تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۰۲
سیستان و بلوچستان را می توان تابلوی درخشان خدمات نظام جمهوری اسلامی در حوزه سلامت معرفی کرد به طوری که توسعه استان در عرصه آموزش و تحقیقات، ارتقای شاخص های سلامت و زیر ساخت های بهداشت و درمان در طول سالهای عمر پربرکت انقلاب بسیار چشمگیر بوده است.
جمهوری اسلامی در عرصه سلامت انقلاب کرد/هیچ؛ تنها سهم سیستان و بلوچستان از خدمات پزشکی در دوره پهلوی
به گزارش عصرهامون به نقل از پهره؛ سیستان و بلوچستان خصوصیات و شرایط منحصر به فردی دارد که هر گونه فعالیت خدماتی و از جمله مسائل مرتبط با سلامت را متاثر می کند.

 برخی از مهمترین این شرایط عبارتند از پراکندگی بالا و تراکم اندک جمعیت، تفاوت های آب و هوایی و تنوع اقلیمی به دلیل امتداد استان در طول جغرافیایی، مرز طولانی خشکی و دریایی با کشورهای مساله دار از لحاظ سلامت، تفاوت شاخص های توسعه و از جمله وضعیت با سوادی، متوسط سرانه تولید ناخالص ملّی، امنیت غذایی و... با متوسط کشوری، ضعف تاریخی و مزمن زیر ساخت های بهداشت و درمان در سال های قبل از انقلاب و فاصله فاحش شاخص های دسترسی مردم استان به خدمات بهداشت و درمان با متوسط کشوری در آن سال ها.

بر اساس شواهد موجود، در سال های قبل از انقلاب بی عدالتی در دسترسی به خدمات، مهمترین مشخصه نظام بهداشت و درمان سیستان و بلوچستان و سایر نقاط دور افتاده کشور بوده است، به عنوان مثال 87 درصد از پزشكان متخصص کشور در تهران و 5 شهر بزرگ كشور فعالیت داشتند و از آن جا که تعداد پزشک های متخصص در سایر نقاط ایران و از جمله این استان در مقایسه با پایتخت بسیار ناچیز بود.

قبل از پیروزی انقلاب مسافرت های درمانی بیماران شهرستانی به تهران یکی از مسائل رایج اجتماعی بود و بسیاری از هموطنان میانسال آن را به خاطر دارند.

ارتقا تعداد بیمارستان ها بعد از پیروزی انقلاب

در این راستا محمد هاشمی شهری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفت و گو با خبرنگار ما، بیان کرد: با گذشت قریب به 40 سال از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، نظام بهداشت و درمان سیستان و بلوچستان همپا و همراه با سایر محورهای توسعه پایدار در استان و بر اساس برنامه های کشوری نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران، تحولات شگرف و بی نظیری را پشت سر گذاشته است.

وی افزود: در یک نگاه اجمالی این تحولات را می توان در 3 محور اساسی و مهم خلاصه کرد که شامل استقرار نظام شبکه بهداشت و درمان، گسترش پوشش بیمه همگانی سلامت و اجرای طرح تحول نظام سلامت است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان تصریح کرد: تا قبل از انقلاب اسلامی ایران و تا پیش از تاسیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به عنوان سنگ بنای توسعه بهداشت و درمان، تعداد بیمارستان های استان سیستان و بلوچستان 8 بیمارستان بود.

تاسیس 26 باب بیمارستان در سیستان و بلوچستان

وی اضافه کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد بیمارستان های استان به 26 باب رسیده و انتظار می رود تا با اتمام طرح های در دست اجرا، این تعداد به 32 باب افزایش پیدا کند که موید رشدی معادل 4 برابر است.

هاشمی شهری با بیان این که یکی از مهمترین شاخص های دسترسی مردم به خدمات درمانی، تعداد تخت بستری است، عنوان کرد: در سال 1357 تعداد تخت های بستری در سراسر سیستان و بلوچستان تنها معادل 495 تخت بوده و در حال حاضر این تعداد در حوزه دانشگاه های علوم پزشکی ایرانشهر، زابل و زاهدان 5 برابر شده و به 2786 تخت رسیده و تعداد تخت های بستری در این منطقه، هم در مقایسه با رشد جمعیت استان و هم در مقایسه با رشد تعداد تخت های بستری در سایر نقاط کشور 2 تا 3 برابر روند صعودی داشته است.

وی خاطرنشان کرد: اکنون بدون هیچ بزرگنمایی و تعارفی، سیستان و بلوچستان را می توان نماد آشکار و بی بدیل تحقق عدالت در سلامت در حوزه بهداشت تلقی کرد و  افزایش تعداد خانه های بهداشت روستایی، مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، پایگاه های سلامت شهری و تسهیلات زایمانی نشان دهنده انقلابی بزرگ در تسهیل دسترسی مردم به خدمات پیشگیرانه است.

تحولات خیره کننده ای در زمینه بهبود شاخص های سلامت

این مقام مسئول بیان کرد: با توجه به آغاز طرح گسترش شبکه های بهداشت و درمان در سال های آغازین انقلاب و انتخاب شهرستان های خاش و سراوان به عنوان شهرستان هایی که در کشور در استقرار این طرح پیشتاز بودند، در سال های اخیر فرسودگی مراکز ارائه خدمت یکی از مشکلات استان بود و به برکت اجرای طرح تحول نظام سلامت، شاهد اقدامی انقلابی در توسعه و نوسازی این مراکز بودیم به طوری که در یک بازه زمانی، بیش از 10 درصد تمام طرح های عمرانی وزارت بهداشت در سیستان و بلوچستان در حال اجرا بود.

به گفته وی، در حال حاضر متوسط سن مراکز و واحدهای ارائه خدمت در این استان به کمترین میزان خود در سال های پس از انقلاب رسیده  و به عنوان مثال درصد مراکز خدمات جامع سلامت روستائی که قدمت ساختمانی بالای 25 سال دارند به کمتر از 14 درصد از کل این مکان ها کاهش پیدا کرده و این درحالی است که 15 سال قبل، درصد آن ها با سن بالای 25 سال بیش از 57 درصد بود.

هاشمی شهری گفت: در چهل سال اخیر تحولات خیره کننده ای در زمینه بهبود شاخص های سلامت در سیستان و بلوچستان اتفاق افتاده و تامین خدماتی از قبیل پوشش 100 درصدی واکسیناسیون و گسترش پوشش نظام شبکه باعث شده است تا شاهد به صفر رساندن موارد بیماری التور و فلج اطفال در استان باشیم.

وی اضافه کرد: همچنین بسیاری از شاخص های سلامت مردم در حال نزدیک شدن به متوسط کشوری هستند و امیداوریم تا با توسعه زیر ساخت ها و تاثیر مثبت تعیین گرهای اقتصادی اجتماعی سلامت از قبیل سطح سواد، وضعیت تغذیه، دسترسی به آب آشامیدنی و سایر این گونه عوامل حذف فاصله استان با متوسط کشوری اتفاق بیافتد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان اذعان کرد: سیستان و بلوچستان در گذشته نه چندان دور جولانگاه بیماری های عفونی همچون التور، مالاریا، فلج اطفال و تیفونید بوده اما امروزه توسعه خدمات بهداشت و درمان و ایجاد سایر تحولات اجتماعی باعث شده تا ”پدیده گذار اپیدمیولوژیک“ همانند سایر نقاط کشور در این استان نیز بروز شود.

وی گفت: استمرار توفیقات نظام سلامت در آینده منوط به برخورداری از نیروی انسانی متخصص، متعهد و تحول آفرینی است که بر اساس نیازهای روز جامعه از قابلیت پاسخگویی مطلوب به نیازهای مردم برخوردار باشد.

خدمات پزشکی قبل از انقلاب هیچ بود  

در این راستا حسینعلی شهریاری، نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار ما، بیان کرد: دشمنان ایران دیگر نمی توانند همانند سابق منابع مملکت را چپاول کنند و مورد تجاوز خود قرار دهند، بلکه اکنون کشور ما در زمینه های مختلف علمی، تکنولوژی اتمی، نانو، صنایع پیشرفته دفاعی و موشکی، علم پزشکی و مهندسی در وضعیت مطلوبی قرار دارد.

وی افزود: بعد از پیروزی انقلاب ایران از نظر سلول های بنیادی دارای رتبه چهارم و هم اکنون از لحاظ علم و دانش به جایی رسیده که رتبه ۱۶ را در دنیا دارا است به گونه ای که بسیاری از مقالات علمی در مراجعات علمی بزرگ دنیا نمایه شده است.

این مقام مسئول عنوان کرد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بیماران ایرانی برای درمان به خارج از کشور سفر می کردند اما حالا بالعکس است و  بیگانگان از سایر کشورها برای معاینه و معالجه بیماری خود و دریافت خدمات به کشور ما می آیند.

وی خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی و بعد از انقلاب وضعیت دانشگاه ها هر روز مطلوب تر بوده و اکنون دانشگاه های سیستان و بلوچستان به گونه ای مطرح شدند که به عنوان قطب علمی معرفی می شوند.

شهریاری گفت: اکنون جای امیدواری است که دولتمردان و مردم با بصیرت ایران با هماهنگی بیشتر پشت سر مقام معظم رهبری حرکت و توصیه های ایشان را به صورت جدی عملی کنند و در چند سال آینده بسیاری از مشکلات اقتصادی و معیشتی با وجود بیش از ۶ هزار شرکت دانش بنیان برطرف می شود.

نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی اذعان کرد: بسیاری از داروها و واکسن ها خصوصا واکسن کرونا در ایران تولید می شود و قطعا نسبت به نمونه های خارجی دارای وضعیت مناسبی هستند.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcfmjdycw6dm1a.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما