تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۷ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۰۸:۵۶
فداحسین مالکی گفت: تاریخ افغانستان نشان داده هیچ قومیتی به تنهایی نمی تواند حاکمیت داشته باشد و کشور را اداره کند، مگر اینکه مشارکت وجود داشته باشد و باید از ظرفیت هایی همچون آقای کرزی، دکتر عبداله استفاده کنند و دولت موقت به مدت ۶ ماه تشکیل دهند و بعد از آن هم لویه جرگه برگزار شود.
تشکیل دولت جدید با مشارکت همه اقوام و گروه های سیاسی؛تنها راه حل طالبان است/ ایران و افغانستان مسائل مشترک زیادی ازجمله هامون و هیرمند دارند
به گزارش عصرهامون؛ فداحسین مالکی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی و سفیر اسبق ایران در افغانستان در گفت و گوی خبری شبکه خبر پیرامون تحولات افغانستان گفت: زمانی که بنده در افغانستان ماموریت داشتم، آمریکایی ها به منطقه آمده بودند. 

وی ادامه داد: سازمان ملل ۲ مأموریت به آمریکا داده بود که یکی از آن ها مبارزه با تروریسم و دیگری مبارزه با مواد مخدر بود.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی افزود: بر این اساس اجلاس ۶ به علاوه ۲ را در افغانستان برگزار کردیم که شامل ۶ کشور همسایه از جمله سه کشور تاثیرگذار جمهوری اسلامی ایران، چین و پاکستان و ۲ کشور منطقه یعنی روسیه و هند بود.

مالکی بیان کرد: بعد از این اجلاس صدای آمریکا درآمد که چرا سفارت ایران این کار را انجام داده است، برای ما مشخص بود که آمریکایی ها هدف دیگری هم از حضور در افغانستان دارند، آمریکایی ها خود را رقیب و دشمن سرسخت جمهوری اسلامی ایران می دانستند و می خواستند خود را نزدیک و این کشور  را رصد کنند.

وی اظهار کرد: علاوه بر آن می خواستند به رقیب دیرینه و سنتی خود که روس ها بودند نزدیک شوند.

سفیر اسبق ایران در افغانستان بیان کرد: آن ها همچنین می خواستند خود را به ۲‌قدرت نوظهور تجاری و سیاسی که چین و هند هستند نزدیک‌ و آن ها را کنترل کنند.

شکست آمریکا از حضور در افغانستان

مالکی بیان کرد: بعد از ۲ دهه در سال های ۹۰ و ۹۱ متوجه شدیم آمریکایی ها در همه اهداف خود شکست خوردند، جمهوری اسلامی ایران اقدامات آمریکا را رصد می کرد و روس ها قوی ترین دیپلمات خود را به افغانستان فرستادند و دست آمریکایی ها در این زمینه هم خوانده شد و معادلاتی که تنظیم کردند شکست خورد.

وی عنوان کرد: آمریکایی ها در طول ۲ دهه گذشته صرفا روی این موضوع تمرکز داشتند که پیرامون کشورهای همسایه افغانستان چه می گذرد و از نظر نظامی و امنیتی و ایجاد پایگاه ها سرمایه گذاری کرده بودند.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: اینکه اعلام شود آمریکا برای توسعه اقتصادی، مسائل تجاری و فرهنگی در افغانستان حضور دارد اصلا اینگونه نبود، مردم افغانستان هنوز یاد شوروی سابق هستند زیرا حداقل برای آن ها چند بیمارستان، مدرسه و جاده ساخته بود، در حالی که آمریکا هیچ کاری نکرد و هیچ چیز برای افغانستان نمانده است. 

تمام هزینه های آمریکا در افغانستان صرف ایجاد پایگاه شد

مالکی عنوان کرد: تمام هزینه ها آمریکا در افغانستان صرف ایجاد پایگاه شده است، حتی هنگامی که پایگاه هوایی نظیر بگرام را تخلیه کردند همه چیز را با خود بردند و یا آنچه مانده بود نابود کردند و خاطره تلخی از خود در ذهن ملت افغانستان و همسایگان به جا گذاشتند.

وی ادامه داد: فرهنگ افغانستان قومیتی و مرزها مشخص است و احترام متقابل هم در این مرزبندی و قومیت ها وجود دارد، تاریخ افغانستان نشان داده هیچ قومیتی به تنهایی نمی تواند حاکمیت داشته باشد و کشور را اداره کند، مگر اینکه مشارکت وجود داشته باشد.

نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: حداقل در زمان حضور بنده که ۲ انتخابات مهم در آنجا برگزار کردیم که این فرهنگ کاملا مشهود بود، طالبان با سرعت کشور را گرفت و حتی خودشان هم باور نداشتند و از سوی برخی از رهبران آن ها هم اعلام شد، باید گفت به این معنا نیست که همه مردم تمایل دارند که حاکمیت در سیطره طالبان باشد.

مالکی گفت: حتما باید مشارکت با بقیه اقوام و گروه ها داشته باشند، آقای کرزی، دکتر عبداله و باقی افراد آنجا حضور دارند و طالبان بدانند این ها ظرفیت هستند و بدون آن ها نمی‌تواند کاری انجام دهد.

وی ادامه داد: با این افراد می توانند تصمیم بگیرند دولت موقت به مدت ۶ ماه تشکیل دهند و بعد از آن هم لویه جرگه برگزار شود و مشارکت داشته باشند و سرنوشت خود را تعیین کنند.

مالکی عنوان کرد: این تنها راهی است که هم می تواند ملت افغانستان و کشورهای منطقه را که دغدغه و رصد دارند امیدوار و خوشبین کند.

وی ادامه داد: اتفاقاتی که در سال های گذشته رخ داد و تغییراتی که در فرهنگ دیپلماسی طالبان با کشورهای همسایه و منطقه رخ داد نشان می دهد که به تنهایی نمی توانند دولت تشکیل دهند و حتما دولت باید فراگیر باشد و از بانوان و همه قومیت ها و جریان های سیاسی استفاده کنند، اینکه اکنون خانم ها کمتر وارد خیابان می شوند به دلیل دلهره ای است که از گذشته دارند و باید آن را طالبان ترمیم کند.‌

ایران و افغانستان مسائل مشترک زیادی دارند

نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی افزود: ۶ کشور همسایه افغانستان هستند که خودمان یکی از آن ها هستیم و دغدغه داریم زیرا مسائل مشترک زیادی از جمله رودخانه هیرمند و تالاب هامون و بسیاری از مسائل مرزی را داریم.

مالکی اظهار کرد: با طالبان گروه های سیاسی غیر افغان هم همکاری داشتند و کشورهای همسایه نگرانند که این ها نزدیک مرزها نروند و حرکتی انجام ندهند تا طالبان زیر سوال نرود.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcew78zwjh8evi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما