تاریخ انتشار :پنجشنبه ۱۸ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۴
مهریه یکی از حقوق قانونی زن به حساب می‌آید و هر زمان که بخواهد می‌تواند آن را طلب کند.
خشت کج ازدواج؛ مهریه را کی داده و کی گرفته
خشت کج ازدواج؛ مهریه را کی داده و کی گرفته
به گزارش سرویس اجتماعی عصر هامون به نقل از دادمردان، مهریه را کی داده و کی گرفته؟ جمله‌ای که زمان تعیین مهریه می‌گویند و دامادها هم براساس همین جمله زیربار تعیین مهریه‌های سنگین می‌روند. جدا از آن که این جمله در قدیم کاربردی به نظر می‌رسید. امروزه مهریه را هم می‌دهند و هم می‌توانند ‌بگیرند. براساس قانون، مهریه به مالی گفته می‌شود که مرد هنگام وقوع عقد نکاح به همسر خود می‌پردازد یا مکلف به پرداخت آن می‌شود. مهریه یکی از حقوق قانونی زن به حساب می‌آید و هر زمان که بخواهد می‌تواند آن را طلب کند.
مهریه تکریمی است که خداوند برای زن قائل شده تا این گوهر خلقت با میزان استطاعت مردان دارای ارزش مادی و معنوی شود. اگرچه تعیین مقدار مهر منوط به تراضی طرفین (زن و شوهر) است. در قرآن کریم میزانی برای مهر تعیین نشده است اما اسلام، زنانی را که دارای مهر کمتری بوده‌اند مورد مدح قرار داده و جایگاه زنان را با زیادی مهرشان ارزشگذاری نکرده است.
تعیین مهریه متعارف در سال های اخیر در میدان رقابت خانواده ها رنگ باخته و جایگاه معنوی خود را در برق سکه ها و خواسته های نامتعارف از دست داده است.
در روایات دینی در باب سبک بودن مهریه و مشکلاتی که مهریه زیاد ایجاد می کند توصیه های وارد شده است. روایتی از حضرت علی(ع) داریم که می فرمایند: مهریه زنها را سنگین نگیرید که موجب کدورت و دشمنی گردد.
بی تردید تعیین مهریه های سنگین و کم آگاهی یا بی توجهی زوجین نسبت به حقوق شرعی و قانونی خود به هنگام امضای عقد ازدواج و ناتوانی مالی مرد در پرداخت مهریه زن، جمعیت کیفری زندان ها را افزایش داده است تا این که قانونگذار با تعیین سقف ۱۱۰ سکه، میزان متعارفی را نشانه‌گذاری کرد.
در این خصوص گفت و گویی داریم با پژوهشگر خانواده و دفتر دار رسمی ازدواج و طلاق در زاهدان:محمد اصغری حسامیه درباره شیوع مهریه های سنگین اظهار داشت: مهریه های سنگین موجب تحکیم خانواده نمی شود و تنها ضامن زندگی زوجین، اعمال نیک، شفقت، همکاری، همدلی، رعایت حقوق یکدیگر، دعای زوجین به هم می باشد که در تربیت دینی نیز به آن اشاره شده است.
حسامیه با اشاره به باورهای جامعه در هنگام ازدواج مبنی بر”دادن و گرفتن مهریه” تاکید کرد: این تفکر غلط و رایج در بین مردم باید عوض شود زیرا مهریه می تواند به صورت عندالمطالبه وعندالاستطاعه باشد ودرهر حالت به عنوان دینی بر عهده زوج بشمار می رود و این گفته مرسوم که ” مهریه را چه کسی داده و چه کسی گرفته است” از نظر شرعی و حقوقی درست نیست.
وی با اشاره به مهریه های عجیب مبنی بر بال مگس و صد کلاغ پرسفید اظهار داشت: براساس ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی: ” هر چیزی را که مالکیت داشته و قابل تملک نیز باشد می توان مهر قرار داد” لذا مهریه هایی که جنبه مالی ندارد و از لحاظ اسلامی به ملکیت در نمی آید  یا جنبه طنز دارد و اگر سر دفتر هم چنین کاری انجام داده باشد چون خلاف قانون است تخلف کرده و قابل پیگرد است  چون ما مکلفیم مطابق قانون عمل کنیم.
در این رابطه سید اسدالله جولایی در گفت و گو با دادمردان، با اشاره به اینکه هم‌اکنون ۸ هزار زندانی جرائم غیر‌عمد در زندان‌های کشور وجود دارد که اکثریت این افراد محکومان مالی و مهریه هستند،گفت:این زندانیان بدون توانایی و پشتوانه مالی متعهد به پرداخت مبالغی هنگفت مهریه می شوند که در آخر  آسیب های اجتماعی چون جدایی همسر و فرزندان طلاق را در پی دارد.
مدیر عامل ستاد دیه کشور خاطر نشان کرد: باید در بحث مهریه فرهنگ سازی شود تا جوانان زیر بار مهریه سنگین که توانایی مالی پرداخت آن را ندارند، نروند.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcepp8f.jh87pi9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما