرگی روابط ایران با آمریکا و تسخیر لانه جاسوسی و ... دنیای غرب اروپا و ایالات متحده درباره اینکه عراق آغاز کننده جنگ با ایران بوده است موضعی گرفت که خلاف آن چیزی بود که خودشان ادعا می کردند.

وی ادامه داد: آن ها موضع حمایتی از رژیم صدام حسین داشتند تا ایران را مجبور کنند از شعارهای انقلابی که مطرح کرده بود دست بکشد.

این کارشناس ادامه داد: در نتیجه اتفاقی که افتاد این بود که عملا سازمان ملل متحد و پنج عضو اصلی تصمیم گیرنده آن نتوانستند در این باره تصمیم بگیرند.

ملازهی اظهار کرد: چین و روسیه سعی کردند بی طرف بمانند و انگلیس، فرانسه و آمریکا کاملا موضع گرفتند و عملا شورای امنیت در ارتباط با این مساله فلج شد و نتوانست هیچ تصمیمی بگیرد.

وی تصریح کرد: زمانی که قدرت های خارجی احساس خطر کردند از اینکه ایران بعد از آزادی خرمشهر بتواند بصره یا دیگر شهرهای عراق را تصرف کند، آرام آرام این ذهنیت ایجاد شد که برای کنترل اوضاع باید حرکتی انجام دهند و ایران را تشویق کنند که به مصالحه ای برسد.
 

2 هزار میلیارد دلار خسارت عراق به ایران

کارشناس روابط بین الملل گفت: بر همین اساس در شورای امنیت این بحث مطرح شد که صدام متجاوز است و باید این مساله را بپذیرد، البته عراق هیچ گاه زیر این بار نرفت ولی نفس اینکه سازمان ملل پذیرفت عراق متجاوز است به این معنا بود که ایران می تواند از عراق غرامت دریافت کند.

ملازهی بیان کرد: دریافت غرامت مهم ترین مساله است و البته بعد از سقوط صدام متاسفانه با توجه به تحولاتی که پیش آمد و ارتباطاتی که ایران با حاکمیت جدید پیدا کرد عملا تا امروز بحث غرامت از سوی طرف ایرانی مطرح نشده است.

وی اظهار کرد: در حالیکه برآوردهای اولیه حکایت از آن دارد که ۲ هزار میلیارد دلار به ایران خسارت وارد شده و چون سازمان ملل عراق را متجاوز شناخته است باید این پول را به ایران پرداخت کند.

این کارشناس عنوان کرد: سازمان ملل از همان ابتدای جنگ عراق و کویت، عراق را به عنوان متجاوزگر شناخت و این کشور غرامت برآورد شده از سوی سازمان ملل را به صورت قسط بندی به کویت پرداخت می کند.

ملازهی تصریح کرد: ولی ایران در این زمینه تاکنون فعالیت نکرده و شاید در آینده شرایطی پیش بیاید که اقدام دیگری انجام دهد، اما مجوز قانونی همان اعلام سازمان ملل بوده، مبنی بر اینکه رژیم صدام حسین متجاوز به خاک ایران است.

وی ادامه داد: زمانی که آیت الله هاشمی رئیس جمهور بود تقریبا مشخص شد که عراقی ها از ادعای تصرف خوزستان و سقوط ایران ناامید شده بودند، در آن زمان فرماندهان عراقی ارزیابی کردند و در بحث با صدام به این نتیجه رسیدند که نامه‌ای برای آیت الله رئیس جمهور وقت ایران بنویسند و تقاضای صلح کنند و اعلام شد آن ها حاضرند قرارداد الجزایر را مجدداً احیا کنند.

این کارشناس بیان کرد: البته ایران در آن شرایط احساس می‌کرد عراق در موضع ضعف است و نباید با آن در این زمینه وارد یک تعامل جدی شد، به علاوه اعتمادی در ایران نسبت به عراقی ها وجود نداشت و این بی اعتمادی سبب واکنش منفی از سوی ایران شد.


دلایل صدام حسین برای حمله به ایران و محاسبات اشتباه وی

ملازهی گفت: رژیم صدام حسین و حزب بعث حزب سوسیالیستی بود و ارتباطات نزدیکی با اتحاد شوروی سابق داشت و جزو متحدان آن و مخالفان سیاست های امریکا و اسرائیل محسوب می شد.

وی افزود: صدام حسین گمان می کرد بعد از کودتای نوژه که در آن تعدادی از افسران ارتش ارشد نیروی هوایی ایران دخالت داشتند و زندانی و اعدام شدند و برخی فرار کردند نیروی هوایی ایران قدرتمندترین نیروی هوایی بود و می‌توانست عراق را بکوبد دچار ضعف شده است.

این کارشناس ادامه داد: محمدرضا پهلوی پیش از انقلاب در یک مقطع با صدام حسین داشت و نیروی هوایی اقدام شجاعانه کرد و عراق با وجود اینکه ضدهوایی و نیروی هوایی قدرتمندی داشت غافلگیر شد اما خلبانان ماهر ایرانی بر روی شهر بغداد مانور دادند و این برای صدام حسین بسیار تحقیر آمیز بود.

ملازهی بیان کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی صدام فکر می‌کرد قدرت نیروی هوایی ایران از بین رفته است و نیروی زمینی عراق به واسطه سلاح های جدید دریافتی قدرتمند است و بنابراین می‌تواند خوزستان را از ایران تحت عنوان عربستان جدا کند.

وی تصریح کرد: به علاوه گروه‌هایی هم در عراق تحت عنوان جبهه آزادی بخش اهواز به دنبال جدایی خوزستان بودند این مسئله بودند و همین عوامل سبب حمله عراق به ایران شد.

این کارشناس اظهار کرد: به علاوه امام خمینی (ره) زمانی که در نجف تبعید بودند با حزب بعث مشکلاتی داشت و نگاه ایشان به حزب سوسیالیست عراق نگاه منفی بود.

ملازهی گفت: موقعی که انقلاب به پیروزی رسید نگرانی اصلی عراقی‌ها این بود امام (ره) مطرح می کرد حزب بعث سوسیالیستی است و مسلمان نیست و انقلاب باید به کشورهای اسلامی صادر شود، با این شعار صدور انقلاب اسلامی نه تنها عراق، بلکه عربستان سعودی و بقیه کشورهای عربی هم دچار تردید شدند.

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر آن در بحرین هم طرحی که ظاهراً می‌گفتند کودتاییست رخ داد و متهم می‌کردند که ایران در آن دست داشته است، به هر حال صدام برای جلوگیری از نفوذ انقلاب اسلامی خواهرش را اعدام کرد زیرا فکر می کرد آنها می توانند در سفر رهبری خط امام قرار بگیرند.


ایدئولوژی انقلابی و ملی گرایی مردم ایران مانع اهداف شوم صدام در جنگ تحمیلی

کارشناس روابط بین الملل گفت: سپس ارتش را سازماندهی و در یک حمله غافلگیرانه به ایران حمله کرد، اما محاسبه نکرده بود که اگرچه ارتش ایران تضعیف شده اما مردم ایران ملی‌گرایی بسیار زیادی دارند و به علاوه انقلاب اسلامی مورد تایید اکثریت جامعه قرار گرفته است.

ملازهی بیان کرد: صدام ترکیب این ایدئولوژی انقلابی و ملی گرایی را جدی نگرفته بود و بعد از آغاز جنگ به همین دلیل ایرانیان از زن و مرد، کوچک و بزرگ وارد جنگ شدند و حتی نوجوانان ۱۳ ساله به صورت داوطلب به جبهه می‌رفتند و فداکاری‌های عظیمی در این راه انجام دادند تا ارتش عراق را در این راه متوقف کنند.

وی ادامه داد: بنابراین صدام نه تنها نتوانست خوزستان را تصرف کند، بلکه بعد از اینکه خرمشهر توسط رزمندگان اسلام آزاد شد و محاصره آبادان نیز از سوی ایرانی ها در یک اقدام دقیق با عملیات حساب شده شکست، عراقی ها مجبور شدند از خاک ایران خارج شوند.
 
کارشناس روابط بین الملل گفت: در آن زمان دو نظر هم وجود داشت، یکی اینکه باید وارد خاک عراق شویم و به سقوط صدام حسین کمک و بحرین را تصرف کنیم، برداشت دیگر هم که واقع بینانه تر بود این که ما نباید وارد خاک عراق شویم زیرا اگر وارد عراق شویم قدرتهای خارجی که حامی عراق هستند ممکن است تأثیر تسلیحات پیشرفته به عراق بدهند و مشکلاتی برای ایران به وجود بیاید.

ملازهی اظهار کرد: در همان شب بعد از حمله بی بی سی جنگ ایران و عراق را تحلیل کرد و کارشناس و تحلیلگر آن به نکته ای اشاره کرد که به نظر من ایرانی‌ها متوجه نشدند و آن نکته این بود سرنخ ها جنگ مذکور در دست دو قدرت‌های خارجی اتحاد شوروی سابق و آمریکایی هاست و این جنگ برنده و بازنده نخواهد داشت.

وی ادامه داد: طراحی به گونه ای است که هر وقت ایران در موضع تسلط قرار بگیرد به عراق تسلیحات پیشرفته می دهند و هر وقت عراق در مورد سلطه قرار بگیرند به ایران تسلیحات پیشرفته می‌دهند و همین اتفاق نیز افتاد.

کارشناس روابط بین الملل گفت: هرچند که دو طرف مدعی بودند در این جنگ پیروز شدند، اما واقعیت امر این است که جنگ ایران و عراق خیلی دقیق و حساب شده و با توافق بین المللی و منطقه ای صورت گرفت و هدف این بود که نظام اسلامی ایران را به نوعی سرنگون کند که موفق نشد.

انتهای پیام/

 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcbw5b85rhbfwp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما