تاریخ انتشار :پنجشنبه ۵ فروردين ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۵۱
فداحسین مالکی گفت: جمهوری اسلامی ایران ۴۰ سال در سختی‌ها در کنار افغانستان بوده و حدود چهار میلیون تبعه این کشور سر سفره ملت ایران هستند؛ اظهارات اشرف غنی شایسته یک رئیس جمهور نبوده و خارج از عرف دیپلماسی و بین‌المللی است.
اظهارات اشرف غنی خارج از عرف دیپلماسی و بین‌المللی است
فداحسین مالکی، رئیس فراکسیون مرزنشینان مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون در پی افتتاح بند کمال خان در روز گذشته توسط رئیس جمهور افغانستان و صحبت های وی مبنی بر اینکه در صورتی به ایران آب می دهد که نفت دریافت کند، بیان کرد: حرف هایی که آقای اشرف غنی زد قطعا خارج از معادلات دیپلماسی و قواعد بین المللی است و بدیهی است که برای خود افغان ها این مسئله بار سنگینی خواهد داشت.
 
وی ادامه داد: به لحاظ این که در معاهده بین المللی باید افغانستان نسبت به تعهدات خود عمل کند و یک دیپلمات در این سطح و رئیس جمهور نباید این حرف را بزند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: نکته دوم اینکه دولت افغانستان در شرایط فعلی که بیش از ۷۵ درصد این کشور در اختیار طالبان است در جایگاهی نیست که به قدرتمندترین کشور همسایه خود حرف غیرکارشناسی بزند.

مالکی بیان کرد: نکته سوم اینکه این حرف قطعا بار سنگینی برای افغانستان به دنبال دارد، ما در این زمینه پیگیری و موضوع را به شورای عالی امنیت ملی منعکس کردیم و قطعا جمهوری اسلامی ایران با این گونه اظهارنظرها برخوردهای جدی خواهد کرد.

اظهارات اشرف غنی حرف آمریکاست

وی عنوان کرد: صحبت های آقای اشرف غنی حرف دل افغانستانی‌ها نیست. به لحاظ اینکه در دورانی که بنده سفیر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان بودم رئیس جمهور وقت این کشور همواره در معادلات اعلام می‌کرد اگر یک قطره آب داشته باشیم، نیمی از آنِ برادران ایرانی است. که این حرف در ریاست جمهوری ایران و افغانستان و وزارت‌خارجه دو کشور ثبت و ضبط شده است.

سفیر پیشین ایران در افغانستان اظهار کرد: آنها اعتقاد دارند که ایران ۴۰ سال در همه سختی ها در کنار افغانستان بوده است، اما این حرف آقای اشرف غنی شک ندارم که حرف آمریکایی هاست؛ زیرا وی رابطه تنگاتنگی با آمریکا دارد و ایالات متحده هم همواره در تلاش بوده است که خود را به مرزهای شرقی ایران نزدیک کند.

مالکی بیان کرد: دولت آقای کرزای این اجازه را به آمریکا نمی‌داد؛ اما دولت کنونی افغانستان این اجازه را داده است و کار بسیار زشتی که انجام داد این بود که سد کمال خان و مسیری که آب سیلاب به سمت دریاچه هامون می‌رفت را بست و این کار یعنی آب از بین برود و هیچ استفاده‌ای نشود.

این نماینده بیان کرد: تالاب هامون بخشی از آن در خاک افغانستان و بخشی در خاک ایران قرار دارد و این حرکت زشت از یک کشور اسلامی سر نمی زند و قطعا حرکت آمریکایی هاست و ما هم با این نگاه به سد کمال خان می‌نگریم.

معاهده سال ۵۲ و هدایت سیلاب به دریاچه هامون باید اجرایی شود

وی افزود: این صحبت های آقای اشرف غنی نشان داد که آمریکا نفوذ و سلطه خود را بیش از پیش در افغانستان به اثبات رسانده است، ما دو چیز از افغان ها می خواهیم که پیگیر آن ها هستیم و کوتاه نمی آییم.

رئیس فراکسیون مرزنشینان مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مورد اول اینکه معاهده سال ۵۲ باید اجرا شود و هرچقدر سهم ایران است باید داده شود و دوم اینکه سیلاب به دریاچه هامون برود، هامون یک تالاب بین المللی است و در آینده دنیا از دولت افغانستان در این زمینه مطالبه گری دارد.

مالکی تصریح کرد: زیرا جامعه جهانی به این تالاب توجه دارد و حتما باید سیلاب به سمت تالاب هامون سرازیر شود همانطور که سال های سال این مسیر را طی می کرده است.

وی عنوان کرد: ما اضافه بر حق خود نمی خواهیم و اگر افغانستان بخواهد حق ما را بگیرد قطعا جمهوری اسلامی ایران کوتاه نخواهد آمد و هنگامی که این موضوع در شورای عالی امنیت ملی مطرح شود مسائل خاص خود را به دنبال خواهد داشت.
  
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به اینکه بیش از ۷۵ درصد این کشور در اختیار طالبان بوده، دولت کنونی افغانستان نیم بند است و بر همین اساس آمریکایی ها این اقدامات را انجام می دهند.

مالکی عنوان کرد: صحبت های آقای اشرف غنی موجب متضرر شدن خود افغانستان می شود و این ایران است که تصمیم گیرنده است. سطح ارتباطات ایران با افغانستان نشان می‌دهد که تبعات سخنان آقای غنی برای افغانستان تا چه حد خواهد بود.

نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران هنوز به نتیجه اصلی نرسیده است، البته برخوردهای جدی تر در دستور کار ایران است و حق ماست که از این موضوع دفاع کنیم و هیئتی عالی رتبه هم به زودی به افغانستان می رود و این موضوع در دستور کار است.

مالکی خاطرنشان کرد: بنده از طریق کمیسیون امنیت ملی پیگیر موضوع هستم و اجازه نخواهیم داد هر فردی حتی در سطح یک رئیس جمهور موضوعی را مطرح کند که باعث نگرانی مردم و ایجاد تشویش شود.

شایان ذکر است؛ روز گذشته اشرف غنی رئیس‌جمهور افغانستان در مراسم افتتاحیه بند کمال ‌خان در مرز ایران و افغانستان اعلام کرد: تعهد خود در برابر حق‌آبه ایران متعهد هستیم و در صورت تقاضای مازاد از سوی ایران حاضر به تبادل نفت در برابر آب خواهیم بود.

وی همچنین بیان کرد: آب را مفت در اختیار هیچکس قرار نمی‌دهیم و آب ولایت نیمروز را با افتخار به ایران می‌فروشیم، اگر ایران تیل(نفت) داد، می‌تواند آب بخواهد.

محمداشرف غنی با یادآوری معاهده آب هلمند گفت: این معاهده، معاهده همه مردم افغانستان با ایران است، پس از این افغانستان کلید هلمند را در دست خود دارد و تعهد خود را با ایران اجرا می‌کند، فرستادن آب اضافه‌‌تر از تعهد تنها با مذاکره و گفتگو محقق خواهد شد.

همچنین خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان به اظهارات مطرح‌شده در خصوص افتتاح سد کمال خان در افغانستان واکنش نشان داد و گفت: حق‌آبه ایران از «هیرمند» محفوظ است، رودخانه هیرمند دارای رژیم حقوقی تعریف شده‌ای است و بر اساس توافقات ایران و افغانستان در سال ۱۳۵۱ حق‌آبه ایران کاملاً مشخص است و دولت افعانستان هم به این حق آبه متعهد است.

وی اعلام کرد: ایران از اظهارات رئیس جمهور افغانستان برای تبدیل آب به موضوع همکاری بین دو کشور استقبال کرده و آمادگی خود را بدین منظور اعلام می کند.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcjymevvuqetvz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما