کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در ادامه بحران آب در جنوب شرق کشور؛

مرگ هامون ۴۰ هزار صیاد را بیکار کرد/ بی آبی سهم مردم سیستان وبلوچستان از دریای عمان و چاه نیمه ها

9 خرداد 1397 ساعت 10:30

در حالی دریای عمان بیخ گوش سیستان و بلوچستان است که همچنان بسیاری از روستاهای این استان با بحران آب روبرو هستند و لب های تشنه روزه داران هر روز تشنه تر از قبل می شود.


به گزارش عصرهامون، سیستان و بلوچستان یکی از استان هایی است که در جوار دریای عمان است اما سال هاست که عدم مدیریت صحیح آب سبب شده تا روز به روز این استان جز خشک ترین استان های کشور قرار گیرد و مردمانش طعم تشنگی را بیشتر احساس کنند. به گونه ای که علاوه بر خشکسالی هفتمین تالاب بین المللی جهان "تالاب هامون" در حال حاضر سه هزار روستا در اقصی نقاط این استان پهناور فاقد شبکه آب‌رسانی هستند و با تانکر آب رسانی می‌شوند و سرانه آب برای هر نفر در دو روز 15 لیتر است.
در این زمینه خبرگزاری خانه ملت نوشته است؛ احمد علی کیخا نماینده مردم سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی درباره وضعیت ذخایر آبی استان اظهار کرد: در آخرین جلسه شورای عالی آب که در هفته‌های پایانی سال گذشته برگزار شد اعلام شد که استان سیستان و بلوچستان بیش از 90 درصد کاهش نزولات آسمانی داشته است. این استان از شمال تا جنوبش اقلیم‌های بسیار متنوعی دارد. در جنوب استان یعنی محدوده بلوچستان عامل اصلی برای تامین آب بارندگی است اما در شمال استان آورد رودخانه هیرمند آب را در این منطقه تامین می‌کند که به دو موضوع یعنی به میزان نزولات آسمانی در داخل خاک افغانستان و کنترل آب در بالادست یعنی در کشور افغانستان بستگی دارد.
 
 
هامون خشک شد، 40 هزار صیاد بیکار
نماینده مردم زابل و زهک ادامه داد: متاسفانه 40 هزار خانوار صیاد نیز به دلیل خشک شدن تالاب‌های هامون بیکار شدند در حالی که در نقطه دیگری از کشور برای استخرهایی هزینه شده که بلااستفاده رها شده‌اند. چهار چاه نیمه در این استان وجود دارد که حدود یک میلیارد و چهار صد میلیون متر مکعب ظرفیت ذخیره دارند. اما در حال حاضر در همه این چاه نیمه‌ها کمتر از 500 الی 600 میلیون مترمکعب آب وجود ندارد. با این داشته از آب هم فقط می‌توانیم آب شرب مردم را در منطقه تامین کنیم.
 
3 هزار روستا با تانکر آبرسانی می‌شوند
وی بیان کرد: سه هزار روستا فاقد شبکه آب‌رسانی هستند و با تانکر آب رسانی می‌شوند و سرانه آب برای هر نفر در دو روز 15 لیتر است. جنس خاک و توپوگرافی آن اجازه ایجاد سازه‌هایی مانند سد را نمی‌دهد ضمن این که احداث سد در منطقه برخلاف اصول مدیریتی صحیح آب است.
 
 
لب های تشنه روزه داران نیمروزی تشنه تر از قبل
بی آبی قصه امروز و دیروز سیستان نیست بلکه سال هاست مردم نقاط مختلف شهرستان نیمروز با آن دست به گریبان هستند.
پس از بی آبی سفیدآبه این بار ساکنان روستای پیران فریاد بی آبی را سر داده اند چرا که در ماه مبارک رمضان نبود آب زندگی را بر آنان سخت کرده است.
شهرستان نیمروز همانند سایر نقاط سیستان وبلوچستان از گرمای طاقت فرسایی در فصل زمستان برخوردار است و مردم این خطه از کولر آبی برای زدودن گرما استفاده می کنند و وقتی آبی نباشد کولرها هم نمی تواند پاسخگوی شدت دما در منطقه باشد.
یکی از اهالی روستای پیران به خبرنگار اوشیدا گفت: آب روستای پیران ازچندین وقت قبل گاه و بیگاه قطع می باشد و جدیدا باتوجه به فصل گرما قطعی اب داد این مردم رادراورده است.
 
 
بی آبی سهم اهالی پیران از چاه نیمه ها
مرتضی افزود: باتوجه به اینکه درماه مبارک رمضان هستیم مردم روزه دار به خاطر نداشتن آب از کولر نمی‌توانند استفاده کنند و فقط افراد معدودی که پمپ آب دارند می‌توانند اب داشته باشند واب لوله ها هم که تمام شود پمپ هم کارنمی‌کند.
وی ادامه داد: علی رغم تماسهایی که با مسولین اداره اب داشتیم هیچ گونه گشایشی در این مورد انجام نشده لذا می طلبد باتوجه به اینکه درماه مبارک رمضان هستیم ودر تابستان بسرمی‌بریم و بودجه مردم کشاورز و ضعیف این روستا کفاف خرید پمپ اب رانمی‌دهد و حتی برای نان شب مانده اند چاره ای اندیشیده شود.
مرتضی تاکید کرد: روستای پیران یکی از پرجمعیت ترین روستاهای شهرستان نیمروز می باشد و نظر و مساعدت مسولین را می طلبد که بیشتر از گذشته به فکر مردم زحمتکش و صبور این روستا باشند.
 
انتقال آب از چابهار به خراسان پیشکش، 400 روستای بدون آب مجاور با دریای عمان را دریابید
سو مدیریت و شاید بی مهری به مردم روستاهای چابهار باعث شده تا بیش از 400 روستا با وجود زندگی در کنار دریا از داشتن این نعمت بی بهره باشند.
از438 روستای چابهار تنها 16 روستا به صورت شبانه‌روزی آب دارند و بقیه با تانکر آبرسانی می‌شوند، روستاهای نوار ساحلی چابهار با آن که در کنار دریا می باشند ولی بالاترین ضریب فاقد شبکه آبرسانی را در استان تشنه سیستان و بلوچستان دارند؛ هر چند که چابهار موج و مرجان "پیشانی توسعه شرق کشور" لقب گرفته است.
​اداراتی همچون آب و فاضلاب روستایی که قادر به اجرای چنین طرح های لازم الاجرا نیستند می طلبد تا وزرات نیرو مستقیما ورود پیدا کند به طوری که روز گذشته معاون آب و آبفای وزیر نیرو از انتقال آب های این چنین، توسط بخش غیر دولتی و با نظارت وزارت نیرو از دریای عمان به سیستان و بلوچستان و جنوب خراسان خبر داده بود حال این سوال پیش می آیدکه انتقال آب از چابهار به خراسان پیشکش، 400 روستای مجاور با دریای عمان را دریابید. ​
 

یک روستایی از پیرسهراب در گفت و گو با چهاربهاران اظهار کرد: اهالی روستاهای چابهار خودشان باید به هر طریق اقدامی برای تأمین آب موردنیازشان انجام دهند در این وضعیت افراد هر قطره آب غیربهداشتی را غنیمتی برای ‌ترکردن لب‌های تشنه خود و خانواده‌شان می‌دانند و با این حال آبی برای مصارف و نیازهای بهداشتی در اختیار ندارند.
​علی هوت با اشاره به آبرسانی با تانکر به روستاهای چابهار افزود: انتظار ما از استاندار سیستان و بلوچستان این است که تدبیر جدی را در زَمینه آب ‌آشامیدنی روستاها در حوزه های مختلف روستایی چابهار انجام دهد تا بزرگترین نیاز بشر که در کنارمان در دریای عمان قرار دارد با سهولت در دسترس قرار گیرد.
​دهیار روستای پلان در گفت و گو با چهاربهاران اظهار کرد: ساخت آب شیرین کن در نقاط مختلف و شیرین سازی آب های اقیانوس بیکران؛ تنها راه پایان دادن به بحران بی آبی در شهرها و روستاهای چابهار و کنارک به عنوان تنها بنادر اقیانوسی ایران است و می تواند سالیان متمادی آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعت مردم منطقه را تامین کند.
​انور جدگال با اشاره به نحوه ذخیره آب در چابهار افزود: مردم چابهار از سالها پیش تاکنون هر ساختمانی که برای سکونت می سازند یک حوض انبار ( آب انبار) برای آن تعبیه می کنند یعنی در واقع 100 درصد واحدهای مسکونی چابهار دارای آب انبار زیرزمینی اند و مردم مجبورند برای ساخت هر آب انبار بیش از چهار تا 6 میلیون تومان هزینه کنند.
​وی با اشاره وجود دریا برای آبرسانی به مردم ادامه داد: 90 درصد روستاهای چابهار بیش از 50 سال است که حتی از یک متر شبکه آبرسانی هم محروم‌اند و به‌ صورت سقایی آبرسانی‌ می‌شوند؛ روستاهای نوار ساحلی چابهار و مرکز بریس و رمین که قطب‌های مهم صیادی و شیلاتی منطقه و کشور هستند با بیش از 6 هزار نفر جمعیت فاقد هرگونه شبکه آبرسانی هستند.
جدگال خاطرنشان کرد: برای عبور از بحران بی‌آبی در بخش کشاورزی، بهداشتی و آشامیدنی دو سد بزرگ پیشین و زیردان برای آبرسانی به بیش از 470 روستای چابهار 20 سال پیش به بهره‌برداری رسید اما تاکنون شبکه پایین‌دستی برای آن‌ها احداث نشده و آب پشت سد بالا استفاده مانده است.
 
مایع حیاتی که برای اهالی ماهوکپته دلگان مایع عذاب است
اهالی روستای ماهوکپته شهرستان دلگان آب آشامیدنی مورد استفاده خود را از چاله های آب راکدی تهیه می کنند که غیربهداشتی و پر از میکروب است.
 

اهالی این روستای محروم و دورافتاده از نبود آب لوله کشی و بهداشتی در ماهوکپته دلگان اظهار گلایه کرده اند.
شهدوستی یکی از اهالی ماهوکپته هودیان در گفتگو با خبرنگار دلگان پرس اظهار کرد: مردم این روستا آب آشامیدنی مورد استفاده خود را از چاله های آب راکدی تهیه می کنند که غیربهداشتی و پر از میکروب و حشرات است.
وی تصریح کرد: استفاده از این آب های آلوده و غیربهداشتی موجب بروز مشکلات بسیار زیادی از قبیل بیماری های مختلف برای اهالی منطقه ماهوکپته هودیان دلگان شده است.
شهدوستی ادامه داد: همچنین برخی از مردم آب آشامیدنی خود را از فاصله 10 کیلومتری و برخی دیگر از فاصله 65 کیلومتری تهیه می کنند.
وی عنوان کرد: برخی از اهالی این منطقه به دلیل نبود آب آشامیدنی سالم و بهداشتی به مرکز شهرستان دلگان مهاجرت کرده اند.
 

انتهای پیام/


کد مطلب: 102647

آدرس مطلب :
https://www.asrehamoon.ir/report/102647/مرگ-هامون-۴۰-هزار-صیاد-بیکار-بی-آبی-سهم-مردم-سیستان-وبلوچستان-دریای-عمان-چاه-نیمه

عصر هامون
  https://www.asrehamoon.ir