تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۶ شهريور ۱۴۰۰ ساعت ۰۹:۰۳
متاسفانه هامونی که سال هاست برای اهالی آب ندارد، گویا این روزها برای سودجویان خاک دارد، افرادی که با برداشت غیرمجاز خاک های این تالاب بین المللی یا بهتر است بگوییم دوازدهمین ذخیره گاه زیست کره ایران، مرگ آن را رقم می زنند.
هامون برای اهالی آب ندارد، اما برای سودجویان خاک دارد/مرگ بی صدای دوازدهمین ذخیره گاه زیست کره ایران
به گزارش عصرهامون؛ سال هاست تالاب بین المللی هامون خشک شده، تالابی که حیات اقتصادی، اجتماعی، گیاهی و جانوری منطقه به آن وابستگی زیادی دارد، اما به دلیل بد عهدی افغانستان و دیپلماسی ضعیف دولتمردان ایران از بی آبی رنج می برد و کانونی برای جولان ریزگردها تبدیل شده است.

خشکسالی که با تخریب پوشش گیاهی، کاهش سطح زیر کشت زمین های کشاورزی، هجوم شن های روان، کم شدن تعداد پرندگان مهاجر و دیگر گونه های جانوری همراه شده و از سویی مردمان این خطه را به مهاجرانی تبدیل کرده است.

اما اکنون بلای دیگری به جان این تالاب پر اهمیت جهان افتاده و بعد از نبود آب، درد دیگر هامون برداشت خاک از سفره آن است، آن هم در تالابی که به عنوان دوازدهمین ذخیره گاه زیست کره ایران شهره شده و نقش ویژه ای در حیات منطقه دارد، متاسفانه این روزها خاکش توسط عده ای سودجو به یغما می رود.

چالش زیست محیطی که به فرسایش خاک دامن می زند و با تخریب پوشش گیاهی که در راستای احیای این تالاب ایجاد شده و در برخی نقاط آن مشاهده می شود، تشدید وزش بادهای ۱۲۰ روزه سیستان و پرواز بیش از پیش گرد و غبار را در منطقه رقم می زند، بادهایی که امسال با شدت بیشتری وزید و نفس های بسیاری از مردم را به شماره انداخت.
 

اهمیت ویژه تالاب هامون به عنوان ذخیرگاه زیست کره در دنیا

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: تالاب هامون به عنوان ذخیرگاه زیست کره دارای اهمیت ویژه ای در دنیاست و حفظ و نگهداری آن از جمله وظایف ذاتی و اصلی سازمان حفاظت محیط زیست محسوب می شود.

وی با اشاره به خشکی تالاب هامون، گفت: عدم ورود حق آبه باعث نابودی پوشش گیاهی بستر تالاب بین المللی هامون و در نتیجه تشدید پدیده گرد و غبار و افزایش کانون های برخاست خاک در اکثر نقاط منطقه سیستان شده است.

خطری بزرگ برای حیات شرق کشور

این مقام مسئول با اشاره به تخریب این تالاب بین المللی توسط برخی از مردم، ادامه داد: نبود آب، خشکی تالاب هامون و تخریب آن توسط  برخی مردم با برداشت غیر مجاز خاک خطری بزرگ برای حیات شمال استان و منطقه وسیعی از شرق کشور خواهد بود.

وی اذعان کرد: یگان حفاظت محیط زیست شهرستان زابل طی چند روز گذشته چندین خودروی عمرانی سنگین شامل یک دستگاه بیل میکانیکی و چند دستگاه کامیون کشنده حمل را در محدوده تالاب هامون حین تخریب و برداشت از بستر تالاب، شناسایی و توقیف کرده است.

پورمردان با بیان این که در حالی شاهد چنین اقدام هایی هستیم که هر گونه برداشت از بستر تالاب هامون و تخریب بستر و پوشش گیاهی ممنوع است، افزود: متخلفین دستگیر شده در این خصوص جهت پیگیری موضوع به مقام قضایی شهرستان تحویل شدند.
 

برنامه حفاظت و احیای تالاب هامون 

به گفته وی، حفاظت و احیای ذخیره گاه زیست کره تالاب هامون در سطوح سازمان مرکزی، اداره کل و اداره شهرستان با همکاری سایر ارگان های ذینفع و دستگاه های تصمیم گیر استان از جمله استانداری با اجرای ده ها برنامه عمرانی، آموزشی و ... در محدوده این تالاب بین المللی در دستور کار قرار دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان تصریح کرد: برنامه های عمرانی در محدوده تالاب هامون در چارچوب برنامه مدیریت جامع تالاب هامون با برنامه ریزی و اجرای محیط زیست استان در حال انجام است که می توان به لایروبی، حفر کانال، قرق، نهال کاری و ... اشاره کرد.

وی گشت های مراقبتی و کنترلی شبانه روزی یگان حفاظت محیط زیست را از دیگر برنامه های اجرایی در محدوده ذخیرگاه زیست کره تالاب هامون اعلام کرد.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdccssqs12bq0p8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما