تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۳ فروردين ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۵۲
شماری از علمای اهل سنت سیستان وبلوچستان با گلایه از افزایش درگیری های طایفه ای، نزاع های قومی و قبیله ای را عامل عقب افتادگی استان دانستند.
نزاع های قومی و قبیله ای عامل عقب افتادگی استان/ برخی علما از ظرفیت نماز جمعه به خوبی استفاده ‏نکردند
به گزارش عصرهامون، در مناطق قومی و قبیله ای دامنه اختلافات فردی خیلی زود به یک طایفه و جامعه انتقال می یابد. سیستان وبلوچستان یکی از این نقاط است که نباید از نقش اساسی و مهم ریش سفیدان و سران طوایف غافل شد، بزرگانی که می توانند با همت بلند و پادرمیانیشان و با آگاه سازی عمومی از بروز اختلافات جلوگیری کرده و در صورت وجود اختلاف به سرعت در حل و فصل آن بکوشند.

دست به اسلحه بردن، خشونت ‌های شديد، درگیری و نزاع های قومی و قبیله ای علاوه بر آنکه حس ناامنی ایجاد می کند منجر به فرار سرمایه گذاران و عقب ماندگی منطقه می شود، بر این اساس میانجی ‌گری و وساطت ریش ‌سفیدان و افرادی مانند ائمه جماعت مساجد و معتمدین محلات در حل اختلافات قبیله ای یکی از کم هزینه ‌ترین و مؤثر‌ترین راهکارها به شمار می رود.

 وظیفه علما دعوت مردم به صلح و سازش است

مولوی حافظ اسماعیل ملازائی، یکی از اساتید دارالعلوم زاهدان در گفت وگو با خبرنگار ما بیان کرد: سیستان ‏وبلوچستان استانی قومی و قبیله ای است که مردم به صورت عشیره ‏ای در آن زندگی کرده و بر این اساس نقش معتمدین، ریش سفیدان، علما و شاخصین جامعه برای رفع ‏منازعات و اختلافات پررنگ است.‏

وی گفت: بسیاری از مسائل و سختی ها را مردم از طریق کدخدامنشی و ریش سفیدی حل و فصل می کنند ‏و این ظرفیت تاثیر بسزایی در کاهش اختلافات دارد.‏

ملازائی اذعان کرد: معتمدین و علما و شاخصین جامعه بازوی توانمند قوه قضائیه برای رفع منازعات و ‏اختلافات مردم هستند.‏

تریبون نماز جمعه محلی برای امر به معروف و نهی از منکر

وی بیان کرد: پایگاه های بسیج نیز در زمینه تامین امنیت نقشی تاثیر گذار دارند.

ملازائی ادامه داد: تشکیل شوراهای حل ‏اختلاف یکی از اقدامات موثر قوه قضائیه بود که نقش معتمدین با این کار پررنگ شده است.‏

این مدرس درالعلوم مسجد مکی گفت: علما باید از طریق تریبون نماز جمعه امر به معروف و نهی از منکر ‏کنند، آنها وظیفه دارند مردم را به زندگی مسالمت انگیز دعوت کرده و از این ظرفیت بهره ببرند.‏
 
برخی علما از ظرفیت نماز جمعه به خوبی استفاده نکردند

مولوی عبداله حسن زهی، امام جمعه اهل سنت شهرستان هامون در گفت وگو با خبرنگار عصرهامون بیان ‏کرد: ریش سفیدان و علما نقش موثری در رفع اختلافات و ایجاد صلح و سازش بین مردم دارند، از زمان های ‏قدیم نیز در استان مسائل از این طریق حل می شد چرا که میانجیگری در جهت برقراری صلح و سازش ‏باعث توسعه فرهنگ سازش و ایجاد آرامش در جامعه می شود.‏

وی گفت: متاسفانه برخی از علما از ظرفیت تریبون های نماز جمعه برای جمع کردن شلوغی ها و اختلافات ‏طایفه ای به درستی استفاده نکرده و گاها به تشویش در بین مردم مواجه شده اند، در صورتی که باید از این ‏ظرفیت در بحث ایجاد وحدت، صلح و سازش و معرفت الهی بین مردم باید بهره برد زیرا اصل و هدف نماز ‏جمعه آگاهی مردم از مسائل سیاسی در راستای صلح و سازش است و باید به این مهم توجه کرد.‏

این خطیب جمعه با بیان اینکه در دین مبین اسلام بر رفع اختلافات قومی و قبیله ای تاکید فراوانی شده ‏است، افزود: باید تابع حاکم اسلامی باشیم و موضع سیاسی آن را بیان کنیم نه برعکس نظریات آن عمل ‏کرد، مواضع سیاسی ما وقتی صحیح است که نظریات حاکم اسلامی را از تریبون های نماز جمعه پخش ‏کنیم.‏

ثمره ایجاد امنیت از سمت بسیج را دیده ایم

وی ادامه داد: در بحث ایجاد امنیت نقش پایگاه های بسیج به خوبی ملموس است، در خیلی از موارد مثبت ‏عمل کرده و ما ثمره ایجاد امنیت از سمت بسیج را دیده ایم، امید است با تداوم این فعالیت آرامش بین مردم ‏بیشتر و امنیت پایدارتر باشد.‏

حسن زهی اضافه کرد: میانجی ‌گری و وساطت ریش ‌سفیدان و افرادی مانند ائمه جماعت مساجد و معتمدین ‏در حل مشکلات و اختلافات می ‌تواند باری از دوش قوه قضاییه بکاهد و باید از این ظرفیت استفاده کرد؛ ‏بیان این موضوع بدان جهت است موضوعی که شاید ماه ها و سال ها وقت قوه قضائیه را بگیرد با ورود علما و ‏ریش سفیدان می تواند ظرف دو الی سه روز به صلح و سازی بیانجامد.‏

‏ امام جمعه اهل سنت هامون خاطر نشان کرد: خشونت ‌های شديد، درگیری و نزاع های قومی و قبیله ای ‏عليه جان و مال افراد باعث ايجاد ترس و از سوی دیگه عقب افتادگی و محرومیت استان می شود.‏
 
پایان نزاع های ‏قومی و قبیله ای با میانجیگری معتمدین

مولوی عبداله کردی، امام جمعه اهل سنت مهرستان در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: علما، ریش سفیدان و معتمدین و افراد اهل علم با توجه به موقعیت جغرافیای باید از نفود خود در راستای حل اختلافات قومی قبیله ای، طایفه ای  و گسترش امنیت در این منطقه با ایجاد فرهنگ صلح و سازش به کار ببرند تا مردم این استان با آرامش در کنار یکدیگر زندگی کنند.

وی افزود: علما، ریش سفیدان، معتمدین  سر طایفه ها و سایر متنفذان می توانند نقش بسیار موثری در پایان دادن اختلافات بین برادران دینی خود ایفا کنند.

امام جمعه اهل سنت مهرستان تصریح کرد: جلساتی که در راستا صلح و سازش بین اقوام و طوایف مختلف برگزار می شود باعث رفع دشمنی و خصومت شده، دل ها را به هم نزدیک و سبب حاکم شدن آرامش و امنیت در شهرستان می شود.

وی اضافه کرد: باید اختلافات طایفه‌ای و درگیری‌ ها قبل از این که سبب کشته و زخمی شدن شخصی یا حس انتقام‌ گیری و انتقام جویی در طرفین ایجاد شود، به واسطه بزرگان، علما و روحانیون برطرف شود.

وی خاطرنشان کرد: دستگاه قضایی و قانون هم می تواند در حل اختلافات طایفه‌ای  و غیر از آن با بهره گیری از ظرفیت علما و متنفدین برای برقراری صلح و سازش بین برادران دینی اقدام کند و شوراهای حل اختلاف نیز باید از ظرفیت های خوب موجود در استان برای حل دعواهای قومی کمک بگیرند.

این خطیب جمعه اضافه کرد: ورود معتمدین به حل این آسیب ‌ها می ‌تواند باری از دوش قوه قضاییه و نیروی انتظامی بردارد.

به گفته کردی؛ میانجی ‌گری ریش ‌سفیدان علما، ائمه جماعت در مساجد و معتمدین در محلات در حل آسیب های ناشی از اختلافات طایفه‌ای یکی از کم هزینه ‌ترین و مؤثر‌ترین راه‌ کارها به شمار می رود که از گذشتگان این فرهنگ در سیستان و بلوچستان مرسوم بوده و به واسطه احترام ویژه ای که این بزرگان بین عموم مردم دارند بسیاری از خصومت ها و دشمنی ها بین اقوام مختلف در کمترین زمان پایان می یابد.

وی بیان کرد:  علما و ائمه جماعت می توانند با استفاده از تریبون نماز جمعه و تشویق معتمدین به میانجی ‌گری به ایجاد صلح و سازش و خاتمه دعواهای قومی طایفه ای اقدام و این فرهنگ را در جامع ترویج و نهادینه کنند.

وی تصریح کرد: کلیه دعواها و مشاجره های طایفه ای اعم از سیاسی، اجتماعی که منجر به ایجاد اختلافات قومی و قبیله ای با عواقب جبران ناپذیر می شود از نظر اسلام محکوم است.

این خطیب جمعه عنوان کرد: نباید در اختلافات طایفه‌ای و قومی، قبیله ای از سلاح های گرم و سرد همچون اسلحه استفاده شود و طبق فرموده پیامبر اعظم (س) کسی که اقدام به برادر کشی کند از امت من نیست و در کشور اسلامی چون ایران نباید به دنبال ایجاد تفرقه و نفاق بین برادران دینی بود و  به دشمنان اجازه داد از این فرصت ها سو استفاده کنند و با حفظ وحدت همچون همیشه دشمن را در رسیدن به اهداف ناکام بگداریم.

وی با بیان این که امنیت سبب توسعه پایدار می شود، تصریح کرد: نتیجه در گیری های طایفه ای در هر منطقه ایجاد ناامنی، رعب و وحشت بین مردم بوده که این موضوع بی امنیتی، عقب ماندگی در راستای توسعه و پیشرفت هر محله را به دنبال دارد.

کردی عنوان کرد: در طول چهل و اندی سال از عمر بابرکت نظام و انقلاب اسلامی ثابت شده  که هر کجا از تفکر، روحیه و منش بسیجی استفاده شده موفقیت های فراوانی به دست آمده و  در قیمت امروزه می توان از این منابع با ارزش در حل مسائل و مشکلات اجتماعی بهره برد.

امام جمعه اهل سنت مهرستان گفت: یکی از برنامه های بسیج تشکیل محلات اسلامی در پایگاه های هر محله بوده که در این راستا به دنبال پای کار آوردن ظرفیت های مردم بسیاری از مشکلات و معضلات را می توان به شکل محله ای حل و فصل کرد.
 
قتل های قبیله ای منجر به عقب افتادگی و عدم حضور سرمایه گذاران می شود

مولوی مجیب الرحمن رئیسی، امام جمعه موقت گلشن در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد:  قرآن کریم دستور می دهد که مسلمانان اختلاف داشتند شما میان آنها صلح و آشتی ایجاد کنید که اصلاح اختلاف میان دو نفر یکی از بزرگ ترین عبادات است که پاداش فراوانی نزد پروردگار دارد.

وی افزود:  علما بزرگ ترین نقش را برای حل اختلافات بالاخص اختلافات قومی که در جامعه وجود دارد میان مومنین می توانند ایفا کنند که تا کنون این نقش را به خوبی انجام داده اند.

امام جمعه موقت اهل سنت گلشن با اشاره به لزوم و نیاز مبرم به حضور علما در ایجاد صلح و پایان دادن به برادر کشی ها و اختلافات قومی و قبیله ای، گفت: می طلبد چاره اندیشی مناسب برای حل این معضل انجام شود و با فرهنگ سازی کشتار و خون ریزی از بین رود.

مولوی رئیسی اذعان کرد: باتوجه به موقعیت اجتماعی علما و روحانیون در جامعه، می توانند بسیاری اختلافات قومی و خانوادگی را خاتمه و مردم را به صلح و دوستی دعوت کنند.

وی خاطر نشان کرد: اگر علما کوتاهی کنند باید نزد پروردگار عالم مواخذه شوند چرا که این موضوع یک جرم بسیاری سنگین است و یکی از وظایف بزرگ در دین اسلام اگر به معروف و نهی از منکر است و در وهله اول این مسئولیت متوجه علما و اصحاب علم و دانش و‌نفوذ می شود.

امام جمعه موقت اهل سنت گلشن بیان کرد: کشتار و قتل های قبیله ای در هر منطقه منجر به عقب افتادگی و عدم حضور سرمایه گذاران می شود و از سوی دیگر نا امنی خود باعث عدم توسعه و جهل می شود.

مولوی رئیسی گفت: امنیت در سایه ایثار، گذشت و عفو ایجاد می شود، تصریح کرد: یکی از اسباب محرومیت استان همین موضوعات ذکر شده است.

وی اذعان کرد: یکی از وظایف پایگاه های بسیج امر به معروف و نهی از منکر است و باتوجه به مردمی بودن پایگاه های بسیج آنها می توانند از طریق معتمدین، علما، ریش سفیدان و متنفذین بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی را جلوگیری کنند.
 
از ظرفیت بسیج برای امنیت بیشتر بهره گیری شود

محمد افشاری، رئیس شورای شهر مهرستان در واکنش به نا امنی های اخیر این شهرستان  در گفت و گو با ‏خبرنگار ما افزود: درحالی برخی از دولتمردان و سیاسیون شعارهای عوام فریبانه سر می دهند که هیچ گاه ‏مشکلات مردم به خصوص در حوزه اقتصادی مرتفع نشده و حتی با توجه به نا امنی های اخیر در ‏این شهرستان، هیچ کدام از شهروندان احساس امنیت ندارند.‏

وی ادامه داد: در چند ماه اخیر مشکلات امنیتی قابل توجهی همچون قتل افراد از گروه ها و ‏مشاغل مختلف درحال وقوع بوده و عدم توجه مسئولان به این موارد بر مشکلات و حس نا امنی های اخیر افزوده ‏است.‏

افشاری با بیان اینکه مهرستان به تگزاس تبدیل شده، تاکید کرد: مسئولین سیاسی جهت ارتقا شاخص های ‏امنیتی باید از ظرفیت علما و معتمدین و ریش سفیدان استفاده کنند چراکه در امنیت منطقه بلوچستان نقش ‏مهم را علما و معتمدین بر عهده دارند.‏

این مسئول با تاکید بر بهره گیری از ظرفیت بسیج در برقراری امنیت در مهرستان، تصریح کرد: نقش بسیج در امنیت پایدار بسیار مهم بوده و می توان با افزایش پایگاه های بسیج این امنیت را پررنگ تر کرد.


انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcgy39qnak9wn4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما