> عصر هامون - اولین سرزمینی که جوانانش در فاو حماسه‌ها آفریدند - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نقش استان سیستان و بلوچستان در دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس

اولین سرزمینی که جوانانش در فاو حماسه‌ها آفریدند

فاطمه قاسمی

2 مهر 1392 ساعت 9:13

استان سیستان و بلوچستان به لحاظ مجاورت بامرز و حوادث تاریخى و ترکیب جمعیت و مذهبى بودن آن در دوران رژیم گذشته ، مورد مراقبت دستگاه و سازمان امنیت قرار داشت و به خاطر بدى آب و هوا و کویرى بودن آن نیز به عنوان تبعیدگاه علماء و بزرگان به حساب می آمد.


به گزارش عصر هامون، چنانچه در تاریخ ۲۳ آذر ۱۳۵۶ رهبر فرزانه انقلاب اسلامى به سه سال اقامت اجبارى در شهرستان ایرانشهر محکوم گردید و دیگر بزرگان نیز کم و بیش دوران تبعید خود را در شهرهاى این استان سپرى کرده‏ اند.

تبعید رهبر بزرگوار انقلاب و دیگر بزرگان به این استان باعث رفت و آمد افراد انقلابی وسایر مبارزین شد و وجود آنان باعث آگاهى عمومى مردم منطقه به ماهیت رژیم گردید واینکار باعث وحشت رژیم شد چنانچه در یکى از اسناد ساواک در این باره چنین آمده است:

«با توجه به این نکته که تعدادى ازروحانیون، طلاب و افراد عادى متعصب مذهبى ساکن نقاط مختلف کشور به ویژه مشهد و قم مستمرا براى ملاقات روحانیون محکوم به اقامت اجبارى به حوزه استحفاظى آن سامان وارد مى‏گردند و احتمال دارد حامل پیامهاى سؤ، اعلامیه، نشریات و کتب مضره باشند، لذا دستور فرمائید با همکارى سازمانهاى انتظامى ترتیبى اتخاد شود تا یاد شدگان به نحو غیر محسوسى شناسایى و تا حد امکان اعمال و رفتار آنان تحت مراقبت قرار گرفته و نتیجه در هر مورد به این سازمان اعلام گردد. ضمنا بدیهى است که مراقبت از خود محکومین در درجه اول اهمیت قرار دارد».

سال ۱۳۵۶ ه .ش سال شکوفایى انقلاب و استمرار حرکت مردم گردید و چهره ایران را دگرگون ساخت. بالطبع شهرهاى استان سیستان و بلوچستان نیز از این قاعده مستثنى نماند.

پس از شهادت حاج آقا مصطفى خمینى، روحانیون زاهدان در اولین اقدام با تجمع در منزل آقاى کفعمى نسبت به برگزارى مجلس ترحیم اقدام نمودند. آقاى کفعمى در اعتراض به حوادث قم از برگزارى نماز جماعت خوددارى کرد.

با فرارسیدن سیزده نوروز ۱۳۵۷ آقاى کفعمى براى اینکه مردم مراسم سیزده بدر را انجام ندهند آنها را به مسجد جامع دعوت و در آنجا علیه نظام شاهنشاهى سخنرانى نمود. در تاریخ ۱۰ شهریور ۱۳۵۷ در زاهدان نیز همچون شهرهاى دیگر تظاهرات گسترده‏اى برپا شد.

در تاریخ ۲۷/۷/۱۳۵۷ دانشجویان دانشسراى عالى و دانشگاه بلوچستان و دانش‏آموزان با تعطیلى مراکز آموزشى در خیابان‏هاى شهر دست به تظاهرات زدند.

ودر ۲ بهمن ماه ۱۳۵۷ در پى تظاهرات با شکوه مردم، چماق به دستان رژیم در زاهدان مانع از تظاهرات آرام راه‏ پیمایان شدند. در این روز در حالى که در حدود سه هزار نفر از مردم عکس‏هایى از امام خمینى و شهدا را در دست داشتند به راهپیمایى پرداختند.

در مسیر راهپیمایى چماق به دستان شعار جاوید شاه مى‏دادند و به راهپیمایى مردم حمله کردند. مأموران انتظامى با دخالت در ماجرا از ادامه درگیرى جلوگیرى کرده و چماق به دستان رژیم، شیشه اکثر ادارات دولتى مغازه‏ها را شکستند و مأمورین نیز به شلیک تیر هوایى و گاز اشگ‏آور به سوى راهپیمایان پرداختند. راهپیمایان سپس به سوى مسجد جامع شهر رفته و پس از بر پایى نماز متفرق شدند.

در تاریخ ۱۷ بهمن‏ ماه ۱۳۵۷ مردم ایران به دعوت امام خمینى دست به راهپیمایى عظیمى در سراسر کشور مى‏ زنند. در این روز در زاهدان درگیرى ایجاد مى‏شود و با حمله دژخیمان رژیم چند نفر به شهادت مى‏ رسند. عاقبت مبارزات مردم ایران به نتیجه مى‏رسد و مردم استان با شنیدن خبر پیروزى انقلاب در روز ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ به خیابانها ریخته و نقل و شیرینى توزیع کردند.

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دشمنان کوردل نظام ، دشمنی خود را با ایران گسترش دادند و جنگی ۸ ساله را بر علیه ملت و کشور ما آغاز نمودند .

همزمان با آغاز جنگ تحمیلى و تجاوز رژیم صدام به خاک کشور اسلامى، مردم سیستان و بلوچستان در حالیکه درگیر با توطئه ‏هاى گوناگون استکبار در داخل استان بودند ولیکن مانند بسیارى از ملت سلحشور و ایثارگر راهى جبهه‏ هاى جنگ شدند و دوش به دوش مردم سایر شهرها و نقاط کشور به نبرد با صدامیان پرداختند.

این استان، گرچه از نظر جغرافیایی دورترین نقطه به مناطق دفاع مقدس و جنوب و غرب کشور بود اما مردمانش همراه و هم گام با دیگر آحاد ملت از ابتدای شروع جنگ تحمیلی ، در جبهه ها حضور به هم رساندند و به رسالت خود که همان دفاع از خاک وطن بود جامه ی عمل پوشاندند .

آنان علاوه بر ۸ سال دفاع مقدس قبل از آن نیز در مناطق مختلف مثل آذربایجان غربی و مناطق دیگر نیز نقش پررنگی داشتند با وجود یکه خود این استان نیز به خاطر موقعیت استراتژیک و حساس نیازمند توجه و مراقبت ویژه ای بود لذا مردم این استان علاوه بر تأمین نیاز جبهه ها ، مجبور به تأمین امنیت این استان نیز بودند و در دو جبهه به نظام خدمت می کردند .

رزمندگان اعزامی از این استان ایثار و فداکاری فراوانی در جبهه ها از خود نشان دادند به نحوی که تعداد شهدای این استان خود مصداق بارز این رشادت هاست .

استان سیستان و بلوچستان در پشت جبهه ها هم در تأمین نیازمندی های نیروی انسانی به خصوصاً تأمین گردان های ۴۰۵ و ۴۰۹ به نحوی عمل کرد که در ابتدای جنگ به صورت عمومی و در اواسط جنگ به صورت اختصاصی، قریب یک تیپ نیرو را در مناطق جنوب و غرب کشور علاوه بر نیروهای جهاد سازندگی و ارتش و نیروهای مردمی که خود داوطلبانه عازم جبهه ها می شدند ، وارد صحنه کرد و گواه این موضوع هم شهدای است که تقدیم اسلام نموده ایم که امروز از عظمت و بزرگی و ایثاری که این شهدااز خود نشان دادنده اند ، بهره ها بردیم ، شهدایی چون میرحسینی که مالک اشتر لشکر ۴۱ ثارالله و قائم مقام لشکر بود. شهید میر حسینی یکی از شهدای محوری ۸سال دفاع مقدس بود که از منطقه محروم استان سیستان و بلوچستان به جبهه ها اعزام شد و در یک مقطع خیلی کوتاهی شخصیت وجودی خودش را در کوران مبارزه و دفاع از سرحدات نظام نشان داد . طوری که خیلی زود به عنوان یکی از فر ماندهان مطرح ۸ سال دفاع مقدس خدمت خود را آغاز نمود . و با دیگر رزمندگان این استان توانمندی و ظرفیت های بالایی این استان را به نمایش گذاشتند .

استان سیتان و بلوچستان با آنکه دورترین منطقه از میدانهای نبرد و حماسۀ دفاع مقدس بوده است اما با داشتن ۲۱۲۳ شهید و ۴۱۲۳ جانباز و ۵۴۵ آزاده سرافراز در دوران دفاع مقدس ، یکی از استانهای شهید پرور کشور محسوب می شود . در دوران جنگ جمعی از بهترین خط شکنان جبهه‌های ۸ سال دفاع مقدس فرمانده‌هان رزمندگان شهدا و ایثارگران از سیستان بوده‌اند .

شخصیت‌هایی چون شهید هراتی اسکندری، شهید عیسی خدری، شهید حسین عالی، شهیدان میرزایی، شهیدان بشارتی ، خمری ، بهمنی ها و جعفری ها و دیگر شهدا که توانمندی این استان را در دفع دشمن متجاوز نشان داد ، و … به ویژه شهید والامقام ۷ تیر ۱۳۶۰ و رهبر انقلابیون سیستان، حضرت حجت‌‌الاسلام والمسلمین سید محمدتقی حسینی‌طباطبایی از مفاخر این قطعه از پیکر بهشتی میهن هستند . و به گفته بزرگان این نظام اولین سرزمینی که جوانانش در جنگهای تن به تن در فاو حماسه‌ها آفریدند ( از سخنان هاشمی رفسنجانی در نماز جمعه تهران ) ایثارگران غیور این مرز بوم بودند .

علاقه دیرین این مردم دلاور و مؤمن به اسلام و انقلاب و نظام جمهوری اسلامی موجب شده است که همه علاقمندان و دوستداران عزت انقلاب به مسائل مردم این استان علاقمند باشند سابقه تاریخی این شهر و منطقه بسیار دیرینه است و نشان از عمق فرهنگ و آگاهی و معرفت مردم منطقه سیستان دارد .
انتهای پیام/9031


کد مطلب: 42463

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/note/42463/اولین-سرزمینی-جوانانش-فاو-حماسه-ها-آفریدند

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir