تاریخ انتشار :سه شنبه ۳۰ شهريور ۱۴۰۰ ساعت ۰۹:۰۳
نهالکاری و احیای سریع پوشش گیاهی در بستر تالاب هامون به عنوان یکی از بهترین و مؤثرترین برنامه های احیای این تالاب بین الملیی با پیشرفت خوبی در حال انجام است و می تواند پدیده گرد و غبار در شمال استان را کاهش دهد و مرهمی بر زخم های هامون نشینان شود.
روزنه های امید برای احیای دریاچه بزرگ شرق زنده شد/احیای پوشش گیاهی تالاب هامون؛ مرهمی بر زخم های کهنه مردم سیستان
به گزارش عصرهامون؛ بارها از خاطرات مردم سیستان در سال های نه چندان دو و از انعکاس رنگ آسمان در زلالی آب، جولان ماهی ها، توتن سواری، شنا، صید و صیادی و ... که فقط در آلبوم های عکس به جای مانده یا قدیمی ترهای منطقه در ذهنشان ثبت کرده اند، گفتیم، تصاویری زیبا که جای خود را به پهنه ای خشک، قایق های رنگ و رو رفته و خاک گرفته، گرد و خاک و سرفه های مداوم داده است.

وضعیتی که نتیجه قهر طبیعت و بد عهدی افغانستان است، آری بر اساس معاهده سال ۵۱ قرار بود سالانه تنها حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب آب از رودخانه هیرمند در افغانستان وارد ایران شود، اما طرف افغانستانی به آن پایبند نشد و از اوایل دهه ۷۰ هامون، خشک و معیشت مردمانی که چشمشان به هیرمند و آورده آن بود با مشکل مواجه تالاب هامون به کانون ریزگردها تبدیل شد.

اما این تالاب فقط در میان مردم شناخته شده نیست، بلکه شهره جهانی دارد و در چهارمین کنگره جهانی ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در روزهای پایانی سال ۱۳۹۴ توسط یونسکو به عنوان دوازدهمین ذخیره گاه زیست کره ایران به ثبت رسید.

پس از چند دهه خشکسالی در منطقه و عدم ورود آب به تالاب انباشت رسوبات در مبادی ورودی آب به این تالاب، مشکلات زیادی در منطقه ایجاد شد که بزرگترین آن پدیده  گرد و غبار بود، ریزگردهایی که محدوده وسیعی در منطقه را تحت تأثیر قرار داده است و امسال وضعیت وخیم تری پیدا کرده است.

در همین راستا برنامه احیای تالاب هامون در دستور کار دستگاه های اجرایی قرار گرفت که عملیات حفاظت، قرق و مدیریت چرا در این تالاب بین المللی از جمله این برنامه هاست که با روزنه های امید را برای احیای این دریاچه بزرگ روشن کرده است، با توجه به اهمیت آن در خصوص درصد پیشرفت آن گفت و گویی انجام شد.
 

 پوشش گیاهی؛ موثرترین برنامه احیای تالاب هامون

وحید پورمردان، مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: برنامه های احیای تالاب هامون در چندین مرحله و گام به گام برنامه ریزی شده است که از جمله برنامه های مؤثر در این خصوص می توان به احیای پوشش گیاهی در این تالاب بین المللی اشاره کرد.

وی ادامه داد: احیای پوشش گیاهی پس از ده ها برنامه لایروبی و انتقال آب به کانون های مؤثر و مورد نیاز، ضمن کاهش پدیده گرد و غبار در شمال استان موجب نگهداشت بیشتر آب در بستر تالاب هامون می شود.

پورمردان تصریح کرد: پس از برنامه های عمرانی در احیای تالاب هامون فاز نهالکاری و احیای سریع پوشش گیاهی در بستر تالاب توسط محیط زیست کلید خورد که یکی از بهترین و مؤثرترین برنامه های احیای تالاب هامون است.

وی گفت: می توان از قرق به عنوان برنامه مهم و کارساز و نتیجه بخش و خط پایان موفقیت برنامه احیای تالاب هامون یاد کرد، چراکه از محصول پروژه های انجام شده که بخشی از آن احیای پوشش گیاهی است، مراقبت و محافظت کند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان اضافه کرد: برنامه قرق در چندین سطح از جمله انعقاد قرار داد با بخش خصوصی، گشت های شبانه روزی یگان حفاظت محیط زیست و ... در حال انجام است و توانسته به عنوان برگ برنده در پروژه احیای تالاب هامون نقش مؤثری ایفا کند.

وی افزود: طبق برنامه ریزی صورت گرفته، مقرر شد عملیات حفاظت، قرق و مدیریت چرا در تالاب بین المللی هامون در ۶۴ هزار هکتار انجام شود که مراقبت از مراتع با پیشرفت ۱۰۰ درصدی صورت گرفت.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdccmsqs02bq048.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها