تاریخ انتشار :پنجشنبه ۷ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۳۸
گزارش اوشیدا از سکوت مدیران به مقوله صنعت گردشگری در سیستان؛

شهر سوخته و انتظارات ملی و بین المللی

قریب به یکسال از ثبت جهانی تاریخ و تمدن سیستان می گذرد و اما تکلیف مدیریت این پایگاه گردشگری در ابهام وجود دارد.
شهر سوخته و انتظارات ملی و بین المللی
شهر سوخته و انتظارات ملی و بین المللی
به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون،به نقل از اوشیدا: یک از اتفاقات بسیار فرخنده استان ثبت جهانی شهر سوخته  سیستان زادگاه زنان و مردان بزرگی است که تمدن ها ساختند این تمدن ها منزلت سرزمینی به بلندی آفتاب ایران نام گرفت.
شهر سوخته سیستان میراث ماندگار آن مردمانی است که با فکر و اندیشه خود مخترع اولین خط کش جهان بوده و یا نشان از علم برتر آن زمان در طراحی چشم مصنوعی است ،تمدن پنج هزار ساله سیستان با داشتن دانش و مدیریت در عرصه های اجتماعی و جایگاه زنانی که به منزلت و شان پوشش و پوشاک می رسند،شهر سوخته پس از ماهها و سالها انتظار سرانجام در سال گذشته ثبت جهانی شد .
همگان جهانی شدن شهر سوخته را به فال نیک گرفته و پتانسیلی جهت خروج از وضعیت بحرانی سیستان با ایجاد بستر مناسب گردشگری و توسعه آن دانسته اند.
 

سیستان بخشی از شرایط لازم برای توسعه گردشگری را دارد. علاوه بر وجود جاذبه، دسترسی به نیروی انسانی از دیگر مواردی است که ظرفیت مناسب برای ترویج گردشگری را نشان می دهد. نرخ بیکاری در این منطقه براساس گزارش های رسمی نزدیک به ۳۰ درصد است و در کوتاه مدت تنها با ترویج گردشگری می تواند کاهش یابد.
سیستان با داشتن آثار باستانی و میراث  فراوان کهن قابلیتهای ایجاد اداره کل میراث فرهنگی و یا مدیریت مستقل را جهت سازماندهی و بهره وری صنعت گردشگری را خواستار است که این مطالبه و خواسته بارها از سوی رسانه ها ،مردم و مدیران داخلی ترک گردیده است در هفته گذشته با توجه به اینکه سیستان مهد اصالت میراث فرهنگی ماندگار است و لکن اجرای برنامه محوری در خور و شان سیستان در هفته میراث فرهنگی خالی بود
تنها نگاه دولت تدبیر و امید و مسئولین استانی و کشوری به مقوله توسعه صنعت گردشگری در سیستان باری از مشکلات این منطقه و نرخ بیکاری سرسام آور آن کم خواهد نمود.
بررسیها نشان می دهد که پس از آتش سوزی سالن امفی تئاتر شهر سوخته فضای سبز و سرویسهای بهداشتی،بدلیل قطع آبرسانی در حال سوختن و نابود شدن است.
برای ساخت مجتمع فرهنگی و پژوهشی شهر سوخته برای سالن سوخته ،برای فضای سبز در حال سوختن،سرویس های از کار افتاده و موزه ی پلمپ شده از بیت المال چقدر هزینه شده؟ گاهی بی توجهی مدیریتی بخشی از بیت المال را یک شبه خاکستر می کند و بخشهای دیگر را در سکوت و لاقیدی در مسیر فنا قرار می دهد.
این همه بی مهری نسبت به سازمانی که ریشه های هویت فرهنگی سرزمین مان را پاسداری می کند،متولی گردشگری و پیوندهای فرهنگی جهانی است از کجا آب می خورد؟
آیا موضوع به میراث فرهنگی محدود می شود و یا سیستان مورد شبیخون قرار گرفته؟ آیا یاری گری هست؟


 

شهر سوخته که در ۵۶ کیلومتری شهرستان زابل در استان سیستان و بلوچستان و در حاشیه جاده زابل - زاهدان واقع شده است ۵ هزار سال پیش دارای تشکیلات مرتب و منظمی بوده و از بعد سازمان‌دهی اجتماعی نیز جزو شهر‌های پیشرفته‌ی زمان خود محسوب می شده است.
با وجود اینکه نظام مرتب و منظم آب‌رسانی و تخلیه فاضلاب، دانش پزشکی پیشرفته و صدها عامل دیگر بر اهمیت این منطقه افزوده اما متاسفانه کمبود اعتبارات در طی سال های گذشته موجب شده تا بسیاری از کاوش هایی که می توانست از حقایق بیشتر و پنهانی که در زیر خاک این شهر پرده بردارد همچنان مدفون باقی بماند.
در حال حاضر بیش از ۵ سال از آخرین کاوش در این شهر باستانی می‌گذرد و بهشت باستان شناسان در حال حاضر در کانون بی توجهی خفته است.



شهر سوخته در حالی جزو هفدهمین آثار باستانی و جهانی ایران در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید که هنوز از سیستم اطفای حریق و بسیاری از امکانات رفاهی از جمله هتل، راهنمای گردشگران و مسلط به زبان خارجه برای راهنمایی توریست ها و حتی آب شرب در این محوطه باستانی محروم است.
در سال گذشته با تهیه چندین گزارش از مشکلات شهر سوخته و با پیگیریهای اوشیداو تهیه گزارشی از مشکلات شهر سوخته با این عنوان که تنها اثر جهانی کشور در سال جاری با کمبود اعتبار دست و پنجه نرم می کند بعد از بازدید بازرسان یونسکو منتشر شد که بدنبال این گزارش مبلغ و اعتباری ناچیز توسط مسئولین استانی در نظر گرفته شد اما درمان کلی صورت نگرفت.
قریب به یکسال از ثبت جهانی تاریخ و تمدن سیستان می گذرد و اما تکلیف مدیریت این پایگاه گردشگری در ابهام وجود دارد چرا که با داشتن مدیر، بسیاری از مشکلات از جمله منابع پژوهشی - تحقیقی رفع خواهد شد و با داشتن چارت نیروی انسانی کامل جهت برنامه ریزی در راستای توسعه گردشگری از نیازمندیهای شهر سوخته که هم اکنون با آن گریبانگیر است می باشد.کمبود نیروی انسانی سبب شده است که یک فرد به عنوان مدیر و کارشناس بطور همزمان شهرستانهای هامون و هیرمند را مدیریت کند.
در سیستان نداشتن اعتبار ،نیروی انسانی مشکلاتی است که یک یک ادارات میراث فرهنگی شهرستانها با آن مواجه هستند .
هفته گذشته که همزمان با هفته میراث فرهنگی و موزه بود ،سیستان و شهر سوخته ،دهانه غلامان و کوه خواجه آن در سکوت مدیران قرار گرفت.
انتهای پیام/4382
https://www.asrehamoon.ir/vdcaieni.49naa15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما