تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۴۱
قائم مقام مدیرعامل شرکت تعاونی تولید سفال و صنایع دستی میراث کهن بلوچستان گفت: سفال کلپورگان علی رغم اینکه محوریت صادرات دارد اما تا به امروز هیچگونه بسته بندی برای آن وجود نداشته است.
هنر 7 هزارساله مردان بلوچ در گل و لای محرومیت/ برندی جهانی که کارگاه بسته بندی ندارد
هنر 7 هزارساله مردان بلوچ در گل و لای محرومیت/ برندی جهانی که کارگاه بسته بندی ندارد
به گزارش سرویس اقتصادی عصرهامون به نقل از  زاهدانه، تاریخ پر فراز و نشیب این استان همواره شاهد وقایع تاریخی عظیمی است که از دیر باز خاستگاه کهن ترین نمادهای فرهنگ ایرانی بوده به طوری که با دارا بودن آثار تاریخی همچون شهر سوخته، قبرستان اسپیدژ، قبرستان کشیک و دهها اثر باستانی و تاریخی گوشه ای از این عظمت تمدنی و فرهنگ ایران بزرگ را به گردشگران عرضه می کند.
در این راستا خبرنگار ما گزارشی از دومین موزه زنده سفال دنیا که شاهکار دست زنان بلوچ در این خطه از کشورمی باشد، تهیه کرده است. هنری که قدمتی به طولانی هفت هزار سال دارد و اغلب خانواده‌ها و زنان بلوچ با ظرافت و توانایی هنری بالا را با اندیشه، ذوق، فرهنگ و هنر به بهترین شکل موجود تولید می ‌کنند.
سفال کلپورگان شاهکار هنری دستان زنان بلوچ
در همین زمینه قائم مقام مدیرعامل شرکت تعاونی تولید سفال و صنایع دستی میراث کهن بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار داشت: از اوایل سال 79 یعنی قریب به هفده سال است که در زمینه سفال کلپورگان بعنوان یک شرکت برای بهره برداری از سفال کلپورگان در خدمت ایرانیان مشغول به فعالیت می باشیم.
مهدی دهواری گفت: در این راستا تا به امروز توانسته ایم به 64 نفر این هنر را آموزش دهیم که از این تعداد 24 نفر مشغول به کار در این حوزه می باشند.

وی با بیان اینکه سفال کلپورگان شاهکار هنری دستان زنان بلوچ در سیستان وبلوچستان است، افزود: روستای كلپورگان كه كانون هنرمندان سفالكار بلوچستانی است در فاصله 25 كيلومتری شهر مرزی سراوان واقع شده و به دليل داشتن معدن ويژه گِل رُس كه در اصطلاح محلی به آن «گِل هاجگ» می گويند ، شهرت بسزايی دارد.
وی با بیان اینکه متولی سفال کلپورگان سازمان میراث فرهنگی است، بیان داشت: هر چند نیاز به یکسری بسته های حمایتی در این زمینه احساس می شود اما تاکنون در این راستا خودکفا عمل کرده ایم و سفال کلپورگان نیز مورد حمایت از سوی سازمان خاصی قرار نگرفته است.
سفال کلپورگان بعد از ژاپن دومین موضع زنده دنیا است
قائم مقام مدیرعامل شرکت تعاونی تولید سفال کلپورگان ادامه داد: سفال کلپورگان برند جهانی هنر بلوچستان و شاهکار زهد، اندیشه، فرهنگ و هنر دستان زنان بلوچ ایرانی است.
وی بین داشت: سفال کلپورگان بعد از ژاپن دومین موضع زنده دنیا است بگونه ای که موضع سومی در دنیا وجود نداشته بگونه ای که در کل کشور نیز می توان گفت این سفال اولین و تنهاترین موضع سفال زنده به شمار می رود.
وی تصریح کرد: این سفال قدمتی دیرینه با فرموله کاملا تخصصی و انحصاری دارد زیرا سبک تولید آن به هفت هزار ساله پیش بر می گردد.
دهواری ادامه داد: این سفال در 30 شکل هندسی تولید شده و هیچگونه رنگ و لعابی در آن بکار گرفته نشده است.


اکسید آهن در خاک دلیل قرمز بود سفال
وی علت قرمز رنگ بودن این سفال را وجود اکسید آهن در خاک مربوط به آن عنوان کرد و اظهار داشت: رنگ این سفال در ابتدا نخودی و بعد از هفده ساعت با 900 درجه حرارت در کوره تبدیل به قرمز می شود.
وی ادامه داد: نقوش بکار رفته روی سفال کلپورگان فاقد هر گونه رنگ شیمیایی و صنعتی بوده و در واقع حاصل سابیدن دو سنگ منگنز است که همچون دوغاب می باشد و زنان بلوچ با آن اقدام به کشیدن اشکال هندسی بر روی انواع سفال های تولید شده می کنند
این مسئول اهم تولیدات این صنعت را كوزه، خمير دان، كاسه ماست، ظروف مخصوص نان، عود دود كن، قلک، سينی، آفتابه، گلدان، زير سيگاری، پارچ، قندان، قوری، ليوان، قليان، ديگ و چراغهای روغنی كه با نقوش بسيار زيبايی بر روی آن نقاشی شده است، عنوان کرد.
عدم کارگاه بسته بندی سدی برای صادرات
وی تصریح کرد: سفال کلپورگان علی رغم اینکه محوریت صادرات دارد اما تا به امروز هیچگونه بسته بندی برای آن وجود نداشته است.
وی بیان کرد: در این نمایشگاه توانمندی بانوان که برای اولین بار در سیستان وبلوچستان برپا شده است خانمی از کشور استرالیا آمده بود و در بازدیدی که از این نمایشگاه و غرفه سفال کلپورگان داشت، درخواست 500 قطعه سفال کرد منتهی بسته بندی برای این سفال وجود ندارد و نمی توان آن را در یک پلاستیک بسته بندی کرد و به استرالیا ارسال کرد.
این مسئول ادامه داد: تاکنون در استان هیچ فروشگاه و نمایشگاه دائمی سفال کلپورگان وجود نداشته است اما الان مبلغ 30 میلیون تومان هزینه صورت گرفته و یک موزه محلی در ابتدای بلوار فلسطین در شهرستان زاهدان راه اندازی کرده ایم از طرفی نیز برای آشنایی و فروش این سفال نماینده هایی در تهران، مشهد و تبریز بکار گرفته ایم تا به مرور زمان سفال کلپورگان از این حالت خارج شود.

یک هزار و 750 قطعه سفال سفارش داخلی در دهه ماهه نخست سال
وی بیان داشت: تنها توقع ما از مردم این است که از این سفال حمایت کنند. درست است که ما بهره بردار سفال هستیم اما این سفال یک امانت از سمت ایرانیان می باشد که به ما سپرده شده تا از آن مراقبت می کنیم لذا مردم هم باید با ما همدل و همسو باشند و نکته نظرات خود را بازگو کنند تا در راستای توسعه فرهنگ صنایع دستی بلوچستان گام بر داریم.
دهواری اشاره کرد: امسال یک هزار و 750 قطعه سفال در دهه ماهه نخست سال سفارش داخلی داشته ایم لذا در این زمینه برای صادرات سفال به خارج از کشور نیاز به پروانه و مجوزهای خاصی داریم که برای این مهم نیز در حال پیگیری روال قانونی و اداری آن می باشیم.
ضامن کارمند و ملک نداریم
وی با اشاره به اینکه تسهیلات مورد نیاز به میزان 50 میلیون تومان برای این صنعت هنری تصویب شده است، افزود: تنها مشکل ما برای اخذ تسهیلات این است که هیچگونه ضمانت کارمندی یا سند ملکی نداریم لذا تقاضا داریم اگر سازمانی می خواهد کاری در این راستا انجام دهد می تواند از راهکارها و تبصره های مختلفی استفاده کند که نمونه آن کارت یارانه یا تصویب یک آئین نامه می باشد تا ما نیز بتوانیم راحت تر تسهیلات را دریافت کنیم و در این زمینه بتوانیم در حوزه تجاری سازی در بازارهای خارجی ورود پیدا کنیم.
گزارش: نجمه خسروپرست
انتهای پیام/4382 https://www.asrehamoon.ir/vdcirzav.t1arq2bcct.html
منبع : پایگاه خبری زاهدانه
نام شما
آدرس ايميل شما