تاریخ انتشار :شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۳۰
گزارش عصر هامون از حرکت لاک پشتی پروژه های عمرانی در سیستان و بلوچستان؛

سیستان و بلوچستان در بند محرومیت/ مهاجرت تنها گزینه پیش روی مردم

سیستان و بلوچستان با 9.5 درصد دومین استان بعد از فارس در بحث بیشترین تعداد پروژه های ملی متوقف شده قرار دارد که این امر سبب شده که که مهاجرت تنها گزینه پیش روی مردم این استان باشد.
سیستان و بلوچستان در بند محرومیت/ مهاجرت تنها گزینه پیش روی مردم
سیستان و بلوچستان در بند محرومیت/ مهاجرت تنها گزینه پیش روی مردم
به گزارش خبرنگار اقتصادی عصر هامون، استان سیستان و بلوچستان با بیش از 2 میلیون نفر جمعیت در جنوب شرق کشور یکی از محروم ترین نقاط کشور است.
این استان که فصلی از تاریخ ایران و گنجینه ای از معماری اسلامی دورانهای مختلف تاریخ و جایی است که حماسه های تاریخی مردمانش گواهی بر پویایی این دیار در طی تاریخ پر فراز و نشیب ایران بوده است.
تقدیم هزار و 965 شهید و شش هزار و 217 جانباز  و آزاده به انقلاب اسلامی ایران در طول هشت سال دفاع مقدس و حوادث تروریستی تنها گوشه ای از رشادت مردمان این دیار است.
اینجا سرزمین باستان شناسان، تالاب های بین المللی، سدهای بزرگ و کوه های مینیاتوری است، اما این روزها در سیستان و بلوچستان جز درد، رنج، فقر و محرومیت چیز دیگری نمی توان دید.
در جای جای این استان می توان توسعه نیافتگی و عقب ماندن از کاروان پرشتاب توسعه را دید، از زاهدان مرکز استان گرفته تا زابل و چابهار به عنوان مناطق آزاد استان که همواره تداعی گر محرومیت مردمانشان بوده است.
از دیر باز کشاورزی و دامداری دو شغل اصلی مردمان سیستان و بلوچستان بوده که متأسفانه در سال های اخیر به علت خشکسالی های پی در پی از رونق افتاده و این شهرستان با وجود داشتن سدهای فراوان، اما به دلیل بی مهری کشور های همسایه دارای هزاران هکتار زمین کشاورزی خشک و بدون کشت است.
بسیاری از روستاهای این استان از کمترین امکانات زیرساختی بی بهره اند و نبود امکانات اولیه ای مانند آب شرب سالم، گاز، جاده ارتباطی مناسب و همچنین محروم بودن از امکانات آموزشی، بهداشتی و رفاهی مردم این روستاها را به مهاجرت واداشته است به طوری که در سال های اخیر شاهد خیل عظیم به مهاجرت به خارج از استان بودیم.
نبود فرصت های شغلی برای خیل عظیم جوانان تحصیل کرده این استان منجر به مهاجرت روزافزون ساکنان به دیگر استان ها شده و در این میان آنها که در زادگاه خود مانده اند، به علت نبود شغل و در غبار روزمرگی ها و ریزگرد ها یا افسرده و در اوج جوانی پیر شده اند یا به علت نفس تنگی به دیار باقی شتافتند.
این موارد تنها گوشه ای از مصائب و مشکلات مردم استان سیستان و بلوچستان است و این روزها از همه مهمتر آنچه بر قلب جوانان این دیار سنگینی می کند، پروژه های تعطیلی است که امیدشان را به آنها بسته بودند و اکنون پس از سالها با پاسخ کمبود اعتبار مسئولان روبرو می شوند.
آب منطقه سیستان که قرار بود با دیپلماسی ابتکار راهش را از افغانستان به لب های تشنه تالاب هامون برساند و دل های مردم دیار خشکیده سیستان را شاد کند، اما پس از گذشت چندین سال تنها شاهد مهاجرت بوده ایم و گره خوردن سرنوشت این طرح با تشکیل کارگروه مشترک افغانستان و ایران ،آینده نامعلومی را برای آن رقم زده است.
اجرای خط لوله انتقال گاز ازعسلویه به شهرستان ایرانشهر که در سال ۱۳۸۴ با عنوان خط “لوله صلح” امید روشن شدن مشعل گاز در خانه های مردم این استان را پر فروغ کرد و قرار شد در سال 86 راه اندازی شود اما با گذشت 10 سال از آغاز این تصمیم روشن شدن مشعل گاز در این استان رازی خاموش باقی مانده است و تنها مسئولین هر سال وعده سال آینده را می دهند و از ۱۹ شهرستان در سیستان و بلوچستان با جمعیت ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر تنها به ایرانشهر گازرسانی شده است که با گذشت پنج سال از این اتفاق مبارک اما هنوز تعداد بی شماری از مردم این شهر از گاز طبیعی محروم هستند.
این پروژه ها تنها گوشه ای از هزاران پروژه متوقف شده و یا حرکت لاک پشتی سیستان و بلوچستان است که باعث شده است که دیگر جوانان امیدی به بهره برداری این پروژه ها و طرح ها نداشته باشند، پروژه هایی که می تواند باعث اشتغال میلیون ها جوان بیکار این استان شوند، اما اکنون با پای لنگان حرکت می کنند و امید به بهره برداری از این پروژه تنها صبر ایوب می خواهد و بس.
با این وجود از پروژه های راکد و لنگان این استان که بگذریم به سیمای شهرهای زخم خورده و شبه روستایش می رسیم که شهروندانش را در سایه بی توجهی مسئولان به مبلمان شهری افسرده کرده است گویی این استان فرزند ناتنی ایران است.
کیفیت نباید فدای سرعت اجرای طرحهای عمرانی شود
چندی پیش علی اوسط هاشمی استاندار سیستان و بلوچستان در شورای فنی استان گفته بود که: اگرچه لازم است تمام پروژه ها بر اساس تقویم اجرا شوند، اما نباید کیفیت را فدای سرعت در اجرای طرحها و پروژه های عمرانی کرد.
وی خواستار تشکیل شوراهای فنی در شهرستانها شد و گفت: فعال شدن شوراهای فنی در هر شهرستان موجب قوت بخشیدن به کار نظارت و اطلاع رسانی درست در زمینه پیشرفت پروژه ها و نحوه اجرای آنها خواهد شد.
هاشمی اضافه کرد: نظارت درست باعث بازگشت اعتماد اجتماعی و ضامن سربلندی مسوولان و تقویت نگاه مردم به دولت می شود.

اجرای پروژه‌های عمرانی در سیستان و بلوچستان نهایی شود
هاشمی در جلسه شورای معاونان استاندار گفته بود که: فرمانداران سیستان و بلوچستان در اجرای پروژه‌های سطح استان موضع فعالی داشته و آن‌ها را در زمان‌بندی مشخص به مرحله نهایی برسانند.
اختصاص 110 میلیارد تومان اعتبار برای پروژه‌های عمرانی سیستان و بلوچستان
 علی اوسط هاشمی در شورای مبادلات مرزی استان افزود: این اعتبار اضافه بر ردیف‌های بودجه موجود برای اتمام این پروژه‌ها در نظر گرفته شده است.
استاندار سیستان و بلوچستان در ادامه گفت: ادارات گمرگ، استاندارد و پایانه‌های مرزی باید روان‌سازی مبادلات در بازارچه‌های مرزی استان را در دستور کار قرار دهند.
وی بیان کرد: توسعه مبادلات چمدانی از رویکردهای اصلی دولت برای توسعه اقتصادی استان است.
هاشمی تصریح کرد: چالش‌های پیش روی تجارت چمدانی استان باید به سرعت حل شود.
وی خاطرنشان کرد: تعاونی‌های مرزنشین استان باید بار دیگر فعالیت خود را از سر بگیرند.
استاندار گفت: حل مشکلات مردم مرزنشین نیز از برنامه‌های اصلی دولت در استان است.
هاشمی همچنین با توجه به اینکه شهرستان سراوان نقش اساسی در صادرات کالا در استان دارد، افزود: فعال کردن بازارچه مرزی کوهک هرچه سریعتر در این شهرستان باید در دستور کار قرار گیرد.

به گزارش عصر هامون، برنامه ریزی برای تخصیص اعتبارات به هر طریق و خروج پروژه های عمرانی از رکود می تواند تا حدودی مردم این شهرستان را به آینده امیدوار کند.
ایجاد طرح های اشتغال زایی علاوه بر اینکه نقش مهمی در رشد و توسعه یک منطقه دارد، می تواند مانع از مراجعه افراد جویای کار به شهرهای بزرگ برای یافتن شغل شود زیرا استان و شهرستان های توسعه یافته امید ماندن را افزون و پای رفتن و مهاجرت را کوتاه می کند.
انتهای پیام/9031 https://www.asrehamoon.ir/vdcipway.t1azp2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما