تاریخ انتشار :يکشنبه ۳ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۳۶
غار نمک روستای حصار یزدان بخش کدکن تربت حیدریه می‌تواند به عنوان یک ظرفیت بسیار مناسب و منحصر به‌ فرد گردشگری مورد بهره‌برداری قرار گیرد، اما مردم منطقه تاکنون از این ظرفیت بهره کافی را نبردند و از ایجاد درآمد پایدار روستایی با وجود این موهبت طبیعی غفلت شده است.
غار نمک "حصار یزدان" تربت حیدریه مستعد جذب ژئوتوریسم/ غار باید طبق قانون به سرمایه‌گذار جدید واگذار شود
به گزارش عصرهامون به نقل از صبح توس؛ شهر کدکن در ۶۵ کیلومتری شمال‌ غربی تربت حیدریه با برخورداری از جاذبه‌های بسیار ارزشمند فرهنگی، طبیعی و گردشگری، ظرفیت فوق‏ العاده‏ای برای جذب گردشگر، اشتغال‌زایی وایجاد درآمد برای اهالی منطقه دارد.
در کنار همه این ظرفیت‌ها غار نمک روستای حصار یزدان در این بخش می‌تواند به عنوان یک ظرفیت بسیار مناسب و منحصر به‌ فرد گردشگری مورد بهره‌برداری قرار گیرد؛ اما مردم منطقه تاکنون از این ظرفیت بهره کافی را نبرده‌اند و از ایجاد درآمد پایدار روستایی با وجود این موهبت طبیعی غفلت شده است.
دهیار روستا از مشکل بیکاری جوانان روستا سخن می‌گوید و رونق گردشگری را با استفاده از این غار نمک، نیاز امروز روستا بیان می‏ کند.
وی خاطر نشان می کند: جوانان زیادی که روزگاری به حاشیه شهرها مهاجرت کرده بودند، دوباره به روستا آمده و به کشاورزی و دامداری روی آورده‌اند.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی تربت حیدریه از تلاش‌های بی‌نتیجه دوساله خود برای ایجاد ظرفیت گردشگری طرح نمک درمانی این غار می‌گوید و معتقد است باید غار نمک به سرمایه‌گذار جدید واگذار شود.
علی محمدی این را هم گفت که شخصی آماده سرمایه‌گذاری ۳۰ میلیارد تومانی برای اجرای طرح گردشگری در این مجموعه است.
دبیر شورای‌عالی معادن استان خراسان رضوی در این خصوص گفت: گزارش وضع موجود غارنمک آماده ارائه به شورای عالی معادن استان است و باید منتظر بود تا جلسه برگزار شود.
ویخاطر نشان می‌کند: یا تصمیم به سلب صلاحیت از بهره‌بردار در دستور کار خواهد بود یا ایجاد زیرساخت گردشگری توسط بهره‌بردار فعلی‌
کدکن کجاست؟
 

منطقه تاریخی کدکن از بخش‌های شهرستان تربت حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری مشهد است، منطقه‌ای خوش‌آب و هوا که با آغاز فصل بهار، طبیعتی دل‌انگیز را در خود نمایان می‌کند و دارای طبیعتی سرشار از جویبار‌ها و شکوفه‌های زیبای بهاری است.

بخش تاریخی کدکن تربت‌حیدریه به عنوان مهد فرهنگ و ادب و عرفان، زادگاه بزرگانی ازجمله شاعر و نویسنده معاصر دکتر محمدرضا شفیعی‌کدکنی استاد پیشکسوت زبان و ادبیات فارسی به‌شمار می‌رود.

بخش کدکن با ۱۷ روستا، جمعیتی حدود ۱۴ هزارنفر و وسعت تقریبی ۸۰۰ کیلومتر مربع در ۶۵ کیلومتری شمال‌غربی مرکز شهرستان تربت حیدریه واقع است.

از جمله ظرفیت‌ها و جاذبه‌های طبیعی و گردشگری بخش کدکن می‌توان به قله ملکوه، آبشار روستای دافی، غار نمک حصاریزدان و روستاهای گردشگرپذیر حاج‌بیگی، بُرس و اسفیز اشاره کرد.

سوغات ویژه منطقه نیز علاوه بر صنایع‌دستی و دست‌بافته‌های سنتی و نان‌های محلی، آلو و آلوچه است، یکی از مکان‌ها و بخش‌هایی که می‌توان آن را جزو مناطق دیدنی روستای حصار یزدان بخش کدکن درنظر گرفت، معدن نمک روستاست که در گذشته این معدن یکی از منابع درآمدی مردم روستا بود تا این‌که به مرور زمان و بروز برخی مشکلات اقتصادی و عدم پیگیری و توجه به بخش معدن این پروژه از کار افتاد و تعدادی از مردم روستا از کسب درآمدو توسعه گردشگری بازماندند.

بر اساس اطلاعات موجود در سایت سازمان صنایع و معادن استان، این معدن ۸۵ هزار و ۵۰۰ تن سنگ نمک ذخیره دارد، در مجموع خراسان رضوی ۱۰ معدن نمک سنگی و آبی دارد که نمک سنگی در معادن آبقوی، عمارلو، سلطان‌آباد، حصاریزدان، غار و اسلام قلعه یافت می‌شود و در معادن کالشور سبزوار، گداخماری، نمک‌زار و معدن جاجرم نمک به صورت آبی استخراج می‌شود.
غار حصار یزدان منتظر جذب گردشگران ژئوتوریسم
 

معدن نمک روستا، زیبایی‌های خاص خود را دارد و هم‌اکنون می‌تواند به تنهایی در صنعت گردشگری این شهرستان نقش بسیار مهمی را ایفا کند.
به‌تازگی گروه‌های گردشگری گوناگونی تحت عنوان گردشگری ژئوتوریسم از این منطقه بازدید می‌کنند، برداشت نمک از دل معدن سبب تشکیل غار‌هایی زیبا شده است، طول این غار به یک کیلومتر می‌رسد و قابلیت جذب گردشگران ژئوتوریسم را دارد.
استفاده از نمکِ غار
یکی از اهالی ساکن کدکن در گفت‌وگو با خبرنگار ما می افزاید: محلی‌های اطراف غار نمک از این نمک از گذشته استفاده می‌کنند، البته این نمک خوراکی نیست، منطقه کدکن قطب تولید آلو است و مردم آلوهای نارسی را که از درخت می‌چینند، داخل آب نمک می‌ریزند تا به‌اصطلاح آلو برسد و بعد از آن آلو را خشک می‌کنند.
وی بیان کرد: از طرفی اهالی از این نمک برای مصرف در آب برنجی که خیس می‌کنند، استفاده می‌کنند و لذا  این نمک را نمی‌توان داخل نمکدان ریخت، چون دانه‌بندی آن بزرگ است.
۲۰ سال معدن متروکه است
 

دهیار روستای حصار یزدان بخش کدکن تربت حیدریه در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌افزاید: ۱۰۰ سال پیش پدران و پدربزرگان ما سنگ نمک را از این معدن با دست استخراج می‌کردند و بعدها با انفجار دینامیت و باروت استخراج می‌شد.
رمضانی گفت: اکنون معدن تعطیل است و ۲۰ سال است که متروکه شده، البته اداره راهداری در زمستان مدتی برای نمک‏پاشی در جاده‏ها از این نمک استفاده کرده است.
کمک گردشگری به اقتصاد روستا و ایجاد شغل برای جوانان
وی خاطر نشان می‌کند: آخر هفته‌ها گردشگران زیادی به این‌جا می‌آیند که این موضوع می‌تواند به فعال شدن اقتصاد روستا کمک کند.
رمضانی افزود: روستای حصار یزدان ۸۰۰ نفر جمعیت دارد و وضعیت اشتغال روستا خیلی خوب نیست و جوانان بیکار زیادی دارد.
وی تاکید می‌کند: در این روستا نیاز جدی به اشتغال برای جوانان روستا داریم که با فعال شدن حوزه گردشگری این غار نمکی می‌توان تعداد گردشگران این منطقه را در پنج‌شنبه، جمعه‌های هر هفته که حالا روزی ۶۰ تا ۷۰ نفر است، بیشتر و بیشتر کرد و خدمات بیشتری را به گردشگران ارائه داد تا چرخ زندگی بخشی از مردم از طریق حضور گردشگران به حرکت دربیاید.
رمضانی اظهار داشت: گردشگران از مغازه‌ها خرید می کنند‌ و بیشتر آن‌ها از خارج استان به این‌جا می‌آیند.
مهاجرت معکوس جوانان به روستا
دهیار روستای حصار یزدان می‌افزاید: در سال‌های گذشته جوانان روستا با مهاجرت به حاشیه شهرهای بزرگ مثل مشهد آن‌جا ساکن شدند، اما به دلیل مشکلات زیاد و نبود شغل در این شهرها، این روزها دوباره مهاجرت جوانان از شهر به روستا انجام می‌گیرد، آن‌ها حالا با بازگشت به روستا به کشاورزی و دامداری مشغول هستند.
رمضانی خاطرنشان می‌کند: خشکسالی امسال خسارت زیادی به کشاورزان و دامداران زده، مرتع نیست و علوفه در چراگاه‌ها وجود ندارد و هزینه خرید آذوقه زیاد شده است.
وی می‌افزاید: جو ،گندم، چغندرقند و هندوانه می‌کاریم، به گردشگرانی که این‌جا می‌آیند چای آویشن می‌دهیم و آن‌ها با خود داروی گیاهی از این‌جا می‌برند.
طبق قوانین باید غار به سرمایه‌گذار جدید واگذار شود
 

محمدی رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی تربت حیدریه می‌افزاید: غار نمک در پنج کیلومتری روستای حصار یزدان از توابع بخش کدکن و در حدفاصل سه شهرستان تربت حیدریه، مشهد و نیشابور واقع است.
وی می‌افزاید: طی حدود ۵۰ سال گذشته مردم اقدام به برداشت نمک از این غار می‏ کنند و هم‌اکنون بلااستفاده و طول غار حدود یک کیلومتر است.
رئیس میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی تربت حیدریه خاطر نشان می‌کند: مجوز استخراج و بهره‌برداری قبلا توسط سازمان صمت به شرکتی خصوصی واگذار شده که به علت بلااستفاده بودن در ۱۰ سال گذشته، طبق قوانین باید به سرمایه‌گذار جدید واگذار شود.
نتیجه ۲ سال پیگیری؛ هیچ
محمدی اذعان می‏ کند: حدود ۲ سال است ما برای واگذاری به سرمایه‌گذار با رویکرد گردشگری ژئوتوریسم پیگیریم که متاسفانه هنوز جوابی از اداره صمت داده نشده است.
سرمایه‌گذار آماده اجرای طرح نمک درمانی
وی می‌افزاید: به‌تازگی جلسه‌ای با نماینده مجلس و فرماندار شهرستان در استانداری برگزار شده، اما مثل این‌که مالکان قبلی مجدد اعتراض کرده و فعلا موضوع درگیر و دار همین اعتراض‌هاست و این در حالی است که سرمایه‌گذار جدید برای تبدیل این غار به یک فرصت گردشگری بکر آماده سرمایه‌گذاری است.
محمدی می‌ افزاید: ظرفیت بسیار خوبی در بحث طرح نمک درمانی برای غار نمک روستای حصار یزدان بخش کدکن وجود دارد که بهترین جاذبه در استان و حتی در سطح کشور برای این منظور خواهد شد.
تاثیر اجرای طرح بر اقتصاد روستا، شهرستان و استان
محمدی در پاسخ به این‌که اجرای این طرح گردشگری چه اثری بر توان اقتصادی روستا خواهد داشت می‌ افزاید: نه تنها در اقتصاد روستا تاثیر به‌سزایی خواهد داشت بلکه اقتصاد شهرستان و حتی استان را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.
وی اظهار کرد: ایجاد حوضچه‌های نمک در کنار احداث سوئیت‌های اقامتی و ایجاد بستر طب سنتی و غیره از برنامه‌هایی است که می تواند در رونق گردشگری این منطقه اثر فراوانی بگذارد.
رونق اقتصادی روستا با اجرای طرح گردشگری
محمدی این را هم گفت: حداقل ۳۰ میلیارد تومان هزینه احداث این طرح برآورد شده که سرمایه‌گذار فعلی برای این سرمایه‌گذاری اعلام آمادگی کرده است.
وی در پاسخ به اینکه آیا این طرح توجیه اقتصادی با این حجم از سرمایه‌گذاری را دارد؟ می‌افزاید: بله، صددرصد، همین چند وقت پیش که جمعی از گردشگران کشورهای عربی را به تربت حیدریه آوردیم وقتی عکس های آن‌جا را دیدند، گفتند حتی اگر با همین وضع خدمات اولیه در آن‌جا داده شود، می توانند هر روز تور گردشگری برای این غار از خارج از کشور بگذارند.
رئیس میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی تربت حیدریه می افزاید: البته زنگنه نماینده مجلس خیلی پیگیر این مسئله است اما هنوز ظاهرا مشکلاتی وجوددارد و این مسئله با مالک قبلی این مجموعه به نتیجه نرسیده است.
گزارش وضع موجود آماده ارائه به شورای معادن استان
دبیر شورای معادن استان خراسان رضوی در گفت‏وگو با خبرنگار ما گفت: وضعیت معدن بررسی شده و می تواند دو کاربری داشته باشد، یک بخش معدن‌کاری و بخشی مربوط به گردشگری، قرار بر این است که گزارشی را در کمیته فنی تخصصی آماده کنیم تا در اولین جلسه شورای معادن استان مطرح شود.
توکلی افزود: استاندار تصمیم خواهد گرفت که معدن‌کاری انجام گیرد یا نه در قسمتی بخش گردشگری این معدن فعال شود و یا این‌که کلا معدن به گردشگری تغییر کاربری پیدا کند، این مسئله در دستورکار قرار دارد و در جلسه گذشته شورای معادن موضوع مطرح و قرار براین شد که کمیته فنی تخصصی گزارشی را تهیه و با توجه به اینکه معدن غیرفعال است، سلب صلاحیت از بهره‌بردار در دستورکار قرار گیرد.
سلب صلاحیت از بهره‌بردار یا ایجاد زیرساخت گردشگری؟
دبیر شورای معادن استان خراسان رضوی اظهار کرد: گزارش کمیته باید در صحن علنی شورای معادن مطرح و رای گیری شود‌ و تصمیم گیری کنیم، تصمیم بر این است که یا سلب صلاحیت شود یا اگر بهره‌بردار مایل است که زیرساخت‌های گردشگری را در مجموعه ایجاد کند در اولویت باشد.
وی در پاسخ به این‌که زمان برگزاری جلسه شورای معادن مشخص نیست و اتلاف وقت می‌شود گفت: گمان نمی کنم و جلسه تا یک ماه آینده برگزار می‌شود.
وی می افزاید: با توجه به جلساتی که در بحث برگزاری انتخابات داشته ایم، آقای استاندار وقتی بدهند، سریعا جلسه را برگزار خواهیم کرد‌.
۳ معدن اولویت دار استان
توکلی گفت: سه معدن استان در اولویت گردشگری قرار دارند، مهم‌ترین معدن ما فیروزه نیشابور است که خود بهره‌بردار زیرساخت های گردشگری را آن‌جا به خوبی ایجاد کرده است، جاده منتهی از روستا به معدن ۷ هزار ساله فیروزه کاملا در سال پیش و امسال از طریق بودجه‌های موجود با هزینه حدود ۴ میلیارد تومان آسفالت شده و مسیر دسترسی به آن برای گردشگران تسهیل شده است.
وی خاطر نشان می‌کند: معدن نمک عمارلو دومین معدنی است که نیاز به ایجاد زیرساخت گردشگری دارد و در تلاش هستیم تا جاده منتهی به آن را آسفالت کنیم و سومین معدن هرکاره مشهد است که ثبت جهانی شده و سنگ هرکاره فقط منحصر به سه کشور در دنیاست.
معاون امور معادن اداره کل صمت خراسان رضوی درباره غار نمکی حصاریزدان گفت: بخشی از موضوع مربوط به مسائل حقوقی این معدن است و نمی شود به راحتی سلب صلاحیت از بهره‌بردار کرد، بهره‌بردار می گوید که در حال بهره برداری از معدن است و من فکر می کنم اگر به سمتی برویم که تبعات حقوقی نداشته باشد باید تلاش کرد تا بهره‌بردار فعلی قسمتی از معدن را به حوزه گردشگری اختصاص دهد.
توکلی بیان داشت: از لحاظ فنی و کارشناسی می گویم نه از نظر مسئولیتی که دارم؛ به نظرم در استان ظرفیت‌های خیلی بهتری از معدن حصار یزدان منطقه کدکن وجود دارد‌ و این معدن در مقابل آن ظرفیت‌ها کوچک است.
گردشگری می تواند تربت حیدریه را به تکاپو وادارد
نماینده مردم تربت حیدریه، زاوه و مه‌ولات در مجلس شورای اسلامی می‌افزاید:  صنعت پرسود گردشگری به عنوان یکی از سه صنعت پردرآمد در جهان، سودآور، ارزآور و مورد توجه همه کشورها و این صنعتی است که سودآوری آن بسیاری از مناطق را به تکاپو در این زمینه واداشته است و این صنعت در حقیقت یکی از مهم‌ترین قطب‌های توسعه و درآمدزایی محسوب می شود که به ایجاد اشتغال و ‏خوداتکایی کمک می‌کند و با ارتقای جنبه های فرهنگی و اقتصادی، تاثیر شگرفی بر رشد و پیشرفت جامعه می‌گذارد.
محسن زنگنه گفت: به همین منظور بسیاری از کشورها از جاذبه های این صنعت در راستای برون‌رفت از معضل ها و مشکلات جامعه و ایجاد فرصت های شغلی استفاده می کنند، این امر سبب شده تا کشورهای توسعه یافته به گردشگری و جهانگردی رویکرد ویژه ای داشته باشند.
وی تصریح می کند: منطقه تربت حیدریه، زاوه و مه‌ولات علاوه بر ظرفیت‌های تاریخی و جاذبه های طبیعی، دارای پتانسیل‌های ویژه‌ای در حوزه کشاورزی از جمله زعفران، پسته و انار است که قابلیت جذب گردشگر دارد و از این ظرفیت باید به خوبی استفاده شود.
انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcjxyevtuqexyz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها