تاریخ انتشار :جمعه ۱۵ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۰۱:۱۰
برآورده نشدن حق آبه هیرمند از طرف کشور افغانستان موجب شده تا انعکاس تصویر خورشید در سطح دریاچه هامون روز به روز کوتاه تر شده و زوزه ی سرسام آور باد، اقیانوسی از خاک را بر سر مردمان سیستان آوار کند.
از اسارت آب تا پرواز خاک؛ سمباده ی سنگین باد بر پیکر سیستان/انعکاس نور خورشید در هامون؛ آرزوی کودکان و خاطره پیران
به گزارش عصرهامون، برای بسیاری از مردم مناطق مختلف کشور واژه بهار و تابستان تداعی گر  شمیم عطر گل یاس و هوای مطبوع و چهچهه بلبل باشد، اما برای مردمان ساکن در دیار رستم و یعقوب لیث صفاری حبس آب از سوی همسایگان شرقی و تازیانه آفتاب از آسمان تفتیده و طغیان ماسه و پرواز خاک از طرفی دیگر موجب شده تا این قصه در سیستان روایتی کاملا متفاوت به خود گرفته و آمدن بهار و تابستان برای این مردم یادآور چیزی دیگر باشد.

آری اینجا سیستان است و کابوس کودکان این سرزمین نه از سایه ها و تاریکی است و نه از و وحشت از هیولا؛ اینجا از زن و مرد، کودک و سالخورده از دیو دو سر خشکسالی و طوفان هراس دارند و به معنای واقعی کلمه آنچه بیش از هر چیز ترس را در قاب صورت کودکان معصوم این خطه از کشورمان به تصویر می کشد، زوزه ی سرسام آور باد و خروش اقیانوس خاک در آسمان شهر و دیارشان است که پایان ندارد و هر روز و هر شب تداوم دارد.

غباری که پیوسته با سرفه های خشک سیستان از دل ترک خورده هامون برمی خیزد و چاشنی هر روز آب و غذا و نفس های خسته مردمان سیستان می شود؛ انگار هامون هم دیگر از این شرایط خسته است، تالابی که عطش و تشنگی چند ده ساله آنچنان مغضوبش کرده که با هر زوزه ی باد ناگاه از کوره در می رود و زندگی را به کام مردم بی دفاع سیستان تلخ تر می کند تا انتقام این روزهای سخت را از مردمان بیگناه این سامان بگیرد.



طوفان ها شهرک دامداران نیاتک را به تعطیلی کشانده است

علی راستگو بخشدار بخش مرکزی زابل در گفت و گو با خبرنگار ما در همین خصوص گفت: یکی از مهمترین دلایل تعطیلی شهرک دامداران بخش مرکزی زابل قرار گرفتن این منطقه در تونل باد بوده است.

وی افزود: جانمایی این منطقه اقتصادی در یک دهه قبل اشتباه بوده و اکنون با توجه به وزش طوفان های شدید در منطقه و همچنین حمل ماسه های بادی به درون مکان های احداث شده این منطقه دامداران نمی توانند در آن فعالیت کنند.

راستگو بیان کرد: این منطقه دارای زیرساخت هایی همچون جاده و دسترسی به برق است که متاسفانه سال هاست رها شده است.

بخشدار بخش مرکزی زابل بیان کرد: بیشتر از دو هزار هکتار از اراضی محدوده شهرک دامداران در تونل باد قرار دارد و امیدوار هستیم تا هر چه زودتر این منطقه تعیین تکلیف شود.



نابودی پوشش گیاهی تالاب هامون ریزگردها را افزایش می دهد

حسن مرادقلی فرمانده یگان پناهگاه حیات وحش تالاب هامون در گفت و گو باخبرنگار ما گفت: یکی از مهمترین دلایلی که در تابستان باعث بروز ریزگردها و گردو غبار در هوا می شود از بین بردن پوشش گیاهی تالاب هامون توسط برخی از افراد نا آگاه است.

وی افزود: بسیاری از افراد به هنگام دید و بازدید از مناطق دیدنی تالاب با روشن کردن آتش بخش عمده ای از پوشش گیاهی تالاب را از بین می برند که این امر باعث بلند شدن خاک کف تالاب در هنگام طوفان ها می شود.

مرادقلی بیان کرد: همچنین یک باور اشتباه در بین عشایر منطقه وجود دارد که برای چرای دام ها پوشش قدیمی تالاب را با آتش از بین می برند تا در سال بعد علوفه تازه ای برای دام آنها رشد کند.

وی با بیان اینکه پوشش گیاهی تالاب هامون مهمترین نقش را در تثبیت ریزگردها دارد ادامه داد: همچنین عبور شتر ها از بستر خشک تالاب نیز از جمله عواملی است که باعث به وجود آمدن پدیده گرد وغبار می شود.



تبدیل تهدید به فرصت با استفاده از طوفان های زابل

حبیب الله دهمرده نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی گفت: منطقه سیستان به دلیل وزش طوفان های همراه با گرد و غبار رتبه اول در ابتلا به بیماری سل را دارد.

وی افزود: همچنین این منطقه را می توان به عنوان یکی از مناطق آلوده جهان به دلیل وجود ریزگردها در هوا دانست.

دهمرده بیان کرد: دلیل عمده پدیده ریزگردها در منطقه سیستان سدسازی های غیر اصولی کشور افغانستان است که باعث عدم ورود آب به منطقه شده است.

دهمرده خاطرنشان کرد: در سال های اخیر با توجه به ظرفیت موجود در منطقه سیستان مزرعه بادی تولید برق میل نادر را راه اندازی کرده ایم که تنها با یک توربین، برق پنج هزار خانوار تامین می شود.

وی گفت: مزرعه بادی تولید برق میل نادر کار بزرگی است که نظام آن را انجام داده است و با گسترش این مزرعه می توانیم برق را علاوه بر تامین برق خود منطقه آن را به کشورهای افغانستان و پاکستان صادر کنیم.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcd9k0f9yt0sk6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما