تاریخ انتشار :شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۰ ساعت ۰۷:۴۷
یکی از موانع اصلی در توسعه کشاورزی پایدار، پراکندگی زمین های کشاورزی حاصل از اصلاحات ارضی است. استفاده از تکنولوژی و سرمایه گذاری در بخش کشاورزی می تواند منجر به افزایش تولید و درآمد شود، اما در این میان پراکندگی اراضی به عنوان یکی از چالش های مهم تحقق این امور را با مشکل مواجه کرده است.
افزایش تولید و تحقق اقتصاد مقاومتی با یکپارچه‌سازی اراضی/دولت سیزدهم مشوق‌های توسعه اقتصادی را فراهم کند
به گزارش عصرهامون به نقل از بلاغ، پدیده خرد شدن اراضی کشاورزی که به صورت جدی از 50 سال قبل آغاز شده و در یک دهه اخیر به طور نگران کننده ای در حال افزایش است، از جمله موانع مهم برای تحقق توسعه پایدار بخش کشاورزی و امنیت غذایی در کشور به شمار می رود

با گذشت سال‌ها از اجرای تسطیح و یکپارچه سازی اراضی هنوز این طرح در مزارع و شالیزارهای شمال کشور به ایستگاه پایانی نرسید و در برخی مناطق نیز ناتمام رها شده است، حدود ۶۰ هزار هکتار از ۲۱۵ هزار هکتار شالیزار مازندران تسطیح و یکپارچه سازی شده است و روند کند و لاک پشتی سبب شده تا شالیکاران تاکنون از این طرح بهره چندانی نبرده اند.

خرده مالکی بودن، عدم رغبت کشاورزان سبب شده تا طرح یکپارچه سازی و تسطیح اراضی در استان مازندران چندان موفق نباشد، این درحالی که به اعتقاد کارشناسان، اجرای این پروژه سبب کاهش مصرف آب و افزایش راندمان تولید می‌شود.



طی سال‌های گذشته ۱۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی بخش لاله آباد بابل تسطیح و یکپارچه سازی شد، اراضی که تا قبل از اجرای طرح باتلاقی بود و ایجاد جاده مزارع، تقسیم آب کشاورزی، پیشگیری از هدررفت آب از جمله مزایا محسوب می‌شود.

یک کارشناس حوزه کشاورزی مازندران با بیان اینکه قبل از تسطیح مزارع کشاورزی در لاله آب ۱۶۶ بهره بردار وجود داشت، افزود: این بهره برداران در ۲۱۱ قطعه کوچک اقدام به زراعت و کشاورزی می‌کردند و اکنون سطح قطعات هندسی و خوب شده است.

محمد هاشمی ترغیب کشاورزان و استقبال آنان را در اجرای طرح تسطیح کشاورزی مهم برشمرد و گفت: باید برای اجرای این پروژه بزرگ و محوری، مالکان همکاری لازم را داشته باشند.

وی با بیان اینکه تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی در افزایش راندمان تولید و پیشگیری از هدررفت آب تأثیر بسزایی دارد، خرد و کوچک بودن مزارع را از جمله چالش‌های فراروی اجرای این طرح بیان کرد.

باآنکه مطالعات یکپارچه سازی اراضی در ۲۵۰ هزار هکتار از شالیزارهای مازندران انجام شد ولی این طرح در یک چهارم مزارع به بار نشسته است و عزیزاله شهیدی فر رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز با بیان اینکه مطالعات زهکشی اراضی در ۲۵۰ هزار هکتار از مزارع استان صورت گرفته است، گفت: اگر قرار است به جهش تولید و رونق آن دست یابیم باید به پروژه‌های آب و خاک و تسطیح اراضی کشاورزی توجه ویژه ای داشته باشیم.

وی گفت: یکپارچه سازی اراضی و تجهیز و نوسازی آن از جمله سیاست‌های مهم و اولویت‌ها به شمار می‌رود و باید برای جلوگیری از خرد شدن اراضی کشاورزی به این طرح توجه ویژه ای شود.

شهیدی فر نقش یکپارچه سازی اراضی را بر روند اقتصادی شدن تولید مهم برشمرد و گفت: یکپارچه سازی و جلوگیری از خرد شدن قطعات اراضی کشاورزی در بهره وری کشاورزی، اقتصادی شدن تولید و افزایش درآمد کشاورزان بسیار تأثیرگذار است.



وی با بیان اینکه طی دو سال شش هزار هکتار از شالیزارهای استان مازندران یکپارچه سازی شدند، سطح کل اراضی تسطیح شده را بیش از ۶۰ هزار هکتار بیان کرد.

طرح تسطیح یکپارچه سازی اراضی از ۷۲ در استان مازندران آغاز شد و تاکنون ۶۰ هزار هکتار از اراضی تسطیح شدند و تسریع در اجرای این طرح نیازمند تأمین اعتبار کلان است و به دلیل تأمین نشدن، روند اجرای این طرح به کندی پیش می‌رود

در حال حاضر اراضی شالیزاری مازندران به صورت سنتی و دستی کشت می‌شود و با اجرای طرح تسطیح اراضی، جاده‌های بین مزارع، کانال‌های آبیاری و زهکشی، کشاورزی مازندران به سمت مدرن پیش می‌رود.

فرهادی مدیر امور آب و خاک جهاد کشاورزی مازندران نیز با بیان اینکه پروژه‌های تسطیح و نوسازی اراضی از سال ۷۲ آغاز شده است، گفت: تاکنون حدود ۶۰ هزار هکتار از اراضی شالیزاری تحت پوشش طرح قرار گرفتند.

وی با بیان اینکه کشاورزان زیادی برای اجرای پروژه رغبت دارند، کمبود اعتبار را مانع اجرای پروژه یاد کرد و گفت: با توجه به اینکه جانمایی اراضی توسط نمایندگان بهره برداران باید صورت گیرد و اگر این کار زودتر انجام شود، روند اجرای پروژه تسریع می‌گیرد.

فرهادی گفت: طرح تسطیح و یکپارچه سازی اراضی در واقع حرکت به سمت کشاورزی مدرن است و می‌تواند پیامدهای اقتصادی خوبی داشته باشد.

در حالی که مسئولان تمام قد از یکپارچه سازی کشاورزی حمایت می‌کنند اما برخی از کشاورزانی که اراضی آنان تحت پوشش این طرح قرار گرفته است، از تأخیر در تحویل پروژه توسط پیمانکار گلایه و عنوان کردند این مسئله سبب شد تا اراضی روستای احمد چاله پی بابل در سال زراعی سال قبل با تأخیر دوماهه زیر کشت رود و به کشاورزان خسارت وارد شود.

به گفته آنان هجوم آفت کرم ساقه خوار و از بین رفتن محصول، نتیجه و پیامد تأخیر و اجرای ناقص پروژه تسطیح اراضی در روستا بود که منجر به بروز خسارت به ۱۳۰ شالیکار شده است.

مازندران با داشتن ۲۱۵ هزار هکتار شالیزار سالانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن شلتوک تولید می‌کند و امید می‌رود با اجرای کامل طرح تسطیح کشاورزی از خرد شدن، تغییر کاربری آن جلوگیری و شود و میزان تولیدات نیز رشد داشته باشد.



به هر روی اجرای این پروژه نیازمند تأمین زیرساخت‌ها، رفع موانع و تخصیص اعتبارات کلان است تا عقب ماندگی این پروژه برطرف شود.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی گفت: تجمیع ویکپارچه سازی اراضی یکی از راهکارهای توسعه و افزایش تولید و بهره وری در بخش کشاورزی و تحقق اقتصاد مقاومتی است.

 منصورعلی زارعی با یادآوری اینکه قانون یکپارچه سازی اراضی از سالهاپیش وجود داشته و در قانون برنامه سالهای مختلف این مهم پیگیری می شود، افزود: به علت کاهش منابع آبی و خشک شدن اراضی کشاورزی در برخی مناطق متوسط اراضی کشاورزان به کمتر از 2 هزار هکتار رسیده که از نظر کشاورزی قابل قبول نبوده و توجیه اقتصادی ندارد.

نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی افزود: تا کنون در زمینه تجمیع اراضی کشاورزی با اصلاح شبکه آبیاری، زهکشی و انحراف آب از طریق رودخانه به خصوص در مناطقی که کشت دیم مرسوم است اقداماتی انجام شده اما این موضوع در مناطقی مثل شمال کشور که از آب بیشتری برخورداند خیلی توفیق نداشته است.

وی تصریح کرد: یکی از راهکارهای توسعه و افزایش تولید و بهره وری در بخش کشاورزی یکپارچه سازی اراضی است بنابراین اگر می خواهیم آینده کشاورزی تامین و اقتصاد مقاومتی مد نظر مقام معظم رهبری اجرایی شود باید در این زمینه برنامه ریزی های بیشتری انجام گیرد.

زارعی با بیان اینکه یکی از مهمترین چالش‌های پیش روی توسعه کشاورزی به خصوص در مناطق روستایی عدم استفاده بهینه از عوامل تولید بویژه زمین و آب است، افزود: این مشکلات با مسئله خردبودن و پراکندگی اراضی متعلق به هر یک از بهره‌برداران ارتباط مستقیمی دارد.



وی ادامه داد: برای حل این چالش در کشورهای مختلف از سیاست‌های یکپارچه‌سازی اراضی به عنوان یک راه‌حل منطقی و قابل اجرا استفاده شده است که در کشور ما هم نیز قانون یکپارچه سازی اراضی از سالها پیش وضع شده و نسبت به اجرای کامل این قانون تاکید می شود.

توکلی گفت: معمولا دسترسی به بازارهای هدف برای کشاورزان خرد سخت است و به صورت سلف‌خری این کار انجام می‌گیرد، ضمن اینکه در اراضی کوچک بکارگیری ماشین آلات بزرگ امکان‌پذیر نیست و بسیار هزینه‌بر است.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب ومنابع طبیعی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: بر این اساس دولت باید مشوقهای لازم به منظور ترغیب کشاورزان و بهره برداران برای یکپارچه سازی اراضی کشاورزی و ایجاد زمینه های لازم برای افزایش بهره وری در حوزه کشاورزی را فراهم کند.

یکپارچه سازی اراضی سنتی از آنجا که به افزایش تولید، درآمد و صرفه جویی در ساعات استفاده از نیروی کار و ماشین آلات منجر می شود، دارای اهمیتی خاص در توسعه اقتصادی است.

انتهای پیام/ https://www.asrehamoon.ir/vdcjt8evouqexxz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما