کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

یادداشت؛

شیوه انتخاب سنتی نمی تواند پاسخگوی مطالبات مردم جامعه باشد

17 خرداد 1400 ساعت 23:39

ورود اقوام مختلف با این نگاه، مطالبه گری را به عنوان حقی از حقوق شهروندی در مقابل انتخاب بر اساس مولفه های قومی و قبیله ای معرفی کرده است و به وضوح نشان داده که شیوه انتخاب سنتی نمی تواند پاسخگوی مطالبات مردم جامعه با توجه به نیاز های جدید مبتنی بر الگوی توسعه و پیشرفت باشد.


به گزارش عصرهامون، با نزدیک شدن به برگزاری انتخابات شورای شهر هیجان و حرارت بیشتری را در جوامع شهری و روستایی برای انتخاب اعضای پارلمان‌های محلی لمس می کنیم در این رقابت ها قرار است منتخبان، به مدت چهار سال نقش یک پل میان مردم و نهادهای جامعه را ایفا کنند.

اولین و مهمترین تبلور این انتخاب مردم، تعیین شهردار یک شهر می باشد که مطمئناً با توجه به متاثر بودن جامعه شهری از نهاد شهرداری، این اتفاق خود را بیشتر نمایان می‌کند. مردم قرار است در چهار سال آینده کیفیت جامعه شهری خود را به سکانداری که برخاسته از آرا و نظرات اعضای شورای شهری که منتخب خودشان می باشند بدهند.

نکته قابل تامل، در پروسه ی ورود به شوراهای شهر و روستا در استان ما نوع انتخاب و نوع برگزیده شدن فرد با توجه به نگاه حاکم و سنتی در جوامع این استان است که اصولا بر اساس تعصبات قومی، قبیله ای و مذهبی اتقاق می افتد.

نگاهی که در اکثر مواقع باعث شده به جای انتخاب فرد شایسته، انتخاب شدن بر اساس تعصب،جنسیت، جایگاه قومی و عشیره ای فرد باشد که متاسفانه در اغلب موارد باعث ناکارآمدی و به پیگیری منافع گروهی در شورای شهر و روستا ی آن منطقه خلاصه می‌شود. در این دیدگاه تعصبات قومی و قبیله ای به صورت کورکورانه جلوی بسیاری از تغییرات مثبت که می‌تواند به دست افراد شایسته و اصلح ایجاد شود را خواهد گرفت.

در دهه های گذشته این جوامع سنتی با ورود خرده فرهنگ های گوناگونی مواجه شده اند. خرده فرهنگ هایی که جوامع آنها در زمان های دور، از دیدگاه سنتی حاکم بر جامعه و مشتقات آن گذر کرده است و انتخاب افراد بر اساس عصبیت های قومی و مذهبی را کارآمد نمی داند و به دنبال شایسته سالاری در سپردن امور جامعه می باشند.

 ورود اقوام مختلف با این نگاه، مطالبه گری را به عنوان حقی از حقوق شهروندی در مقابل انتخاب بر اساس مولفه های قومی و قبیله ای معرفی کرده است و به وضوح نشان داده که شیوه انتخاب سنتی نمی تواند پاسخگوی مطالبات مردم جامعه با توجه به نیاز های جدید مبتنی بر الگوی توسعه و پیشرفت باشد.

 این ناتوانایی و عدم پاسخگویی باعث شده افرادی از اقوام دیگر با ریشه جغرافیایی متفاوت، که سابقه سکونت طولانی در چند دهه گذشته را در جوامع آنها داشته اند به این عرصه ورود کند تا با ایجاد نگاهی جدید به رفع برخی از مشکلات که عادی انگاشته می شود بپردازند.

 با ورود در این رقابت، دیدگاه سنتی حاکم بر این جوامع برای از دست ندادن جایگاه فعلی خود، بعضا به مقاومت در مقابل این جریان پرداخته است و برای به حاشیه بردن آن در مواردی حتی، چرایی حق شهروندی نمایندگان اقوام مختلف در آن جامعه را پیش کشیده است تا شاید بتواند جلوی به لرزه در آمدن ابزارهای کسب منافع گروهی را در رقابت‌های این چنینی بگیرد حال آنکه بر اساس الگوهای توسعه، فرایند مدرن ملت‌سازی اجتناب ‌ناپذیر از تمرکز گرایی و متمایل به یکسان سازی با مولفه هایی چون وفاداری مشترک، هویت مشترک و زبان مشترک است.

ایران ما میراث دار امپراطوری چند ملیتی و کهنی بوده که تنوع فرهنگ‌ های غنی، از مشخصه های آن است و اقوام مختلف مانند فارس‌ها، بلوچ ها،آذری ها، کردها، لرها، اعراب، ترکمن ها و بسیاری دیگر ایران را خانه خود پنداشته و در سرنوشت آن شریک بوده اند برخی در متن قدرت و حاکم بودند و برخی در حاشیه نقش آفرینی کرده اند و در کنار هم زیسته اند و جلوه های بی نظیری از شکوه و عظمت و جلال را در جهان رقم زده اند.

حال آنکه در برخی از جوامع  شهری با چنین تکثر های قومی مواجه هستیم مسلما هرگز نمی توانیم آن جامعه را  فارغ از الگویی سرزمین مادری خود بدانیم و بر همین اساس هیچ وقت نمی توان حق شهروندی اقوام مختلف را که از روزگاران قدیم سرنوشت مشترکی را با یکدیگر رقم زدند را زیر سوال برد در نتیجه برای پیشرفت و توسعه از طریق الگوی یکسان سازی باید خود را در مقابل تغییرات قرار دهیم و نگاه محافظه کارانه را کنار بگذاریم چرا که پا فشاری بر اصول سنتی هیچگاه به درستی نتوانسته الگوی مناسبی را برای رشد و تکامل ایجاد کند تغییرات در دیدگاه های سنتی، همانطور که در جوامع دیگر باعث به حرکت در آوردن لوکوموتیو توسعه شده است می‌تواند کمک فزاینده‌ای به بالا بردن کیفیت جامعه شهری کند. پس می‌توان با ریل گذاری مناسب و متناسب سرعت نیل به توسعه جامعه را بیشتر کرد نه آنکه جلوی آن را گرفت.
 
نویسنده: جواد سرگلزائی

انتهای پیام/


کد مطلب: 138571

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/news/138571/شیوه-انتخاب-سنتی-نمی-تواند-پاسخگوی-مطالبات-مردم-جامعه-باشد

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir