تاریخ انتشار :دوشنبه ۳۰ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۴۶
بیش از 50 سال‌ است که 90 درصد روستانشینان چابهار فاقد شبکه آبرسانی هستند و خشکسالی‌های 18 سال اخیر کمبود آب را برای ساکنان 438 روستای چابهار به فاجعه تبدیل کرده‌ است.
بحران بی آبی ۴۳۸ روستا در تنها بندر اقیانوسی کشور/ انتظار ۳۰۰ هزار روستایی ۵۰ ساله شد
به گزارش عصرهامون، شهرستان چابهار علی رغم داشتن سدهای ذخیره ساز بزرگ آب هم چنان از مشکل چندین ساله بی ابی رنج می برد علاوه بر ضعف‌های طرح­‌های آبی در بخش کشاورزی، مشکل آب شرب روستایی در این شهرستان  همچنان باقی مانده، این مشکل به قدری حاد است که به گفته بخشی از مردم، مهاجرت اکثر مردم روستایی چابهار به علت کم آبی و عدم امکان کشاورزی است.
در گذشته این خانوارها در حاشیه رودخانه باهوکلات سکونت داشتند که حدود بیست سال قبل به دلیل مشکلاتی ازقبیل عدم دسترسی به امکاناتی مانند جادّه، مدرسه، آب آشامیدنی سالم، برق و...به مکان فعلی نقل مکان کردند این روستا درگذشته به دلیل قرارگرفتن در حاشیه رودخانه باهوکلات و وجود زمینهای حاصلخیز در اطراف آن در فصول بارانی سال به عنوان مکان مناسبی جهت کوچ دامداران وکشاورزان بسیار موردتوجّه بوده است.
منبع تأمین آب مردم این روستا و همچنین روستاهای بخش منطقه دشتیاری، تلنگ و پلان که از بی آبی رنج می برند هوتک و چاله های آب است.
دهیار روستای پسابندر در گفتگو با چهاربهاران، گفت: روستای ما و بسیاری از روستاهای همجوار مانند بریس به علت عدم لوله کشی با حمل و نقل و گرفتاریهای دستیابی به آب شرب دست و پنجه نرم می کنند، در حال حاضر آب شرب داریم ولی لوله کشی آب منازل انجام نشده است.
 
سلیمان آرایش افزود: بعد از ایجاد ایستگاه آب آشامیدنی در روستای ساحلی پسابندر، حدود ۴ روستای دیگر تامین آب آشامیدنی شان برقرار شد ولی مشکل بزرگ ما حمل و نقل و سختی هایی است که با یک لوله کشی ساده از همین منبع به منازل روستائیان رفع می شود.
 
وی ادامه داد: آب و فاضلاب روستایی چابهار قرار بود سال گذشته توسط شرکت پارسا اقدام به لوله کشی روستاهای مجاور پسابندر بپردازد ولی بعد از پیگیری هایی که با جناب نارویی ریاست آب و فاضلاب روستایی چابهار انجام دادم، علت عدم تزریق مالی به شرکت مذکور توسط آب و فاضلاب روستایی را انتخابات و تغییر وزرا اعلام کرد.

وی اذعان کرد: خوشبختانه این چند روستای ساحلی مشکل تامین آب ندارند ولی مشکل دسترسی آسان به آب وجود دارد به طوریکه مردم باید برای دریافت آب معطل باشند تا تانکرها آبرسانی کنند و این تانکرها مشکل فرسودگی دارند.
 
وی تصریح کرد: ۱ سال از وعده آبرسانی به روستاهای پسابندر چابهار توسط اداره آب و فاضلاب می گذرد و تاکنون خبری نشده است، اگر لوله کشی آب انجام شود مسلما علاوه بر کاهش هزینه ها، زندگی راحت تری برای مردم بوجود می آید که تاثیر شگرفی در آسایش و نرخ امید به زندگی مردم دارد‌.
 
رئیس اداره آب وفاضلاب روستایی شهرستان چابهار در جلسه حل مشکلات آبسانی روستاههای چابهار در فرمانداری اظهار کرد: از مجموع 438 روستای این شهرستان فقط 16 روستا آن هم بصورت نیمه وقت آب دارند و بقیه این روستاها با تانکر سیار روزانه برای هر خانوار آبرسانی می شوند.

روشن نارویی افزود: احداث آب شیرین و انتقال آب به روستاها تنها راه حل پایان بحران بی آبی در روستاهاست که باید مورد توجه دولت قرار گیرد.
 
وی بیان کرد: ناوگان آبرسانی سیار بیش از 90 میلیارد ریال به پیمانکاران و خرید آب تانکری بدهکار است و حتی هزینه ای برای خرید سوخت نیز وجود ندارد.
 
وی گفت: بیش از 800 میلیون تومان بابت خرید آب در طول 15 ماه گذشته به آب شیرین کن پسابندر بدهکار هستیم که در نهایت به دلیل بدهی، بیش از 15 روز آب قطع بوده است.
 
معاون استاندار سیستان وبلوچستان و فرماندار شهرستان ویژه چابهار نیز گفت: در سال جاری بیشتر اعتبارات به بخش آب اختصاص دارد و درصورت تخصیص 100 درصدی می توان بخش زیادی از مشکلات بی آبی را مرتفع کرد.

بخشدار دشتیاری در گفت و گو با خبرنگار چهاربهاران، گفت: دشتیاری داری لوله کشی آب شرب نیست به طوریکه چند روستای پرجمعیت در محدوده سد پیشین با جمعیتی بالغ بر۱۲ هزار نفر به وسیله راهسازی مسیر آب نخری از این سد برای مصرف آب پشتیبانی شده اند که خود غیربهداشتی می باشد.
 
ابابکر بلوچ ادامه داد: ۳۷روستای دیگر در پایین دست سد پیشین به وسیله تانکر آب رسانی می شوند که هزینه آب را نیز خودشان پرداخت می کنند و با این شرایط امسال بعد از تشکیل ستاد بحران آب در فرمانداری چابهار مقرر شد ادارات کمک کنند ولی متاسفانه هیچکدام تاکنون کمک مالی نکرده اند.
 
آصف تارک ساکن روستای هزانی بالا در گفتگو با چهاربهاران، اظهار کرد: روستای ما و همه دهکده های همجوار فاقد لوله کشی آب شرب هستند به طوریکه هر چهار روز ۶۰هزار تومان آب از تانکرهای کامیونی که به روستا می آیند برای پر کردن مخازن آب خانگی خود پرداخت می کنند و کمبود آب کافی مشکلات بهداشتی زیادی برای روستا بوجود آورده است.
 
بخشدار دشتیاری افزود: روستای بریس با جمعیتی بالغ بر ۵هزار نفر فاقد لوله کشی آب است و با آب شیرین کن خصوصی در روستا، نیازهایشان تأمین میشود این در حالیست که این روستا پیشینه تاریخی بالایی دارد و همچنین بدلیل ساحلی بودن آن جزو روستاهای هدف گردشگری می باشد.
 
وی بیان کرد: روستای باهوکلات با در نظر گرفتن ۱۵ لیتر آب برای هر نفر تامین نیاز می شود که برای شست شو بسیار کم است و چاههای آب نیز دارای افت فشار می باشد و مشکل آب دشتیاری اصلا حل نشده است.
 
آصف تارک ساکن روستای هزانی بالا گفت: رئیس آب و فاضلاب روستایی به ما وعده داد که اگر چاه بزنید هزینه لوله کشی به مبلغ ۴ میلیون را پرداخت می کند و همه مردم روستا اقدام به حفرچاه کردند و بعد از آن به وعده خود عمل نکرد و گفت لوله را هم خودتان بزنید زیرا پول نداریم.
 
بلوچ در خصوص ۱۴ کیلومتر لوله گذاری برای ۲۰۰روستا می گوید: اگر ۱۴ کیلومتر لوله گذاری از سد زیردان انجام شود تنها بخشی از روستاهای بخش پلان تحت پوشش قرار می گیرند و مشکل آب دشتیاری حل نخواهد شد.
 
تارک نیز در این خصوص اظهار کرد: تاکنون هیچگونه لوله کشی آب در دشتیاری صورت نگرفته بطوریکه روستاهایی از قبیل هزای بالا تاج مهد بازار، گارکندی، مهدزهی، هزانی پایین، عیدوبازار، گندو، رانک، چیلر، رادو، للوبازار، جادزهی، شهرستان، پتیان بازار، فقیرزهی، جماعت زهی...والاغیره در بخش دشتیاری هیچگونه لوله کشی آب در آنها انجام نشده و آب مصرفی خود را با تانکر خریداری می کنند.
 
مشکلات آب رسانی به روستاهای چابهار بعد از پیشرفت های اقتصادی منطقه و کشوری هنوز هم بر جای خود باقی ست و هیچ اثرگذاری قابل توجه ای در این خصوص توسط دولت انجام نشده است.
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcdz90n.yt05x6a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما