تاریخ انتشار :جمعه ۲۶ تير ۱۳۹۴ ساعت ۲۰:۴۸
ماه رمضان به عنوان ماه ضیافت خداوند و ماه سازندگی جان و جسم در مناطق شهری و روستایی استان سیستان و بلوچستان از آداب و رسوم خاصی برخوردار است.
برگزاری نماز عید فطر شیعه و سنی در ۲۱۶ نقطه استان/ دوخت کیسه برکت تا مراسم حلالیت
برگزاری نماز عید فطر شیعه و سنی در ۲۱۶ نقطه استان/ دوخت کیسه برکت تا مراسم حلالیت
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصر هامون، آيين ها و سنت هاي اسلامي به وي‍ژه در ماه مبارک رمضان در سيستان و بلوچستان از جايگاه برجسته فرهنگي و اجتماعي برخوردار است که نسل به نسل منتقل شده است.

 برگزاری نماز عید فطر شیعه و سنی در ۲۱۶ نقطه استان
رئیس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه سیستان و بلوچستان اظهار داشت: برپایی اجتماع عظیم مسلمانان در یک روز و رو به یک قبله واحد در نماز عید سعید فطر، نماد وحدت و همبستگی مسلمانان است که این تصویر همه ساله به بهترین شکل در این دیار به نمایش گذاشته می شود.
حجت الاسلام غلامرضا عباسی افزود: عید فطر یکی از مهمترین اعیاد و جشن های اسلامی است و مسلمانان در این روز پاداش یک ماه روزه داری را از خدواند بعنوان میزبان و صاحب این ماه دریافت می کنند.
مسئول شورای سیاست گذاری ائمه جمعه سیستان و بلوچستان با اشاره به نماز عید فطر فردا افزود: نماز عید فطر مردم تشیع در شهرستان زاهدان، زابل، هیرمند، زهک، هامون، نیمروز، خاش، سراوان، ایرانشهر، چابهار، نیکشهر، جلگه چاه هاشم و سرباز و نماز برادران اهل سنت استان نیز در بیش از ۲۰۰ عیدگاه اقامه خواهد شد.
وی اظهار داشت: نماز عید فطر در زاهدان ساعت هفت صبح به امامت آیت الله عباسعلی سلیمانی نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان و امام جمعه زاهدان در مصلی المهدی (عج) این شهر اقامه می شود.
وی گفت: نماز عید فطر به جز شهرستان چابهار که ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه و دلگان، سراوان و هامون که ساعت هفت و ۳۰ دقیقه برگزار می شود، در ۱۱ شهرستان دیگر استان ساعت هفت صبح اقامه خواهد شد.
آداب عید در سیستان
ماه رمضان به عنوان ماه ضيافت خداوند و ماه سازندگي جان و جسم در مناطق شهري و روستايي سيستان از آداب و رسوم خاصي برخوردار است.
آيين هاي پاسداشت ماه مبارک رمضان در اين منطقه از استان با غناي فرهنگي والا داراي سابقه اي طولاني است که با وجود گذشت ساليان متمادي، همچنان در بين مردم زنده و پابرجا مانده است.
مردم با آداب و اعتقادات خود هميشه بر اين باور بوده‌اند که رعايت اين آداب، سبب حفظ هويت فرهنگي و تاريخي آن‌ها خواهد بود. مردم سيستان به منظور استقبال و آمادگي هر چه بيشتر سه روز مانده به آخر ماه رمضان خود را برای اين عيد بزرگ اسلام آماده مي کنند.

پخت غذای محلی برای اطعام نیازمندان
یک محقق و پژوهشگر سيستان در اين باره گفت: آيين هاي خاص مردم اين منطقه در عيد فطر نشان از جايگاه والاي اسلام در بين مردمان منطقه دارد.
محمد جهانتاب افزود: يکي از آداب و رسوم مردم سيستان به ويژه درروستاها آماده سازی خمير توسط زنان برای پخت نان با تنور هیزمی و کلوچه خرمایی محلی است.
وی ادامه داد: در اين روز زنان شادي‌کنان با تهيه کلوچه و پخت غذاي محلي سفره خود را در کنار خانواده براي اطعام نيازمندان و فقرا پهن مي‌کنند.
جهانتاب بيان کرد: قرباني کردن دام يا حتي يک مرغ زنده در بين مردم از جايگاه ويژه اي برخوردار است به طوري که مردم معتقدند بعد از يک ماه بندگي و تطهير در درگاه الهي بايد با ريختن خون اين مهماني را به پايان برد تا از شر شيطان و هواي نفس دور ماند.
 دوختن کیسه برکت
وي افزود: کيسه برکت نيز از ديگر رسوم مردم است که در منطقه سيستان نام دارد به طوري که بزرگان روستا چه مرد و چه زن با دوختن يک کيسه به جمع آوري نذورات، کفاره و فطريه مردم مشغول مي شوند که آن ها را در اختيار فقرا و نيازمندان قرار دهند.
اين محقق منطقه سيستان اظهار داشت: همچنين عده اي با تهيه و بسته‌بندي آجيل مشکل گشا بعد از نماز مغرب روز عيد به قصد نيت و طلب حاجت به مسجد مي‌روند و پس از اقامه نماز مغرب بين زنان نمازگزار تقسيم مي‌کنند.
وي ادامه داد: حضور بر سر مزار درگذشتگان از ديگر رسم و رسوم های مردم این منطقه است.
وی ادامه داد: مردم در روز عید فطر به سرمزار مي روند و عيد را به گذشتگان خود تبريک مي گويند و خرما، کلوچه محلي و شکلات بر سر مزار توزيع مي کنند.

 آداب عید در بلوچستان
عيد فطر نيز در بين مردمان جنوبی سیستان و بلوچستان از جايگاه بالايي برخوردار است به طوري که قوم بلوچ و برادران اهل سنت اين عيد را يکي از اعياد بزرگ اسلام مي دانند همزمان با فرارسیدن عید فطر مردان،زنان و کودکان بلوچ با بر تن کردن لباس نو و سفيد رنگ پس از يک ماه مهماني خدا به استقبال عيد فطر مي رون زیرا اعتقاد دارند كه پوشیدن بهترین لباس و معطر كردن آن مستحب است و ثواب دارد.
پس از بر پایی نماز عيد فطر در سنت ديرينه مردم بلوچ قرباني کردن از جمله رسومی است که اعضاي خانواده در خانه ریش سفیدان جمع مي شوند و بزرگ خاندان ضمن قرباني کردن از آنها ميزباني مي کند.
طلب بخشش و حلالیت
در صبح روز عید فطر مردان بلوچ با ظاهری آراسته برای اقامه نماز جماعت به عیدگاه می روند و كودكان و نوجوانان نیز به تبعیت از بزرگان خویش در نماز شركت می كنند.
پس از پایان نماز عید فطر، نمازگزاران همدیگر را در آغوش می گیرند و فرا رسیدن عید را به یكدیگر تبریك می گویند و اگر كسی را رنجیده باشند طلب بخشش و حلالیت می كنند.
مردم بلوچستان معتقدند كه اگر كسی در طول سال مرتكب خطایی شده و كسی را رنجیده باشد با طلب حلالیت در عید فطر در پیشگاه خداوند متعال بخشیده خواهد شد.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdchvinq.23nz6dftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما