کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در گفت و گو با عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان مطرح شد؛

فضای مجازی، بستر شبیخون فرهنگی دشمنان در سایه غفلت دولتمردان/ تزلزل نهاد خانواده هدف شبکه های اجتماعی بیگانه است

1 ارديبهشت 1400 ساعت 9:34

احسان سامانی گفت: کشورهای مخالف نظام جمهوری اسلامی به این نتیجه رسیدند که راه تجزیه کشور و یا مخالفت با ایران نفوذ فرهنگی و به تعبیر مقام معظم رهبری تهاجم یا شبیخون فرهنگی است و وظیفه دولت تبدیل فضای مجازی به بستری امن است.


احسان سامانی، مدیر گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون بیان کرد: فضای مجازی در زندگی امروزه ما حقیقتی غیر قابل انکار است، اگر فضای مجازی را با جهان فیزیکی و حقیقی مقایسه کنیم می توان گفت ظرفیت ها و قابلیت های فضای مجازی اگر کمتر از حقیقی نباشد، به اندازه آن است.

وی ادامه داد: دسترسی سریع و آسان، کم هزینه بودن، تابع زمان و مکان نبودن، برخورداری از حجم انبوهی از اطلاعات، برقراری ارتباطات سریع و ایمن از مزیت های فضای مجازی بوده که سبب گسترش سریع استفاده از آن شده است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: فضای مجازی جزو امکاناتی است که می توان از آن استفاده مثبت کرد و فعالیت از طریق آن راحت تر، آسان تر و به صرفه تر از شرایط حقیقی است.

عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان تصریح کرد: از طریق فضای مجازی و شبکه های اجتماعی بانوان و آقایان کسب و کارهایی به راه انداختند و فعالیت های اجتماعی انجام می دهند.

جرائم علیه عفت عمومی و هتک حیثیت نمونه ای از آسیب های فضای مجازی

سامانی اضافه کرد: این فضا آسیب هایی هم دارد، جرائمی که در فضای مجازی اتفاق می افتد از آسیب های آن است که در قانون جرائم رایانه ای هم بیان شده، فصل چهارم این قانون درباره جرائم علیه عفت و اخلاق عمومی و فصل پنجم درباره هتک حیثیت و نشر اکاذیب است.

وی ادامه داد: آسیب های اجتماعی هم به خانواده وارد می کند، روابط آزاد افراد، دوستیابی ها و ازدواج های اینترنتی هم نیاز به آسیب شناسی دارد.

مدیر گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: دو دسته آسیب و تهدید داریم، برخی ملموس، آنی و دفعی است که آسیب های سخت مانند هتک حیثیت، تحریک و یا تخریب برخی انحرافات و ارائه محتواهای مستهجن بوده که فطرت پاک آن را تحمل نمی کند و در مقابل آن موضع می گیرند و یا از طریق مراجع قانونی اقدام می کنند و یا ارتباط خود را با آن شبکه اجتماعی قطع می کنند.

سامانی بیان کرد: برخی از آسیب ها ناملموس، تدریجی و نرم است و مخاطب متوجه آن نمی شود، اما آرام آرام فرد تحت تاثیر محتواهای فرهنگی قرار می گیرد که با هدف تغییر و اضاله فرهنگ، ارزش های دینی و اخلاقی انجام می شود.

تمرکز دشمنان بر جبهه اقتصادی و فرهنگی

وی عنوان کرد: دشمنان بعد از اینکه جنگ هشت ساله را به ایران تحمیل کردند بر روی دو جبهه متمرکز شدند که یکی جبهه اقتصادی و دیگری جبهه فرهنگی است.

عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: در حوزه اقتصادی که جنگ تمام عیار انجام شد مقام معظم رهبری موضع گرفتند و رویکرد اقتصاد مقاومتی را نشان دادند که با استفاده از پتانسیل داخلی اقدام شود.

سامانی افزود: جبهه دوم هم فرهنگی بود که مقام معظم رهبری در صحبت های خود از واژه های تهاجم فرهنگی و شبیخون فرهنگی استفاده کردند، کشورهای مخالف نظام جمهوری اسلامی به این نتیجه رسیدند که راه تجزیه کشور و یا مخالفت با ایران همین است و باید بر روی فرهنگ سرمایه گذاری کرد.

وی خاطرنشان کرد: بر این اساس فرهنگ یکی از مسیرهایی است که دشمنان به دنبال عمل از طریق آن هستند، اگرچه نشر کتاب ها، رسانه ها و ... وجود دارد اما دشمن از طریق فضای مجازی و شبکه های اجتماعی بیشترین اقدام خود را انجام می دهد که پیگیری های زیادی هم در این زمینه انجام می دهند.

مدیر گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: آن ها با این کار به دنبال تغییر فرهنگ جامعه هستند و در جامعه هم نهاد خانواده دارای تاثیر اساسی و بنیادین بوده که دشمن تمرکز خاصی بر این نهاد دارد.

سامانی بیان کرد: این آسیب های خاصی که گاهی در رابطه با خانواده دیده می شود از جمله مانند ازدواج های سفید، روابط باز افراد با یکدیگر، همگی در راستای این هددف است که بنیان خانواده سست شود که با این کار دیگر خانواده کارکرد خود را ندارد.

آموزش؛ حلقه مفقوده در استفاده از فضای مجازی

سامانی افزود: در این راستا اطلاع رسانی دقیق اهمیت زیادی دارد، باید آگاهی خانواده و فرزندان را در این زمینه افزایش داد و باید به افراد در این زمینه آموزش داد که این یک خلا است.

وی عنوان کرد: گاهی کودکان، نوجوانان، جوانان و حتی خانواده ها استفاده های نا به جا و افراطی از فضای مجازی می کنند که آسیب هایی به خانواده وارد می سازد.

عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان افزود: این خلا متوجه خانواده ها است و دولت ها هم باید برنامه ریزی دقیق داشته باشند و آموزش های لازم را ارائه دهند، حتی در فضای آموزشی باید بسترهای لازم برای ارائه آموزش فراهم باشد و در پایه های مختلف تحصیلی ارائه شود.

سامانی تصریح کرد: در کنار این ماموریت دیگری است که مربوط به دولت می شود، فضای مجازی را می توان به فضای عمومی در جامعه تشبیه کرد، تکلیف امر به معروف و نهی از منکر در روایات و آیات آمده است که شعائر دینی پررنگ باشد و رضائل وجود نداشته باشد، تا زمانی که فردی در فضای عمومی ورود می کند بدون دغدغه برود و آسیبی به آن وارد نشود، البته در فضای عمومی هم درصدی آسیب وجود دارد که غیر قابل اجتناب است که برخوردهای قضایی با آن می شود.

وظیفه دولت تبدیل فضای مجازی به بستری امن است

وی بیان کرد: اما باید در فضای عمومی نظارت هایی باشد که دزدی، مزاحمت ها و منکرات زننده در فضای عموم کم شود و ما هم برای دولت این وظیفه را در نظر گرفتیم، دولت باید فضای مجازی را به بستر امنی تبدیل کند تا خطرات آن به حداقل کاهش یابد، البته گاهی هم ممکن است همانند فضای واقعی اتفاقات ناهنجاری رخ دهد که باید به حداقل برسد.

مدیر گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: ماموریت دولت این است که هنجارهای اسلامی، اعتقادات دینی و مذهبی و ارزش های ایرانی اسلامی را حمایت شوند و در راستای حمایت و صیانت از ارزش های اخلاقی و اعتقادات دینی و خانواده این فضا را امن کند و جلوی فعالیت های مخرب گرفته شود تا استحکام جامعه به سوی فروپاشی و زوال نرود.

سامانی اظهار کرد: همانطور که همه انتظار دارند فضای عمومی برای فعالیت های اقتصادی، تفریحی و گردشگری ایمن باشد در فضای مجازی هم باید همین اتفاق بیفتد، در عین اینکه این فضا دسترسی آسان داشته و سرعت اینترنت بالاتر و ارزان باشد باید امنیت هم باید تامین شود.  

وی ادامه داد: بالا بردن سطح آگاهی و همگانی کردن این آموزش و ایمن ساختن و به حداقل رساند مخاطرات این فضا ضروری است که گاهی برخی از مسئولان به اسم آزادی فعالیت های تبلیغاتی زیربار این موضوع نمی روند.

عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان بیان کرد: عده ای از افراد از حداقل دانش و آگاهی برخوردارند و در این فضا حضور پیدا می کنند و باید فضا را برای آن ها ایمن کرد.

سامانی خاطرنشان کرد: همچنین سومین مورد تولید محتوا در این فضا بوده که متوجه جامعه نخبگان است، اساتید دانشگاه و حوزه باید به تولید محتواهای مفید بپردازند و زمانی که جلوی محتواهای نابه هنجار گرفته می شود با خلا محتوای مفید، غنی و ارزشی روبه رو نباشیم که مورد تاکید هم است.

انتهای پیام/
 


کد مطلب: 136796

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/136796/فضای-مجازی-بستر-شبیخون-فرهنگی-دشمنان-سایه-غفلت-دولتمردان-تزلزل-نهاد-خانواده-هدف-شبکه-های-اجتماعی-بیگانه

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir